گفتگو با دکتر سیدجلیل میرمحمدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد
یزدفر دا-فلکیان:دکتر سیدجلیل میرمحمدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد در گفتگویی با خبرنگار ما شرکت کرد. در این گفتگوی صمیمانه که تنی چند از خبرنگاران محلی نیز حضور داشتند رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد به سئوالات خبرنگاران در حوزه های مختلف پاسخ داد.
متن کامل گفتگوی انجام شده در ذیل آمده است :
آقای دکتر ضمن قدردانی .و تشکر از اینکه وقت خود را برای انجام این مصاحبه در اختیار ما قرار دادید لطفاً بعنوان اولین سئوال بفرمائیدخدمات و سرویس دهی بیمارستان امام جعفر صادق ( ع ) شهرستان میبد را چگونه ارزیابی می کنید؟
بیمارستان میبد از لحاظ رتبه بندی نیروی انسانی و امکانات فیزیکی و تجهیزات تشخیصی در ردیف سومین بیمارستان استان و از نظر ارزشیابی بیمارستان درجه یک می باشد. جزء معدود بیمارستانهای دانشگاه است که تراز مثبت دارد. بسیاری از تجهیزاتی که در بیمارستان وجود دارد مشابه بیمارستانهای بزرگ آموزشی کشور است.
دستگاه سی تی اسکن که در شهرستان میبد وجود دارد آنقدر مجهز و پیشرفته است که اکنون از استان برای تشخیص بعضی از بیماریها به میبد مراجعه می کنند. بطور کلی ارائه خدمات و سرویس دهی بیمارستان امام جعفر صادق ( ع ) از نظر دانشگاه مثبت ارزیابی می گردد .
آقای دکتر در خصوص ترمیم نیروی انسانی بیمارستان چه اقداماتی صورت گرفته است؟
ما در سفر شهرستانی هیئت رئیسه دانشگاه جذب 20 نفر نیروی انسانی در مقاطع مختلف را برای بیمارستان امام جعفر صادق ( ع ) مصوب کردیم که البته بیشتر از آن هم برای بیمارستان جذب شده .
در خصوص نیروی انسانی متخصص الان اکثر متخصصان مورد نیاز در شهرستان حضور دارند. بیمارستان برای متخصص رادیولوژی بطور تمام وقت شدیداً نیاز دارد که ما امیدواریم بتوانیم نیروی مورد نیاز را تأمین بکنیم.
در بحث متخصص مغز واعصاب میبد تنها شهرستان استان است بجز مرکز استان که جراح مغز و اعصاب در بیمارستان آن فعالیت دارد . طوری برنامه ریزی کرده ایم که بیمارستانهای میبد و اردکان از حضور دائم یک متخصص مغز و اعصاب بهره مند شوند تاکی ؟ انشاء الله تا آذرماه سالجاری
آقای دکتر فکر می کنید بزرگترین چالش که دانشگاه در دوره مدیریت شما با آن مواجه بوده چه بوده است ؟ بزرگترین چالشی که دانشگاه با آن مواجه بوده کسری بسیار زیاد دانشگاه بوده بطوری که در حوزه هزینه های جاری نزدیک به 5/18 میلیارد تومان بدهی داشته سوای این بدهی اکثر بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی دانشگاه بدهی بسیار زیادی داشتند. بطوری که با کسری 23 میلیاردی روبرو بودیم .
حدود یک سال اول مدیریت اینجانب وقت بسیار زیادی از مجموعه مدیریت دانشگاه صرف جبران کسری دانشگاه شد. به لطف خدا در سال 86 توانستیم بدهی سالهای قبل دانشگاه را پرداخت کنیم.
و اکنون مشکل عمده دانشگاه چیست ؟
چالش بزرگی که بخواهم نام ببرم کسری اعتبارات امسال ماست. که البته من خیلی نگران نیستم . با درایتی که از شخص مقام محترم وزارت سراغ دارم که انشاء الله مشکل اعتباری سال 87 نیز حل خواهد شد .
آیا رشته های جدیدی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی دایر شده است ؟
سال 87 , سال پرخیر برکتی برای آموزش دانشگاه بود .
اینگونه که برای اولین بار دو رشته PHD علوم پایه را به رشته های دانشگاه اضافه کردیم . شش رشته کارشناسی ارشد برای دانشگاه به تصویب رسیده است. بطوری که امسال در رشته های بهداشت حرفه ای تغذیه ، پرستاری، ژنتیک دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه پذیرفته خواهند شد. همچنین علاوه براین رشته ها سه رشته پزشکی برای تربیت متخصص شامل جراحی ، طب کار و قلب به رشته های تخصصی دانشگاه افزوده شد. ضمن اینکه رشته رادیولوژی در دندانپزشکی را در سال آینده دایر خواهیم کرد. علاوه براین رشته ها چهار رشته تخصصی دندانپزشکی در استان مصوب شده که از مهر امسال دانشجو می پذیرد .این اتفاق شیرین باعث شده دانشکده دندانپزشکی یزد در ارتقاء خوبی یابد. همچنین موافقت اصولی تأسیس دانشکده داروسازی نیز برای دانشگاه آمده که از مهر سال آینده انشاء الله دانشجو رشته داروسازی خواهیم داشت.
آقای دکتر شما در اوایل مدیریت خود در یک مصاحبه مطبوعاتی گفته بودید که به شدت با پدیده زیر میزی برخورد خواهید کرد . فکر می کنید تا چه اندازه در این زمینه موفق بوده اید ؟
بحث زیرمیزی اولاً تعداد قابل توجه پزشکان متخصصی داریم که انسانهای بسیار شریف و مسلمان و متدین و معتقدی هستند و نکته ای هم که باید عرض این است که خدماتی که در استان یزد چه به مردم به یزد و چه به مردم خارج استان توسط پزشکان در حال ارائه است خدماتی با کیفیت بسیار عالی و با قیمت بسیار ارزان نسبت به سایر استانها است . آنقدر این خدمات خوب و ارزان هستند که بالغ بر 30 الی 40درصد اشغال تختهای بیمارستانهای ما چه دولتی و چه خصوصی از بیماران خارج استان است . البته تعدادی اندک از پزشکان مسائل اخلاقی را زیر پا گذاشته و مبادرت به اخذ تعرفه خارج از تعرفه های اعلام شده می نمایند. قطعاً دانشگاه با این پدیده مخالف است و به شدت برخورد کرده کافی است کسانی که خدمات پزشکی را دریافت کرده و نسبت به زیر میزی شاکی هستند به صورت کتبی یا تلفنی شکایت به دانشگاه اعلام و مطمئن باشند که در زمانی کمتر از 15 روز من پول آنها را به ایشان برگردانده و با متخلف به شدت از طریق مبادی قانونی برخورد خواهیم کرد. ما در بحث زیرمیزی فکر می کنیم جزء معدود استانهایی هستیم که بسیار اندک هستند پزشکانی که مبادرت به عمل خلاف گرفتن زیرمیزی می کنند و فکر می کنیم این پدیده را به خوبی کنترل کرده ایم و انتظاری که از مردم داریم همراهی و همکاری و اطلاع رسانی است در صورت اطلاع رسانی آنها ما خیلی سریع عمل می کنیم.
آقای دکتر در دو ماهه گذشته بارها بحث تغییر مدیریت در شبکه بهداشت و درمان شهرستان میبد شنیده شده است . با توجه به اینکه عملکرد مدیریت فعلی شبکه خوب ارزیابی شده است چه توجیهی برای این تغییر وجود دارد و آیا اصل این خبر را تائید می کنید؟
تغییرات به این معنا نیست که کار خراب تر و یا بدتر میشود . معنای تغییر نفی عملکرد کسانی که در حال فعالیت هم هستند نیست . شما در همین میبد تغییرهایی که در سطح مدیریت انجام شده افراد قوی تر ، بهتر و با برنامه تری وارد عرصه شده اند ضمن اینکه اگر شبکه بهداشت و درمان این شهرستان به این درجه موفقیت رسیده است به دلیل مدیریت خوب و دلسوزی همراه با تعهد مدیر شبکه بوده است بحث تغییر مدیر شبکه به دلیل درخواست شخص رئیس محترم شبکه به دلایل مشکلات شخصی بوده است اما تا به امروز به دلیل توانمندی ایشان، اینجانب مخالفت کرده ام و تا زمانی که فرد قوی تر برای این شهرستان پیدا نکنم ایشان کما فی السابق در این مسئولیت خواهند بود.
با توجه به اینکه بسیاری از تجهیزات و ساختمان بیمارستان میبد از محل اعتبارات خیری بوده آیا فکری بحال بیماران بی بضاعت شده است؟
خیری بودن بیمارستان به این معنا نیست که تمام تجهیزات و خدمات بصورت خیری بوده یک رویکردی که در زمان مدیریت من ایجاد شد این بود که ما نباید شهرستانهایی مثل میبد ، اردکان و مهریز که خیر زیادی دارند را از اعتبارات دولتی محروم کنیم. رویکردی که پیدا کردم این بود که در کنار خیرین قرار بگیریم بخشی از پول را خیرین و بخش دیگر را از اعتبارات دولتی هزینه کنیم و با این رویکرد خیر و دولت همراه و همسو در کنار هم قرار گرفتند. البته در رابطه با تخفیف یا رایگان کردن فرا نشیز بیماران دستورالعملهایی وجود دارد اگر تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی باشند و یا اگر مددکاری بیمارستان تشخیص بدهد که نیازمند هستند قطعاً هزینه ها را برای آنها با تخفیف و حتی گاهاً رایگان کردن را نیز داشته ایم . علاوه بر این بعضی از افراد دلسوز و مدیریت بیمارستان هستند که در همین امر هم باعث خیر شده اند بگونه ای که افراد خیری هستند که ماهیانه کمکهای خیلی خوبی برای رایگان و یا تخفیف هزینه بیماران بی بضاعث پرداخت می کنند .
در آخرین سفری که آقای دکتر لنکرانی به استان یزد داشتند چه دستاوردی نصیب دانشگاه شد؟
آقای دکتر لنکرانی یک عنایت ویژه ای به مجموعه دانشگاه شهیدصدوقی یزد دارند بگونه ای که در یکسال و دوماه گذشته 4 بار به استان سفر کرده که نسبت به سایر استانها بی نظیر بوده است . حضور آقای دکتر در استان و از نزدیک مشاهده کردن مشکلات دانشگاه خود قطعاً حلال بسیاری از مشکلات خواهد بود. البته در این سفر ایشان تأکید داشتند که بعضی از پروژه ها به بهره برداری برسد از جمله انشاء الله تا پایان امسال شاهد افتتاح بیمارستان اردکان ، اتمام بخش روانپزشکی میبد و بهره برداری از آن ، اتمام بخش MRI میبد ، افتتاح سایت دانشکده پزشکی داروسازی و سی سی یو بیمارستانهای تفت و مهریز خواهیم بود. همچنین این عزیز قول های مساعدی در خصوص راه اندازی مرکز رشد در رشته های تخصصی و فوق تخصصی به دانشگاه دادند.
وضعیت شاخص های بهداشتی را در استان چگونه است؟
شاخص های بهداشتی عمدتاً رشد داشته است . در بعضی نزدیک به استاندارهای کشوری هستیم بعضی از بیماریهای واگیر و غیرواگیر مثل سالک شیوع بالایی داشت با امکانات و برنامه ریزی خوبی که از طرف دانشگاه و مسئولین استان انجام شد و تلاش مضاعف شبکه های بهداشتی و پرسنل دلسوز الحمدلله موارد جدید سالک اندک و بیماری سالک به کنترل درآمد . در خصوص سل وضعیت مطلوب نبود الان پرسنل بهداشتی درگیر هستند تا در بحث مبارزه با سل و افزایش شیوع سل موفق بشویم . در بیماری سل و تب مالت کمی آمارها نگران کننده است که معاونت محترم بهداشتی در حال نظارت و کنترل هستند . شایع ترین علل مرگ در استان بیماریهای قلب و عروق و بعد از آن حوادث ترافیکی و سرطانها است . برای کنترل این بیماریها طرحهای خوبی در حوزه های مختلف دانشگاه طرح های خوبی در دست اجراست. پروژه قلب سالم ، غربالگری کانسر سینه از جمله این طرح هاست.
وضعیت بیماری ایدز در استان چگونه است ؟
بیماری ایدز ، هپاتیت نه تنها در یزد بلکه در کل کشور با توجه به تغییر علت این بیماری شاهد افزایش مبتلایان بوده ایم . اکنون علت بیماری ایدز از تزریق مواد مخدر به رفتارهای پر خطر جنسی تغییر یافته و امیدواریم با آموزشهایی که از طریق صدا و سیما به مردم خواهیم داد ودر این زمینه کنترل این بیماری موفق باشیم .
در شهرستان میبد شاهد صف طولانی بیماران ارتوپدی و نوبت دهی برای عمل جراحی ارتوپدی هستیم و یکی از مشکلات جدی بیماران حضور تنها یک متخصص ارتوپد در شهرستان است. آیا فکری برای این قضیه شده است ؟ شهرستان میبد و اردکان از شهرستانهایی هستند که در استان از نیروی متخصص ارتوپد برخوردارند وبعضی از شهرستانها اکنون خدمات ارتوپدی خود را باید از مرکز استان بگیرند. ابتدا اولویت تأمین ارتوپد برای شهرستانهای فاقد متخصص ارتوپدی را داریم و با توجه به حجم بالای نیاز برای ارتوپدی این شهرستان هم برنامه داریم و انشاء الله شاهد حضور ارتوپد دیگری هم خواهیم بود.
گاهاً شنیده میشود در استان یزد شاهد افزایش سرطان در یزد هستیم آیا واقعیت دارد؟
این موضوع که در استان شاهد افزایش سرطان هستیم اصلاً صحت ندارد تا چند سال پیش اصلاً متخصص خون و انکولوژی و مرکز پیشرفته رادیوتراپی در استان یزد وجود نداشت . با حضور این پزشکان متخصص خون و انکولوژی و مرکز پیشرفته تخصصی رادیو تراپی در استان اکنون سرطان در مراحل اولیه هم شناسایی میشود. از طرف دیگر حضور این پزشکان محترم باعث مراجعه بیماران دچار سرطان از سایر استانهای همجوار به یزد میشود. با دیدن این تعداد بیمار و افرایش اشغال تختها به ذهن متبادر میشود که با افزایش بیماری سرطان مواجهیم در حالی که اکنون بیشتر موارد سرطان ثبت میشود. از طرف دیگر افزایش ثبت دقیق بیماران سرطان نشان دهنده تعداد سرطانی است که قبلاً ثبت نمی شدند.
یکی از برنامه های شما برای میبد راه اندازی داروخانه دوم شبانه روزی بود . آیا در این زمینه اقدامی صورت گرفته است ؟ مسیر اداری کار طی شده مسئولین فنی مشخص شده اند و امیدواریم انشاء الله در یکی دو ماه آینده شاهد راه اندازی داروخانه دوم شبانه روزی در میبد باشیم .
در خصوص راه اندازی دانشکده اورژانس در شهرستان میبد اقدامی شده است ؟
قرار بود ساختمان بیمارستان قدیم را در اختیار ما قرار داده شود که نشد. رشته اورژانس را گرفتیم و الان مشغول تربیت کاردان اورژانس در دانشگاه هستیم و هنوز هم اعلام آمادگی می کنیم اگر ساختمان بیمارستان به دانشگاه بازگردانده شود این رشته را میتوانیم در شهرستان میبد دایر کنیم .
در گزارشی که میبد نیوز از شبکه بهداشت و درمان شهرستان میبد تهیه کرده است اکثر کارکنان از وضعیت ساختمان حوزه ستادی گله مند بودند. آیا برای تأمین محل مناسب برای استقرار شبکه اقدامی صورت گرفته است ؟
حرف کاملاً صحیحی است . ساختمان موجود نه شأن پرسنل خدوم و نه شأن مردم است . حتی از لحاظ ایمنی این مکان مناسبی نیست . در برنامه کاریمان است و تفاهم نامه ای با خیر محترم برای تأمین 40% هزینه ساخت ساختمان شبکه امضاء نموده ایم و امیدواریم با شروع ساختمان توسط خیر از اعتبارات دولتی کمک بگیریم و امیدوارم که رئیس محترم شبکه موضوع را پیگیری نماید .ضمن اینکه ساختمان بیمارستان قدیم شهرستان باید در اختیار شبکه قرار بگیرد ساختمانی که مال دانشگاه بوده و به پیام نور داده شده بنده شنیده ام که این دانشگاه حتی سند بنام خودش صدر کرده من شخصا با این قضیه به شدت مخالف هستم و تا آنجا که بتوانم از طریق قانونی پیگیری خواهم کرد و ساختمان به این خوبی انشا ءالله برای شبکه در نظر گرفته شود اگر در این قضیه مسئولین شهرستانی به مجموعه دانشگاه کمک کنند
آیا شایعه جا بجایی شما و کنار رفتن از مسئولیت دانشگاه واقعیت دارد؟
بحث جابجایی من اصلا مطرح نبوده و شایعه است و افتخار می کنم که خداوند توفیق نوکری مردم در بخش بهداشت ودرمان را به من عطا نمود و امیدوارم لطف خدا و عنایت 14 معصوم و دعای خیر مردم را همچنان داشته باشم و در این عرصه آنچه در شان مردم است انجام بدهم البته بنده آماده ام هر جا که مسئولین نظام جمهوری اسلامی نیاز بدانند و مقام محترم وزارت هر جا که احساس بکنند می توانم خدمتگزار باشم با تمام وجود آماده خدمت هستم .
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 18,ژانویه,2025