رئيسجمهور در مصاحبه زنده تلويزيوني نظرات و ديدگاههاي خود را در خصوص روند برنامه صلحآميز هستهاي، مباحث مهم در حوزه سياست داخلي و منطقهاي، شرايط مذاكره با آمريكا و همچنين طرح تحول بزرگ اقتصادي مطرح كرد و اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران امروز در يكي از بهترين شرايط سياسي و بينالمللي در سي سال اخير قرار دارد.
دكتر محمود احمدينژاد در اين مصاحبه تلويزيوني كه دوشنبه شب پس از خبر 21 شبكه اول انجام شد در پاسخ به سوالي درباره موضوع هستهاي ايران با اشاره به صف آرايي استكبار جهاني در مقابل ملت ايران گفت: در سي سال اخير، مهم ترين هدف برخي قدرتهاي استكباري، متوقف كردن ملت ايران بوده است. در واقع آنها مخالف جنگ، سلاح و كينه ورزي نيستند زيرا خودشان پرچمدار ناراستيها در عالم هستند، بلكه آنان نميخواهند كشوري با تمدن بالا و با ظرفيتهاي فرهنگي عظيم، به مراتبي از پيشرفت دست يابد كه در نتيجه بتواند الگوي ساير كشورها شود.
دكتر احمدينژاد افزود: آنها با طرح موضوع هستهاي ايران و بمب اتمي تصور ميكردند، ميتوانند ملتها را عليه ما بشورانند اما به فضل الهي و با هوشمندي و ايستادگي ملت و درايت رهبري عزيز انقلاب اسلامي در قضيه هستهاي چنان ايستادگي روي داد كه ابعاد و دستاوردهاي آن از حوادثي مانند ملي شدن صنعت نفت نيز صدها برابر بالاتر است.
رئيس جمهور با اشاره به مذاكره و توافق پاريس در دولت گذشته گفت: در توافق پاريس، همه حقوق كشورمان براي دسترسي به فناوري صلحآميز هستهاي سلب شده بود به گونهاي كه در آن مذاكره حتي تصريح كرده بودند كه براي راهاندازي 20 سانتريفيوژ ،بايد ده سال مذاكره و اعتمادسازي از سوي ايران صورت گيرد.
رييس شوراي عالي امنيت ملي با بيان اينكه به دنبال تغيير مديريت هستهاي در دولت نهم ،امروز روند برخورد با ايران در سطح جهان تغيير يافته و جهت گيريها نيز عوض شده است، گفت: در فروردين 1385 وقتي با زنجيره فعال سانتريفيوژهاي ما مواجه شدند پس از مقاومتها و جنجالسازيها، سرانجام به 164 سانتريفيوژ رضايت دادند. بعد هم كه تعداد سانتريفيوژها به 3000 عدد رسيد ،مقداري سر و صدا ايجاد كردند اما اكنون فضا، فضاي مذاكره است. البته مذاكره بايد بدون پيش شرط باشد چرا كه ما به هيچ وجه پيش شرط تعليق را قبول نخواهيم كرد.
دكتر احمدينژاد در ادامه افزود: تقريباً همه زورگويان و زيادهطلبان جهاني در موضوع هستهاي متوجه بن بست مسير گذشته خود شدهاند و اكنون تنها راه استفاده از ظرفيتهاي عظيم ايران، گفتگو، تفاهم و پذيرفتن حقوق قطعي ملت ايران است. آنان بايد حقوق ملت ايران را محترم بشمارند.
رئيسجمهور با اشاره به بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران به كشورهاي 1+5 گفت: بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران حاوي مسائل جهاني و برپايي عدالت در جهان است. از نقاط قوت و افتخار ملت ايران اين است كه در اين بسته ،حقوق خود را در قالب مسائل جهاني، عدالت و دوستي در كل جهان ديده است.
رئيس جمهور اضافه كرد: جمهوري اسلامي ايران در بسته پيشنهادي خود براي رفع نگرانيهاي جهان، از جمله خلع سلاح هسته اي، تامين امنيت منطقه و جهان و مسائل اقتصادي راهحل جامعي ارايه كرده است.
دكتر احمدينژاد تصريح كرد: دو طرف در مذاكرات بر مشتركات بستههاي پيشنهادي تأكيد دارند و در گفتگوهاي آتي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشور، چارچوب و زمانبندي مذاكرات و نحوه تصميم گيري در هر مرحله براي ورود به مذاكرات اصلي تنظيم خواهد شد.
رئيسجمهور با تأكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران غير از رژيم صهيونيستي كه آن را اساساً نامشروع و ضدانساني ميداند، با بقيه كشورها آماده گفتگو در شرايط عادلانه است، تأكيد كرد: در شرايط برابر و عادلانه از گفتوگو استقبال ميكنيم.
رئيس جمهور در پاسخ به اين سؤال كه با توجه به ميزان توفيقات دولت نهم در موضوع هستهاي، چه اقداماتي بايد در زمينه تثبيت ايجاد امنيت و تامين منافع ملي صورت گيرد، اظهار داشت: فعاليت اصلي توسط ملت ايران صورت گرفته است و دولت هم قطرهاي از اقيانوس ملت ايران است. اما در حال حاضر افكار عمومي جهان حتي ملتهاي اروپا و آمريكا نيز در موضوع هستهاي تقريباً به صورت يكپارچه با ملت ايران هماهنگ است. در جنگ رواني هم كه عليه كشورمان برپا شد، ملت ايران حقانيت خود را بيش از پيش اعلام كرد و در اين نبرد، مردم ايران و بلكه بشريت دستاوردهاي بزرگي به دست آوردند.
دكتر احمدينژاد تصريح كرد: با تلاش ملت ايران اكنون فلسفه نظم يكجانبه و ناعادلانه در جهان به طور كامل زير سؤال رفته و ناكارآمدي و ظالمانه بودن آن آشكار شده و نظم جديدي بر اساس پاكي و عدالت در جهان در حال شكلگيري است.
رئيس جمهور با ابراز خرسندي از استقبال گسترده ملتها و دولتهاي مختلف از پيشنهادهاي جمهوري اسلامي ايران در حل مسائل گوناگون جهاني، تصريح كرد: امسال نيز ابعاد مختلف پيشنهادهايمان را در نشست سالانه سازمان ملل متحد در نيويورك تشريح خواهم كرد.
دكتر احمدينژاد در ادامه گفتگوي زنده تلويزيوني خود از شبكه اول سيما درباره پيغامها، نامهها و پيكهاي گوناگون از كشورهاي مختلف براي دريافت جزئيات پيشنهادهاي جمهوري اسلامي ايران در مناسبات جهاني، تصريح كرد: نمايندگان ملتها و بسياري از دولتها بر اين مسئله اصرار ميكنند كه حرفهاي ايران، حرف دل آنها است، و دوست داريم جزئيات آنها را بيشتر بدانيم.
رئيس جمهور با بيان اينكه هماكنون براي ملت ايران و مردم منطقه فضاي جديدي براي حركت رو به رشد در عرصه بين المللي فراهم شده است، تاكيد كرد: سي سال است كه دشمن، كشور را مورد هجوم قرار داده است؛ ابتدا چند سالي هجوم نظامي بود و وقتي ديگر جرات آن را نداشته و نخواهد داشت، هجوم تبليغاتي و سياسي به راه انداخت و ما همواره بنا بر برخي ضرورتها موضعي تدافعي داشتيم.
رئيس شوراي عالي امنيت ملي، با تأكيد بر اينكه اتخاذ موضع تدافعي در نهايت داراي ظرفيت خاص است، تأكيد كرد: نتيجه اتخاذ موضع تدافعي به گونهاي است كه در نهايت بايد امتيازي به طرف مقابل داده شود. دشمنان در سي سال گذشته سعي كرده بودند از اين موضع به نفع خود استفاده كنند و ما را به عنوان كشوري كه نظم پذير نيست در دنيا معرفي كنند كه اين جاي تامل جدي دارد چرا كه كشورهايي كه عدالت، صلح و امنيت بين المللي را زير پا ميگذارند و سابقه شان در دنيا مشخص است از مظلوميت ما سوء استفاده ميكردند.
دكتر احمدينژاد تغيير موضع تدافعي گذشته به مواضع فعال را مورد تأكيد قرار داد و تصريح كرد: براي عوض شدن اين معادله، نياز به سياست فعال داريم و سياست فعال به اين معني است كه خطرها و فشارها را بايد تا حد ممكن از مرزهايمان دور كنيم. چنانچه بهترين نقطه براي اين تهديدها، فشارها و خطرها ،انتقال آن به خانه حريف است.
رئيس جمهور در ادامه به انتخابات آينده رياست جمهوري امريكا اشاره كرد و افزود: بر اساس همين سياست فعال جمهوري اسلامي ايران، هر دولتي كه در امريكا بر سركار بياييد چارهاي ندارد كه دو اقدام اساسي را در سرلوحه كارهاي خود قرار دهد كه نخستين آن جمع كردن دايره دخالتهاي خود از بيرون از مرزهاي امريكا و بردن آن به داخل خود امريكا است.
رئيس شوراي عالي امنيت ملي تاكيد كرد: دومين كاري را كه دولت جديد آمريكا مجبور است در دستور كار خود قرار دهد، ايجاد تعاملي سازنده با ايران است. اين حرف فقط به يك عنوان سخن و تحليل صرف نيست بلكه استدلالي محكم پشت سر آن است. ما حتي پيامهاي فراواني نيز در اين زمينه دريافت كرده ايم.
رئيسجمهور در ادامه به مشكلات فراوان داخلي امريكا در زمينههاي اجتماعي و اقتصادي و... اشاره كرد و گفت: آنها با اتخاذ سياستهاي غلط، هزينههاي فراواني را به ملت خودشان تحميل كرده و در واقع از جيب آنها برداشت كردهاند. در عين حال فقر را هم به ملتهاي ديگر تحميل كردهاند. امروز نيز اوضاع داخلي امريكا به دليل همين مشكلات در حد انفجار است و آنها براي برونرفت از مشكلات بايد چنين راه كارهايي را در سرلوحه كارهايشان قرار دهند.
دكتر احمدينژاد با اشاره به مانور نظامي پيامبر اعظم(ص) گفت: دشمن با كوچكترين تحرك نيروهاي دفاعي كشورمان كه تنها بخشي از توان عظيم خود را به نمايش گذاشتند به شدت ترسيد و از مواضع خود عقبنشيني كرد.
وي با بيان اينكه دشمن در پي به دست آوردن دو دستاورد در منطقه بود كه با شكست مواجه شد، تصريح كرد: نخستين شكست دشمن در به دست آوردن حق مالكيت در عراق و امضاء توافقنامه امنيتي و تثبيت حضور در بلندمدت خود در عراق بود كه به توفيقي دست نيافت. دومين هدف آنها نيز اجراي سناريويي براي بسته پيشنهادي اروپا براي ايران بود كه در آن نيز با بن بست مواجه شدند.
دكتر احمدينژاد تأكيد كرد: قدرت دفاعي كشورمان به قدري فراوان و والاست كه تنها پرتاب چند موشك و نشان دادن قسمت كوچكي از عظمت توان دفاعي جمهوري اسلامي ايران، دشمنان را به شدت هراسان كرد.
رئيس جمهور در ادامه اين مصاحبه گفت: فارغ التحصيلان ما را همه جاي دنيا جذب ميكنند و اين نشان دهنده اعتبار علمي دانشگاههاي ماست.
دكتر احمدينژاد در پاسخ به كم بودن رقم بودجههاي پژوهشي در كشور و برخي گلايهها از اين موضوع، تأكيد كرد: در دنيا پژوهش در دست بخش خصوصي قرار دارد، بنا بر اين ما نبايد بودجه پژوهشي خود را با آنها مقايسه كنيم.
وي افزود: در حال حاضر، مهندسان كشاورزي و صنايع در بخش خصوصي كشور، قراردادهاي پژوهشي خوبي با دانشگاهها بستهاند.
دكتر احمدينژاد با بيان اينكه در بخش دولتي نيز كارهاي خوبي در زمينه افزايش رقم بودجههاي پژوهشي انجام شده است، خاطر نشان كرد: يك تا چهار درصد از بودجه بخش اقتصادي دولت و يك درصد از بودجه بخش عمومي دولت را به پژوهش اختصاص داده ايم.
رئيس جمهور رقم پيش بيني شده براي امر پژوهش در بودجه ساليانه را بالاي 1200 ميليارد تومان ذكر كرد و افزود: اين رقم خوبي است چنانچه طي روزهاي گذشته در بخش مخابرات نيز بيش از 120 ميليارد تومان در زمينه پژوهش با دانشگاهها قرارداد بسته شد و همچنين در بخش صنعت نيز چندين قرارداد پژوهشي بسته شده است و تا پايان سال نيز همين تعداد قرارداد ديگر منعقد خواهد شد.
رييس شوراي عالي انقلاب فرهنگي اظهار داشت: در حال حاضر و باشرايط موجود، ظرفيت پژوهشي كشور نسبت به بسياري از كشورهاي منطقه حرف اصلي را ميزند.
دكتر احمدينژاد در بخش ديگري از گفتوگوي زنده تلويزيوني خود با بيان اينكه از ابتداي آغاز به كار دولت نهم ، رئيسجمهور به طور متوسط در هر 45 روز با مردم گفتگوي رودررو داشته است، تصريح كرد: دليل آن اين است كه در دنياي امروز ارتباطات حرف اصلي را ميزند. انسان با ارتباطات زنده است و از اينرو ما به موضوع اطلاعرساني اهتمام ويژه داريم.
رئيس جمهور در پاسخ به اين پرسش كه نحوه استقاده از ظرفيت رسانهاي در كشور چگونه است، گفت: رسانه ملي در بخشهاي ملي ، بسيار خوب كار ميكند و نمره بسيار مثبتي دارد. اين رسانه در طرح بسياري از مسائل نيز نمره خوبي ميگيرد، اما از نظر كارشناسي برخي اوقات ضعيف عمل شده و بهطور عمقي به مسائل نگاه نميشود.
دكتر احمدينژاد با مثبت ارزيابي كردن برخي برنامههاي صدا و سيما نظير گفتگوي ويژه خبري شبكه دوم سيما و نگاه يك از شبكه اول سيما تأكيد كرد: اما در برخي از بخشها مسائل بطور روشن و عميق طرح نميشود تا اذهان فعال شده و با كمك و همفكري، كارها با سرعت بيشتر و بهتر انجام گيرد.
رئيس جمهور با بيان اينكه راديو نيز در برخي بخشها خوب فعاليت ميكند، اما در برخي بخشها نيز ضعف جدي دارد، افزود: بايد توجه داشت كه رسانه، فقط صداوسيما نيست بلكه مطبوعات هم جزو رسانهها هستند، اما متاسفانه برخيها از رسانه به عنوان ابزار دروغ پراكني و سياستهاي غلط استفاده و اخباري به دروغ و نادرست منتشر ميكنند.
دكتر احمدينژاد انتشار خبر دريافت ساليانه 50 ميليارد تومان به عنوان تنخواه توسط رئيسجمهور طي سه سال گذشته و اتخاذ تصميمات خلق الساعه كه به ادعاي برخي مطبوعات باعث مشكل در بورس شده است را از جمله اين موارد برشمرد.
رئيس جمهور در مورد وضعيت مطبوعات كشور با توجه به شمارگان پايين برخي از آنها تأكيد كرد: دولت بايد به صورت آرام پشتيباني مالي خود را از مطبوعات كاهش داده و مديريت آن را در اختيار خود مردم قرار دهد.
دكتر محمود احمدينژاد افزود: هر چند در بين مطبوعات موجود برخي ضعيف و فاقد عملكرد مطلوب هستند اما برخي نيز از شرايط مناسبي بهره مندند و در آنها گزارشهاي دقيق و مقالات وزين و علمي به مردم و مخاطبان ارائه ميشود.
وي در بخش ديگري از گفتوگوي زنده تلويزيوني خود با مردم درباره تحولات بازار جهاني نفت و ارتباط آن با طرح تحول اقتصادي دولت گفت: طراحي خارجيها به صورتي شكل گرفت كه مديريت نفت ايران از روز نخست در اختيار مردم قرار نگرفت، به طوري كه ديگران بيشترين بهرهبرداري از نفت مردم ايران را ميكردند، حتي زماني كه نفت به اصطلاح ملي شد نيز در حقيقت ملي نبوده است.
رئيس جمهور اضافه كرد: پس از آن نيز خارجيها با درآمد حاصل از نفت، براي كشورمان برنامهريزي كرده و تصميمات خود را در بدنه نظام اجرايي و عمومي كشور تزريق ميكردند بر اين اساس و با توجه به اين برنامهها هيچ وقت نبايد رشد ميكرديم و دائم بايد با مسائلي چون مهاجرت به شهرها، اقتصاد مونتاژي و اقتصاد وابسته، دست به گريبان ميشديم.
وي گفت: به هر حال رها شدن از چنين شرايطي و حذف اتكاء به نفت سخت است. اما بهترين روش اين است كه درآمد حاصل از فروش نفت را براي توسعه كشور سرمايهگذاري كنيم. بايد درآمد فروش نفت را در اين زمينه صرف كنيم و از آن بخش نيز كه نميفروشيم از طريق تبديل و فرآوري، ارزش افزوده بيشتري فراهم آوريم.
دكتر احمدينژاد خاطرنشان كرد: درآمد ارزي فقط مصرف ارزي دارد و چنين درآمدي با مصرف خارجي و از طريق واردات به استفاده جامعه ميرسد، بنابراين بهترين حالت اين است كه از آن براي سرمايه گذاريها استفاده شود.
وي در خصوص درآمد ارزي حاصل از فروش نفت، گفت: در گذشته و به خصوص از سال 1380 دولت درآمد ارزي حاصل از فروش نفت را در اختيار بانك مركزي قرار ميداد و بانك نيز ارز حاصل را پس از فروش به ريال تبديل ميكرد كه با تلاشهايي كه صورت گرفت، اين روند سال گذشته به صفر رسيد و امسال نيز اين روند با سير منفي مواجه ميشود.
رئيس جمهور آزاد شدن بخش مهمي از بودجه كشور از محل درآمدهاي حاصل از فروش نفت را به عنوان يكي از آثار اجراي طرح تحول اقتصادي برشمرد و تأكيد كرد: بايد مصرف جاري دولت را كاهش دهيم. چنانكه در دو، سه سال گذشته ميزان اتكاي بودجه عمومي كشور را از 67 به 51 درصد كاهش داده ايم و امسال هم سعي ميكنيم اين روندكاهشي ادامه يابد و ميزان آن را به تدريج در بخش جاري به صفر برسانيم.
وي با يادآوري اينكه با روند موجود بازار و برخي تهديدات توخالي قدرتهاي استكباري قيمت جهاني نفت باز هم افزايش خواهد يافت گفت: قيمت نفت ديگر به پايين تر از 100 دلار نخواهد رسيد چون عواملي كه دست اندركار بازار نفت هستند به راحتي نميتوانند چنين اقدامي را انجام دهند و چنين كاري موجب دگرگوني مناسبات اقتصادي جهان خواهد شد.
رئيس جمهور با بيان اينكه دولت تلاش ميكند با اجراي طرح بزرگ تحول اقتصادي ، سهم درآمدهاي نفتي را در بودجه نفتي كاهش داده و به صفر نزديك كند، افزود: با اين اقدام هم درآمدهاي نفتي در بخشهاي سرمايه گذاري و زيربنايي استفاده خواهد شد و هم اينكه يكي از عوامل اصلي توليد تورم كه ناشي از تبديل ارز به ريال است، حذف خواهد شد.
دكتر احمدينژاد در پاسخ به سؤالي در خصوص اينكه وضع اقتصادي كشور با توجه به افزايش قيمت جهاني نفت و درآمدهاي نفتي چه تغييراتي داشته و درآمدهاي نفتي چه ميشود؟ گفت: اين طور نيست كه وضع اقتصادي كشور تغيير نكرده باشد. بلكه درآمدهاي نفتي در بخشهاي عمران و آباداني كشور هزينه ميشود و حجم اقتصادي و نرخ رشد اقتصادي كشور نيز افزايش مييابد كه اين امري مطلوب و مفيد است.
رئيس جمهور گفت: البته افزايش قيمت جهاني نفت آثار تورمي هم دارد كه قدرت خريد دو يا سه دهك پايين جمعيتي كه عمدتاً قشرهاي آسيب پذير و محرومان جامعه هستند، را كاهش ميدهد ولي اكثريت جامعه از رشد اقتصادي سود ميبرند.
دكتر احمدينژاد با بيان اينكه تورم باعث افزايش فاصله طبقاتي شده و برنامههاي اقتصادي را دچار مشكل ميكند، تأكيد كرد: البته اين طور نيست كه درآمدهاي نفتي كه افزايش مييابد بهطور مستقيم وارد حساب دولت شده و دولت هر طور خواست آن را هزينه كند. چنانچه در مهر ماه سال گذشته كه ما از مجلس هفتم شوراي اسلامي براي واردات كالاهاي در معرض تورم جهاني، مبالغي را درخواست كرديم در نهايت تصويب نشد.
رئيس جمهور افزود: هزينه درآمدهاي نفتي كشور تابع قانون بودجه و با نظارت مجلس شوراي اسلامي است.
دكتر احمدينژاد در ادامه اظهار داشت: مهر ماه سال گذشته وزارت بازرگاني با رصد كردن وضعيت بازار جهاني به ويژه روند صعود قيمت مواد غذايي و روابط خارجي اقتصادي كشور را در پنجاه سال اخير مدل سازي كرده و منحنيهاي آنرا ترسيم كرد كه در نتيجه نشان داد كه تغييرات قيمت در سطح جهاني حداقل 80 درصد و گاهي تا صد درصد به داخل كشور منتقل ميشود.
رئيس جمهور گفت: وزارت بازرگاني با ارزيابي اطلاعات بازارهاي جهاني و اخذ نتيجه منحنيها هشدار داد كه پيش بيني ميشود قيمت مواد غذايي روند صعود جهشي داشته باشد. از اينرو بايد براي خريد و واردات سريع مواد غذايي برنامه ريزي و منابع آن تأمين شود تا كالاهايي مانند شكر، گندم و ذرت در كشور ذخيرهسازي شود.
وي افزود: دوستان ما در مجلس هفتم ابتدا خواستار تشكيل يك كارگروه مشترك شدند كه طرح يا لايحهاي براي تأمين هزينه اين موضوع ارائه شود كه در ادامه، لايحه دو ميليارد دلاري براي واردات تنظيم شد كه با چانهزني كه با وزارت جهاد كشاورزي انجام دادم اين رقم به يك ميليارد و 200 ميليون دلار كاهش يافت.
رئيس جمهور ادامه داد: اما با توجه به اينكه در آستانه انتخابات مجلس شوراي اسلامي قرار داشتيم، مجلسيها گفتند دولت بودجه سالانه را ارائه كند كه پس از تصويب آن، اين مبلغ اختصاص پيدا خواهد كرد.
دكتر احمدينژاد افزود: بعد از ارائه لايحه بودجه سال جاري و تصويب آن در بهمن ماه سال گذشته، مجلس دو فوريت درخواست يك ميليارد و دويست ميليون ريالي را براي واردات كالاهاي اساسي و مواد غذايي رد كرد و در نهايت اين لايحه در مسير عادي قرار گرفت كه حتي بعداً از سوي اين مجلس اختصاص نيافت.
وي افزود: اما خوشبختانه با برنامه ريزيهايي كه قبل از آن شده بود تا حدودي توانستيم آثار ورودي تورم جهاني را به اقتصاد كشور كنترل كنيم ولي بخشي از آن به ناچار به داخل منتقل شد.
دكتر احمدينژاد خاطر نشان كرد: در بخشي از قسمتها نظير بازار ميوه توانستيم آثار تورمي را كنترل كنيم اما با توجه به اينكه هزينه واردات با توجه به افزايش قيمتهاي جهاني افزايش يافته است، براي واردات همان كالاهاي هدف گذاري شده در گذشته، امروز به 1500 ميليارد تومان اعتبار بيشتر نياز داريم.
رئيس جمهور تأكيد كرد: اين طور نيست كه درآمدهاي نفتي هر چقدر هم زياد شود مستقيم در اختيار دولت قرار گيرد بلكه در چارچوب قانون بودجه و با نظارت مجلس شوراي اسلامي ميتوانيم از آن استفاده كنيم و گر نه امكان برداشت مستقل دولت وجود داشت، دولت ملزم به ارائه لايحه به مجلس نبود و ما نيز در سال گذشته هر چه زودتر كالاهاي مورد نياز خود را وارد كرده و آثار تورمي آن را به حداقل ميرسانديم.
دكتر احمدينژاد در ادامه گفتگوي زنده تلويزيوني از شبكه يك سيما ، افزود: وقتي قيمت نفت بالا ميرود قيمتهاي جهاني نيز افزايش مييابد و اثر منفي خود را در بيشتر كشورها بر جاي ميگذارد.
وي با اشاره به اينكه در كشورهاي اروپايي 70 درصد درآمدهاي نفتي جيب دولت ميرود، گفت: شرايط امروز اقتصاد دنيا مولفهها ي ديگري نيز دارد كه در مجموع حتي با افزايش قيمت نفت به ضرر آنها تمام ميشود چرا كه در اوضاع اقتصادي فعلي جهان ركود امريكا به چين و اروپا منتقل ميشود.
دكتر احمدينژاد كاهش اتكا به درآمدهاي نفتي را از محورهاي طرح تحول اقتصادي دانست و اظهار داشت: براساس اين طرح ايده كاهش اتكا به درآمدهاي نفت بايد در كاهش هزينهها ي دولت و همچنين در هزينه كردن درآمدهاي نفتي اجرا شود.
وي گفت: براساس طرح تحول اقتصادي اصل برداشت از درآمد نفت نيز بايد كاهش يابد.
رئيس جمهور در بخش ديگري از اين مصاحبه مستقيم تلويزيوني خود درباره احتمال مذاكره ايران با امريكا گفت: مواضع ما روشن است، ما اهل گفتگو هستيم و غير از رژيم صهيونيستي كه ذاتاً جنايتكار است و اگر جنايت نكند موجوديتي نخواهد داشت، با هر كشوري بدون حد و مرز اما در شرايط عادلانه و احترامآميز، گفتگو خواهيم كرد.
دكتر احمدينژاد تصريح كرد: ما با اسم، رنگ و عنوان خاصي مخالف نيستيم بلكه با عمل و رفتار بد در جهان مخالفيم.
وي افزود: اگر آمريكا هم در شرايط عادلانه خواستار گفتگو با جمهوري اسلامي ايران باشد، از آن استقبال ميكنيم چنانچه هيچكس نيز تاكنون آن را نفي نكرده است.
رئيس جمهور گفت: در چند ماه آينده اتفاقاتي در جهان خواهد افتاد و ديگر هيچ كس نه تنها نميتواند جايگاه ايران را ناديده بگيرد بلكه هيچ كشوري نيز به ما بي نياز نخواهد بود.
دكتر احمدينژاد با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي ايران به اذعان دشمنان خود ابرقدرت منطقهاي است، تصريح كرد: ايران قدرت صالح و انساني است و به دنبال تجاوزگري نيست.
وي با بيان اينكه هر حزبي كه در انتخابات رياست جمهوري امريكا رأي بياورد دو راهبرد پيش گفته شده را بايد برگزيند، خاطر نشان كرد: در اين خصوص پيغامها ي فراواني به ما رسيده است. ممكن است در آيندهاي نزديك گفتگوهايي در بخشهاي گوناگون با آمريكا اتفاق بيافتد. اگر رسانههاي امريكايي هم بخواهند اين موضوع را منفي جلوه دهند، اعلام ميكنيم كه اين گفتگو منفي نيست.
دكتر احمدينژاد ادامه داد: البته اين گفتگوها در سطح دولت نيست بلكه در سطوح مختلفي ممكن است انجام شود.
رئيس جمهور درباره تشكيل دفتر حافظ منافع امريكا در ايران نيز گفت: هنوز آنها در اين باره درخواستي نكردهاند اما ا گر درخواست كنند با نگاه ارتباط بين ملتها و به طور مثبت آن را بررسي ميكنيم. چرا كه از حضور مردم كشورهاي ديگر در ايران نگران نيستيم از حضور مردم خود نيز به كشورهاي ديگر نگراني نداريم. چرا كه ايرانيها هر جا ميروند حامل صلح و دوستي و محبت هستند.
وي افزود: در حدود 40 كشوري كه تاكنون به آنها سفر كردهام همگي ايراني را صاحب هويت انساني معرفي ميكنند و جايي نبوده كه از ايرانيان به بدي ياد كنند.
رئيس جمهور در ادامه گفتوگوي مستقيم خود با شبكه اول سيما در پاسخ به اين سؤال كه آيا طرح تحول اقتصادي دولت فقط در پرداخت يارانه به صورت مستقيم به مردم خلاصه ميشود يا خير، گفت: اين طرح در ميان مردم و متخصصان به صورت جدي عنوان شده است و البته كل آن معطوف به پرداخت يارانهها نيست.
دكتر احمدينژاد هدفمند كردن يارانهها را كاري درست در جهت ايجاد عدالت و رونق دادن به اقتصاد كشور دانست و افزود: اگر بخشها ي هفت گانه اين طرح، به موازات يكديگر عمل نشود آثار كل طرح از بين ميرود.
رئيس جمهور تصريح كرد: به گفته صاحبنظران، طرح تحول اقتصادي شامل مجموعهاي كامل و جامع است. البته آنچه با بدنه وسيع جامعه مرتبط است بحث هدفمند كردن يارانهها است كه آن هم بر اساس تكليف برنامه چهارم توسعه تنظيم شده است.
دكتر احمدينژاد افزود: در حال حاضر در جلسات تخصصي همه مسائل طرح تحول اقتصادي به صورت موازي در حال بررسي است و اگر بخشي از اين طرح اجرا نشود، ديگر بخشها نيز بر زمين ميماند. بنابراين بايد همه بخشهاي طرح تحول اقتصادي با يكديگر به پيش رود.
رئيس جمهور افزود: اكنون به تصوير نسبتاً روشني از اين طرح رسيده ايم و جزئيات بيشتر بخشها روشن شده است.
دكتر احمدينژاد با اشاره به اينكه طرح تحول اقتصادي بسته كامل اقتصادي است و هيچ كس به تفكيك محورهاي آن، اعتقاد ندارد، خاطرنشان كرد: با اصلاح اقتصاد كشور در هفت محور اين طرح، قوانين ديگري مانند قانون كار نيز اصلاح ميشود.
وي پرداخت نقدي يارانهها را در بخشها ي گوناگون، متفاوت دانست و گفت: ممكن است در بخشها ي برق، گاز و حمل و نقل، يارانهها به صورت قيمت تعويضي و يا به صورت ارائه خدمات و يا در برخي مراحل نيز به صورت نقدي پرداخت شود.
رئيس جمهور افزود: نظر غالب صاحبنظران اين است كه با افزايش قدرت خريد مردم، آنان بايد قدرت انتخاب داشته باشند.
دكتر احمدينژاد با بيان اينكه اكنون كارگروههاي مختلف متشكل از صاحبنظران اقتصادي در حال برنامه ريزي براي بخشها ي مختلف خدماتي هستند، گفت: حتي اگر يارانهها به صورت نسبت مساوي نيز تقسيم شود به عدالت نزديكتر خواهد بود البته آثار اصلاح قدرت خريد مردم را ندارد.
دكتر احمدينژاد با بيان اينكه برنامهريزيهاي اقتصادي برپايه برآوردها شكل ميگيرد اما در گذشته ضعف آن بوده كه پايگاه جامع آماري در اين خصوص نداشتهايم، افزود: فعاليت مركز آمار ايران در اين زمينه در حال تكميل است و اطلاعاتي كه اين مركز از مردم جمع آوري ميكند پايه تحولات اقتصادي در كشور خواهد شد.
رئيس جمهور در ادامه گفتگوي تلويزيوني خود با مردم به ابراز نگراني برخي دوستان دولت از اجراي طرح تحول اقتصادي و احتمال اثر منفي آن در انتخابات سال آينده رياست جمهوري اشاره و تأكيد كرد: حتي اگر يك روز هم از اين دولت باقي مانده باشد بايد اين طرح را اجرايي كنيم.
دكتر احمدي نژاد به برخي اظهار نظرهاي مشابه پس از اجراي بحث سهميه بندي بنزين اشاره كرد و افزود: من به دوستاني كه از روي نگراني چنين حرفهايي را ميزنند ميگويم اجازه دهيد ديگران رأي بياورند اما اين كار انجام شود، چون كشور به اين فعاليت نياز دارد.
دكتر احمدي نژاد با تأكيد بر اينكه همه حركت دولت در خصوص طرح تحول اقتصادي بر اساس مستندات قانوني صورت ميگيرد، تصريح كرد: ما بر اساس قانون و به ويژه قانون برنامه چهارم، تحول اقتصادي را اجرايي ميكنيم و اين تكليفي است كه قانون برنامه برعهده ما گذاشته است.
وي افزود: دوستي كه در دولت قبلي از مسئولان بوده گفته است كه ما خيلي از چيزهاي خوب در قانون برنامه تصويب كرده ايم اما قرار نيست كه همه آنها اجرايي شود؛ كه اين سخن شوخي بامزهاي است.
دكتر احمدي نژاد با بيان اينكه در اجراي طرح تحول اقتصادي در برخي از بخشها نيازمند اصلاح قوانين هستيم، گفت: در بخشي از قانون نظام بانكي و قوانين گمرك و ماليات بايد اصلاحاتي قانوني صورت گيرد اما در خصوص يارانهها و نظام بهره بري و توزيع كالا، قانون تكميل است و بايد آن را انجام دهيم.
رئيس جمهور اجرايي كردن طرح تحول اقتصادي را در سه مرحله اعلام كرد و افزود: در مرحله نخست، كليات اين طرح براي افراد تأثيرگذار مختلف توضيح داده شده است چنانچه بنده در جلسات جداگانهاي با سران قوا و 30 نفر از نمايندگان مجلس و همچنين با كل نمايندگان خانه ملت جلسه داشتهام. همچنين جلساتي با اقتصاددانان، اصناف گوناگون، صادركنندگان، صنعت كاران و بسياري از قشرهاي مختلف برگزار كردهام.
رئيس جمهور طرح تحول اقتصادي را تكليف قوانين برنامه و نظام جامع رفاه اجتماعي بيان كرد و گفت: در برنامه سوم هم اين قانون وجود داشت اما اجرايي نشد و دولت نهم ميخواهد با تمام توان آن را اجرا كند.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به برخي اظهارنظرها مبني بر اينكه كار كارشناسي كافي در اين خصوص انجام نشده است، گفت: كار كارشناسي، حد و مرز و معياري دارد، دولت دو و نيم سال است كه بر روي اين طرح كار ميكند. قبل از اين دولت هم ،كارهاي پراكنده بسياري انجام شده است و بالاخره زماني بايد براي اجراي اين طرح اتفاق بيفتد.
وي افزود: در عين حال آنهايي كه چنين حرفي ميزنند چه تضميني ميدهند كه شرايط در آينده بهتر از شرايط فعلي بوده و شرايط جهاني به گونهاي بشود كه ما به آرامش برسيم.
دكتر احمدي نژاد با طرح اين سؤال كه چقدر تحقيق و كار كارشناسي براي اجراي اين طرح كافي است، گفت: اگر سال اول دولت اين طرح را اجرا ميكرديم ميگفتند عجله كردهايد، حال هم كه سال سوم دولت است و ميخواهيم آن را اجرايي كنيم، برخيها ميگويند ديگر دير شده است. برخيها هم ميگويند سال آينده انتخابات داريم، اما در كشور هر ساله انتخابات داريم، پس بايد هيچ سالي آن را اجرا نكنيم؟!
رئيس جمهور به اجرايي كردن سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي اشاره كرد و گفت: برخيها در اين زمينه ما را به كم كاري متهم ميكنند، در حالي كه ما هنوز قانون اجرايي سياستهاي كلي اين اصل را دريافت نكرده ايم و تنها با دريافت عمومي از سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري در مسير اجراي آن حركت كرده ايم. و به همين دليل كارخانهها را به طور مرتب در بورس قرار دادهايم كه در نتيجه رشد و سرمايه گذاري صنعتي ما در سال گذشته به 7 / 6 درصد رسيده كه رقم درخور تأملي است.
دكتر احمدي نژاد در ادامه گفتگوي مستقيم با مردم از شبكه يك سيما افزود: از هفته آينده طرح تفصيلي اقتصادي دولت به معرض قضاوت عمومي همگان قرار خواهد گرفت و از نيمه دوم امسال به تدريج به اجرا گذاشته ميشود.
وي با بيان اينكه كارگروههايي به طور دائم و دقيق در حال بررسي طرح تفصيلي اقتصادي دولت هستند، اضافه كرد: با اجماع كلي كه در كليات اين طرح وجود دارد، اميدواريم بخشهاي گوناگون آن مورد بررسي قرار گرفته و تكميل شود.
دكتر احمدي نژاد در ادامه گفت: همچنين در بخش بانك، نياز به شش ماه بررسي و تحقيق وجود دارد تا به اجراي عملي برسد.
رئيس جمهور اضافه كرد: در بخش ماليات نيز به سه ماه وقت براي ارائه كردن تفصيلي آن نيازمنديم و از آغاز آذر ماه به مرحله اجرا خواهد رسيد.
دكتر احمدي نژاد با اشاره به اينكه برخي از اجزاي تحول در بخش بانكي زودتر اجرايي خواهد شد، تأكيد كرد: در بخش يارانه مرحله نخست آن در نيمه دوم امسال و مرحله دوم آن در سال آينده به اجرا درخواهد آمد تا شيريني آن به كام ملت ما كامل شود.
وي گفت: فرم اطلاعات اقتصادي خانوارها به طور رايگان در ميان 13 ميليون خانوار ايراني توزيع ميشود و مركز آمار با روشهاي اطلاعاتي و آمار خود، صحت اطلاعات را تأييد خواهد كرد.
رئيس جمهور درباره لزوم هماهنگي و انسجام مجموعه دولت و حتي حاكميت در اجراي طرح عظيم تحول اقتصادي، گفت : اين برنامه كاملي است كه كل دولت در اجراي آن درگير است. اين طرح هفت پروژه و دهها زير پروژه دارد و هشت تا ده وزارتخانه كليدي و مهم بهطور مستقيم درگير آن هستند.
دكتر احمدي نژاد افزود: همگان بر روي اين هفت پروژه و شيوههاي اجرا و جزئيات آن تفاهم دارند و اختلاف نظري در دولت وجود ندارد. البته نميتوان گفت همه در دولت بايد يك نوع فكر كنند زيرا تفاوت ديدگاه و نظر، موجب كمال است. ما اختلاف اساسي در اين زمينه نداريم گر چه برخي اظهار نظر يك وزير را به گونهاي برجسته ميكنند تا او از طرح آن پشيمان شود كه اين به صلاح كشور نيست.
رئيس جمهور افزود : اين طرح مدل كامل اقتصادي در افق چشم انداز است و ما هركاري ميخواهيم انجام دهيم بايد ساختارهاي آن از درون اصلاح شوند. اگر اين ساختارها اصلاح نشوند از يكسو هزينه زيادي بر روي دوش دولت ميگذارد و هم به هدف نميرسيم و حتي ممكن است از مسير منحرف شويم .
وي بر لزوم اقدام وحركت هماهنگ و منسجم مجموعه دولت در اين زمينه تاكيد وآن را به عملكرد يك خودرو براي رسيدن به مقصد تشبيه كرد و گفت : بايد اين مدل اقتصادي را جاري كنيم. اين مدل اقتصادي در چارچوب سياستهاي چشم انداز و اصل 44 طراحي شده و لازمه آن حركت هماهنگ و درست در همه بخشها است ؛ اگر بانك، ماليات، گمرك، نظام توزيع و بهرهوري و ساير نظامات به خوبي فعاليت نكند به اهداف نخواهيم رسيد و اين از الزامات تحقق چشم انداز است بنابر اين بايد ساختارها را اصلاح كنيم.
رئيس جمهور در ادامه سخنان خود تأكيد كرد: برخي درصددند با ارايه اطلاعات غلط، اصطلاحاً چوب لاي چرخ طرح تحول اقتصادي دولت بگذارند كه البته براي كنترل اين كار نيز تدابير لازم انديشيده شده است.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه براي برخي اقتصاددانان و كارشناسان در خصوص ابهام در يارانه پنهان بخش انرژي و از سوي ديگر آثار تورمي زياد تزريق پول و رشد نقدينگي در كشور اظهار داشت: روشهاي مختلفي براي پرداخت و هدفمند كردن يارانهها وجود دارد، در اين طرح پولي كه در دست مردم و در جامعه است را جمع ميكنيم و سپس آن را به صورت هدفمند و منظم در بين مردم توزيع خواهيم كرد كه اين طرح به طور حتم از نقدينگي بازار كم ميكند و تمام نود هزار ميليارد توماني هم كه به عنوان يارانه مطرح است، بخشي به صنعت، بخشي به دولت و بخشي به دهكهاي اجتماعي اختصاص مييابد.
دكتر احمدينژاد در پاسخ به اين سوال كه مردم چه نقش و جايگاهي در طرح تحول اقتصادي دارند، گفت: در مرحله نخست بايد مردم برگههاي آماري را به درستي پر كنند. اين اطلاعات در پايگاههاي مركز آمار جمع آوري ميشود؛ البته با توجه به اصلاح نظام اطلاعاتي و بانكي در آينده كسي نميتواند از ماليات فرار كند، زيرا شبكه اطلاعاتي كار خود را به درستي اجرا خواهد كرد.
وي با بيان اينكه ماليات متعلق به مردم است و به مردم بازمي گردد، افزود: با اجراي طرح تحول اقتصادي از كساني كه بايد ماليات بپردازند و نميپردازند، ماليات معتنابه اي گرفته خواهد شد و در عوض از كساني هم كه نبايد ماليات سنگين گرفته شود، گرفته نخواهد شد.
رئيس جمهور تصريح كرد: هدف از طرح تحول اقتصادي اخذ ماليات همانند شرايط حال حاضر نيست.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه چرا از اطلاعات آماري سالهاي پيش استفاده نميشود، گفت: اطلاعات سالهاي پيش اطلاعات اقتصادي نبوده است بنابراين از مردم ميخواهيم اطلاعات دقيق خود را ارائه دهند.
رئيس جمهور افزود: 36 هزار پايگاه جمع آوري اطلاعات پيشبيني شده است، بنابراين از مردم ميخواهيم اطلاعات صحيح را ارائه بدهند چرا كه در صورت ارائه اطلاعات غلط اين احتمال وجود دارد كه يارانه به آنها تعلق نگيرد.
وي خاطر نشان كرد: اين اطلاعات مبناي برنامه ريزي دولت در طرح تحول اقتصادي است، ما با اين اطلاعات برنامه ريزي ميكنيم كه چقدر يارانه به روستاها، شهرها و دهكهاي مختلف اختصاص يابد بنابراين هر قدر اطلاعات دقيق تر باشد كار ما كمتر خواهد شد.
رئيس جمهور افزود: اگر اطلاعات افراد، اشتباه باشد، هزينه و زمان زيادي از دولت ميبرد البته در صورت نياز ما اين كار را خواهيم كرد.
دكتر احمدي نژاد گفت: نخستين كاري كه مردم بايد در اين طرح انجام دهند، همين همكاري اطلاعاتي و آماري است البته آنهايي كه نيازمند يارانه دولت نيستند ،نياز نيست برگههاي اطلاعاتي را پر كنند.
رئيس جمهور افزود: نكته دوم اينكه كساني كه در مسير اجراي طرح تحول، منافعشان به خطر ميافتد، ممكن است با نشر اطلاعات غلط در صدد بر هم زدن اقدامات دولت باشند كه هوشياري و آرامش مردم به همراه برخي تدابير لازم ،خنثيكننده برخي جوسازيها خواهد بود.
وي گفت: مردم را در جريان هر بخش از طرح تحول اقتصادي كه آماده شود قرار ميدهيم و اين اطلاع رساني را به گونهاي انجام خواهيم داد كه فشاري به بازار وارد نيامده و بازار آرام باشد.
رئيس جمهور در ادامه مصاحبه زنده تلويزيوني خود با اعلام اين خبر خوش كه دانشمندان و متخصصان كشورمان روش جديدي براي توليد بنزين ابداع كردهاند كه ميتواند از نفت و برخي از پسماندها، حجم زيادي از بنزين با قيمت ارزان تر توليد كند، گفت: با بهره برداري از اين روش، كشور نه تنها از واردات بنزين بي نياز ميشود بلكه بنزين را با قيمت ارزان تر از زمان حال توليد كرده و پيش بيني ميشود تا اواسط سال آينده در زمينه بنزين به خودكفايي كامل برسيم.
رئيس جمهور در باره اينكه آيا برنامه پرداخت مستقيم يارانهها، برخيها را دچار زيان نميكند، گفت: در اين باره نيز پيش بينيهايي شده است و افرادي كه احساس ميكنند از اين بابت دچار زيان خواهند شد با بيان استدلال خود به مراجع مربوط، مشكلات آنان برطرف خواهد شد.
دكتر احمدي نژاد در عين حال گفت: اگر بخواهيم يارانهها را حذف كنيم اين گونه نيست كه كالاها مطابق با قيمتهاي جهاني عرضه شود بلكه به ويژه كالاهايي كه در ايران توليد ميشود با قيمت ارزان تر به مردم عرضه خواهد شد.
رئيس جمهور در ادامه عرضه بنزين با قيمت 400 تومان در هر ليتر كه هم اكنون به شهروندان عرضه ميشود را از جمله اين موارد دانست و گفت: در حالي بنزين با اين قيمت در كشور عرضه ميشود كه نرخ قيمت آن در خليجفارس حدود 900 تومان است.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به پرداخت يارانه مستقيم به حداكثر 6 نفر از هر خانواده آيا اين طرح موجب افزايش جمعيت نخواهد شد، گفت: بايد اين موضوع را هم در نظر داشت كه جمعيت بسياري از خانوارها بيش از 6 نفر است.
رئيس جمهور در پاسخ به اين سوال كه آيا اين طرح در دولت آينده هم اجرا خواهد شد، تأكيد كرد: اين طرح برآمده از نظرهاي كارشناسي و خرد جمعي است و فكر نميكنم دولتهاي آينده هم آن را كنار بگذارند.
دكتر احمدي نژاد با بيان اينكه طرح تحول اقتصادي را در آينده بيشتر تشريح خواهد كرد، افزود: به زودي سخنگوي دبيرخانه طرح تحول اقتصادي هم معرفي خواهد شد.
رئيس جمهور در پايان از دستگاههاي مختلف اطلاعرساني و رسانهاي كشور خواست در زمينه اطلاع رساني درباره تحول اقتصادي، دولت را ياري و مردم را بيشتر آگاه كنند.
یزد فردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 20,ژانویه,2025