سید محمد خاتمي: * چرا اينقدر شاهد سقوط اخلاقي در دنيا هستيم؟
* يكي از موضوعات گفتوگو اخلاقي كردن سياست است
* سرنوشت 4 ديپلمات ما از مصيبتهاي اخلاقي جهان امروز است
یزدفردا :خانوادهي چهار ديپلمات ربوده شده ايراني ربوده شده در لبنان با رییس جمهور سابق کشورمان ديدار وگفتگو كردند.
به گزارش روابط عمومی بنیاد باران؛ حجتالاسلام والمسلمين سيد محمد خاتمي ضمن ابراز اميدواري نسبت به اين كه به زودي بتواند اين عزيزان را ببيند و از وضعيت آنها اطلاع پيدا كند، گفت: مساله اين چهار عزيز، متوسليان، اخوان، موسوي و رستگارمقدم فراتر از يك مساله عاطفي است. اين مساله پيوندي با ايران، انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي و مهمتر از آن با آن چه امروز در عرصه بينالمللي ميگذرد، پيدا ميكند؛ بنابراين بايد از اين ديدگاه به اين مساله نگاه كرد.
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، همچنين با اشاره به سفرهاي خود به ديگر كشورها گفت: در بعضي جاهايي كه ميروم صحبت ميشود؛وقتي از محو اسرائيل اظهارنظري شده خيلي حساسيت نشان ميدهند، ميگويم اين يك حساسيت است، اما آيا ما در اين دنيا وقتي 60 سال است يك ملتي واقعا و عملا محو ميشود و نه اين كه فقط ادعاي محو آن ملت ميشود، يعني فلسطين از نقشه حذف ميشود و ميگويند نامي از فلسطين و ملت آن نباشد، حتي اجازه داده نشود ميليونها آوارهاي كه از خانه بيرون رانده شدهاند به سرزمينشان برگردند، حساسيتي در دنيا پيدا نميشود، بلكه برعكس از محوكنندهي يك ملت حمايت ميشود و اين نشاندهندهي سقوط اخلاق در عرصهي بينالمللي است.
خاتمي افزود: ما از معيارهاي دوگانه صحبت ميكنيم اين بد است، ولي گاهي در اعمال اين معيارهاي دوگانه آن قدر سقوط اخلاقي وجود دارد كه وصفناپذير است و معتقديم اين اوضاع بايد به نحو بارزتري تحول پيدا كند. بالاخره يك جايي بزرگترين زرادخانهي اتمي دنيا بعد از چهار – پنج كشور اتمي بزرگ دارد و كاملا مورد حمايت است، ولي يك كشوري كه آشكارا ميخواهد فناوري صلحآميز هستهيي داشته باشد و عضو NPT هم هست، اين طور مورد فشار قرار ميگيرد و اين معيار دوگانه است.
رييس بنياد باران در ادامه گفت: سرنوشت عزيزان ما هم از جمله مصيبتهاي اخلاقي جهان امروز است؛ يعني از محو يك ملت و يك تاريخ حساسيت برانگيخته نميشود، اما يك صحبت كه ميشود اين طور حساسيت نشان داده ميشود؛ چهار نفر انسان آن هم نه انسان عادي، انسانهايي كه مومن هستند، نمايندهي انقلاب و ملت هستند بدون هيچگونه جرم سياسي گم ميشوند و هيچ نشاني از آنها داده نميشود، حساسيتي هم در عرصهي بينالمللي ايجاد نميشود. ولي راجع به فلان فعاليت، فلان موضوع بسيار كوچك يا موهوم آنطور حساسيت نشان ميدهند.
خاتمي تاكيد كرد: دولت موظف است مساله را پيگيري كند؛ همانطور كه در گذشته و حال نيز اين كار وجود داشته است. البته دولتها محذوراتي هم دارند. بايد در عرصهي بينالمللي سوال كنيم چرا اينقدر شاهد سقوط اخلاقي در دنيا هستيم؟
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، با اشاره به طرح گفتوگوي تمدنهاي خود، گفت: يكي از موضوعات گفتوگو اخلاقي كردن سياست است. آيا چنين چيزي ممكن است؟ معتقدم بله ممكن است ؛ولي سياست امروز كه بر پايهي زور و قدرت ميگردد، بايد در دنيا عوض شود تا سياست اخلاقي شود. اختلاط بين سياست با اخلاق به صورتي كه امروز است جاری است محال است؛به همين دليل ساختار سازمان و هم معناي سياست در دنيا و هم اينكه چه كساني دستاندركار سياست در دنيا هستند همه از نظر اديان و مصلحان بزرگ بايد تعريف شود و ميتوان به نقطهنظراتي مشترك رسيد.
خاتمي تصريح كرد: گم شدن چهار انسان عزيزي كه همه به آنها علاقه داريم تاثرآور است ولي از آن تاثر بزرگتر نحوهي برخورد جامعهي جهاني است با اين جريان و ناكام ماندن تلاش براي اينكه آشكار شود اين مسئله چيست اين امر نشانهي اخلاق در دنياي امروز است و مشكلي بزرگ است.
رييس جمهور سابق كشورمان در ادامه گفت: اگر واقعا از نظر محيط زيست كه خطر بزرگي براي دنياست و باز هم ميتوان همين تخريب محيط زيست را يكي از نتايج سقوط اخلاقي دانست، ويران شدن بنيادهاي مسلم اخلاق در روابط بينالمللي امروز مصيبت بزرگتر است.
وي گفت: در مورد عزيزان مفقود شده همه وظيفه داريم كار كنيم تا مسئله را زنده نگه داريم چون معمولا وقتي كسي از موقعيت مشخص و مطرحي كنار ميرود بعد از مدتي فراموش ميشود؛ 27 سالي است كه از اين عزيزان خبري نيست بايد دربارهي اين موضوع حتي از بعضي مجامع محترم و شخصيتهاي معتبري در اين زمينه كمك بگيريم. خواست جامعهي ايراني، خواست خانوادهها را از اين طريق هم پيگيري كنيم. طبعا دستگاه ديپلماتيك نيز ميتواند به صحنه بيايد همچنان كه در گذشته و حال در اين مورد تلاشهايي صورت گرفته است امروز هم با حفظ اصول و معيارهايمان بكوشيم از سرنوشت اين فرزندان ملت اطلاع پيدا كنيم؛ دولت لبنان همچنين سيد حسن نصرالله هم ميتوانند موثر باشند؛ طرح رسانهاي، مطبوعاتي، اطلاعرساني اين مسئله هم مهم است.
در ابتداي اين ديدار خانوادهي چهار ديپلمات ايراني ربوده شده در لبنان به طرح ديدگاهها و نظرات خود پرداختند.
سيد محسن موسوي، كاظم اخوان، احمد متوسليان و تقي رستگارمقدم چهار ديپلمات ايراني در تاريخ 14 تير ماه 1361 به دست نيروهاي فالانژ وابسته به ارتش اسرائيل در بيروت ربوده شدند.
یزدفردا
-
نویسنده : یزد فردا
-
منبع خبر : خبرگزاری فردا
http://www.yazdfarda.com/news/af/11612/
یکشنبه 19,ژانویه,2025