در بین نوزده اثر ثبت شده در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس که در کمیته تخصصی ثبت میراث فرهنگی ناملموس مورخ بیست و پنجم شهریور ماه سال جاری، مراسم شدِّه بندی و شدِّه گردانی ماه محرم احمدآباد اردکان نیز به ثبت رسید.
به گزارش روابط عمومی، امورفرهنگی و اجتماعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد سرپرست معاونت میراث فرهنگی این اداره کل در توضیح این آیین مذهبی گفت: اين مراسم در روز ششم محرم توسط زنان محل انجام گرفته و شَدِّه در خانه متولي بسته مي شود. بعد از روز هفتم محرم توسط عزاداران تحويل گرفته شده و بعد از نصب (شَده) در صحن حسينه سرانجام روز پانزدهم محرم شَدِّه پائین آورده می شود.
محسن ذاکری نیا افزود: شَدِّه برداری یک رسم و سنت بسیار کهن بوده که از قدیم الایام در ماه محرم انجام می شده، این رسم جهت برآوردن حاجت عزاداران و ابراز همدری با شهدا و اسرای کربلا انجام می گرفته که البته این رسم در معرض فراموشی است و تنها در احمد آباد اردکان هنوز انجام می گیرد.
وی در توضیح بیشتر این مراسم عنوان کرد: شَدِّه (شَدَّه) در زبان محلي به معناي استوار و راست قامت مي باشد و بعضي از اهالي آن را ( شرح ده) نيز تفسير كرده اند كه به معناي توضيح و شرح دادن اتفاقات دهه عاشورا مي باشد.
این مقام مسئول تصریح کرد: حتمالاً اين مراسم جزء يكي از از مراسم هايي مذهبي بوده كه ريشه ايراني داشته است و بعد از اسلام رنگ و لعاب اسلامي، به خود گرفته است. اين مراسم از ديرباز در بخشهايي از بلوك ميبد به خصوص بفروييه و ده آباد و روستاي قديم احمد آباد از توابع اردكان بر گزار مي شده است. متاسفانه برگزاري اين مراسم در بلوك ميبد به كلي منسوخ شده، اما خوشبختانه در محله وسط (پايين قديم) احمد آباد ، هنوز تا به امروز اجراي اين مراسم برپا مي باشد.
گفتنی است: باتوجه به اينكه در اكثر مراسم مذهبي ماه محرم، مردان نسبت به زنان نقش و همكاري بیشتری برعهده دارند، اما درخصوص مراسم شَدّه بندي دقیقاً اتفاق متفاوتی می افتد و بستن و آماده كردن شدّه را زنان بر عهد دارند که اين خود باعث ایجاد حرکت اجتماعی و مذهبی زنان شده و جاي تحسين دارد. يكي ديگر از تاثيرات اجتماعي كه اين مراسم مذهبي دارا مي باشد، حس همكاري و مشاركت بين تمام اقشار جامعه احمد آباد براي هرچه بهتر برگزاري اين مراسم مذهبي مي باشد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 26,ژانویه,2025