هنر سفالگری ، نفیس ترین گنجینه میبد

یزدفردا:صنايع دستي استان يزد به ويژه صنعت سفال جلوه اي از هنر، فرهنگ و تمدني است كه روح هر بيننده اي را در نقوش و ظرافت خود غرق مي كند واين از اعجاب هنر يك ميبدي است كه گردشگران را متمايل مي كند تا آن را به عنوان سوغات به ارمغان ببرند.
در ميان مردم شهرستان ميبد اين هنر به؛ سبو سازي؛، ؛ كواره گري ؛و ؛تنور سازي ؛معروف است. هنرمندان به منظور طراحي انواع نقش ها بر روي ظروف سفال از دستگاهي به نام ؛آسيابك؛ استفاده مي کنند كه در گذشته از جنس سفال بوده است و هم اكنون از فلز است.
قسمت زيرين دستگاه به منزله پايه بوده و قسمت ديگر بر روي قسمت پايه نصب شده است كه حركت دوراني دارد. آنان ظروف سفالي آماده را بر روي آسيابك قرار دمی دهند و با مهارت خاصي به حركت در مي آوردند و خطوط ممتد و موازي موجود در نقوش را بر روي ظروف ترسيم مي كنند.
در گذشته ، خاك مصرفي سفالگري در ميبد از محلي در مجاور كوره هاي موجود در ؛ لب دروازه؛ روبروري مسجد مهديه اين شهرستان كه موسوم به ؛گل كنه؛ بود برداشت مي شد و در حال حاضر خاك مصرفي از صحراي شمس آباد تهيه مي شود.
توسعه و گسترش هنر و صنعت سفالگري مي تواند جاذبه هاي گردشگري استان را رونق خاصي ببخشيد.
يك هنرمند فقط با كمي گل مي تواند احساساتش را به شيوه زيبايي منتقل كند و از اين طريق پيوندي مستحكم با روح ، عشق و ارزشهاي والاي فرهنگي برقرار كند.
قديمترين صنعت سفالگري حدود 10هزار سال پيش در آفريقاي شرقي بدست آمد كه سبدي بافته بودند و روي آن را با گل پوشانده بودند و در كشور ايران صنعت سفالگري در شهرستانهاي ميبد يزد و لاجين همدان رواج و رونق خاصي دارد که در شهرستان ميبد هنر سفالگري همراه با نقاشي و صيقل زدن با رنگهاي روشن مانند قرمز است.
سالانه200 تن سفال و 100 تن سراميك در 40 كارگاه سفالگري شهرستان ميبد تهيه مي شود و 800 نفر هنرمند در عرصه سفالگري در آن مشغول فعاليت هستند.
صنعت سفالگري شهرستان ميبد داراي شهرت جهاني است و تنوع رنگ ، طرح، لعاب و بهبود كيفيت سفال طي 23سال اخير باعث جلب توجه گردشگران شده است.
صنایع دستی در ایران یکی از قابلیت های فرهنگی و هنری است با پیشینیه تاریخی بسیار، تلفیقی از خلاقیت هنرمند همراه با کار دست که در صورت توجه می تواند همپای صنایع بزرگ و مدرن گام بر دارد.

یزدفردا -میراث فرهنگی استان

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا