ابراز نگراني كارشناسان از بروز فاجعه درحيات وحش
یزدفردا :مدير كل محيط زيست استان يزد با اعلام كاهش 50 درصدي ميزان ميانگين بارش استان، گفت: كليه كارشناسان استان از بروز فاجعه تلفات شديد حيات وحش در سال جاري ابراز نگراني ميكنند و خسارت وارده از اين ناحيه بيش از 100 ميليارد ريال برآورد ميشود.
سيدحسام حسيني اظهار داشت: استان یزد با وسعتی بیش از 130 هزارکیلومتر مربع در بخش مرکزی فلات ایران قرار گرفته است و شبکه مناطق تحت مدیریت محیط زیست در استان یزد هم به لحاظ تنوع و هم به لحاظ تراکم گونههای جانوری بومي و ارزشمند در سطح کشور از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وي افزود: هم اکنون جمعیت گونههای علفخوار متوسط جثه علیرغم محدودیتهای ناشی از خشکسالیهای دورهای زبانزد متخصصين این رشته در کشور شده است، برابر آمار ارائه شده توسط اداره کل هواشناسی استان یزد و اندازه گیریهای انجام شده در سطح 30 ایستگاه هواشناسی متوسط بارندگی سالجاری استان 36 میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلند مدت بارش استان بیش از 50 درصد کاهش داشته است.
اين كارشناس عنوان كرد: لازم به ذکر است توزیع همین میزان بارندگی نیز در سطح استان بسیار نامناسب و غیر منتظره بوده است به گونهای که بسیاری از مناطق تحت مدیریت استان نظير جنگل باغ شادی، پناهگاه حیات وحش بهروئیه و پارک ملي سیاهکوه و منطقه دره انجیر واقع در شهرستان اردکان تقریبا فاقد بارش بوده از این رو حوزه نفوذ خشکي سال جاری در تار و پود عرصه طبیعی و تنوع زیستی استان بسیار گستردهتر از سالهای قبل بوده و کلیه کارشناسان استان یزد از احتمال بروز فاجعه تلفات شدید حیات وحش ابراز گرانی میکنند به طوری که بیم آن میرود خشکسالی و بی آبی شدید در سالجاری علاوه بر کاهش زاد آوري و افزایش مرگ و میر، کوچ حیات وحش از زیستگاههای اصلی و محلهای امن را در پی داشته و با افزایش آسیب پذیری وحوش دامنه خسارت وارده بر جمعیت و زیستگاهها را فراتر از سالجاری رقم بزند.
وي افزود: کما اینکه خشکسالیهای گذشته نیز حوادث ناخوشایندی را در برخی مناطق استان به دنبال داشته است لذا نگرانیهاي موجود در خصوص احتمال تلفات دسته جمعی حیات وحش در زیستگاههای استان یزد بسیار عمیقتر و شدیدتر از سالهای قبل احساس میشود.
حسيني تصريح كرد: این اداره کل با تمام توان برای کاهش اثرات سوء خشکسالی بر زیستگاهها و تنوع زیستی استان تلاش میکند لیکن عمدهترین تنگناهای موجود ناتوانی در تامین آب مورد نیاز حیات وحش قلمداد میشود.
مدير كل محيط زيست استان يزد اظهار تاسف كرد: تمام سنگ آبهای مناطق خشک شدهاند و اکثریت قریب به اتفاق چشمههای مناطق خشک شده و پیش بینی میشود مابقی نیز تا پایان اردیبهشت ماه خشک شود و از سویی عدم رویش هرگونه گیاه و علوفه فصلی سبز و به تبع آن تغذیه حیات وحش از علوفههای خشک سالهای قبل موجب شده ظرف روزهای اخیر گرایش حیات وحش به آب انبارها و آبشخورهای محیط زیست بی سابقه و حتی شدیدتر از ماههای گرم سال قبل يعني ماههاي خرداد، تیر و مرداد باشد.
وي بيان داشت: از سویی آب رسانی به آب ابنارها و مخازن ذخیره آب به دلیل ضعف امکانات و تجهیزات مورد نیاز به کندی و با تاخیر و سختی زیاد انجام میگیرد و پیش بینی میشود با گرم شدن هوا و تشدید نیاز حیات وحش امكان آبرسانی به موقع به آب انبارها و مخازن ذخیره آب وجود نداشته و تلفات دسته جمعي حیات وحش در اثر تشنگی مفرط به شکل یک فاجعه بروز نماید.
اين كارشناس با اشاره به اينكه خشکسالی با تاثیر بر توان تولید مراتع باعث کاهش نرخ زادآوری حیات وحش شده، افزود: اين امر به گونهای است که با مشاهدات ميداني کاهش شدید و ناباروری مواليد در بهار سالجاری را تاييد ميكند.
وي ادامه داد: پیش بینی میشود خشکسالی با تضعیف جسمی حیات وحش بر زادآوری سالهای آتی نیز تاثیرات منفی اعمال نماید.
حسيني گفت: خشک شدن منابع آبی و کاهش علوفه در دسترس موجب تضعیف وضعیت فیزیولوژیک حیات وحش و افزایش مرگ و میر در جمعیتها شده است و اکثر کارشناسان از وقوع فاجعه تلفات دسته جمعی حیات وحش ابراز نگرانی میکنند.
وي از تاثيرات خشکسالی سالجاری را كاهش بیسابقهی نرخ زادآوري پرندگان عنوان كرد و گفت: علاوه بر آن مرگ و میر پرندگان به دلیل كمبود غذا و آب در بهار سالجاری بیسابقه بوده است.
مدير كل حفاظت محيط زيست استان يزد پیش بینی كرد: با نزدیک شدن به فصل تابستان و تشدید گرمای هوا، جمعیت کثیری از پرندگان ارزشمند و بومی استان تلف شوند که این موضوع بر روند کنترل و مقابله با بیماری آنفلوآنزاي فوق حاد طیور تاثیر خواهد گذاشت.
وي افزود: عدم وجود رطوبت کافی جهت رویش بذور گیاهان مرتعی یکساله، قوه نامیه بذور را برای رویش در سالهای بعد کاهش داده ضمن اینکه گیاهان چند ساله نیز در رویارویی با شرایط سخت طبیعی رویش محدودی دارند از این رو تراکم گونههای مهاجم در مراتع افزایش و از درجه مرغوبیت مراتع به شدت کاسته خواهد شد.
حسيني همچنين اعلام داشت: در سالجاری شدت خشکسالی تا حدی است که به شکل بی سابقه و غیر منتظرهاي، شاهد وقوع آتش سازی در فصل بهار در جنگل باغ شادی در شهرستان خاتم بودهایم و
تقریبا تمام چشمههای طبیعی مناطق تحت مدیریت به ویژه در حوزه شهرستانهای خاتم، ابرکوه و بخشهایی از اردکان خشک شدهاند و سطح آب چاهها نیز به شدت افت داشته است كه گرایش شدید حیات وحش به استفاده از منابع آبی انسان ساخت و مزارع که در فصل بهار بی سابقه بوده، مويد این مطلب است.
وي با تاكيد بر اينكه آب اصلی ترین نیاز زیستی حیات وحش قلمداد میشود، تصريح كرد: شدت و ابعاد وسیع خشکسالی در سالجاری به گونهای است که در صورت عدم اقدام فوری در خصوص آبرسانی تلفات حیات وحش ناشی از تشنگی یا متواري شدن آنها از زیستگاههای اصلی، قطعی و بسیار نگران کننده است.
مديركل حفاظت محيط زيست استان يزد اعلام داشت: كمبود آب و غذا موجب خروج حیات وحش از زیستگاههای اصلی و محلهای امن شده است که این موضوع افزایش تلفات جادهای، گرایش حیات وحش به سکونتگاههای استانی و آسیب پذیری وحوش را به دنبال خواهد داشت.
حسيني در پايان گفت: خروج حیات وحش از زیستگاهها به منزله هدر رفتن خدمات چندین ساله گارد اجرایی محیط زیست و هزینههای انجام شده در این مناطق و مهمتر از آن نابودی تنوع زیستی است.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 18,ژانویه,2025