صباح زنگنه تحلیلگر مسائل بین المللی درباره کودتای ترکیه معتقد است این اتفاق باعث تندتر شدن اردوغان می شود.
زنگنه در مصاحبه با عصر ایران توضیح داد: برخی در ترکیه بر این باور بودند که اردوغان كشور را به سمت افراط گرايي هدايت كرده است. به همين علت ارتش با تكرار حوادث خشونت بار شبيه به رخدادهاي اخير آنكارا و انفجارهايي كه در حوالي مراكز دولتي و حكومتي روي داد به نحوي به دنبال هشدار و اولتيماتومي به اردوغان بود.
وی افزود: بنابراين عامل كودتاي اخير از سوي نيروهاي مخالف وابسته به نيروهاي نظامي معترض به اردوغان انجام شده يا از طرف نيروهای سياسي مانند پيروان فتح الله گولن صورت گرفته است.
صباح زنگنه در سابقه خود سفیر ایران در مقر دائم سازمان همکاری اسلامی در جده و نمایندگی اولین دوره مجلس را دارد.
او در مورد دلایل شکست کودتای ترکیه خاطر نشان کرد: داشتن یک رهبر و یک فرمانده مستقر برای سازماندهی کودتا ضروری بود. نیروهایی که وارد کودتا شدند عملا از ارتش بودند و دیگر نیروها مانند پلیس و نیروهای انتظامی وارد صحنه شدند و یا با آنها هماهنگ نشده بود.
این تحلیگر مسائل سیاسی ادامه داد: مشخص است که این کودتا یک حرکت ناقص و نارسا بود درست مانند جنین ناقصی که که به دنیا میآید. حرکتهای ناقص کودتا به سرعت باعث شد تا دولت با آن مقابله کند.
وی در مورد احتمال نقش اردوغان در این کودتا نیز گفت: احتمال دخالت اردوغان در این کودتا برای افزایش قدرت خود بسیار قوی است.
صباح زنگه تصریح کرد: احتمال دیگری که وجود دارد این است که آمريكا قصد گوشمالي به اردوغان را داشته، البته نه به اندازهاي كه حكومت اردوغان از اعتبار ساقط شود. بنابراين ديدگاه مذكور را تا حدودي ميتوان متحمل دانست، زيرا اردوغان هياتي به سوريه براي برقراري روابط فرستاده است اما همزمان با اعزام هياتهاي ترک به سوريه محدوديت كافي و كاملي براي كنترل داعش و ساير گروههاي تروريستي از سوي تركيه صورت نگرفت.
سفیر اسبق ایران در سازمان همکاری اسلامی در مورد نقش شبکههای اجتماعی در حوادث دیروز ترکیه گفت: نقش شبکههای اجتماعی در ترکیه بسیار پررنگ بود ولی مهمتر از آن رابطه قوی یک رهبری با مردم و جامعه است و گرنه صدها رییس جمهور و نخست وزیر در دنیا هستند که پیام میدند و مردم توجهی به آن نمیکنند.
نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به طور نمونه حیدرالعبادی بعد از انفجار تروریستی به منطقه کراده رفت و با عکس العمل منفی مردم روبه رو شد و مردم عراق با سنگ و دمپایی از او استقبال کردند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در مورد دلایل حمایت قطر و عدم حمایت عربستان از اردوغان تصریح کرد: عربستان از نزدیک شدن ترکیه به سوریه ناراضی است و سعی میکند این اتفاق نیفتد اما قطر به دلیل حمایت اردوغان از اخوان المسلمین سعی میکند که از دولت مستقر حمایت کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: اردوغان بعد از این کودتا قطعا تندروتر خواهد شد و سعی خواهد داشت تمام مخالفان خود را از صحنه خارج کند. همانطور که مشاهده میکنید هم اکنون این تصفیهها در ترکیه آغاز شده است.
چهارشنبه 22,ژانویه,2025