كانديداهاي نهايي انتخابات رياستجمهوري مشخص شدند. فكر ميكنيد انتخابات چند قطبي باشد؟
اصلاحطلبان و جبهه حاميان دولت و نيروهاي معتدل يك قطب انتخاباتي را تشكيل ميدهند كه آقاي روحاني كانديداي اصلي آنها است و آقاي جهانگيري نيز بنا به گفته خود براي دفاع از برنامههاي دولت به صحنه آمده است. ممكن است در تبليغات نيز كمك به آقاي روحاني كند. آقاي هاشمي طبا كه او نيز جزو نيروهاي معتدل و از مديران فني است كه نسبت به سياستهاي دولت موضع انتقادي ندارد.
از بين ابراهيم رييسي و قاليباف هيچ يك به نفع ديگري انصراف نميدهند؟
ممكن است بر اساس نظرسنجيها چنين اتفاقي بيفتد، با اين حال بعيد است كه به نفع يكديگر انصراف دهند. ولو اينكه در نظرسنجيها اعداد و ارقام به نفع يكي از اين كانديداها باشد.
ممكن است به دليل اينكه شانس چنداني در انتخابات براي خود قايل نيستند، كنارهگيري كنند؟
با توجه به شرايط و مقدماتي كه تا الان فراهم كردهاند بعيد ميدانم كه قصد كنارهگيري از انتخابات را داشته باشند. منظور از مقدمات و شرايط ستادها، حرفهايشان و نيروهايي است كه جذب كردهاند. من فكر ميكنم كنارهگيري كردن براي هر دو كانديدا مشكل باشد.
از بين آقايان رييسي و قاليباف كداميك شانس بيشتري از نظر رايآوري دارند؟
بر اساس آمارهايي كه از نظرسنجيها مطرح ميشود، شناخت و گرايش جامعه به كسي كه دو بار ديگر كانديداي رياستجمهوري بوده هرچند رأي نياورده ولي بالاخره نيروها و ستادهايي را در مناطق مختلف سازماندهي كرده، بيشتر است. آمارها تا الان اين را نشان ميدهد. به هر حال تا زمان انتخابات ممكن است تحولاتي رخ دهد. با شروع تبليغات انتخابات و پشتيبانيهايي كه از ناحيه گروههاي مختلف سياسي ميشود، احتمال تغييرات وجود دارد.
آقاي رييسي اين توانايي را دارد كه آراي خاكستري را به سمت خود جلب كند؟
آراي خاكستري يا به طور كلي منتقد حكومت و نظام هستند و در انتخابات شركت نميكنند يا كساني هستند كه به هر دليلي هيچيك از كانديداها خواستههاي آنها را تامين نميكنند. من بعيد ميدانم آقاي رييسي بتواند راي كساني كه به كل منتقد به انتخابات و نظام هستند را جلب كند يا حتي آن بخش ديگر آراي خاكستري را به خود جلب كند. البته ممكن است درصد كمي از كساني كه از باب تصميم نگرفتن به نتيجه نرسيدهاند جذب اصولگرايان شوند.
نظر نهايي شوراي نگهبان مبني بر ردصلاحيت احمدينژاد بود. شما پيام سياسي اين ردصلاحيت را چه ميدانيد؟
اين ردصلاحيت از مدتها قبل حتي در زماني كه او بر سر كار بود صورت گرفته بود. يك جناح همراه آقاي احمدينژاد بود و او با نوع بيان و رفتارهايش در ٨ سال رياستجمهورياش توانسته بود عدهاي از نيروهاي اصولگرا را با خود همراه كند. در مقطعي همان جناح به اين نتيجه رسيد نهتنها احمدينژاد صلاحيت ندارد، بلكه شايسته لقب انحرافي است. از همان زمان معلوم بود كه اين صلاحيت از آقاي احمدينژاد سلب شده و اين حمايت ديگر وجود ندارد.
حزب موتلفه با ديگر اصولگرايان همراه نشد. حضور آقاي ميرسليم به عنوان نامزد حزب موتلفه چه پيامي براي ديگر اصولگرايان دارد؟موتلفه به دنبال تحقق چه هدفي است؟
موتلفه به هر حال يك مجموعه سياسي قديمي است و خود را از همه ديگر احزاب اصولگرا پيشكسوتتر ميداند. آنها توقع يك جايگاه ويژهاي را دارند. به هر دليل مجموعه اصولگراها اين توقع را كامل برآورده نميكنند. به همين دليل با وجود اينكه از آغاز وارد سازوكار اصولگرايان شدند و ميخواهند وحدت و اتحاد را حفظ كنند و خيلي جاها هم خودشان پيشتاز هستند ولي در ادامه نميتوانند با ديگر اصولگرايان همراه و همگام بايستند.
مثلا در مقابل آقاي هاشمي اما خيلي رقابت سياسي احساس نميكرد اما به هر حال كانديدا ميشد. در سال ٦٤ دوره چهارم رياستجمهوري هم يكي از كانديداهايي بود كه با رهبري رقابت كرد. اين روالي است كه موتلفه داشته است. شايد خودشان امروز انتظار راي آوري چنداني نيز ندارند. كنشي را به عنوان زنده نگه داشتن تشكيلاتشان انجام ميدهند.
از باب نقدهايي كه ميرسليم به اصولگرايان دارد، آيا در نقد دولت با رييسي و قاليباف همراه ميشود؟
تا آنجايي كه ميدانم شخصيت آقاي ميرسليم با دو كانديداي ديگر اصولگرا متفاوت است. طبق تجربه آقاي ميرسليم خيلي اهل جدالهاي خصمانه و نقدهاي غيرمنصفانه نيست. ممكن است در زمينههاي خاصي صحبتهايي داشته باشد. اشكال اين است كه به جاي اينكه در همان زمينهها راهحل ارايه دهد، بيشتر به كليگويي بسنده ميكند. فكر ميكنم در مناظرهها همچنين چيزي را شاهد باشيم.
چقدر معتقديد كه مناظرهها به آگاهسازي مردم كمك ميكند؟
من نميدانم چرا گفتهاند نبايد مناظرهها زنده باشد. اگر الگوي رفتاري آقاي احمدينژاد در مناظرهها كه آن تهديدات را براي كشور سبب شد در نظر داريم، تجربه ٩٢ را نيز داريم كه مناظرات خوبي برگزار شد. اتفاق بدي هم نيفتاد و تشنجي در كشور ايجاد نشد. دليل اينكه گفتهاند مناظرهها زنده نباشد را نميدانم. مناظره زنده به دليل اينكه افراد در مقام مناظره نشان ميدهند كه چقدر بر مسائل مسلط هستند و چقدر بر سوالها و برنامهها اشراف دارند، خوب است. از نظر مردم مناظرهاي كه زنده نباشد، خيلي پرجاذبه نيست. چنين مناظرهاي مخاطب چنداني نيز نخواهد داشت.
مشاركت مردمي را در اين انتخابات چقدر پيشبيني ميكنيد؟
بر اساس نظرسنجيها تا الان مشاركت نسبتا زياد است. در شرايطي كه هنوز تبليغات انتخاباتي شروع نشده گفته ميشود كه حدود ٥٩ درصد شركت ميكنند كه آمار قابل توجهي است.
كانديداهاي انتخابات آنقدر جاذبه دارند كه مشاركت مردمي را بالا ببرند؟
مهم اين است كه رقابت كانديداها واقعي باشد. به گونهاي نباشد كه دخالتها و طرفداريهاي مراجع بيطرف وجود داشته باشد و مردم احساس كنند كه رايشان اثر ندارد. در اين صورت مشاركت مردمي پايين ميماند. تا الان مردم چنين باوري دارند كه ميدانند حضورشان در انتخابات اثرگذار است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025