یزدفردا"پس لرزه‌های همه‌پرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا،در سطح داخلی و خارجی همچنان ادامه دارد.


آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، تاکید کرده‌اند که این دو کشور بر سر مدیریت بحران عواقب خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا با یکدیگر "تفاهم کامل" دارند.

اولاند هشدار داده است که در صورت عدم تفاهم خطر تفرقه، منازعه و عدم هماهنگی وجود دارد.

اولاند و خانم مرکل بزودی در برلین بر سر این تحولات بحث و تبادل نظر خواهند کرد.

این اظهارات در حالی عنوان شده است که پیشتر نشانه‌هایی از اختلاف بر سر زمان خروج بریتانیا از این اتحادیه وجود داشت.

پیشتر وزیر خارجه فرانسه گفته بود که بریتانیا نمی‌تواند "موش و گربه" بازی کند و باید زودتر تکلیف را مشخص کند.

در این میان آلمان، از پرقدرت‌ترین کشورهای اتحادیه اروپا، پیام‌های متناقضی در این رابطه فرستاده بود و صدراعظم آلمان گفته بود که بریتانیا نباید برای خروج "عجله" کند.

اما فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه دولت خانم مرکل، از بریتانیا خواسته "هرچه زودتر" اتحادیه اروپا را ترک کند.

ماده ۵۰ لیسبون
روند جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا مطابق مفاد آیین نامه این اتحادیه صورت خواهد گرفت.

برابر ماده ۵۰ پیمان لیسبون که در سال ۲۰۰۹ به تصویب اعضای اتحادیه رسیده اما تاکنون هیچ گاه به اجرا گذاشته نشده بود، کشورهای عضو اتحادیه بعد از تصمیم به جدایی باید مذاکرات خود با اتحادیه اروپا را آغاز کنند.

در صورت توافق میان دو طرف بر سر چگونگی عملی کردن این جدایی، کشور خواستار جدایی مطابق مفاد توافق پیش خواهد رفت، اما چنانچه توافقی حاصل نشود، عضویت کشور جدایی‌طلب بعد از گذشت دو سال خودبخود لغو می‌شود.

اگر چه ماده ۵۰ معاهده لیسبون کلیات روند جدایی کشورها از اتحادیه اروپا را مشخص کرده اما جزئیات آن تنها از طریق مذاکره میان دو طرف مشخص خواهد شد و برای عملیاتی کردن هرگونه توافقی هم ممکن است سالها زمان لازم باشد.

سفر کری
همزمان گزارش شده است که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا قرار است به بروکسل و لندن سفر کند.

کری قرار بود به رم سفر کند. اما مقامات همراه آقای کری گفته‌اند که با توجه به اهمیت همه‌پرسی اخیر بریتانیا و نتیجه آن، وزیر امور خارجه آمریکا پس از ایتالیا به بلژیک و بریتانیا نیز سفر خواهد کرد.

گزارش شده است که محور اصلی سفر آقای کری، گفتگو و تبادل نظر در باره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و تبعات آن خواهد بود.

استعفا در حزب کارگر؛ رقابت بر سر رهبری حزب محافظه‌کار
همزمان یازده نفر از اعضای دولت سایه بریتانیا، از حزب کارگر در مخالفت با جرمی کوربین، رهبر حزب، از عضویت در کابینه استعفا دادند.

مخالفان کوربین، او را به "کم کاری"، در زمینه تشویق رای دهندگان، برای رای به باقی ماندن کشور در اتحادیه، متهم می‌کنند.

کوربین گفته است که در رقابت برای انتخاب رهبری جدید، برای حزب کارگر، باز هم نامزد خواهد شد.

در جناح مقابل و حزب محافظه کار هم گفته می‌شود ترزا می، وزیر کشور، قصد دارد در رقابت با بوریس جانسون خود را نامزد رهبری حزب- و به تبع آن- نخست‌وزیری کند.

در پی اعلام نتیجه همه‌پرسی در مورد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، دیوید کامرون، نخست وزیر و رهبر حزب حاکم محافظه کار، اعلام کرد که از سمت خود کناره می‌گیرد.

نگرانی در آسیا؛ تلاش وزیر دارایی بریتانیا
برخی از بزرگترین اقتصادهای آسیا نسبت به تاثیر رای بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا بر ثبات اقتصادی جهان ابراز نگرانی کرده اند و همزمان ارزش پوند در معاملات صبح دوشنبه آسیا بار دیگر افت کرده است.

لو جیووی وزیر دارایی چین روز یکشنبه (۲۶ ژوئن) گفت که پیامدهای تصمیم بریتانیا هنوز روشن نیست اما هر چه باشد تا سال ها احساس خواهد شد.

یک مقام کره جنوبی هم نظر مشابهی را بیان کرده و یک چهره ارشد در حزب حاکم ژاپن گفته که توکیو باید برای بروز هرگونه بی‌ثباتی آمادگی داشته باشد.

بیم آن می رود که تاثیر شرایط سردرگم کننده ناشی از تصمیم بریتانیا بر بازارهای مالی اطراف جهان همچنان ادامه یابد.

همزمان گزارش شده است که جورج اوزبورن، وزیر دارایی بریتانیا، در تلاش است تا پیش از آغاز به کار بازارهای اروپایی تا ساعاتی دیگر- تا حد امکان، آرامش را به این بازارها بازگرداند.

اوزبورن قرار است در اظهاراتی تلاش کند تا نگرانیهای ایجاد شده در بازارها را تا حد امکان کاهش دهد.

وزیر دارایی بریتانیا از زمان انجام همه‌پرسی و اعلام نتایج آن تاکنون سخنی نگفته است.
 
اتحادیه اروپا: بریتانیا هرچه سریعتر اتحادیه اروپا را ترک کند
 
کمسیر جامعه و اقتصاد دیجیتال اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه) خواستار اجرایی شدن هرچه سریع تر تصمیم بریتانیا در زمینه خروج از این اتحادیه شد.  
  
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز از برلین، اوتینگر در مصاحبه با یک شبکه رادیویی آلمانی گفت: هر روز که در عدم قطعیت سپری شود، سرمایه گذاران بیشتری را از بریتانیا و از دیگر بازارهای اروپایی فراری می دهد. 
 
خروج از اتحادیه اروپا دو سال طول می کشد. آغاز این پروسه می تواند در دیدار دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا با 27 عضو دیگر اتحادیه اروپا در روز سه شنبه در بروکسل و با استناد به ماده 50 معاهده لیسبون رقم بخورد، اما کامرون پس از اعلام نتیجه همه پرسی خروج از این اتحادیه، اعلام کرد که از سمتش استعفا می دهد و پروسه اجرایی شدن این تصمیم را به نخست وزیر جدید محول می کند؛ تصمیمی که انتقاد اوتینگر را به همراه داشت. 
 
اوتینگر افزود: چنانچه کامرون و حزبش تا اکتبر (مهر/آبان) این اقدام را به تاخیر بیاندازند، به ما خسارت می زنند. 
 
بازارهای جهانی بورس روز جمعه حدود دو تریلیون دلار افت کردند. ارزش پوند، واحد پول رسمی بریتانیا، نیز به پایین ترین سطح طی 31 سال گذشته رسید. 
 
اوتینگر تصریح کرد که بعید می بیند تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا لغو شود. وی همچنین تاکید کرد که دیگر کشورهای عضو این نهاد بر تقویت اتحادیه اروپا و تلاش برای رفع مشکلات واقعی، نظیر بحران مهاجرت متمرکز شوند، تا بحث کردن درباره تغییرات مربوط به قراردادها. 
 
وی افزود: آلمان به عنوان عضو این تیم اروپایی باید سکان را به دست بگیرد. 
 
برخی دیگر از مقام های اتحادیه اروپا روز جمعه و پس از انتشار نتایج همه پرسی شهروندان بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا، خواستار تسریع در اجرای این تصمیم شدند. 
 
بر اساس گزارش رویترز، میشل ساپین وزیر دارایی فرانسه نیز امروز تصریح کرد که پاریس و برلین بر سر لزوم اجرایی شدن هر چه سریع تر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا توافق دارند. 
 
وی به تلویزیون فرانس 2 گفت: فرانسه هم مانند آلمان معتقد است اکنون که بریتانیا رای به خروج از اتحادیه اروپا داده است، هرچه سریع تر باید آن را اجرایی کند، زیرا باقی ماندن در شرایط نامطمئن و نامشخص برای ما امکان پذیر نیست. 
 
این در حالی است که برخی دیگر از اعضای این اتحادیه با این دیدگاه مخالفت کرده و معتقدند که اتحادیه اروپا نباید بریتانیا را وادار به خروج فوری کند. 
 
وزیر خارجه لهستان امروز ضمن مقصر دانستن اتحادیه اروپا در مساله خروج بریتانیا، گفت: باید در این زمینه بیشتر تامل کنیم؛ نباید عجولانه اقدام کرد و نباید بریتانیا را وادار کنیم تا هر چه زودتر این اتحادیه را ترک کند. 

شهروندان بریتانیایی در همه پرسی روز پنجشنبه به نفع خروج از اتحادیه اروپا پس از چهار دهه عضویت در این نهاد رای دادند؛ تصمیمی که تکان ها و تغییرات مهمی را در بازارهای جهانی و چشم اندازهای سیاسی عرصه بین الملل به همراه داشت. 
 
منبع: بی بی سی
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا