حالا حسین دهدشتی، عضو کمیته ویژه پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس از اعزام تیمهای بررسی قوهقضاییه به کشورهای مالزی، ترکیه و تاجیکستان خبر داده و گویا قرار است به منظور بررسیهای بیشتر، جلسه مشترکی میان مسوولان قوهقضاییه و کمیسیونهای اصل 90 و انرژی مجلس برگزار شود. او همچنین حدس میزند که شاید فساد مالی 400میلیاردتومانی که زنگنه به آن اشاره کرده بود، مربوط به گزارشهایی باشد که از تخلف مالی در صندوق بازنشستگی وزارت نفت به دستکمیسیون انرژی رسیده. گفتههای این عضو کمیسیون انرژی مجلس همچنین نشان از آن دارد که نباید چندان به درآمد و ثروت مالی زنجانی در خارج از کشور دلخوش بود.
آقای زنگنه چندی پیش اعلام کردند که چند فساد گسترده بالای 400میلیاردتومان در وزارت نفت رخ داده. کمیسیون در این زمینه پیگیری داشته؟
باید دید که این 400میلیاردتومان مربوط به چه نهادها و افرادی میشود.
شنیدههایی حاکی از آن است که بخشی از این تخلفهای مالی مربوط به واگذاری پتروشیمیهاست. مجلس برای تحقیق و تفحص از پالایشگاهها دست بهکار شده بود، الان نمیخواهید برای تفحص از پتروشیمیها دستی بالا بزنید؟
باید جزییات بیشتری در اینباره از سوی جناب وزیر در اختیار کمیسیون انرژی قرار بگیرد. حدس من این است که بخشی از فسادی که آقای زنگنه اشاره داشته مربوط به صندوق بازنشستگی وزارت نفت بوده که در این زمینه شکایاتی هم در کمیسیون اعلام وصول شده است.
یعنی ارقام فساد مالی در صندوق بازنشستگی برای شما مشخص است؟
خیر، صرفا برآیندها این است که تخلفهای جدی در این صندوق صورت گرفته است.
فکر میکنید دلیل واگذاری عقد قراردادها از معاونت امور بینالملل وزارت نفت به شرکت نیکو در سالهای پایانی دولت احمدینژاد چه بوده؟
به هر حال کشور در شرایط تحریم بود و روال غیرمعمولی را طی میکرد و برخی امور قراردادها هم به شرکت نیکو واگذار شده بود و درواقع نیکو نماینده شرکت نفت در برخی مذاکرات بود. البته طبق قانون شرکت ملی نفت تنها میتواند با پالایشگاهها عقد قرارداد کند و شاید ورود شرکت نیکو میتوانسته عقد قرارداد با اشخاص را هم تسهیل کند. البته بدون شک این تغییر روال حاشیههایی هم ایجاد کرده است.
این روزها گویا موضوع واگذاری اموال بابک زنجانی در دستور کار قرار گرفته و هنوز خبری از بازگشت پولهای سرگردان ایشان از خارج به داخل نیست؟
بله، فعلا همین در دستور کار است.
اما خیلی از اموال ایشان تا تبدیل به پولشدن، فاصله زیادی دارد، آیا کمیسیون مراقب غلوغش در اموال بابک زنجانی است؟
بدون شک همینطور است. اصلا فکر میکنید پروژه ایران زمین چطور از سوی شهرداری تهران پلمب شد؟ اطلاعات کمیسیون انرژی در این زمینه تعیینکننده بود. در آن موعد ما املاک ایران زمین را رصد کردیم و دیدیم که براساس قیمتگذاری کارشناس رسمی دادگستری مشخص شده که ساختمان مجوز 31 طبقه دارد و کارشناس همان 31 طبقه را ارزیابی قیمت کرده بود اما پیگیری ما نشان داد شهرداری تنها مجوز 17 طبقه بنا داده بود و به همین خاطر در تبدیل اموال زنجانی به پول باید از سوی وزارت اطلاعات و قوهقضاییه دقت لازم صورت گیرد و نباید فراموش شود که ما با یک کلاهبردار طرف هستیم و نمیشود به همین اموال او هم اعتماد کرد.
خب حالا فکر میکنید از این اموال پولی هم عاید طلبکاران شود؟
متاسفانه یافتههای ما نشان داده اغلب اموال ایشان چند بار دستبهدست شده و بابت مطالبات و وام در گرو است. اما خوشبختانه برگه برنده وزارت نفت این است که بابک زنجانی دستگیر شده.
آقای دهدشتی، دستگیری که پول نمیشود!
قبل از این وزارت نفت چیزی نداشت که بخواهد شکایت کند اما پیگیریهای کمیسیون انرژی و ردوبدلشدن چکها دستکم این فرصت را به شرکت نفت داد تا بتواند حالا به نوع دیگری مساله را دنبال کند. خوشختانه قوهقضاییه به این پرونده وارد شده و مشغول پیگیری است. حالا وزارت نفت یا میتواند وثیقههای لازم را از بابک زنجانی بگیرد یا اگر او اعتبار کافی نداشته باشد باید برود هلفدونی.
گویا بخشی از اموال زنجانی در خارج از کشور است و هنوز به داخل منتقل نشده؟
تیمهای مختلفی به خارج از ایران رفتهاند تا این موضوع را بررسی کنند.
از طرف کمیسیون انرژی و مجلس؟
خیر، از طرف قوهقضاییه.
و نتایج پیگیریها چه بوده؟
قوهقضاییه با هماهنگی مراجع ذیصلاح تیمهایی را به برخی کشورها فرستاده تا جزییات اموال خارجی بابک زنجانی را مورد ازریابی قرار دهد.
نمایندههای قوهقضاییه به کدام کشورها سفر کردهاند؟
ترکیه، مالزی و تاجیکستان.
و تکلیف اموال او در این کشورها چطور بوده؟
به ما گزارش رسمی ارایه نشده اما گویا بانک او در مالزی چندان پایه مالی قوی ندارد و به آن اعتباری نیست.
یعنی نمایندگان قوهقضاییه به کشورهای اروپایی سفر نکردهاند. منظورم این است که آیا از بابک زنجانی در کشورهای اروپایی ردپایی نیست؟
خیر، چیزی در این زمینه نمیدانم، به هر حال پرونده زنجانی دست قوهقضاییه است.
تا حالا چند جلسه در این زمینه با قوهقضاییه داشتهاید؟
متاسفانه تا به حال جلسهای نبوده و ما فقط خبرها را دنبال کردهایم.
و خبری از جلسههای تعاملی در آینده هست؟
بله، قرار است بهزودی مجلس، کمیسیون انرژی و کمیسیون اصل90 و مسوولان قوهقضاییه جلسههایی داشته باشند. در واقع پیگیری مجلس باعث شد که قوهقضاییه وارد ماجرا شود اما خب اختیار مجلس در پیگیری تحقیق و تفحصها کم است و اغلب تلاش میکنیم تا سرنخها و ابهامها را در اختیار نهادهای مسوول قرار دهیم.
چشمانداز شما بهعنوان نماینده پیگیر این پرونده از عاقبت رسیدگی به آن چیست؟
تا جایی که میدانم این موضوع برای آقای روحانی مهم بوده و برای نظام حیثیتی است. چون مساله برای مجلس و مردم مشخص شده و باید انتهای قابلقبولی برای مردم و نظام داشته باشد. مطمئن باشید با رسانهایشدن پرونده فساد مالی بابک زنجانی حالا هر ایرانی خواهان رسیدگی به نتایج تخلف مالی در این پرونده است.
احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس با تبیین فساد سیاسی و جایگاه آن در کشور اظهار داشت: فساد سیاسی اصطلاحی است که از طرف کارگزاران حکومت به آن دامن زده میشود. بنابراین نقش اصلی مبارزه با آن بر دوش دولت است.
وی ادامه داد: در فساد مالی ممکن است یک تسهیلات گیرنده بر سر بانک کلاه بگذارد و فسادی رخ دهد. اما فساد سیاسی اعم از فساد مالی است.
*فساد مردم را نسبت به حاکمیت بدبین میکند
توکلی در ادامه با بیان اینکه اگر ملاک تصمیمگیری منافع شخصی، تباری، قومی، گروهی، حزبی و یا خارجی باشد فساد آغاز میشود، گفت: در تخصیص منابع عمومی برخی از این فسادها را میبینید.
وی با بیان اینکه فساد کارایی اقتصاد را کاهش میدهد اظهار داشت: فساد نه تنها مانع اشتغال و تولید ملی است بلکه به دلیل اثرات سوء فرهنگی خود مردم را نسبت به حاکمیت بدبین میکند. از این جهت هم سرمایه اجتماعی کاهش پیدا میکند و هم عوامل رشد اقتصادی تضعیف میشود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: فساد مالی ضد عدالت است زیرا باعث میشود یک عدهای به ناحق درآمد کسب کنند و حقوق عده دیگر هم ضایع میشود.
*فشار نزدیکان دولت برای افشاء نشدن فساد در پتروشیمی
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با تائید خبر فشار برخی نزدیکان دولت برای افشا نشدن فساد در پتروشیمیها اظهار کرد: متأسفانه در لایههای دولت بسترهایی برای ویژهخواریها وجود دارد.
*تحقق اقتصاد مقاومتی با منابع ارزی متنوع امکانپذیر است
وی با بیان اینکه تحقق اقتصاد مقاومتی با داشتن منابع ارزی متنوع امکانپذیر است، تصریح کرد: باید دانست که در اقتصاد مقاومتی مسئله مقاومسازی داخل در برابر شوکهای خارجی مهم است. اگر اقتصادی منابع ارزیاش متنوع باشد یا در اتحاد داخلی جدی باشد و کشمکش سیاسی نباشد همچنین تنوع در بازار صادراتی داشته باشد، واردات هم متکی به معامله با چند کشور معدود نباشد، امکان مقاومت بیشتر است.
*سیاستهای اقتصادی بعد از جنگ؛ دلیل ظهور بابک زنجانی«ها»
رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در مجلس هفتم و هشتم با تأکید بر اینکه نگاه بعد از جنگ در سیاستهای اقتصادی کشور اثر گذاشت، گفت: در این سالها مدلی ترجیح داده شد که زمینهساز مسائل امروز است مخصوصا در کشورهای جهان سوم که ابزارهای نظارتی وجود ندارد. این مدل، مدل نئوکلاسیک است که اصالت را به کارایی میدهد.
وی با بیان اینکه کشورهای غربی در زمینه برخورد با فساد بیشتر از نحلههای فکری داخلی حساس هستند، بیان کرد: ما حتی به اندازه آنها به لوازم ارزشی کار حساس نیستیم، در مورد آقای بابک زنجانی میگفتند چند هزار کارگر دارد و کارآفرین است در حالی که پیشرفت کارآفرینی شفافیت و فقدان فساد در اقتصاد است.
*حمایت رئیس دولت قبل از یقه سفیدها
توکلی با اشاره به موضوع یقهسفیدها ادامه داد: متأسفانه رئیس دولت قبل خواسته یا ناخواسته از برخی افراد فاسد و متهم حمایت میکرد از جمله افرادی که احمدینژاد از آنها حمایت میکرد میتوان به معاون اولش، رئیس سازمان تأمین اجتماعی و رئیس سازمان میراث فرهنگی اشاره کرد که البته اگر بخواهیم از این افراد نام ببریم لیست بلندی میشود.
*نهادهای مسئول مبارزه با فساد به درجاتی از فساد آلوده شده اند
این نماینده مجلس در تشریح فساد سیستماتیک در کشور تصریح کرد: فساد سیستماتیک به مرحلهای از فساد اطلاق میشود که نهادهای مسئول مبارزه با فساد خودشان به درجاتی از فساد مبتلا هستند مثل قوه قضائیه، نیروی انتظامی، مجلس، بازرسی کل کشور، به عبارتی پاکِ پاک نیستند.
وی افزود: زمانی که به یک نماینده مجلس شورای اسلامی پیشنهاد میشود تا او در کمیسیون انرژی پیشنهادی را مطرح نکند- البته نماینده با شرافتی که از وی مثال میزنم بر علیه رانتخواری پتروشیمی فعالیت کرد- و آن نماینده مخالف خواسته آنها عمل میکند چنین چیزی ممکن است. آنها تلاش میکنند که به سیستم نفوذ کنند ولی موفق نمیشوند.
توکلی در ادامه با بیان اینکه دولت هاشمی رفسنجانی به توقعات مصرفی مردم دامن زد، اضافه کرد: آقای هاشمی کلا روحیهشان تجملگرا بود و معتقد بودند که اصرار به سادگی نشانه عوام بودن است و حتی در نماز جمعه خواستار حمایت از مانور تجمل شدند.
*هتاکان به احکام اسلام نمیدانند چه اتفاقی در کشور افتاده است
نماینده مردم تهران در مجلس با موضعگیری در برابر نشریه آسمان منتصب به جریان کارگزاران که بحث لایحه قصاص را زیر سؤال برد، گفت: فکر میکنم اغلب این افراد از اینکه چه اتفاقی در کشورمان افتاده غافلند، عدهای جرأت کردند که احکام مسلم اسلام را تخطئه کنند و البته نه در یک بحث منطقی دانشگاهی و مباحث علمی که این کار اشکالی ندارد بلکه در یک موضعگیری سیاسی علیه نظام این کار را انجام دادند.
وی همچنین به مقاله ایازی در ماهنامه مهرنامه که حقوق فرقه ضاله بهاییت را به رسمیت شناخته است اشاره کرد و گفت: قصاص را زیر سؤال بردن بدتر از حمایت از فرقه ضاله بهاییت است زیرا قصاص نص و حکم مسلم قرآن است. بنده قصد تکویر کسی را ندارم ولی قرآن میگوید اگر فردی مسلمان است باید به احکام اسلام تمکین کند و اگر کسی میخواهد در ایران فعالیت کند باید به قانون اساسی ملتزم باشد.
* رئیس جمهور از بیسواد خواندن منتقدان پشیمان شد/ نتایج مذاکرات جشن یا عزا ندارد
توکلی با اشاره به مذاکرات هستهای بین ایران و غرب اظهار کرد: در مذاکرات هستهای باید بگویم تا اینجا که پیش رفتهایم نه درست است که جشن بگیریم و نه درست است که بگوییم همه چیز را فروختهایم. در واقع بستگی به این دارد که کار چگونه ادامه یابد و البته در این مسیر نواقصی هم وجود داشته است.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه رئیسجمهور از گفتن اینکه منتقدان توافق ژنو بیسواد هستند، پشیمان است، ادامه داد: موضعگیری نادرستی بود، ولی به صلاح کشور است که رسانهها اینقدر این مسائل را بزرگ نکنند، یک حرفی زده شد و تمام شد. من فکر میکنم رئیسجمهور پس از این اظهارات پشیمان شد.
* رفتار وزارت خارجه را در برابر گستاخیهای شرمن را نمیپسندم
وی از رفتار وزارت خارجه در برابر اظهارات وندی شرمن انتقاد کرد و گفت: ما در مصافی هستیم که دشمنی غرب با ما بسیار جدی است و در دیپلماسی عمومی از ما قویتر و بیمحاباتر عمل میکنند. من این رفتار را از وزارت خارجه نمیپسندم.
* نقش مردم در تعیین نمایندگان مجلس آینده
توکلی درباره دورخیز دولت و اصلاحطلبان برای مجلس و دولت آینده خاطر نشان کرد: از تشکیل فراکسیون حامیان دولت استقبال نمیکنم. به نفع دولت نیست. جبهه پیروان هم ریزش داشت. الان تقریبا در مجلس 100، 100، 100 هستیم و برای دولت خوب نیست که با تکیه بر یک سوم مجلس کارش را پیش ببرد آن هم 100 نفری که نصف آن از ریزش از فراکسیون دیگر بعد از انتخابات تشکیل شدهاند! اما اینکه مجلس آینده را چه کسانی بگیرند به تلقی که مردم از گروههای سیاسی پیدا میکنند بستگی دارد.
اگر مردم احساس یا باور کنند که آقای روحانی خواسته کارها را درست کند و عدهای نگذاشتهاند بنابراین در اینجا اصولگرایان به اقلیت ناچیزی تبدیل میشوند. اگر اصولگرایان به این راهبردی که میگویم توجه کنند و واقعا به خاطر خدا و برای اسلام و ایران به دولت کمک کنند و شرایط را درک کنند در آن صورت احتمال میدهم که بتوانند در مجلس به اکثریت ضعیف یا اقلیت مؤثر تبدیل شوند.
* واکنش به بازگشت احمدینژاد: پناه بر خدا
توکلی در پایان در پاسخ به این سؤال که به نظر شما احمدینژاد به عرصه سیاست باز خواهد گشت تنها به گفتن این جمله اکتفا کرد که پناه بر خدا.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 20,نوامبر,2024