استاندار یزد گفت: اگر ارزش یک سند تاریخی را از ابعاد محتلف برای مردم بیان کنید، این امر در ذهن مردم نقش می بندد و زمینه ساز پویایی و خلاقیت در جامعه می شود.
به گزارش روابط عمومی استانداری یزد، سید محمد میرمحمدی در دیدار با رییس و کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد که ظهر چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه در سالن حمیدیا انجام شد، ضمن خير مقدم و تبريک ميلاد با سعادت مولا علي(ع)، یاد و خاطره شهداء، به عنوان ماندگارترين اسناد هويتي و ميراثهاي ارزشمند انقلابي، اعتقادي و آزاديخواهی هر ملتي به ويژه ملت عزيز و شريف ايران اسلامي را گرامی داشت و از ارائه گزارش جامع رييس سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان و زحمات پرسنل این مرکز تقدیر و تشکر نمود.
وی در این دیدار بر لزوم بهره مندی این مرکز از ساختمانی استاندارد با ویژگیهای لازم جهت حفظ اسناد با ارزش ملی و کتب گران سنگ تاریخی تاکید کرد و خواستار ارائه طرحی همه جانبه از سوی ریاست این سازمان در استان به منظور اخذ ردیف اعتباری و ساخت این محل در آینده شد.
استاندار یزد با انتقاد از رکود حاکم بر بخش اسناد و کتابخانه ملی در استان گفت: عليرغم همه ارزشهايي که در خصوص اسناد و کتابخانه ملي داريم، حيات لازم را براي اين مجموعه نمي بينم و شاهد رکود گنجينه هاي بسيار ارزشمند تاريخي ، فرهنگي ، اجتماعي ، سياسي و اقتصاد ي کشور در قالب اسناد این مرکز هستیم و این در صورتي است که اين اسناد، به منزله ظرفيتهاي وسیعي براي بهره مندی علاقه مندان و مردم هستند.
وی اکتفا نمودن این سازمان به بهره گیری تنی چند از محققین و پژوهشگران از اسناد و کتب موجود در این مرکز را خوب اما ناکافی ذکر کرد و آنرا با ظرفیتهای موجود، متناسب ندانست و با اشاره به پتانسیلهای غنی فرهنگی نهفته در دل این اسناد گفت: اگر مطرح ميکنيم که تحت تاثير فرهنگ بيگانه قرار داریم و روز به روز ، فرهنگ بيگانه بر ما غالب مي شود، باید ببینیم که دليلش چیست؟ و آیا غير از اين است که از فرهنگ خودمان دور ميشويم ؟
عالی ترین مقام اجرایی استان یزد در ادامه افزود: دل خوشيم که گنجينه ارزشمندي از اسناد و کتب ملی در اختیار داريم، اما مهم اين است که از اين گنجينه چه بهره برداريهايي می کنيم؟ و بدانیم که بهره برداری از اين گنجينه ، حيات آنرا نشان ميدهد و اگر اين بهره برداري موردي ، مقطعي و جزئي باشد، اين مجموعه حيات خود را از دست داده و نقش خود را به درستی ايفا نمی کند.
استاندار یزد تاکید کرد: مجموعه اسناد و کتابخانه ملی، براي اينکه بتواند نقش خود را به درستی ايفا کند، بايد به طور مرتب در کانالها ي ارتباطي و اطلاعرساني جاري و ساري باشد و به چشم و ذهن مردم بيايد و مردم از این ظرفیتها با خبر شوند.
وی ادامه داد: وقتي مردم را از اين اطلاعات بسيار ارزشمند و ميراث گرانبها محروم ميکنيم و از آن سمت مسائل ديگري براي تغذيه اطلاعاتي در دسترسشان قرار میگیرد، طبيعي است که فرهنگ، دگرگون ميشود و همین فرهنگ جدید، جایگزین فرهنگ سنتی می گردد. این در حالیست که ما اگر هم مطالبی را از فرهنگهاي ديگر اخذ میکنیم، به منظور تقویت فرهنگ خودی است و نه جايگزيني آن فرهنگ با فرهنگ سنتی و اصیلمان.
هشدار جایگزینی فرهنگ بيگانه به جای فرهنگ سنتی و بومی ، از بخشهای دیگر سخنان استاندار یزد بود که این امر را يکي از خطرات بزرگي دانست که هم سازمان ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری و هم سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان میتوانند نقش بسزایی در رفع این خطر ایفا نمایند.
وی خاطر نشان ساخت: این سازمانها، باید بتوانند ارزشهای مورد نظر و فرهنگ اصیل جامعه را، عرضه بدارند و مردم نیز زمانی که به اين اطلاعات دسترسی پیدا کردند طبيعي است که فرهنگ خود را با این مباحث تطبیق میدهند و نه با فرهنگ بيگانه و اينچنین است که فرهنگ، غرور آفرين مي شود.
میرمحمدی با اشاره به آثار و شهرت خاص ابن سینا در جهان، به غرور و افتخار ایرانیان در سراسر دنیا پس از شنیدن نام وی اشاره کرد و گفت: هر ايراني در هر کجا باشد به ابن سینا افتخار ميکند چرا که او چهره اي شناخته شده است و هر چه قدر بیشتر بتوانیم آثار او را به مردم بشناسانیم ، این غرور تقویت می شود و آنگاه نباید نگران باشیم که جوانان ما به سمت ايسم هاي غربی بروند ، چرا که با این روش، آنها را راهنمایی کرده ایم تا بر بنيانهاي اساسي و ارزشمند داخلي تمرکز کنند و احساس حقارت ننمایند.
وی ضمن اشاره به خواست دنیا جهت دسترسی به اسناد با ارزش ملی ایرانیان به منظور استفاده های فرهنگی و اقتصادی از آن، به نقش ارزنده این اسناد، در رواج روحیه پویایی و نشاط و خلاقیت در جامعه اشاره نمود و گفت: اگر ما از ظرفیتهای فرهنگی خود برای ایجاد نشاط اجتماعی و شادی و پویایی جامعه بهره نگیریم، دیگران از این ظرفیتها استفاده میکنند و با ایجاد محیطی شاد و متنوع، جوانان و مردم را جذب خود مینمایند و چه کسي است که از شادي خوشش نيايد و از غم و غصه رویگردان نباشد؟!
استاندار یزد افزود: نميتوانيم به زور به مردم بگوييم که اينگونه یا آنگونه باشند بلکه بايد فضا را آماده کنيم تا در فضاي علمي، ارتباطي، همدلي و هم انديشي، مردم رشد کنند و مطمئناً دستمايه هاي بزرگي براي اين کار داريم چرا که بايد به کارمان حيات بدهيم و آنگاه است که کار ارزش خود را پيدا ميکند.
میرمحمدی با بیان این نکته که اگر تنها به مردم این نکته را بگوييم که قصد داریم تا اسناد و کتب ملی را در محلی نگهداري کنيم، حق مطلب را ادا نکرده ايم گفت: ارزش يک سند تاريخي را اگر از ابعاد مختلف براي مردم مطرح کنيد، این امر در ذهن مردم نقش می بندد و باید در این راه، از فرهیختگان گوناگون با طرز نگاه و دیدگاه ها مختلف بهره بگیریم تا هر یک با نگاه خود، بخشی از ظرفیتها و اصول نهفته در این اسناد را برای مردم تشریح کنند و بدین ترتیب پویایی جامعه را رقم بزنند.
استاندار یزد، لزوم بهره گیری مردم از ظرفیتهای نهفته دراسناد ملی را به منزله حقوق معنوی جامعه عنوان کرد و اسناد ملي را غذاي فرهنگي جامعه دانست که بايیستی مردم از آن، تغذيه روحي، علمي و فرهنگي شوند و ادامه داد: باید این اسناد از انبارها خارج شود و مفاهیم و ظرفیتهای نهفته در آنها در اختیار مردم قرار گیرد تا جامعه دچار فقر فرهنگی نگردد.
وی در بخش دیگری از این جلسه، بر لزوم بهره گیری سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان از توان رسانه ها جهت ایجاد فضا سازي لازم در جامعه تاکید کرد و گفت: سازمان، باید اصلي ترين ارتباط را با رسانه ها داشته باشد چرا که منابع تغذيه رسانه ها را در اختيار دارد و ساز و کار باید به گونه ای باشد که رسانه ها بتوانند از اين منابع بهره برداري کنند و در حهت فرهنگ سازي و تقويت امور فرهنگی از این اسناد استفاده نمایند.
میرمحمدی بر لزوم جذب خیرین در زمینه فعالیت پیرامون اسناد و کتب ملی تاکید کرد و بار دیگر به نقش فرهيختگان جامعه با ديدگاه هاي مختلف، و رسانه ها به عنوان ابزار قوي و بازوي توانمد سازمان اسناد ملي اشاره نمود.
وی، نقش خلاقیت در پویایی این سازمان را خاطر نشان ساخت و افزود: نیاز امروز و فردای ما همین خلاقیتهاست.هر جا پدیده جدیدی می بینید از خلاقیت برخواسته و خلاقیت نیز از فکر و اندیشه و ذهن فعال سرچشمه میگیرد.
استاندار یزد خاطر نشان ساخت، اگر مسئولین بتوانند در جامعه فضایی ایجاد کنند که سوال اساسی مردم "چه بود ، چه هست و چه باید کرد؟" بشود، آنگاه خلاقیت، روزبروز در جامعه بیشتر شده و فضا بازتر میشود و جامعه در درک متقابل یکدیگر، به درجه بالاتری میرسد.
میرمحمدی در پایان این نشست، فرهنگ را زیر بنای مسائل گوناگون دانست و خواستار ایجاد فضای فرهنگی مشترک در جامعه بر پایه اسناد و کتب ملی شد و این داشته های ارزشمند را، میراثی متعلق به همگان دانست که باید در حفظ و حراست و شناساندن آن به مردم تلاش نمود.