زمان : 20 Bahman 1392 - 12:58
شناسه : 83278
بازدید : 5947
تابش:عدم پاسخگویی "نهادهای خاص"، نظام را از اهداف متعالی خود باز می دارد خانه ملت منتشر کرد؛ واکاوی لابی های پولساز تابش:عدم پاسخگویی "نهادهای خاص"، نظام را از اهداف متعالی خود باز می دارد
در آخرین روزهای دولت اصلاحات به استناد اصل 138 قانون اساسی سازمان های مردم نهاد(NGO)برپایه سه رکن اساسی وارد ساختارهای دولتی شدند و تحت عناوینی چون :جمعیت،انجمن،کانون،مرکز،خانه و ...فعالیتهای جدی خود را با تامین بودجه های لازمه تقویت کردند.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری خانه ملت,تکثیر روز افزون  این نهادها به مرور زمان سبب شد تا پس از گذشت چندین سال، به طور ناگهانی در جداولی بلند و بالا در ردیف های بودجه شاهد اختصاص مبالغ سنگین و میلیاردی برای نهادهایی خاص باشیم که این امر با واکنشهایی متفاوت از سوی  مسئولین دولتی و نمایندگان مجلس روبرو شد. 

انتقادات درابتدا ماهیت موجودی این نهادها را زیر سوال برد اما خروجی و تاثیر برخی فعالیتهای پژوهشی و فرهنگی این موسسات موجب شد به  مسائل و نکات دیگری در راستای عملکرد آنها پرداخته شود، مباحثی همچون‌نبود نظارت بر بودجه‌ سازمان های مردم نهاد و روابط خاصی که منجر به تعلق گرفتن این بودجه‌ها به برخی موسسات می‌شود، از سوی نمایندگان منتقد مطرح شد.

 در این زمینه،‌ به یکی از این جدول ها باید اشاره کنیم که در آن کمک به اشخاص حقوقی غیردولتی با عنوان جدول شماره ۱۷ در لایحه بودجه ‌ سال ۹۳ آمده است که جمعا ۱۱۹میلیارد و ۵۰۰‌میلیون تومان اعتبار هزینه‌ای و ۷۰‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون تومان اعتبار تملک دارایی‌ها را دربرمی‌گیرد که در کل، معادل ۱۹۰‌میلیارد تومان خواهد شد، این درحالی است که رقم تعلق‌گرفته به این نوع موسسات در آخرین بودجه دولت دهم (بودجه ‌سال ۹۲) با موافقت مجلس،  معادل ۳۶۲‌میلیارد و ۳۳۱میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان بود.

با اصلاح جدول ۱۲ بودجه کل کشور توسط  نمایندگان خانه ملت ،برای کمک به انضباط مالی بیشتر کیف دخل و خرج سالانه کشور، دولت مکلف شدکمک‌های موردی به موسسات و نهادها را در بودجه نگنجاند .

این جدول در لایحه بودجه سال 92 هم وجود داشت،با این تفاوت که ارقام در لایحه بودجه 93 کاهش چشمگیری دارد .

در این راستا خانه ملت برای روشن سازی هرچه بیشتر افکار عمومی گفتگوهایی را با تنی چند از نمایندگان انجام داد که در ادامه می خوانید:

 

عدم پاسخگویی "نهادهای خاص"، نظام را از اهداف متعالی خود باز می دارد

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خانه ملت درمورد  نهادهای غیر دولتی با ذکر این مطلب که بودجه دریافتی این نهادها باید متناسب با فرایند عملکرد و گستره فعالیت آنها باشد گفت: تقویت نهادهای مردمی برای انجام پژوهش های علمی و فعالیت های فرهنگی یک ضرورت اساسی است، زیرا مبنای انقلاب اسلامی، مردم سالار دینی است.

نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی افزود: اتصال‌ نهادهای مربوطه به منبع عظیم بودجه در جامعه سبب  ایجاد شک و تردید گسترده بین مردم می شود که برای آینده کشور خوشایند نیست.

تابش با بیان این مطلب که ایجاد ‌ساز و کار مطلوب و متناسب با نوع عملکرد نهادها یک روی سکه است عنوان کرد: روی دیگر "پاسخگویی " و "شفافیت " این نهادها به موسسات مربوطه است که اگر اجرایی نشود، نظام جمهوری اسلامی را از اهداف متعالی خود باز می دارد.

وی یادآور شد: کمکهای دولتی به این نهادها باید دارای مکانیزم خاص‌صورت گرفته و از شفافیت لازم برخوردارباشد.

 

نمایندگان ازورود به پرونده های خاص هراس دارند

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس‌بودجه‌های اختصاص یافته‌را "آب سر چشمه" و "دزدی از بیت المال" نامید‌ و افزود: حمایت و ایجاد نهادهای مالی  توسط لابی های پرنفوذ و اصحاب قدرت انجام می شود تا براین اساس، مبالغ‌کلانی از دولت تحت عنوان کمکهای مالی دریافت کنند.

بخشایش اردستانی نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره به اینکه منکر  فعالیتهای فرهنگی  و ارزشی‌ این گونه موسسات نمی شوم اضافه کرد: از این مساله رنج می بریم که‌ ورود ، نظارت و پاسخگویی نهادها سخت و حساس است، امازمانیکه‌در سال گذشته دریافت مبالغ اهدایی به نمایندگان شایع شد که مبالغ بسیار ناچیزی دریافت کرده اند،   تبعات نامناسبی برای برخی نمایندگان در برداشت و سبب تسویه حساب شخصی یک جناح خاص با آنها شد.

وی  تصریح کرد: دغدغه نمایندگان در حال حاضر فقط"شفاف سازی"و ایجاد ساز و کار نظارتی بر این نهاد ها و موسسات غیر دولتی است وگرنه  نمایندگان از ورود به پرونده  نهادهای خاص هراس دارند، زیرا برخی از آنها دارای  نامهای حساس و پر طمطراقی هستند.

نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه هیچ هدف و غرض سیاسی در کار نبود،عنوان کرد: مع الوصف ،اگر این نهادها کمک مالی گرفته اند چرا باید ناراحت باشند و خجالت بکشند؟

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به این مطلب که بودجه های اختصاص یافته، سهم بیت المال است یادآور شد:  مگر چشمهای بعضی ها روشن تر یا خونشان رنگین تر است‌که شامل بودجه دولتی می شوند، لذا تقاضا دارم‌گزارش شفاف به نمایندگان از  فعالیت هایشان ارائه کرده  یا برای کاهش هجمه های وارده ، تحت پوشش یک وزارتخانه به فعالیت ادامه دهند تا نظارت نمایندگان بر فعالیت آنها آسانتر شود.

 

ملاک انتخاب نهاد های خاص برای اختصاص بودجه های خاص چیست

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به شکایت نمایندگان نسبت به دریافت کمک های مالی به 51 نهاد مشمول اظهار کرد:ملاک و معیار انتخاب این تعداد نهاد برای دریافت کمک های مالی نامشخص است کما اینکه هزاران موسسه غیردولتی در کشور دایر است.

کوچک زاده در ادامه عنوان کرد: سوال من این است که این ردیف بودجه،چرا به برخی افراد خاص صورت می گیرد؟

 نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات با بیان اینکه چه اصراری وجود دارد که پول های دریافتی از بیت المال به اسم کمک شناخته شوند،ادامه داد:نهاد یا موسسه مذبور ممکن است مبالغ دریافتی را  به خرید اتومبیل ،خانه یا مواردی از این دست هزینه کند که در این صورت هم  قابل حسابرسی و نظارت هم نیستند.

وی درادامه بیان کرد بهترا ست این بودجه ها در قالب یک قرارداد خدمت معین و مشخص به این نهادها پرداخت شود، تا به عنوان مثال روند کاری نهادی که  می خواهد با این پول  مقبره سعدی را مرمت یا نو سازی کند، قابل نظارت و پیگیری باشد.
  عضو کمیسیون آموزش و تحقیق در پایان یاد آورشد که بهتر است با شفاف سازی ،از هزینه کردن  این مبالغ در جاهای غیر ضروری جلو گیری کرد.

 

بودجه فرهنگی می گیرند کار سیاسی می کنند

عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به دریافت بودجه های مالی گفت: دریافت کمکهای مالی این نهاد های غیر دولتی "بی انظباطی مالی"ایجاد می کند، گر چه مبالغ آن کم و اندک باشد اما سبب رشد فزاینده‌ این نهادها در طی سالیان آینده می شود.

باقری بناب نماینده مردم بناب در مجلس  با بیان اینکه با فعالیت های این نهادها مشکل نداریم، افزود: مشکلی با ماهیت موجودی آنها نداریم برخی از آنها فعالیتهای پ‍ژوهشی و کاربردی و فرهنگی خوبی انجام می دهند اما صحبت ما با موسساتی است که توسط افراد و برخی سیاسیون اداره می شوند و بودجه فرهنگی می گیرند و صرف فعالیتهای سیاسی می کنند.

به نظر بنده بروند زیر نظر یک وزارتخانه فعالیت کنند و مجوزهای خاص را از همانجا گرفته و پرسش و پاسخ هم توسط همان ارگان صورت گیرد.

برای بیان پیچیدگی بودجه نهادهای غیر دولتی همین نکته بس که اگر نگاهی به جدول تنفیذ شده آن توسط دولت به مجلس بیاندازید خواهید دید که بودجه "یک نهاد" غیر دولتی از پنجاه نهاد دیگر بیشتر است .

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
value="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
مخاطبان آن لاین یزدفردا -فرداییان همیشه همراه یزدفردا در سراسر جهان