آدم گاهی وقت ها از نادانی خودش خنده می گیرد. مثلاً این جانب تا چندی پیش می پنداشتم که کیوسک تلفن را برای این ساخته اند که مردم در زمستان از سرما ودر تابستان از گرما ودر کلّ، از صداهای مزاحم در امان باشند.
سال ها براین گمان نادرست بودم ، حتّی از هنگامی هم که این کیوسک های نیم تنۀ ساقه کوتاه را آورده بودند ، از آن استفاده نمی کردم و با اینکه در تلویزیون دیده بودم که از این کیوسک ها در مکان های عمومی مانند : ایستگاه ها و بیمارستان ها استفاده می کنند، امّا از حکمت و فواید بی شمار آن در خیابان و کوچه آگاه نبودم.
نخست فکر می کردم برای صرفه جویی در مصرف شیشه ، ورق و پروفیل آهن ، لامپ ، رنگ و لولا آن رابدین شکلی در آورده اند ، امّا باز به این نکته پی بردم که سخت در اشتباهم. تا اینکه یک روز ناچار به استفاده از این وسیلۀ نو ظهور شدم. هنوز چند دقیقه ای از صحبتم نگذشته بود که صدای بوق گوشخراش خودرویی مرا به خود آورد. دیدم ای دل غافل، حقیر باعث سدّ معبر شده ام. پس از عذر خواهی از راننده و مخاطبم به صحبت ادامه دادم ، چیزی نگذشت که یکباره صدای سفیر سنگی به گوشم رسید و دیگر هیچ نفهمیدم. وقتی چشم باز کردم دیدم همسایه ها مشغول ریختن آب به صورتم هستند و صلوات می فرستند. یکی می گوید : به خیر گذشت ، یکی می گفت : بلا دوره انشاء الله.
آن موقع بود که به حکمت ضرب المثل های گذشتگان پی بردم که می گفتند: « تا آدمی سرش به سنگ نخورد ،از چیزی عبرت نمی گیرد» از آن هنگام بود که دیگر دست از عقاید کهنۀ خود برد اشتم و فهمیدم کسانی که از کیوسک های سربسته استفاده می کنند ،آدم های منزوی ،گوشه گیر و از مردم بریده هستند . اصلاً مردمی نیستند، نمی خواهند با مردم و در میان مردم باشند و در شادی و غمشان شریک باشند ،حتی حاضر نیستند پابه پای فنآوری پیش بیایند.
بعدها بر اثر استفادۀ چند باره از این وسیله در یافتم که می توان از آن به عنوان بهترین وسیله در ارتباطات بهره جُست. مثلاً می توان فهمید در محلّه یا کوچۀ مخاطب تو ، هم اکنون فروشندۀ دوره گرد ، هندوانه وسیب زمینی آورده ، یا اینکه سر کوچه شان دعوا و کتک کاری شده ، صدای آواز رهگذری را شنید که در کار تمرین آواز برای گروه کُر است ، یا اینکه از طریق صدای دلنواز شرکت گاز فهمید که در آن محلّه مشغول توزیع گاز هستند.
دیگر اینکه این کیوسک ها وسیلۀ بسیار ارزان و کم خرجی برای تمرین صداست . بویژه آن های که صدایشان گرفته ، حتّی از شلغم و بادام جوش و شربت سینه هم کاری تر است.اصلاً مرهم سینه است. چنان صدا را صاف و رسا می کند که نگو و نپرس. این نیم تنه ها می تواند یکی از بهترین گام های اساسی و آغازین آشنایی مردم با شیوه و کارکرد تلفن همراه باشد.
امّا جانم برایتان بگوید از فواید فصلیّۀ آن:
فصل بهار و پاییز : به آسانی می توان از هوای لطیف این دو فصل بهره بُرد.
فصل تابستان: می توان بدون نسخۀ پزشک ( که این روزها هم خیلی گران شده) به رایگان از ویتامین «د» خورشید بهره بُرد . عصر ما ،عصر سرعت است. مهمترین کاری که این وسیله بویژه در این فصل می کند ، کاستن از زمان مکالمات است و چون در و بستی ندارد ، بدون معطّلی برای باز وبسته کردن ، به مقصود رسید و سریع تر به دیگر کارهای روزانه پرداخت.
فصل زمستان : که دیگر جای گفتن ندارد . می توان به راحتی جیب ها را پُر از قطرات در شت باران خدادادی کرد. وسیلۀ بسیار خوبی برای ورزش کردن در زمستان است ،چون انسان ناچار است برای گرم کردن خود ،حرکات نرمشی انجام دهد و هر چه طول مکالمه بیشتر باشد ، مدّت زمان ورزش نیز بیشتر است و بدین وسیله به امر همگانی کردن ورزش بدون هیچگونه وسیله و خرجی یاری رساند.
به هر حال برای افزودن به محاسن گفته شده ، بهتراست این تلفن ها را به یک تنۀ درخت یا تیر چراغ برق و میلۀ تابلو نصب کرد تا ازاین لحاظ هم در جای و پایه هم صرفه جویی شود. هر آنچه در اوصاف این بحر الفواید ، این موجود نازنین خوشقواره بگویم کم گفته ام ،که گفته اند:
از دست و زبان که برآید کز [عدّه حسنش ]به در آید
بنده همان به که ز تقصیر خویش عذر به در گاه خدای آورد
تنها عیب کوچکی که این وسیله دارد که با رفع آن دیگر هیچ کم ندارد ؛ نداشتن جایی برای گذاشتن وسایل تلفن کننده است . نقداً می توان آن ها را به میخی آویزان کرد یا به کاسب سرکوچه امانت داد تا برای این عیب کوچک هم فکری بشود .امّا این نکته رانیز نباید از یاد برد : « آدمی باید سبک سفر کند».
خبر فوق را به زبان مورد نظر ترجمه کنید