به گزارش سرپرستی یزد فردا در طبس نامه ای خطاب به عبداله زاده که نسخه ای از آن در اختیار این رسانه قرار گرفته نوشته شده :پيرو نامه جناب عالي مبني بر برگزاريجلسه اي براي تبادل نظر راجع به موضوع انتزاع و الحاق طبس، ضمن اعلام آمادگي براي برگزاري جلسه، به پيوست گزارش کارشناسيتهيه شده توسط اينجانبان تقديم مي گردد.
اميدواريم که اين مستندات کمکي باشد براي حضرت عالي در راستاي پيگيري موضوع و لغو مصوبه الحاق طبس به استان خراسان جنوبي.
ان شا الله با پيگيري اين امر، شاهد تسريع در ساخت و توسعه منطقه طبس باشيم.
با تشکر،
دکتر مهدي پناهي، دکتر احسان هوشفر، دکتر سيد مجتبي سجادي، داوود مخلصي، محسن مرادي مقدم، دکتر سيد حسين حجازي،
احسان حسيني مقدم، محسن هوشفر، حميد مهديزاده، مجتبي محسني، مرتضي حيدري، بهروز جهاني، مهدي شهامي، سيد خليل
سجادي، محمد عابدزاده، فرشاد صالح زاده
متن گزارش بشرح زیر میباشد:
گزارشمقايسه
پارامترهاي توسعهاي طبس
دراستانهاي يزدوخراسان جنوبي
تهيه: جمعي ازنخبگان علمي شهرستانطبس
بسم الله الرحمن الرحیم
الحاق طبس به استان یزد از پیش از انقلاب و با توجه به مراودات و مشترکات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، خواسته مردم این شهرستان بوده است که بالاخره این خواسته در سال ۱۳۸۰ محقق گردید. بر هیچ کس پوشیده نیست که استان یزد جزو استانهای برخوردار کشور بوده و الحاق طبس به یزد به نفع توسعه و محرومیتزدایی سریعتر طبس و بنا به دلایلی که در ادامه خواهیم گفت به نفع توسعه کل استان یزد میباشد. اما با توجه به محرومیت استان خراسان جنوبی، الحاق طبس به این استان تصمیم صحیحی برای حل مشکلات طبس نبوده، سرعت رشد و توسعه طبس را کندو بر بار مشکلات خراسان جنوبی خواهد افزود. این گزارش بدین منظور تهیه شده است که به صورت کاملاً کارشناسی بیان شود چرا نویسندگان نامه به ریاست محترم جمهوری معتقدند که الحاق طبس به استان خراسان جنوبی غیرکارشناسی و به نفع طبس و استان خراسان جنوبی نیست. در این گزارش تلاش نمودهایم تا با تکیه و استناد به شاخصهای اثبات شده علمی که بیان کننده وضعیت دو استان در توسعه انسانی، رشد اقتصادی و صنعتی، زیرساختها و موضوع سلامت وبهداشت میباشند، دلایل خود را به صورت موردی و مختصر ارائه نماییم.
با توجه به این که استان یزد در بسیاری از این شاخصها جزو استانهای ممتاز کشور محسوب میگردد و این شاخصها متوسط وضعیت کل مناطق روستایی و شهری استان میباشند، بدیهی است که برای حفظ و ارتقای این شاخصها، بیشترین توجه مدیریت استان باید متوجّه محرومترین نقاط استان باشد. بهعنوان مثال در منطقه طبس باید بیشترین اولویت محرومیتزدائی متوجّه روستاهای محروم طبس، خصوصاً روستاهای دو بخش عشقآباد و دیهوک قرار بگیرد تا مردم آن مناطق نیز از همان خدمات و امکاناتی برخوردار شوند که مردم مناطق شهرنشین استان بهرهمندند. بدیهی است محرومیتزدائی این مناطق در استان برخوردار یزد سرعت بیشتری خواهد داشت. بهعنوان یک نمونه میتوان به اختصاص بيش از ۷۰% از اعتبارات برقرساني روستایی استان یزد در سالهاي ۸۲، ۸۳ و ۸۴ به طبس و ارتقای درصد برخورداري خانوارهاي روستايي شهرستان از نعمت برق از ۹۲% به %5/98 اشاره نمود،بهطوريكه در این مدت، انقلابي در برقرساني روستايي بهوجود آمد و حتی بسياري از محلات دامداري فصلي با سكونت غير دايم و تكخانوار نیز برقدار شدند. روشن است که تحقق این موضوع در راستای مدیریت توسعه متوازن استان صورت گرفته است.
رشد و توسعه نیازمند برنامهریزی و مدیریت صحیح زمان و منابع میباشد که نویسندگان این گزارش هم انتظار ندارند که طبس راه درازی را که برای توسعه، همانند بسیاری از نقاط ایران پیش رو دارد، یک شبه بخواهد در استان یزد بپیماید. اما به دلایلی که در ادامه اشاره خواهیم کرد ابقای طبس در استان یزد راه بهینهتری برای رشد همه مناطق این شهرستان پهناور و پرپتانسیل میباشد.
بر اساس مطالعات علمی و مقایسه شاخصهای توسعه انسانی و آموزش در استانهای کشور، استان یزد رتبه ۳ و جزو استانهای برخوردار و استان خراسان جنوبی استان رده ۲۵ کشور و جزو استانهای محروم طبقهبندی میشود. ضمن این که استان یزد در فاصله سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۸ در بین ۳ استان برتر کشور قرار گرفته است که بیشترین کاهش را در ضریب عدم برخورداری داشتهاند. در رتبهبندی یاد شده، 161 شاخص در سه حوزه 1- ﺷﺎﺧﺺﻫﺎي ﺗﺄﺛﻴﺮﮔﺬار ﻏﻴﺮﻣﺴﺘﻘﻴﻢ درﺗﻮﺳﻌﻪ اﻧﺴﺎﻧﻲ، 2- ﺗﺮﻛﻴـﺐ ﺷـﺎﺧﺺﻫـﺎي ﻣﻨـﺎﺑﻊ ﻣـﺎﻟﻲ اﺧﺘﺼـﺎص ﻳﺎﻓﺘـﻪ ﺑـﻪ ﺑﺨـﺶ توسعه انسانی، و 3- ترﻛﻴﺐ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎي اﺻﻠﻲ ﺗﻮﺳﻌﻪ اﻧﺴﺎﻧﻲ و آﻣﻮزش (شامل آموزش و پرورش، سطح سواد جمعیت ۶ ساله و بالاتر و وضعیت تحصیلی نیروی انسانی شاغل) محاسبه شده است.
مهمترین فاکتور در رشد جوامع، توسعه انسانی میباشد چرا که اهمیت آن به لحاظ علمی و در صورت استفاده درست، بسیار بیشتر از داشتن منابع و ذخایر طبیعی است. در ادامه به برخی از این موارد که در بحث توسعه انسانیملموستر میباشند اشاره مینمائیم. با توجه به شناختی که نویسندگان این گزارش از منطقه طبس و پتانسیل عظیم انسانی آن دارند، انتظار این است که طبس تا سال ۱۴۰۴ یکی از بالاترین نرخهای رشد و توسعه انسانی را در کشور داشته باشد.
دانشآموزان استان یزد برای نوزده سال متوالی بیشترین درصد قبولی کنکور سراسری را در کشور کسب کردهاند. تلاش و جدّیت کادر آموزش و پرورش استان یزد و شهرستان طبس، در کنار برنامهریزی صحیح و جدّی برای سطوح مختلف مقاطع تحصیلی در سالهای گذشته در خلق این مقامهای بینظیر و ارزشمند سهم بهسزایی داشته است. خوشبختانه با توجه به موفقیت و درخشش دانشآموزان طبسی در کنکورهای سراسری، الحاق طبس به استان یزد به تثبیت هر چه بیشتر این رتبه کمک نموده است. تجربه نویسندگان این نامه از تحصیل در معتبرترین دانشگاههای داخل و خارج از کشور حاکی از آن است که با توجه به فرهنگ حاکم بر جامعه علمی استان یزد، فارغالتحصیلان استان یزد در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز در مقایسه با سایر استانها خوش درخشیده و پتانسیل بزرگ انسانی را جهت توسعه هر چه بیشتر این استان فراهم آوردهاند.
قابل ذکر است که پارکهای فناوری یزد که نقش مؤثری در افزایش خلاقیت دانشآموزان و دانشجویان و کاربردی نمودن علم دارند، جزو پارکهای پیشرو در کشور بوده و تقویت پارک جدید در طبس میتواند نقش مهمی در پرورش استعدادهای دانشآموزان داشته باشد. نویسندگان این گزارش جای خالی چنین پارکهایی و نقش آن در افزایش خلاقیت دانشآموزان طبسی را بهوضوح در گذشته لمس نمودهاند.
دانشگاههای دولتی "معتبر" و دارای اهمیت بیشتر برایدانشآموزان طبسی که میتوانند از امتیاز "پذیرش ناحیهای" رشتههای پر متقاضی در آنها برخوردار شوند در هر یک از این دو استان بهشرح زیر هستند:
استان یزد: دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه یزد، دانشگاه علوم پزشکی یزد.
استان خراسان جنوبی: دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دانشگاه بیرجند.
حتی علیرغم رتبه بهتر دانشگاههای اصفهان نسبت به مشهد در رتبهبندی رسمی وزارت علوم و وزارت بهداشت، در صورتی که دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد را معادل با دانشگاه صنعتی اصفهان (به اضافه بخش علوم انسانی دانشگاه اصفهان) و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نظر بگیریم، آیا دانشگاه بیرجند میتواند جایگزین دو دانشگاه اصفهان (بخش غیر علوم انسانی) و دانشگاه جامع یزد گردد؟ آیا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با رتبه ۲۳ تیپ دو علوم پزشکی میتواند جایگزین دانشگاه علوم پزشکی یزد با رتبه ۳ تیپ دو شود؟[1]
ضمن اینکه در صورتی که طبس در استان یزد باقی بماند دانشآموزان طبسی میتوانند از امتیاز پذیرش ناحیهای در دانشگاههای شهرکرد، کاشان و علوم پزشکی این ۲ شهر نیز برخوردار شوند. جایگزین معادل این دانشگاهها در صورت الحاق طبس به خراسان جنوبی، دانشگاههای عمدتاً نوپا و با ظرفیت و رشتههای محدود شهرهای گناباد، سبزوار، تربت حیدریه، نیشابور و بجنورد خواهند بود که به مراتب، قدمت، اعتبار و امکانات آموزشی و پژوهشی کمتری نسبت به دانشگاههای ذکر شده در کاشان و شهرکرد دارند.
قابل توجه است که بهعنوان یک نمونه در صورت ابقای طبس در استان یزد، دانشآموزان طبسی به 530 موقعیت پذیرش در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی با پذیرش ناحیهای دسترسی دارند، در حالیکه این آمار در استان خراسان جنوبی به 400 ظرفیت محدود میشود.
همچنین با توجه به اینکه پذیرش اکثر دورههای کاردانی کنکور سراسری به صورت سهمیه "استانی" میباشد، با توجه به کیفیت بالاتر آموزشی استان یزد نسبت به استان خراسان جنوبی، امکان موفقیت در ادامه تحصیل این دسته از دانشجویان در آینده بیشتر میباشد.
طبیعی است نویسندگان این گزارش منکر خدمات، امکانات و کیفیت آموزشی مراکز آموزش عالی خراسان جنوبی و پرسنل زحمتکش آن نیستند اما در مقام مقایسه و بر اساس استانداردهای وزارت علوم و وزارت بهداشت در رتبههای پایینتری نسبت به دانشگاههای استان یزد و اصفهان، که طبیعتاً دانشگاههای مطلوبتری برای دانشآموزان طبس میباشند، قرار دارند.
علاوه بر موارد فوق در نگاه توسعهای این دانشگاهها، قابل توجه است که در فاصله سالهای ۸۹ تا ۹۱، مجموع اعلام نیاز هیأت علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در استان یزد ۱۴۲۸ نفر بوده در حالیکه این آمار در استان خراسان جنوبی ۵۴۴ نفر میباشد.
این اختلاف بزرگ آماری و مقایسه این آمار حتی با سایر استانهای کشور مبین آماده شدن زیربناها و ساختارهای استان یزد برای یک جهش علمی در سطح کشور میباشد و در این بین تقویت دانشگاههای فعلی موجود در طبس با بهرهگیری از مراکز آموزش عالی یزد و پیگیری در جهت ایجاد دانشگاه طبس با مشارکت علمی دانشگاه یزد موجبات ارتقای هر چه بیشتر علمی منطقه طبس و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز را فراهم خواهد نمود. از طرف دیگر، امکانات قابل توجه دانشگاه علوم پزشکی یزد و هیأت علمی این دانشگاه از لحاظ تعداد و سطح علمی، پتانسیل بزرگی در جهت احداث و تقویت دانشگاه علوم پزشکی در طبس در آینده نزدیک خواهد بود. طبیعی است که توسعه پایدار نیازمند داشتن پشتوانه و نیروی انسانی متخصص و کارآمد میباشد. نویسندگان این نامه نیز که عمدتاً از جامعه دانشگاهی میباشند از انجام هرگونه کمکی در جهت ارتقای علمی منطقه دریغ نخواهند کرد.
در بررسي ابعاد و شاخصهاي اساسي توسعه انساني و اجتماعي هر جامعهاي، چگونگي كميت و كيفيت ارائة خدمات بهداشتي و درماني و همچنين ميزان دسترسي افراد آن جامعه در مناطق شهري و روستايي به اين خدمات مدنظر قرار ميگيرد، زیرا دسترسي مطلوب به خدمات و امكانات درماني يكي از پيشنيازهاي اساسي براي تحقق توسعة پايدار انساني بهشمار ميرود.
شاخصهای مهم در بخش سلامت که باید مورد بررسی و مقایسه قرار گیرند، به ترتیب اهمیت شامل موارد زیر هستند: 1- نیروی انسانی متخصص (پزشکان و ...) 2- خدمات درمانی روستایی 3- خدمات دارویی 4- خدمات درمانی دولتی و 5- خدمات درمانی خصوصی.
بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده، میزان توسعه استانهای کشور به چهار سطح طبقهبندی گردیده است. مطابق نتایج این تحقیقات، استان یزد در سطح سوم و استان خراسان جنوبی در سطح چهارم (محروم) قرار دارند. بدیهی است که این نتایج میبایست در سطح کلان تصمیمگیری کشور، به حصول آگاهي پيرامون تفاوتها و نابرابريهاي توسعة سلامت در استانهای محروم انجامیده و برنامهريزي جهت ارائه امكانات و خدمات مربوطه به چنین مناطقی را تسهیل نماید. بهعنوان یک مثال، نبود امکانات کافی در بیرجند از جمله سی تی اسکن و بعضی از داروها را میتوان ذکر کرد؛ بهطوریکه در یک نمونهی عینی اخیراً زمان انتظار برای یک سی تی اسکن اورژانسی در بیرجند ده روز و در یزد یک روز اعلام شده است. از سوی دیگر شاخصهای کیفی سلامت که در موارد بالا ذکر نشده، در دو استان دارای تفاوت چشمگیر میباشند که از حوصله این گزارش خارج میباشد. گواه این مطلب، تعطیلی بیمارستانهای ۳۲ تختخوابی در شهرستانهای سرایان، سربیشه و درمیان یک روز بعد از افتتاح در روزهای اخیر میباشد که بهدلیل عدم وجود نیروی انسانی متخصص کافی، اتفاق افتاده است.
استان یزد جزو استانهای صنعتی کشور محسوب میشود. در استان یزد حدود ۷۰% مصرف برق در مصارف صنعتی است در حالیکه این مقدار در استان خراسان جنوبی کمتر از ۲۰% است. پيك بار استان یزد حدود ۳ برابر خراسان جنوبي است و شرکت برق منطقهای یزد از معدود شركتهاي برق سودآور در سطح كشور میباشد. این مقایسه به زبان بسیار ساده اختلاف میزان صنعتی بودن دو استان را نشان میدهد. نکته بسیار مهم در این بین مقایسه درآمدهای مالیاتی دو استان میباشد که عمدتاً این اختلاف به درآمدهای مالیاتی جذب شده از صنایع برمیگردد. این موضوع تا حدود زیادی علت تفاوت دو استان در امکانات، زیرساختها و سرعت رشد را بیان مینماید. بهعنوان یک نمونه مجموع درآمدهای مالیاتی استان یزد در سه ماهه تابستان سال ۹۱ حدود ۷ برابر درآمدهای مالیاتی استان خراسان جنوبی بوده است.
تردیدی نیست که مهمترین نیاز برای توسعه، برخورداری از منابع آب میباشد. طبس جزو نواحی بسیار خشک و کم آب کشور محسوب میگردد. سطح آبهای زیرزمینی منطقه روز به روز پایینتر رفته و از کیفیت آن نیز در حال کاسته شدن میباشد. علیرغم اقدامات بسیار خوب و شایسته تقدیر انجام شده در چند سال گذشته در حل بحران کم آبی، اما با توجه به نیاز روز افزون این شهرستان به منابع پایدارآب، حداقلبا اطلاعات و دانش امروز، بهنظر میرسد راه عملی برای حل این مشکل، انتقال آب از خارج منطقه میباشد. با توجه به تصویب انتقال سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب به استان یزد از منابع آبی جنوب کشور و نیاز مبرم طبس بهجهت مصارف شرب و بهمنظور به فعلیت رسانیدن پتانسیلهای بالقوه معدنیوصنعتی، آرزوی مردم طبس برخوردار شدن از بخشی از این انتقال در استان یزد میباشد.
معادن بزرگ زغالسنگ طبس و معادن سنگ آهن یزد مکمل یکدیگر جهت تبدیل شدن این استان به قطب فولاد کشور میباشند. با توجه به سرمایهگذاریهای فعلیانجام شده در فرآوری و تبدیل اولیه این دو ماده معدنی، شبکه ریلی موجود و سایر زیرساختهای صنعتی مورد نیاز این صنایع در استان یزد، قطعاً قرار داشتن این معادن در یک استان، تصمیمگیری و احداث صنایع فولاد را، خصوصاً به لحاظ سرمایهگذاریهای عظیم مورد نیاز (عمدتاً در بخش خصوصی) تسریع و تسهیل خواهد نمود. امیدواریم با حل مشکل تأمین آب در این استان، که یک مسأله مهم ملی میباشد، شاهد اجرای طرحهای بزرگ فولادی نیز در آینده باشیم.
علاوه بر اهمیت صنایع فولاد، استان یزد قطب صنایع کاشی، سرامیک و چینی بهداشتی کشور نیز میباشد. در این زمینه، طبس نیز به مانند بسیاری از مناطق استان یزد، از پتانسیل معدنی بسیار خوبی در زمینه تأمین مواد اولیه این صنعت برخوردار میباشد که در دراز مدت میتوان با استفاده از تجارب صنعتی موجود در استان یزد، ضمن تقویت، تکمیل و گسترش واحدهای موجود، زمینه سرمایهگذاری بیشتر در این صنایع را نیز فراهم نمود.
از سوی دیگر رونق صنایع و معادن استان یزد به حدی است که ارزش افزوده و ارزش پرداختيها و دريافتيهاي معادن در حال بهرهبرداري استان یزد، طبق آخرین آمار سال 1390-1389 بیش از 15 برابر استان خراسان جنوبی بوده است.
ایران و بهصورت خاص منطقهی طبس دارای یکی از بالاترین نرخهای دریافت تابش خورشیدی سالیانه در جهان بوده و یکی از بهترین مناطق برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی از نوع انرژی متمرکز خورشیدی (CSP) میباشد، بر همین اساس شرکتهای اروپایی فعال در زمینهی انرژی خورشیدی علاقمند به سرمایهگذاری در ایران در این زمینه هستند. به این ترتیب توجه به انرژی خورشیدی میتواند باعث توسعهی پایدار منطقه، ایجاد اشتغال در صنایع تولید و نگهداری نیروگاههای خورشیدی و کاهش وابستگی کشور به نفت و اثر کمتر نوسانات قیمت نفت بر هزینههای دولت (با توجه به ثابت بودن قیمت برق در ایران) شود.
استان یزد پیشتاز تولید انرژی خورشیدی در کشور شناخته میشود. این استان دارای بزرگترین نیروگاه خورشیدی در ایران میباشد. نیروگاه ترکیبی گازی-خورشیدی یزد یک نوع منحصر به فرد از نیروگاه خورشیدی است که در زمان ساخت، هشتمین نیروگاه بزرگ خورشیدی از نوع متمرکز خورشیدی در جهان بوده است. این امر نشاندهندهی اهمیت این موضوع در استان یزد میباشد.بیتردید طبس یکی از بهترین نقاط استان یزد برای اجرای پروژههای نیروگاههای خورشیدی به موازات نیروگاههای فسیلی در حال اجرا میباشد و با توجه به پیشرو بودن استان و وجود زیرساختها، میتوان امیدوار بود که در آینده نزدیک، پروژههای مشابه در طبس مطالعه و اجرایی گردند. نویسندگان این گزارش آمادگی دارند تا به صورت تخصصی و با همکاری مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و صنعتی داخل و خارج از کشور به اجرایی شدن این پتانسیل عظیم طبیعی جامه عمل بپوشانند.
شایان ذکر است که با احداث پروژه مهم پست ۴۰۰ کیلوولت طبس که با مدیریت برق استان یزد اجرا و اخیراً به بهرهبرداری رسیده است، ضمن فراهم آوردن امکان تأمین برق صنایع بزرگ، امکان سرمایهگذاری در تولید انرژی نیز فراهم شده است. با احداث این پست مهم، طبس از بنبست انرژی خارج گردیده و به شبکه سراسری برق شمال-جنوب کشور متصل شده است.
استان یزد در کنار استانهای تهران، اصفهان، فارس، کرمان و خراسان رضوی بهعنوان یکی از ۶ قطب اصلی گردشگری ایران مطرح میباشد.
با توجه به وجود آثار مهم و ارزشمند تاریخی و توریستی در شهرستان طبس که بسیاری از آنها هنوز در صنعت گردشگری ایران ناشناخته هستند، حضور این شهرستان در استانی که خود یکی از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی میباشد، تأثیر بهسزایی در ارتقای صنعت گردشگری طبس خواهد داشت.
فاصله نزدیکتر طبس به بیرجند نسبت به فاصله تا یزد، از نکات مثبت دسترسی طبس به مرکز استان خراسان جنوبی میباشد اما دسترسی جادهای تنها گزینه ارتباطی طبس و بیرجند میباشد در حالیکه بهدلیل وجود راه آهن سراسری با چندین قطار در هر روز بین طبس و یزد، علیرغم فاصله بیشتر جادهای، دسترسی به مرکز استان یزد به مراتب آسان و ایمن شده است.
استان یزد بهعنوان یکی از استانهای موفق کشور در ارائه خدمات مخابراتی شناخته شده است. ضریب نفوذ تلفن ثابت و همراه در استان یزد در تابستان سال ۹۱ به ترتیب ۳۲% و ۴۴% بالاتر از شاخصهای مربوط در استان خراسان جنوبی بوده است. مردم طبس در طی سالیان گذشته کاملاً تحوّل در زمینه خدمات مخابراتی را لمس نموده و در حال حاضر شاخصهای مخابراتی طبس بهمانند سایر نقاط استان یزد در ردیف بالاترین استانداردهای مخابراتی کشور قرار دارند.
از سوی دیگر میتوان به زیرساختهای الکترونیک اشاره نمود، بهطوریکه تمام استان یزد تحت شبکه الکترونیکی دولت قرار دارد ولی در استان خراسان جنوبی، به مرور این امکان تنها برای قائن و یک شهر دیگر در حال فراهم شدن است. این در حالی است که این امکان که از طریق استان یزد میتوانست برای طبس فراهم باشد، هماکنون دچار تأخیر خواهد گردید.
همانطور که در مقدمه به آن اشاره شد، در سالهای ۸۲ تا ۸۴، حدود ۷۰% کل اعتبارات برقرسانی روستایی استان یزد به طبس اختصاص داده شد که منتج به ارتقای برخورداری خانوارهای روستایی از نعمت برق از ۹۲% به %5/98 گردید. با توجه به این که ایجاد، بهبود و ارتقای زیرساختها جهت توسعه پایدار یک منطقه، بسیار مهم و ضروری میباشد، در همین راستا در طیّ سالیان گذشته شاهد ایجاد زیرساختها در بخشهای گوناگون بودهایم، بهعنوان نمونه میتوان به احداث پست ۱۳۲ کیلوولت عشقآباد جهت پايداري برق و ايجاد امكان برقي نمودن چاههاي كشاورزي و معادن منطقه اشاره نمود که قبل از احداث این پست بهدليل افت ولتاژ، بيش از ۴۰ حلقه چاه كشاورزي داير در منطقه بيبرق بوده است. مطالعه پست ۱۳۲ کیلوولت مشابهی برای دیهوک نیز در مدیریت برق استان یزد انجام گرفته است که امیدواریم با اجرای آن، منطقه دیهوک نیز از این امکان مهم بهرهمند گردد. بدیهی است دو بخش عشقآباد و دیهوک طبس برای تبدیل شدن به شهرستان در آینده بهشدت به تقویت زیرساختهای توسعهای نیازمندند که قطعاً ایجاد و تقویت این زیرساختها در استان برخوردار یزد سریعتر انجام خواهد گرفت.
توسعة كتابخانهها و بهويژه كتابخانههاي عمومي، بهعنوان يكي از پيشنيازهاي اساسي برنامهريزي و توسعه فرهنگي جامعه مطرح است. به لحاظ درجة توسعهيافتگي استانهاي كشور در بهرهگيري از شاخصهاي كتابخانهاي، استان یزد در رتبه اول کشور قرار دارد، که میتواند به توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در طبس تأثیر بهسزایی داشته باشد.
بنا بر آنچه در این گزارش آمده است، ابقای طبس در استان یزد به نفع رشد بهینه طبس، استان یزد و استان خراسان جنوبی میباشد. استان خراسان جنوبی نیازمند توجه ویژه دولت برای رشد و توسعه میباشد و قطعاً هر چه بار این استان محروم سبکتر باشد، امکان رشد سریعتر آن نیز فراهمتر خواهد بود. نویسندگان این گزارش آرزوی این را دارند که سایه محرومیت از این استان محروم نیز به مانند سایر نقاط برخوردار کشور با نگاه ویژه دولت رخت بربندد. قطعاً در آنچه ما بیان نمودهایم، رشد و توسعه طبس، استان یزد و استان خراسان جنوبی مدّ نظرمان بوده است.
دکتر مهدی پناهی، دکتر احسان هوشفر، دکتر سید مجتبی سجادی، داوود مخلصی، محسن مرادی مقدم، دکتر سید حسین حجازی، احسان حسینی مقدم، محسن هوشفر، حمید مهدیزاده، مجتبی محسنی، مرتضی حیدری، بهروز جهانی، مهدی شهامی، سید خلیل سجادی، محمد عابدزاده، فرشاد صالحزاده.
1. گزیده شاخصها و نماگرهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خراسان جنوبی - تابستان 1391
2. گزیده شاخصها و نماگرهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان یزد - تابستان 1391
3. دفتر مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی، معاونت درمان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی. آدرس وبسایت: http://avab.behdasht.gov.ir/hospital
4. حسین صادقي, ارشک مسايلي, مهدی باسخا, مسعود كوهيان، "محاسبه شاخص توسعه انساني استانها با استفاده از رتبهبندي فازي"، فصلنامه علمی-پژوهشی رفاه اجتماعي، سال دهم، شماره 37، تابستان 1389; 10(37):129-153.
5. اصغر ضرابی، احمد شاهی وندی، "تحلیلی بر پراکندگی شاخصهای توسعه اقتصادی در استانهای ایران"، جغرافیا و برنامهریزی محیطی، سال بیست و یکم، تابستان 1389، شماره 2 (پیاپی 38).
6. سيد حبيب الله ميرغفوري، محمد حسين طهاري مهرجردي، حميد بابايي، "شناسايي وضعيت توسعهيافتگي و رتبهبندي استانهاي كشور از لحاظ دسترسي به شاخصهاي بخش كتابخانهاي"، فصلنامه كتابداري و اطلاع رساني،دوره سیزدهم پاییز 1389 شماره 3 (پیاپی 51).
7. دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1392.
8. وبسایت مرکز جذب اعضاي هيأت علمي وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
9. رﺿﺎ زﻳﻨﻞزاده، ﺻﻤﺪ ﺑﺮزوﻳﺎن، ﻋﻠﻴﺮﺿﺎ ﻗﺠﺮي، "ﺑﺮرﺳﻲ و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎي ﺗﻮﺳﻌﻪ اﻧﺴﺎﻧﻲ-آﻣﻮزش در اﺳﺘﺎنﻫﺎي ﻛﺸﻮر (در ﺳﺎلﻫﺎي 1387 و 1388)"، ﻓﺼﻠﻨﺎﻣﻪ ﻋﻠﻤﻲ - ﭘﮋوﻫﺸﻲ ﻧﮕﺮشﻫﺎي ﻧﻮ در ﺟﻐﺮاﻓﻴﺎي اﻧﺴﺎﻧﻲ، ﺳﺎل ﭼﻬﺎرم، ﺷﻤﺎره دوم، ﺑﻬﺎر 1391.
10. اصغر ضرابي، رعنا شيخ بيگلو، "سطحبندي شاخصهاي توسعة سلامت استانهاي ايران"، فصلنامة علمي - پژوهشي رفاه اجتماعي، سال يازدهم، شماره 42.