روزنامه 'وال استریت ژورنال'، در گزارشی انتخاب نماینده سابق ایران در سازمان ملل به عنوان نامزد پست وزارت خارجه را 'نشانهای امیدبخش' خواند و نوشت: آقای ظریف حامی تعامل با آمریکا بوده است/ وی به دنبال حمله واشنگتن به افغانستان و برای تاسیس دولت جدید کابل، با دولت بوش همکاری کرد
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه معتقد است ظریف مناسبترین گزینه برای وزارت خارجه است.
حسن قشقاوی معاون کنسولی وزارت امورخارجه در گفت و گو با خبرآنلاین درباره سوابق ظریف گفت: آقای ظریف یک چهره آشنا در دیپلماسی از ابتدای انقلاب است که ایشان به عنوان یک کارمند به هنگام تحصیلشان وارد کنسولگری سانفرانسیسکو شدند تا بعد که معاون سفیر ایران در سازمان ملل بوده و بعدها معاون بین الملل وزیر امور خارجه شدند و بعد هم سالها سفیر و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل بودند که اینها نشانگر سابقه قدیمی ایشان است.
سخنگوی سابق وزارت خارجه همچنین گفت: رشته تحصیلی ایشان هم مرتبط با وزارت خارجه است و مطلوب ترین رشته برای یک وزیر خارجه است. ایشان هم لیسانش و هم فوق لیسانس و تحصیلات تکمیلی خود را از یک دانشگاه معتبر در این رشته گرفتهاند.
وی درباره موضع کارمندان و دیپلمات های وزارت خارجه نیز گفت: فضای عمومی وزارت خارجه در رابطه با ایشان بسیار مثبت است. همینطور فکر می کنم که در مجلس شورای اسلامی نیز فضای مثبتی درباره انتخاب ایشان حاکم باشد. قشقاوی درباره واکنشها به انتخاب ظریف هم گفت: واکنش هایی که خبرگزاریها و یا شخصیتهای آمریکایی درباره انتخاب ایشان نشان دادهاند، به دو دسته تقسیم میشود. جریانی که از این انتخاب استقبال کردند و جریانی که مخالفت کردند.
وی افزود: جریانی که مخالف حضور آقای ظریف در وزارت خارجه هستند لابی فعال صهیونیستها، جنگ طلبان و تندروها هستند که خواهان افزایش تحریمها علیه ایران هستند و سیاست ایران هراسی را دنبال میکنند. اما آنهایی که استقبال کردند، کسانی هستند که به دلایل مختلف مشی تقابلی کمتری دارند و معتقدند که جمهوری اسلامی ایران کشور تاثیرگذار و مستقلی است که تسلیم زورگوییها نخواهد شد. بسیاری از اینها کسانی هستند که با آقای ظریف در هنگامی که ایشان مسئولیت نمایندگی ایران در سازمان ملل را داشتند به خاطر ضرورتهای کاری با ایشان در ارتباط بودند.
قشقاوی همچنین گفت: به نظر من رساترین و بهترین تعبیر درباره آقای ظریف، تعبیری است که هنری کیسینجر مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده آمریکا داشته باشد. وی یک جلد از کتابی که چندی پیش نوشته است را به ظریف هدیه داده است و در صفحه نخست آن نوشته است: تقدیم به دشمن قابل احترام، ظریف. به نظر من این رساترین تعبیر درباره آقای ظریف است.
"برخی خرده میگیرند چرا ظریف در هنگام دفاع مقدس در جبهه حضور نداشته است. بهزعم من ظریف مثل یک گردان در سازمان ملل عمل میکرد. شب و روز نمیشناخت بیش از دهها بار دبیرکل سازمان ملل را از خواب بیدار کرد و گزارشات دهشتناک جنگ را به اطلاع وی میرساند. اگر جواد ظریف اهل و تبعه یک کشور دیگر بود روزگاری شانس داشت که دبیرکل سازمان ملل متحد شود. این ادعا نیست بلکه واقعیت عینی است. ظریف مدیر برجسته، کارشناس قدرتمند و بافکر، انسانی با اخلاق و پرفضیلت است."
سید محمد صادق خرازی معاون وزیر خارجه در دولت اصلاحات در یاداشتی در آسمان نوشت:
قریب 30 سال است که با جواد ظریف آشنایی، دوستی و برادری دارم. زمان آشنایی ما به دوران جنگ و حماسه دفاع مقدس ملت بزرگ ایران بازمیگردد. من در نهادهای درون نظام مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شورای عالی دفاع، ستاد تبلیغات جنگ، شورای عالی پشتیبانی جنگ، ستاد پدافند کل کشور و وزارت امور خارجه و خبرگزاری جمهوری اسلامی، مسئولیت داشتم و جواد عزیز در نیویورک کاردار جمهوری اسلامی نزد سامان ملل متحد بود اما همکاری نزدیکی با هم داشتیم.
در آن زمان، شهرها روستاها، مدارس، مناطق غیرنظامی، مناطق صنعتی در تیررس موشکباران هواپیماهای دور پرواز، میگهای روسی و میراژهای فرانسوی بود. بمبهای دهشتناک شهرها و مناطق غیرنظامی را هدف قرار داده بودند و موشکها شهرها خانهها، کاشانههای مردم را با خاک یکسان میکرد ما نیز وظیفه داشتیم همه این جنایات را در سازمان ملل متحد ثبت کنیم. جواد ظریف بیشترین نقش را در اطلاع رسانی به دبیرکل سازمان ملل و نماینده ویژه سازمان ملل آقای دکتر اقبال رضا داشت خصوصاً در زمانی که عراق جنگ دهشتناک شیمیایی، میکروبی و سلاحهای غیر متعارف را علیه ایران آغاز کرد.
جواد ظریف هم سازمان ملل را بسیج و هم تلاش جدی و بیوقفهای کرد تا نظر افکار عمومی به این جنایات هولناک معطوف شود. برخی خرده میگیرند چرا ظریف در هنگام دفاع مقدس در جبهه حضور نداشته است. بهزعم من ظریف مثل یک گردان در سازمان ملل عمل میکرد. شب و روز نمیشناخت بیش از دهها بار دبیرکل سازمان ملل را از خواب بیدار کرد و گزارشات دهشتناک جنگ را به اطلاع وی میرساند. در تهران و وزارت امور خارجه نیز افرادی مانند دکتر ولایتی، جواد لاریجانی و مدیران و روسای ادارات، معطوف و گزارشات دقیق ظریف بودند که نسبت به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل موضع میگرفت.
جواد خدمت به دفاع مقدس را تا زمانی که دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد که براساس بند قطعنامه شورای امنیت، عراق مسئول شروع جنگ و متجاوز بوده ادامه داد. خاطرات آن روزهای شور و شوق را در نیویورک در کنار آقایان دکتر خرازی، ظریف، خوشرو و روانچی را به یاد دارم. در همان هنگام برای گزارش به تهران آمده بودم و به اتفاق دکتر خرازی خدمت حضرت آیتالله خامنهای رسیدم و به رهبر معظم انقلاب عرض کردم نمایندگی ما در نیویورک هم اتاق عملیات شده بود و همه تحت سرپرستی کمال خرازی خاطرات روزهای ستاد تبلیغات جنگ را زنده کرده بودند. مرحوم احمد بورقانی نماینده خبرگزاری بود و جواد ظریف علی خوشرو، مجید روانچی، امیر زمانینیا و من شبها تا صبح مشغول کار بودیم.
ظریف علاوه بر اینکه یکی از برجستهترین دیپلماتهای بینالمللی جمهوری اسلامی است، انسان خداترس و متدین و متادب به آدابی نیز میباشد وی از سران انجمن اسلامی دانشجویان در آمریکا بود. در کار و مسئولیت وی نمیتوان وقفهای دید. من مایل نیستم از خصوصیات اعتقادی وی سخن بگویم یا مطلبی بنویسم فقط همین را عرض کنم که او یکی از دیندارترین دوستانی است که در زندگی داشتهام.
اما اگر جواد ظیف را بخواهیم از لحاظ کیفیت کاری ارزیابی کنیم خوب است مصاحبهای با آقای دکوئیار، پتروس غالی و کوفیعنان داشته باشیم. با آقای احسان اوغلو دبیرکل فعلی کنفرانس اسلامی به گفتوگو بنشینیم تا نسبت به برادرم جواد آگاهی و آشنایی بیشتری پیدا کنیم شبی در میهمانی شام آقای احسان اوغلو که به افتخار رئیسجمهور وقت در سوئیس برگزار شده بود، با اوغلو کنار هم نشسته بودیم و از اینکه جواد در وزارت خارجه مهجور است تأسف خورد، دبیرکل کنفرانس اسلامی به من گفت دکتر ظریف برای دبیرکلی سازمان کنفرانس اسلامی از من بهتر و شایستهتر است.
میتوانید با دکتر ولایتی صحبت کنید. آقای دکوئیار از دکتر ولایتی درخواست کرد که ظریف را دستیار ویژه دبیرکل سازمان ملل کند. درست در همین زمان دکتر ولایتی وزیر خارجه وقت تصمیم گرفت تا جواد عزیز برای تصدی پست معاونت حقوقی بینالملل به تهران بازگردد. اگر جواد ظریف اهل و تبعه یک کشور دیگر بود روزگاری شانس داشت که دبیرکل سازمان ملل متحد شود. این ادعا نیست بلکه واقعیت عینی است. ظریف مدیر برجسته، کارشناس قدرتمند و بافکر، انسانی با اخلاق و پرفضیلت است.
اگر قرار باشد قدردان و سپاسگزار خدای بزرگ باشیم که انسانهای نجیب و بافضیلتی را در انقلاب در محک تجربه و خدمت به مردم قرار داده، مصداق خوبی است که شاکر وجود جواد ظریف باشیم. در وزارت امور خارجه انبانی از صورت مذکرات و جلسات متعددجواد ظریف با همتایان، وزرای خارجه یا سخنرانیها و مواضع رسمی و شفاف وی نگهداری میشود. در کل این مجموعه مذاکرات و سخنرانیها یک ابهام وجود ندارد.
جواد ظریف شفاف سخن میگوید، صریح برخورد میکند و حرمت طرف مقابل را در نظر میگیرد. تلاش میکند تا طرف مقابل را اقناع کند به زعم من ظریف برداشت درست و دقیقی از تحولات سیاسی دارد. فعل و انفعالات نظام بینالمللی را خوب میشناسد و نقاط تهدید و فرصت را تشخیص میدهد. وزیر خارجه باید دقیق، نکته بین و ریزبین باشد. لازمه شغل وزارت خارجه زیرک بودن وی است که بتواند ذهن طرف مقابل را بخواند. دیپلماسی صحنه ستیز و چالش ذهنهاست. ظریف این ظرفیت جدی را دارد. قدرت بیان،سحر سخن و کلام از الطاف خدا به این بندهاش است. جواد ظریف شفاف واقعیتها را منتقل میکند و میداند آنچه میماند داوری تاریخ است و قضاوت مردمی که با چشمان خود همه افعال ما را رصد میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد محمدجواد ظریف هیچ ملاقاتی با هوشنگ امیراحمدی نخواهد داشت و هیچ برنامهای در این زمینه تنظیم نشده است.
سید عباس عراقچی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری فارس، اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه هوشنگ امیراحمدی در سفر به تهران قرار است با محمدجواد ظریف دیدار کند را تکذیب کرد و گفت: برای سفر امیراحمدی به ایران هیچ هماهنگی با وزارت امور خارجه صورت نگرفته و برای ایشان برنامهای به منظور ملاقات با آقای ظریف در نظر گرفته نشده است.
وی تصریح کرد که ظریف هیچ ملاقاتی با امیراحمدی نخواهد داشت.
پیش از این در خبرها آمده بود که یکی از اهداف سفر امیراحمدی به ایران دیدار با اسفندیار رحیم مشایی و محمدجواد ظریف است.
هوشنگ امیراحمدی پیش از این در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره سفرش به ایران گفته بود: من برای مسائل شخصی و استراحت به ایران آمدهام و در تاریخ 31 مرداد ایران را ترک میکنم.
وی در خصوص اینکه آیا برنامه ای برای دیدار با روحانی و ظریف هماهنگ شده گفت: برنامه رسمی در این باره هماهنگ نشده اما خیلی تمایل دارم با آنها دیداری داشته باشم و در تلاش هستم حداقل با آقای ظریف دیداری داشته باشم.
امیراحمدی در خصوص دیدار با مشایی و احمدی نژاد در این سفر گفت: فعلا قصد دارم به زادگاه خود بروم و در برگشت به تهران برنامه دیدارهایم را هماهنگ خواهم کرد. با توجه به اینکه آقای مشایی نسبت به گذشته مشغله زیادی ندارد بعید است مشکلی برای دیدار با وی داشته باشم.
گفتنی است امیراحمدی از ایرانیان مقیم آمریکا است که در این کشور ریاست شورای آمریکاییان ایران و آمریکا را عهده دار است.
طراحی تیم مشورتی روحانی؛ انتقال پرونده هسته ای به وزارت خارجه با مسئولیت ظریف
با نهایی شدن انتصاب محمد فروزنده به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی در دولت حسن روحانی این سوال مطرح است که مسئولیت پرونده هسته ای ایران را چه کسی بر عهده خواهد گرفت.
ایران هسته ای- با نهایی شدن انتصاب محمد فروزنده به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی در دولت حسن روحانی این سوال مطرح است که مسئولیت پرونده هسته ای ایران را چه کسی بر عهده خواهد گرفت.
برخی کارشناسان عقیده دارند با توجه به سوابق فروزنده که عمدتا در زمینه های دفاعی و امنیتی است، این احتمال وجود دارد که این بار مسئولیت پرونده هسته ای ایران به دبیر شورای عالی امنیت ملی واگذار نشود.
به عقیده این کارشناسان، انتصاب محمد جواد ظریف به عنوان وزیر خارجه از سوی روحانی نشان دهنده این است است که وی احتمالا مایل خواهد بود بار اصلی مذاکرات هسته ای را به دوش وزارت خارجه بگذارد.
یک کارشناس در این باره گفت: «پرونده هسته ای احتمالا به همان جایی خواهد رفت که ظریف می رود».
در عین حال، خبرهای دریافتی نشان دهنده آن است که برخی مشورت های اراده شده به حسن روحانی حاوی این نکته است که مسئولیت پرونده هسته ای باید به جای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به ریاست جمهوری واگذار شود.
مشاوران روحانی عقیده دارند در این صورت نهاد ریاست جمهوری در جایگاهی خواهد بود که بتواند هماهنگی های لازم میان وزارتخانه های دفاع، اطلاعات، خارجه و سازمان انرژی اتمی را به عمل بیاورد.
ظریف از مزیت های کابینه روحانی است
یکی از مشکلات ما این است که برخی از دوستان آرمان گرا، از واقع بینی برخوردار نیستند و شناخت کافی از محیط کاری خود ندارند و از طرف دیگر برخی از متخصصین در داخل کشور وجود دارند که انگیزه ای برای فعالیت در کشور ندارند. در شرایط حاضر ما به مدیرانی نیازمندیم که از انگیزه و آرمان گرایی برخوردار باشند و در عین حال ظرفیت بالایی از تخصص و واقع بینی و شناخت محیط پیرامونی داشته باشند.
نمایندگان و گزینه پیشنهادی وزارت دفاع بعد از معرفی اعضای کابینه از سوی.رییس جمهور وزرای پیشنهادی رفت و آمد خود را به مجلس شورای اسلامی آغاز کرده اند، یکی از وزرایی که در هفته گذشته به مجلس رفت و با اعضای کمیسیون امیت ملی و سیاست خارجی دیدار کرد دکتر ظریف وزیر پیشنهادی وزارت خارجه بود.
مهدی سنایی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در باره برخی از این جلسات به تابناک گفت: با اینکه آقای روحانی در برخی حوزه ها می توانستند افراد شاخص تری معرفی کنند اما با این وجود کابینه از ظرفیت و توان قابل توجهی برخوردار است. فضای مجلس نیز فضای حمایت و همراهی با دولت است.
سنایی درباره جلساتی که کمیسیون متبوعش با وزرای پیشنهادی امور خارجه، کشور، وزارت اطلاعات و وزارت دفاع داشته کفت:جلسه ای با آقای دکتر ظریف داشتیم. آقای ظریف از مزیت های کابینه معرفی شده است. وی یکی از گزینه هایی است که از توان اجرایی بالایی برخوردار است. وی یک دیپلمات برجسته است و دانش و تجربه قابل توجهی در عرصه بین الملل دارد. تصویر خوبی از وی در مجامع دانشگاهی و مجامع بین المللی وجود دارد. آقای ظریف دیپلماتی است که در عین آرمان گرایی و پایبندی به اصول و ارزشهای انقلاتازب اسلامی، حرفه ای و صاحب فن است و از تخصص و مهارت قابل توجهی برخوردار است.
وی افزود:یکی از مشکلات ما این است که برخی از دوستان آرمان گرا، از واقع بینی برخوردار نیستند و شناخت کافی از محیط کاری خود ندارند و از طرف دیگر برخی از متخصصین در داخل کشور وجود دارند که انگیزه ای برای فعالیت در نظام کنونی کشور ندارند. در شرایط حاضر ما به مدیرانی نیازمندیم که از انگیزه و آرمان گرایی برخوردار باشند و در عین حال ظرفیت بالایی از تخصص و واقع بینی و شناخت محیط پیرامونی داشته باشند. آقای ظریف یکی از اینگونه مدیران است و امیدواریم بر اساس برنامه ای که تدوین کرده است، تیم کاری منسجم و متناسبی نیز به کار گیرد و بتواند در عرصه سیاست خارجی کشور که یکی از محوری ترین مشکلات کشور است و باز شدن بخش عمده ای از گره اقتصادی کشور در گرو باز شدن گره های سیاست خارجی و کاهش تحریم ها است گام بلندی بردارد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت:خوشبختانه انقلاب اسلامی و کشورمان دارای ظرفیت و استعداد بالا و خوبی برخوردار است. نظام سیاسی ما یک بار دیگر با این انتخابات ظرفیت خود را نشان داد بنابر این مقدمات لازم وجود دارد و باید با روش تعامل در داخل و خارج از کشور فرصت سازی بیشتری کنیم تا بتوانیم در مسیر پیشرفت باقی بمانیم.
سنایی ادامه داد:همچنین در کمیسیون رئوس برنامه های وزیر اطلاعات را نیز شنیده ایم. رئوس برنامه های آقای علوی در فراکسیون رهروان ولایت مطرح شد که بسیار جالب توجه و اصولی بود. انتخاب چنین وزیری این نوید را می دهد که رد صلاحیت ها در آینده کاهش یابد.