به گزارش خبرگزاری خانه ملت، عصر روز یکشنبه، ۱۳ مرداد، صدوهفدهمین جلسه علنی مجلس نهم با ریاست علی لاریجانی و حضور ۲۴۹ نفر از نمایندگان برای تحلیف روحانی، هفتمین رییس جمهور کشور به رسمیت درآمد.
در جایگاه خبرنگاران، جمعیت بسیاری از خبرنگاران داخلی و خارجی برای پوشش مراسم حضور داشتند. ارکستر سمفونیک ایران نیز برای اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران در جایگاه مهمانان حضور داشت.
قبل از شروع جلسه علنی، بسیاری از نمایندگان که پشت ردیفی از صندلیهای بههمچسبیده ایستاده بودند و اجازه تردد در قسمت جلوی صحن مجلس را نداشتند، با دولتمردان جدید و قدیم که از در تالار آفتاب وارد میشدند، همچون حجتالاسلام علوی، حجتالاسلام عسگری، محمدعلی نجفی، سیدمحمد حسینی، رستم قاسمی، حاجیبابایی و طریقت منفرد خوشوبش و مصافحه میکردند.
ردیف سوم مهمانان برای کابینه پیشنهادی ؛ کابینه سابق در ردیف چهارم
حسینیان که همچون سایر نمایندگان اجازه ورود به قسمت جلوی کابینه را نداشت از راه دور با محسنیاژهای سلام و احوالپرسی کرد.
ساعت ۱۵ و ۴۵ دقیقه علیرضا منادی سفیدان، نمایندگان را دعوت کرد تا در صندلیهای خود مستقر شوند.
هیئتهای خارجی در گوشه سمت راست قسمت مهمانان نشسته بودند.
علاوه بر مهمانان خارجی، مسئولان و سران کشوری و لشگری در مراسم تحلیف روحانی حضور داشتند. قالیباف، احمدیمقدم، محسنی اژهای، پورمحمدی، مهدوی کنی، آیت الله امینی، سردار جعفری، داوود اوغلو، خاویر سولانا، سعید جلیلی، فقهای شورای نگهبان، سید احمد خاتمی، مهدی چمران، پروانه معصومی، علی پروین، حجت الاسلام موسی پور، سعید حدادیان، بهداد سلیمی، سعید معروف، علی فتحالله زاده و ... از جمله این مهمانان بودند.
جایگاه اعضای کابینه دهم همچون شمسالدین حسینی، میرتاجالدینی، نیکزاد، صالحی، غضنفری، اسداللهی، سیدمحمد حسینی، حاجیبابایی و طریقت منفرد، ردیف چهارم مهمانان بود.
اعضای احتمالی کابینه روحانی نیز همچون اسحاق جهانگیری، نهاوندیان، رحمانی فضلی در ردیف سوم مهمانان نشسته بودند.
اعضای جبهه پایداری در کنار یکدیگر
اگرچه هریک از نمایندگان در صندلی خود مستقر شده بود ولی تعدادی از اعضای جبهه پایداری همچون حسینیان، نجابت، جراره، رسایی و زارعی در کنار هم نشسته بودند.
حسین سبحانینیا تنها عضو هیئت رئیسه بود که روی صندلی خود ننشست و روی صندلی نزدیکتری که کنار ضرغام صادقی قرار گرفته بود، جلوس کرد.
کوچکزاده در جایگاه خبرنگاران
قبل از شروع مراسم، مهدی کوچکزاده نماینده مردم تهران در مجلس که سخنان وی درباره خبرنگاران مورد اعتراض اهالی رسانه واقع شده بود، به جایگاه خبرنگاران آمد تا شاید بتواند برای لحظاتی خود را جای آنها قرار دهد.
قبل از شروع مراسم، قالیباف و مظفر (مسئول انتخاباتی وی در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری) با یکدیگر مشغول صحبت بودند که پس از آغاز مراسم، مظفر به جایگاه خود رفت و در کنار سایر معاونین و مشاوران لاریجانی همچون افراشته، امیدوار رضایی و زمانی نشست.
آیتالله هاشمی رفسنجانی و روحانی؛ دوشادوش یکدیگر
کمی از ساعت ۱۶ گذشته بود که مهمانان وارد صحن علنی مجلس شدند: آیتالله هاشمی رفسنجانی و دکترروحانی در کنار یکدیگر بودند. دکترلاریجانی، سرلشگر فیروزآبادی، نهاوندیان، حجتالاسلام محمدی گلپایگانی، باهنر، محسن رضایی، آیتالله جنتی و حجتالسلام ناطق نوری .
در حالی که مقرر شده بود برنامه راس ساعت ۱۶ آغاز شود، علی لاریجانی ساعت ۱۶ و ۱۰ دقیقه زنگ آغاز جلسه علنی مجلس را نواخت.
ارکستر صداوسیما، سرود جمهوری اسلامی ایران را نواخت و محمدحسین فرهنگی دستور جلسه را قرائت کرد.
ترجمه انگلیسی و ایتالیایی قرآن بر روی مانیتور مجلس
آیات ۸۹ تا ۹۱ سوره نمل توسط قاری پورزرگری قرائت شد و ترجمه انگلیسی و ایتالیایی آن نیز به صورت زیر نویس روی دو تلویزیون بزرگ صحن مجلس نقش بست و حسین سبحانینیا نیز ترجمه فارسی آن را قرائت کرد.
۵ دستور برنامه جلسه علنی امروز قوه قانونگذاری بود: خیرمقدم رییس مجلس به مهمانان، بیانات رییس قوه قضاییه، انجام تحلیف رییس جمهور منتخب، سخنرانی رییس جمهور و قدردانی رییس مجلس از مهمانان.
ورود با تاخیر نوه امام(ره)
حجت الاسلام سیدحسن خمینی با تاخیر و پس از سرود جمهوری اسلامی وارد مجلس شد. وزیر دفاع دولت احمدی نژاد نیز با تاخیر در مجلس حاضر شد.
احمدینژاد نیامد، صندلی شماره ۹ خالی ماند
نحوه نشستن مسئولان رده بالای کشور در ردیف نخست مهمانان به قرار زیر بود:
حامد کرزای، آیتالله آملی لاریجانی، حجتالاسلام دکترروحانی، آیتالله هاشمی رفسنجانی، حجتالاسلام محمدی گلپایگانی، حجتالاسلام ناطق نوری، آیتالله جنتی، حجت الاسلام سیدحسن خمینی و دو صندلی خالی. دقایقی بعد روی یکی از این صندلیها، محمد رضا رحیمی، معاون اول احمدینژاد نشست و گفتوگوی کوتاهی با حجت الاسلام حسن خمینی داشت. اما صندلی شماره ۹ که برای احمدینژاد در نظر گرفته شده بود تا پایان مراسم خالی ماند. احمدینژاد غایب بزرگ جلسه تحلیف هفتمین رییس جمهور کشور بود تا صندلی شماره ۹ تا انتهای مراسم خالی بماند.
رییس سازمان صداوسیما غایب دیگر مراسم امروز بود.
از میان کاندیداهای ریاست جمهوری یازدهم، تنها عارف و غرضی در این جلسه حضور نداشتند. محسن رضایی در ردیف دوم نشسته بود، قالیباف ردیف سوم و جلیلی ردیف چهارم مهمانان بود.
فریاد "احسنت" نمایندگان برای سخنان لاریجانی
محمد شریعتمداری و احمدرضا دستغیب نماینده مجلس، برای دقایقی در ردیف خالی جایگاه نمایندگان کنار هم نشسته و مشغول صحبت شدند.
رئیس مجلس۱۶:۲۰به عنوان اولین سخنران جلسه سخنرانی خود را به مدت ۱۹ دقیقه آغاز کرد. لاریجانی در نطق خود از روسای جمهور، روسای پارلمان، نخستوزیران و معاونان نخستوزیران کشورهای مختلف و نمایندگان حزبالله، جهاد، حماس، شورای عالی عراق و اقلیم کردستان، بیت حضرت امام خمینی(ره) و بیوت سایر مراجع عظام و علما تشکر کرد و به تقارن ۱۴ مرداد ۱۳۹۲ و مراسم تحلیف روحانی و نیز سالروز صدور فرمان مشروطیت اشاره کرد.
نمایندگان پس از پایان سخنان لاریجانی با فریاد "احسنت" موافقت خود با فحوای کلام او را نشان دادند.
برخی معاونان پارلمانی همچون حجتالاسلام بنایی (معاون پارلمانی قوه قضاییه) و حجتالاسلام ملکمحمدی (معاون پارلمانی دانشگاه آزاد) و نمایندگان ادوار همچون بهمن اخوان و حسن غفوری فرد در میان مهمانان حاضر در بالکن بودند.
بعد از اتمام سخنرانی رئیس مجلس، رئیس دستگاه قضا راس ساعت ۱۶:۳۹ سخنان خود را آغاز کرد.
پس از سخنان آیتالله آملی لاریجانی، رییس مجلس از وی خواست پشت تریبون بماند تا حسن روحانی به جایگاه بیاید و مراسم تحلیف انجام شود.
تشویق حاضران برای سخنان روحانی درباره تعامل ایران با دنیا
علی افراشته، معاون اجرایی رییس مجلس، متن سوگندنامه را برای روحانی برد و او با قرائت آن، سوگند یاد کرد.
بر اساس برنامه، روحانی نیز سخنرانی کرد. آن قسمت از صحبتهای وی که درباره تعامل با سایر کشورها بر مبنای تکریم مردم ایران بود با اقبال حاضران روبرو شد. از حاضران در صحن، صدای "احسنت" و از مهمانان بالکن، صدای تشویق بلند شد. این تشویق چند بار دیگر نیز برای سخنان رییس جمهور منتخب صورت گرفت و بار آخر، تمام حاضران به وجد آمده و او را تشویق کردند.
روحانی برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در مراسم تحلیف، کابینه پیشنهادی خود را برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی کرد و اعلام وصول نامه او به رییس مجلس از سوی ضرغام صادقی قرائت شد.
پس از خاتمه سخنان روحانی، نمایندگان با ذکر صلوات او را همراهی کردند. عدهای نیز به احترام او برخاستند.
زرنگی روحانی به روایت لاریجانی
بعد از اینکه روحانی اعضای کابینه خود را تعیین و به هیئت رئیسه مجلس ارائه داد رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «آقای رئیس جمهور فرصت داشت تا دو هفته آینده اسامی کابینه خود را به مجلس معرفی کند اما ایشان زرنگی کردند در مراسم تحلیف اعضای کابینه خود را به مجلس معرفی کردند و این موضوع را به فال نیک می گیریم و امیدواریم به همین سرعت نیز کارهای کشور را سامان دهند»
هنگام قرائت نامه اعضای کابینه، دفتر یادبودی نیز به امضای مهمانان ردیف اول مراسم امروز رسید.
در هنگام قرائت لیست کابینه پیشنهادی روحانی، برخی نمایندگان اسامی آنها را یادداشت میکردند. واکنش روحالله حسینیان در برابر برخی اسامی نیز جالب بود که دست خود را به نشانه "نه" تکان میداد.
لاریجانی، ساعت ۱۷ و ۳۵ زنگ پایان جلسه علنی امروز را نواخت.
بازار داغ ورزشکاری
جلسه از رسمیت خارج شد و مهمانان متفرق شدند: خروج شانه به شانه سید حسن خمینی با روحانی؛ تجمع کریمی قدوسی، رسایی و حسینیان برای رایزنی لحظهای درباره کابینه پیشنهادی؛ احوالپرسی و مصافحه ناطق نوری و باهنر؛ دیدهبوسی برخی مهمانان خارجی با آیت الله هاشمی رفسنجانی؛ تبریک نمایندگان به رحمانی فضلی و حجت الاسلام علوی که در لیست پیشنهادی دولت یازدهم قرار داشتند از حاشیههای جلسه امروز عصر بود.
تمبر یادبود تحلیف یازدهمین دوره ریاست جمهمور به امضای ۱۰ رئیس جمهور و سایر مسئولان داخلی و خارجی رسید.
حضور علی فتحاللهزاده، مدیرعامل باشگاه استقلال در لابی و انداختن عکس یادگاری برخی حاضران با وی، دیگر حاشیه مراسم امروز بود. خبرنگاران از وی جویای مشکل مجتبی جباری بودند.
به گفته فتحاللهزاده، پروین، قلعهنویی و رویانیان از جمله دیگر مدعوین ورزشی بودند که قلعهنویی و رویانیان نیامده بودند. پیش از این گفته میشد حسین رضازاده هم در این مراسم حضور دارد./