زمان : 26 Tir 1392 - 13:32
شناسه : 73971
بازدید : 18176
هفته بهزیستی هفته بهزیستی

بهزیستی؛ برای تو

مروری بر فعالیت ها و برنامه های بهزیستی در استان یزد

«سازمان بهزیستی، عبارت است از مجموعه‏ای هماهنگ از برنامه‏ ها و فعالیت‏ هایی که زیر نظارت یا کمک دولت، برای بهبود زندگی افراد و گروه‏ های آسیب‏ پذیر جامعه، انجام می ‏شود». این تعریفی است که سازمان ملل متحد از بهزیستی ارائه کرده است. تعریفی که از میان تعریف های گوناگون ارائه شده در مورد بهزیستی بهزیستی از همه پذیرفته شده تر است.

تلاش برای حفظ کیان خانواده‏ های آسیب دیده و آسیب ‏پذیر، نگهداری و مراقبت و توان بخشی معلولان و آماده سازی آنان برای از سرگیری زندگی عادی در جامعه، توسعه پژوهش ‏های کاربردی برای پیشگیری از معلولیت‏ ها و آسیب‏ های اجتماعی، بازپروری، اصلاح و ارشاد ناسازگاران و آسیب دیدگان اجتماعی، تأمین موجبات تشویق و جلب مشارکت‏ های مردمی به منظور بهبود کیفیت خدمات رسانی و حمایت از اقشار محروم و آسیب‏ پذیر، و نیز تشویق و حمایت از بخش غیر دولتی به منظور سرمایه گذاری در هر یک از حالت‏ های توان بخشی، اجتماعی؛ از عمده‏ ترین وظایف و مسؤولیت‏ های سازمان بهزیستی ذکر شده است. در واقع این سازمان به منظور تحقق اصول 21 و 29 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1359 تشکیل گردید.

به طور کلّی، پنج گروه از افراد جامعه، نیازمند محسوب شده و در برنامه ریزی‏ های سازمان بهزیستی، مورد توجه قرار می‏گیرند. این گروه‏ ها عبارت اند از: کودکان، زنان، سالخوردگان، آسیب دیدگان اجتماعی و معلولان. سازمان بهزیستی، برای کمک به حداقل هزینه زندگی افراد و خانواده‏ های نیازمند و بی‏ سرپرست و ایجاد زمینه‏ های مناسب برای خودکفایی آنان برنامه ریزی‏ های وسیعی انجام می دهد.

در شرایط کنونی، سازمان بهزیستی، به عنوان یک واحد بزرگ اجتماعی، با بیش از 33 سال ارایه خدمات، با حجم قابل توجهی از معلولان و اقشار آسیب‏ پذیر جامعه رو به روست که پاسخگویی به نیازهای مختلف آنها، این دستگاه را که مسؤولیت سنگینی در راه ارایه خدمات بهزیستی به محرومان و معلولان جامعه به دوش گرفته است؛ در شرایطی بسیار حسّاس قرار داده است.

از این رو، سازمان بهزیستی، وظایف تخصصی خود را، به پنج بخش در قالب معاونت هاي تخصصي امور اجتماعي، امور توانبخشي، امور فرهنگي و پيشگيري و امور مشاركت هاي مردمي و اشتغال تقسیم نموده است.

25 تا 31 تیرماه امسال با شعار«بهزیستی؛ برای تو» به نام بهزیستی رقم خورده است. این سازمان در سي و چهارمین سال تاسيس خود بنا دارد، بهتر زیستن را با اهدا سلامتی، رهایی، امید، شادابی، برکت، زیبایی و تازگی به جامعه هدف خود تقدیم کند.

پیشگام در طرح فقر زدایی

بهزیستی استان یزد نیز  طي سي و سه سال گذشته خدمات بس شاياني را در حيطه سلامت روان جامعه، اعتياد و آسيب هاي اجتماعي، زنان و كودكان، معلولين و سالمندان و پیشگیری از معلولیت ها و آسیب ها، به جامعه داده است.  مروری بر فعالیت های بهزیستی در سال 91 گواه این مدعاست. از جمله در معاونت امور اجتماعی پیشگام اجرای طرح فقرزدایی اجتماع محور و ارتقا سطح علمی فرزندان تحت پوشش است. افزایش ضریب نفوذ خدمات اجتماعی از 36درصد در سال 90 به 45 درصد در سال 91، بیمه اجتماعی کلیه زنان سرپرست خانوار شهری و روستایی تحت پوشش، توانمندسازی 17درصد از خانواده های تحت پوشش در سه سال متوالی، تشکیل حساب آتیه برای 80 درصد فرزندان بی سرپرست تحت پوشش، از دیگر اقدامات بهزیستی در امور اجتماعی است.

معاونت امور فرهنگی و پیشگیری

معاونت امور فرهنگی و پیشگیری یکی دیگر از بخش هایی است که با ارائه عملکرد مثبت موفق به کسب مقام اول مشاوره در سال 87 و آموزش زوج های جوان با همکاری صندوق مهر امام رضا(ع) برای اولین بار در کشور گردید. این معاونت با تشکیل تیم های سیار مشاوره ژنتیک و راه اندازی مراکز مشاوره ژنتیک غیردولتی در راستای پیشگیری از معلولیت های مادرزادی ناشی از ازدوج های فامیلی گام بر می دارد. براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی40 هزار معلول در استان زندگی می کنند که تنها 20 هزار نفر آنها در بهزیستی پرونده دارند. این در حالی است که سالانه بیش از 2 هزار معلول بر اثر حوادث ناشی از کار، بیماریها، تصادفات و معلولیت های مادرزادی به جمعیت معلولان استان افزوده می شود و این نشان دهنده لزوم برنامه ریزی برای گسترش آموزش های اجتماعی و ترویج فرهنگ مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از بارداری در سطح جامعه از طریق رسانه هاست.

معاونت امور توانبخشی

معاونت امور توانبخشی با ایجاد کلینیک تخصصی دندان پزشکی و تجهیز کتابخانه نابینایان، خدمت قابل توجهی را به معلولان ارائه داده است.

این معاونت با نظارت و برنامه ریزی جهت مناسب سازی اماکن عمومی توانسته است زمینه تردد جمعیتی بالغ بر 200 هزار نفر را در سطح شهر فراهم کند. این تعداد نه تنها معلولین؛ بلکه جانبازان، سالمندان، بیماران، زنان باردار و کودکان را نیز شامل می شوند که نیازمند مساعدت دستگاه های درگیر در امر مناسب سازی اماکن عمومی و معابر هستند. در حال حاضر نیز این معاونت مناسب سازی 100 واحد مسکونی و 50 خودرو معلولین و تامین وسایل کمک توانبخشی ویژه 500 نفر از معلولین را دست اجر دارد تا از این طریق بتواند امکان تردد این شهروندان را در سطح شهر تسهیل نماید. 

جذب مشارکتهای مردمی

مشارکت بالای خیرین موسسات و مراکز غیردولتی در امر خانه سازی برای معلولین و مددجویان و تخصصی نمودن موسسات و مراکز غیردولتی از خدمات مشهود  معاونت مشارکتها، اشتغال و مراکز غیردولتی در بهزیستی است. به نحوی که تاکنون 2100واحد مسکونی واگذار گردیده و 1840 واحد با پیشرفت فیزیکی 60درصد در دست ساخت است.

مشارکت چشمگیر خیرین یزدی در سراسر کشور منجر به جمع آوری مبلغ 4 میلیارد و 855 میلیون ریال وجه نقدی جهت نیازمندان تحت پوشش بهزیستی گردید که این میزان  رشد 126درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.

بهزیستی استان یزد اولین سازمان در کشور است که با بهره گیری از سامانه اینترنتی، جذب مشارکتهای خیرین را  امکان پذیر ساخته است.

مرکز تحکیم بنیان خانواده:

مرکز تحکیم بنیان خانواده که طی تفاهم نامه ای  با دادگستری از مرداد ماه سال91 کار خود را آغاز کرده است تا کنون موفق به ایجاد سازش در 520 پرونده ی اختلاف خانوادگی شده است، یعنی 45درصد از پرونده های ارجاعی به این مرکز، که این موفقیت 1560کودک را از قرار گرفتن در معرض آسیب های ناشی از طلاق و متلاشی شده خانواده رهانیده است.