زمان : 28 Khordad 1392 - 03:47
شناسه : 72208
بازدید : 3896
موضوع نامگذای، در اسلام بسیار مورد دقت قرار گرفته است. حجت الاسلام و المسلمین فرحزاد در جشن شکوفه سیب 2 موضوع نامگذای، در اسلام بسیار مورد دقت قرار گرفته است.

حجت الاسلام فرحزاد:نامگذاری قطعا و بلاشک در شخصیت فرزندان موثر است،اسم خوب آن قدر مهم است که امام حسین علیه السلام فرمود خدا هر چه پسر به من بدهد من اسمش را علی می گذارم.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمد لله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا محمد و علی اله الطیبین الطاهرین و اللعنت علی اعدائهم اجمعین. اللهم کن لولیک ...

بهترین ذکرها

ما ذکر خیلی داریم ولی در میان ذکرها، ذکری که هم جامع باشد هم یاد خدا، هم دعا، هم یاد پیامبر و هم آل پیامبر و هم توسل کوتاه به پیامبر نداریم مگر ذکر صلوات بر محمد و آل محمد.

امروز روز جمعه هم اعمال ماه رجب و اعمال جمعه خیلی زیاد و حسرت می‌خوریم اگر كاري انجام ندهيم.براي اينكه از قافله عقب نمانیم. امام صادق علیه السلام می فرمایند: «ما من عمل فی الجمعه افضل من الصلوات علی محمد و آل محمد»؛ عملی در روز جمعه در میان مستحبات با فضیلت تر از صلوات نیست.

توسل به حضرت علی اصغر(ع)

تشکر می‌کنم از مجری برنامه سمت خدا آقای شریعتی و آقای رکنی که انصافا جوان خوب و فعال که مجری و کارشناس را شارژ می‌کند. و بحمد الله این هیئت که زحمت کشیده‌اند. ابتکار خوبی کردند به عنوان نامگذاری و ترویج نامگذاری پسندیده دینی و اسلامی. اگر قاعدتا حضرت علی اصغر شش ماهه باشند ولادتشان حدود ماه رجب است. 6 ماه قبل از محرم. خوب ما که روز تعیین نمی‌کنیم ولی به عنوان یاد از اهل بیت و تکریم ایشان بسیار کار پسندیده‌ای است. افراد خشک مقدس فوری می خواهند بهانه بگیرند که آقا این بدعت است و تاریخ ننوشته است. ما هم که نمی‌گوییم نوشته ولی تکریم اهل بیت است. آقای دولابی تعبیری داشتند و می فرمودند: اصغر این خانواده هم اکبر است. این طفل 6 ماهه گره‌های بزرگ را باز می‌کند. قبل از اینکه موضوع بحث را عرض کنم یک کرامت بزرگی که در قم برای مرحوم آیت الله حائری یزدی که افتخار یزد است و موسس حوزه علمیه اتفاق افتاد، این بود که مشکلی مهم برایشان پیش می‌آید که شخصی هم نبود، مشکل حوزه بود و به هر طریقی پیش می‌رفتند حل نمی‌شد. در زمان رضا خان بود و مشکل، خیلی حاد بود. عده ای از علمای قم آمدند و پیشنهادهایی دادند. ایشان گفتند از من دیگر کاری ساخته نیست و من در حد اعلی کوشش خودم را کردم. شاگردان ایشان متأثر شدند. یکی از شاگردان به مسجد جمکران می‌آید و متوسل می‌‌شود. و دعا می‌کند در عالم خواب یا مکاشفه امام زمان به او می‌گویند: به شیخ عبدالکریم بگو برود بالای سر قبر عمه‌ام حضرت معصومه و یک مجلس توسل به عموی ما حضرت علی اصغر(ع) داشته باشد که مشکل حل بشود. امام زمان خودش می‌تواند گره را باز کند ولی بعضی وقتها ما را حواله می‌دهند و توجه می‌دهند به جاهایی که خیلی مهم است. این شاگرد می‌آید پیغام می‌دهد و همان روز آیت الله حائری دستور می‌دهند در بالای سر حضرت معصومه مجلس روضه و توسل بگیرند و آن مشکل فوری حل می‌شود. مرحوم اقای گلپایگانی هر وقت مشکلی پیش می‌آمد نذر حضرت علی اصغر(ع) می‌کردند.

اهمیت نامگذاری در اسلام

موضوع نامگذای، در اسلام بسیار مورد دقت قرار گرفته است. بعضی می‌گویند اسم چیز مهمی نیست ولی هست. به یک معنا گاهی عمل به ظاهر مهم تر وظریف تر است. یک سیب از درخت می‌افتد یک عمل جزئی است ولی یک نفر با فهم و درک، جاذبه زمین را کشف می کند یعنی یک تئوری بزرگ را در دنیا مطرح می‌کند. اسم در اسلام بسیار سفارش شده است. آن روایت معروفی که می‌فرماید: حق فرزند بر پدر این است که اسم نیکو و پسندیده برایش انتخاب کند؛ روز قیامت پدر و مادرهایی که اسم بد گذاشتند مواخذه می‌شوند و باید جواب دهند. اسم بد یا خوب در شخصیت انسان بسیار مؤثر است. اسم کم نداریم که بعضی سراغ اسم‌های بی‌معنی و کم معنا و گل و گیاه و ستاره ویا اسم های خارجی می‌روند.

اسم های خارجی

در مورد اسم‌های خارجی روایتی دیدم که می‌فرماید: کسی خودش را در معرض بی‌اختیاری قرار نمی‌دهد مگر به خاطر ذلت وخواری. بعضی بچه‌ها فی نفسه احساس کمبود و حقارت می‌کنند فکر می‌کنند که حالا با اسم غربی و یا شرقی یا اسم جدید که کسی تا حالا نشنیده می‌توان کمبود شخصیت را جبران کرد. در صورتی که اینها خیالات و توهم است واقعا یک توهم بیش نیست. من به ذهنم آمد همین دعای جوشن کبیر که همه بلد هستید پر است از اسم‌های خدا، غیر از اسم های خاص که مخصوص خداست مثل الله، رحمان که نمی‌توان روی انسان گذاشت و باید عبد به آنها اضافه کرد: عبد الله، عبدالرحمن، بقیه اسامی را می‌توان گذاشت که صفات خدا هستند مثل رئوف، رحیم و کریم می‌شود. می توان عبد هم به آنها اضافه کرد که بهتر، نور علی نور.

در هر صورت ما اسم کم نداریم و اسامی و القاب ائمه که هر کدام از چهارده معصوم یک اسم دارند یک کنیه و لقبهای فراوان، برای امام زمان در کتاب عبقری الحسان بیش از صد اسم و لقب آورده هادی، مهدی، بقیه الله، ناصر، منصور، حجت و ... . که من حفظ نیستم. امام زمان خیلی القاب دارند بعضی را شاید هیچ کدام نشنیده باشیم خوب آدم برود آنها را پیدا کند ، جدید هم هست.

سنت تغییر نام

نامگذاری قطعا و بلاشک در شخصیت فرزندان موثر است ببینید پیامبر(ص) یکی از شیوه‌هایشان این بود که اسم‌هایی که ناجور بود را عوض می کردند. مثلا یکی می‌آمد،حضرت به او می گفتند اسمت چیست؟ می گفت: عبد العزی؛ بنده بت. حضرت فرمودند این اسم قشنگ نیست اسمت را بگذار عبدالرحمن. یا مردم بچه هایشان رامی اوردند پیامبر نامگذاری کنند. این سنت خوبی است. الان متأسفانه حرمت علما یا پدر بزرگها یا پدر گاهی کمتر گرفته می شود. اینکه می گویند بروید مشورت کنید کار خوبی است. حالا به عنوان مشورت یا کمک گرفتن از بزرگان یا عالم محل خیلی سنت پسندیده ای است. حاج آقای عرفان کتابی نوشته و تمام اسم های خوب و زیبا و اسامی ائمه راچاپ کرده که انسان می تواند اسم خوب انتخاب کند.

سنت تکرار اسم های خوب

اسم خوب آن قدر مهم است که امام حسین علیه السلام فرمود خدا هر چه پسر به من بدهد من اسمش را علی می گذارم. بعضی فکر می کنند تکرار نباید باشد چه اشکالی دارد تکرارش هم عیب ندارد منتها می تواند پیشوند یا پسوند اضافه کند. مثل امام حسین علیه السلام علی اکبر، علی اوسط، علی اصغر.

و این که مثلا کسی برادرش فرزند دارد و می گوید این اسم تکراری است وپسر برادرم همین اسم را دارد؛ این هم فکر غلطی است در حالی که می توان پیشوند و پسوند اضافه کرد که اشتباه نشود. مثل محمد علی، علی محمد و...

هم امام حسین و هم امام حسن اسم فرزندانشان را فاطمه گذاشتند که نام مادرشان هم هست. فاطمه بنت الحسین فاطمه بنت الحسن، اینکه الان اسم مادرم و خواهرم فاطمه است و من نمی توانم بگذارم غلط است. اینکه در روایات داریم که افرادی که به نام پیامبر یا فاطمه و اهل بیت هستند خدا به آنها لطف می کند. این نام گذاریها ترویج مکتب اهل بیت است رواج فرهنگ اهل بیت است.

اسم های احترام برانگیز

من در یک دهه محرم زابل بودم که 30% مردم از اهل سنت هستند وخیلی جالب بود که آقایان می‌گفتند خود اهل سنت راغب هستند اسم فرزندان را اسم اهل بیت بگذارند. فاطمه، حسن، حسین و .. امام جمعه زاهدان گفته بود شما بیایید پای خطبه من بپرسید اکثراً اسم اهل بیت را دارند.آنها افتخار می‌کنند می گویند ای کاش اسم بچه‌هایمان فاطمه، حسن، حسین .. بود. اسم های اهل بیت را ترویج کنید. محضر امام صادق(ع) آمد عرض کرد اسم بچه ام را فاطمه گذاشتم امام منقلب شدند 3 بار دست به پیشانی زدند فرمودند: آه، آه، آه. حالا که او را فاطمه نام نهادی مواظب باش او را اهانت نکنی. به او بی ادبی نکنی. جسارت نکنی . یعنی نام فاطمه آرامش دهنده و تکریم آور است.

ان شاءالله که خدای متعال به همه ما توفیق بندگی عنایت بفرماید.

لینک خبر