اختلافنظر دولت و مجلس بر سر نحوه تصویب لایحه بودجه 92 برای دومین بار کار را به شورای نگهبان کشاند و در نهایت در جلسهای سه ساعته 7 تن از نمایندگان دولت و دو تن از نمایندگان مجلس در حضور 10 عضو شورای نگهبان، اعتراضها و دفاعیات خود را مطرح کردند؛ حالا هم دو قوه مقننه و مجریه منتظرند تا شورای نگهبان موضوع را بررسی کند و نظر بدهد.
دولت پیشتر نیز در زمان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس نسبت به نحوه بررسی و تغییرات اعمال شده در لایحه، به شورای نگهبان اعتراض کرده بود، اما شورای نگهبان در آن زمان اعتراض دولت را وارد ندانست و اعلام کرد: مجلس در چارچوب قانون بودجه را بررسی کرده است.
اختلاف دولت و مجلس بر سر بررسی لایحه بودجه سالانه، موضوعی است که همواره در سالهای اخیر مطرح بوده است، اما امسال این موضوع با اعتراضات مکرر دولت به شورای نگهبان و انتقادات پیدرپی آنان به نحوه تصویب لایحه بودجه 92، کمی داغتر شده است. رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ريیسجمهور معتقد است که مجلس نه تنها تغییرات گستردهای در لایحه بودجه 92 ایجاد کرده است، بلکه برای درآمدهای واهی و غیرقابل وصول نیز هزینههای قطعی در نظر گرفته است. این در حالی است غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 92 پیش از این در پاسخ به انتقادات دولتمردان گفته بود: تغييرات صورت گرفته کاملامنطقي بود و با اساس بودجه نيز تضادي نداشت.
بررسی لایحه بودجه 92 در صحن علنی مجلس چهارشنبه گذشته پایان یافت و نمایندگان مجلس با ارسال مصوبات خود به شورای نگهبان در انتظار اظهارنظر این شورا هستند.
جلسه سه ساعته دولت و مجلس
جعفر قادری، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس دیروز از جلسه
سه ساعته دولت، مجلس و شورای نگهبان در صبح پنجشنبه گذشته خبر داد و گفت: این جلسه درباره بودجه 92 بود و به دنبال اعتراض دوباره دولت به مجلس در شورای نگهبان، برگزار شد.
وی در گفتوگو با خبرگزاری «مهر»، اظهارکرد: به دنبال شکایت دولت از مجلس به شورای نگهبان برای بررسی بودجه 92 نشستی با حضور بنده و آقای تاج گردون نایب ريیس کمیسیون تلفیق و نمایندگانی از دولت از جمله بهروز مرادی معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی ريیسجمهور و 6-5 معاون وی و حدود 10 عضو شورای نگهبان در محل شورای نگهبان برگزار شد تا نظرات دولت درباره بودجه 92 و دفاعیات مجلس بیان شود.
وی ادامه داد: در این جلسه نمایندگان دولت همان ایرادات قبل را به مجلس وارد کردند، از جمله اینکه مجلس در بررسی بودجه 92 به سرجمع بودجه اضافه کرده است و یک ایراد دیگر آنها این بود که چرا مجلس بندهایی را حذف کرده یا اینکه نظر مجلس در مصوبه مربوط به هدفمندی یارانهها و صندوق توسعه ملی را قبول نداشتند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق خاطرنشان کرد: در پاسخ به این ایرادات ما نیز تاکید کردیم که مجلس سرجمع بودجه را افزایش نداده است، بلکه آنچه در احکام توسط دولت آورده شده بود را در ردیفها آوردیم تا بودجه از انضباط بیشتری برخوردار شود و بیانضباطیهای سالهای گذشته در بودجه تکرار نشود.
قادری گفت: درباره حذف برخی بندها نیز گفتیم علت آن این بود که این بندها به نوعی قانونگذاری جدید بود و ماهیت بودجهای نداشت. در حالی که اگر دولت نسبت به قانون نظری دارد و میخواهد در آن تغییری ایجاد کند بهتر است که لایحه به مجلس بدهد نه اینکه مشکلات را در بودجه سالانه حل کند.
نماینده شیراز ادامه داد: درخصوص مصوبه مربوط به هدفمندی یارانهها نیز دولت همچنان با مبلغ درآمدی مصوب مجلس موافق نیست و انتظار داشتند که جلسات دیگری برای بررسی این بند با مجلس تشکیل دهند و تجدید نظری در این باره شود در حالی که ما اصلا نظرات دولت در این بخش را قبول نداریم بنابراین موافقت نکردیم زیرا این بند به تصویب مجلس رسیده و ما دیگر نمیتوانیم و امکانش را هم نداریم که ارقام را تغییر دهیم.
قادری افزود: موضوع دیگر بحث مربوط به صندوق توسعه ملی بود که دولت خواهان استفاده ریالی از این صندوق است اما مجلس اجازه نداد و همین مساله موجب اعتراض دولت شده است. حرف ما این بود که نمیتوانیم از منابع صندوق توسعه به صورت ریالی در اختیار دولت بگذاریم زیرا چنین کاری مغایر سیاستهای ابلاغی از سوی رهبری است، در پاسخ گفتیم دولت میتواند منابع ریالی را از بانکها دریافت کند.
وی ادامه داد: پس از این جلسه ما همچنان منتظر نظرات شورای نگهبان هستیم و هر ایرادی که شورای نگهبان به بودجه 92 وارد کند آن را مورد بررسی قرار میدهیم، ريیس مجلس هم قرار است موضوع را پیگیری کند تا نظر شورای نگهبان هرچه زودتر به مجلس برسد و برای بررسی ایرادات شورای نگهبان زمانی را مشخص کنیم.
دولت: ۱۹هزارمیلیارد تومان از درآمد بودجه واهی است
رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ريیسجمهور نیز چند روز پیش با انتقاد از تغییراتی که مجلس در لایحه بودجه 92 اعمال کرده است، گفت: نمایندگان در مقابل 19 هزار میلیارد تومان درآمد واهی هزینههای قطعی در بودجه ۹۲ تراشیدند، دست دولت در تکمیل طرحهای عمرانی بسته شده است و با این حساب ريیسجمهور آینده در اجرای بودجه با مشکلی جدی مواجه میشود.
رحیم ممبینی در گفتوگو با خبرگزاریهاي فارس و ایسنا افزود: با توجه به تغییرات منابعی که در لایحه دولت انجام شده میزان منابع عمومی از 192 هزار میلیارد تومان به 236 هزار میلیارد تومان ارتقا پیدا کرده است و پیشبینی ما این است که 70 درصد منابع تحقق یابد، بنابراین از استحکام منابع بودجه کاسته شده است و اجرای بودجه را با مشکلات جدی مواجه میسازد. وی در مورد اینکه آیا با اعتبار مصوب مجلس هدفمندی یارانهها قابل اجرا است، گفت: دولت 120 هزار میلیارد تومان برای هدفمندی یارانهها پیشنهاد کرده بود که مجلس 50 هزار میلیارد را مصوب کرد و اجرای هدفمندی با این رقم مشکل خواهد بود. معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ريیسجمهور تاکید کرد: در حال حاضر حدود 2 هزار و 800 طرح نیمه تمام عمرانی در کشور وجود دارد با این حکم مجلس دست مدیران دولتی در تکمیل طرحهای عمرانی بسته میشود.