زمان : 24 Ordibehesht 1392 - 21:09
شناسه : 69230
بازدید : 4951
مهریز، توسعه یافتگی یا فرار به جلو؟ مهریز، توسعه یافتگی یا فرار به جلو؟

نویسنده : دکتر محمد رضا دهقانی زاده:گسترش هر شهر و یا منطقه ای جدا از مسائل سیاسی و قومیتی، نیازمند برخورداری آن منطقه از پتانسیلهای رشد و توسعه می باشد. شهرستان مهریز یکی از مهمترین شهرهای استان یزد بوده که به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در کنار شاهراه اصلی حمل و نقل کشور، از دیرباز نام خود را به عنوان یکی از مهمترین شهرهای استان یزد مطرح نموده است. بسیاری از مردم استان یزد و استانهای مجاور شاید ترجیح بدهند تا در اوقات فراغت خود سری به این ناحیه زیبا و خوش آب و هوا زده و از نزدیک با دیدنی ها ی این منطقه آشنا شوند.

وجه مشترک تمامی نقاط استان یزد، معضل سختی به نام کم­آبی است. هر چند به مدد پروردگار، شهرستان مهریز با درصد کمتری نسبت به سایر نقاط استان با این مشکل دست و پنجه نرم می کند. بر همگان مسجل است که اگر بخواهیم به تعداد انگشتان یک دست، عوامل رشد و توسعه یک منطقه را برشماریم، بدون شک وجود آب در اولویت های اصلی خواهد بود. ولی مسأله رشد و توسعه در شهر مهریز یک معمای به ظاهر لاینحل جلوه کرده است. چرا که علاوه بر وجود منابع آب بیشتر از سایر نقاط استان، این منطقه دارای معادن بیشمار، تفرجگاه های بکر و نیز صنایع دستی بی نظیری است که شاید نمونه آن در سطح استان و یا حتی کشور بی نظیر است. ولی چرا علیرغم وجود این پتانسیل ها در شهرمان، هنوز هم اندر خم یک کوچه مانده­ایم و گاهی اوقات آنقدر در مورد پیشرفت شهرهای مجاور (بالاخص شهرهای شمالی استان) مطلب می شنویم که باورمان نمی شود مهریز در سطحی برابر و یا حتی بیشتر از این شهرها قرار دارد. بسیاری از نهادهای خدماتی در شهر مهریز دیوارهایی پر شده از تابلوهای مربوط به اقدامات و دستاوردهای خود دارند. شاید مردم با دیدن یا شنیدن این مطالب ذره ای خوشحال شوند ولی آیا با این روند، مهریز در سالیان آتی چه وضعیتی خواهد داشت. احداث خیابان، میدان وغیره از ملزومات شهر بوده و موجب آبادانی و توسعه ظاهری شهر خواهد شد، ولی آیا از خود پرسیده­ایم که با این روند توسعه جمعیت در شهر مهریز، چرا کسی به فکر آینده، اشتغال و شکوفایی واحدهای تجاری شهر نیست؟ بسیاری از کارخانه های احداث شده در شهر مهریز از وجود کارگران شهرهای مجاور بهره می برند. در کنار آن بسیاری از معادن مهریز که بعضاً در سطح کشور نظیر ندارند، بلا استفاده هستند. مناطق گردشگری مهریز در ایامی که پذیرای خیل مسافران هستند و سودآوری آن­ها به حداکثر خود می­رسد، معلوم نیست چرا توسط همه اداره می­شود الا مردم خود آن منطقه! شاید همه شما یک بار در ایام نوروز به مناطق گردشگری مهریز رفته باشید. ولی به ندرت پیش می­آید که از اهالی بومی آن منطقه کسی آنجا حضور فعال داشته باشد. خود این کار از هر ضربه اقتصادی برای آن منطقه بدتر است. چرا بعد از کسب درآمد و گذر از فصل گردشگری، کسی خبری از آن منطقه نمی­گیرد و باز هم خود این مردم هستند که برای حفظ و احیای منطقه آبا و اجدادی خود بدون هیچ چشم­داشتی فعالیت می­کنند؟

به نظر می رسد توسعه مهریز نیاز به یک نگاه جامع در بین تمامی مسئولان شهر دارد. تا چند سال آینده مشکل اشتغال در شهر به شدت خودنمائی خواهد کرد. شاید برای برخی از ما منافع اداری، مالی و احیاناً سیاسی در اولویت باشد ولی این وظیفه سنگین بر دوش تمامی ماست تا به جای نظاره­گر بودن بر این اوضاع نابسامان، با خرد جمعی و همکاری همه­جانبه به سوی شهری با توسعه یافتگی حرکت کنیم.