زمان : 13 Esfand 1391 - 11:58
شناسه : 66289
بازدید : 10382
دکتر علی بشارت - ایمپلنتولوژیست آشنايي با بيماريهاي دندان (ژنژیویت ) دکتر علی بشارت - ایمپلنتولوژیست

ژنژيويت يکي از بيماريهاي بافت اطراف دندان ( Periodontal ) ژنژيويت يکي از بيماريهاي بافت اطراف دندان ( Periodontal ) است . اين دسته از بيماريها زماني که التهاب و عفونت بافت اطراف دندان را تخريب مي کنند بوجود مي آيند . از علائم شايع اين بيماري تورم ، حساس بودن ، قرمزي و نرمي لثه ها در اطراف دندانها است . از ديگر علائم آن خونريزي لثه ها با تحريک کم يا به صورت خودبخودي ، بد بو شدن دهان و نفس ( Halitosis ) ، ندرتاً تب و در مواردي بدون درد مي باشد .

از علل اصلي آن وجود پلاک روي دندانها ( حاوي ذرات غذائي ، ميکروب ها و مخاط ) است .

تغذيه نامناسب ، خصوصاً کمبود ويتامين ها که باعث بيماريهائي مثل اسکوربوت يا پلاگر مي شوند . بيماريهاي خوني مثل سرطان خون ، واکنش هاي نامطلوب داروئي مثل واکنش به داروهائي مثل فني توئين و باربيتال و در معرض سرب و بيسموت قرار گرفتن از ديگر علل آن است.

آسيب يا تروما به لثه ها به هر علتي ، مثل مسواک زدن شديد يا آب کشيدن شديد مي تواند باعث ژنژيويت شود . ديابت کنترل نشده ، تغذيه نامناسب ،  عفونت ها ، حاملگي و بهداشت نامناسب دهان و دندان از عوامل افزاينده خطر ژنژيويت هستند .

بسياري از افراد نيز در دوران بلوغ يا اوائل بزرگسالي به علت تغييرات هورموني دچار ژنژيويت مي شوند ، که ممکن است دائمي شده يا دچار عودهاي مکرر شود . اين بستگي به وضعيت سلامت و بهداشت دندانها و لثه شما دارد .

درمان :

    هدف اصلي کاهش التهاب لثه هاست . دندانها به صورت دقيق توسط دندانپزشک يا عوامل دخيل در بهداشت دهان ودندان پاک و تميز مي شود . دندانهاي خود را خوب مسواک بزنيد . روزانه با مسواک نرم  پلاک هاي چسبيده را از دندان بزدائيد . احتمال آسيب با مسواک نرم کمتر است .

    روزانه حداقل يک بار از نخ دندانهاي موم دار يا بدون موم استفاده کنيد . از خميردندان فلوئوردار استفاده کنيد و مراجعات منظم به دندانپزشک داشته باشيد . در موارد خاص دندانپزشک با روشهاي جراحي بافت ملتهب لثه را خارج مي کند .

    آنتي بيوتيک در موارد عفوني و دهان شويه فلوئوردار نيز از موارد درماني هستند .

    در صورتي که کمبود ويتامين عامل آن باشد بايد جبران شود . رژيم غذائي خاصي توصيه نمي شود .

    از مصرف شيريني و نوشيدنيهاي شيرين خودداري کنيد . شکر باعث توليد اسيد در دهان و تخريب ميناي دندان مي شود .

    دندانهائي را که رديف نيستند با مراجعه به پزشک ترميم کنيد و ابزار و وسايل ارتودنسي يا دندانپزشکي را برداريد . البته اين با مشورت دندانپزشک بايد صورت پذيرد .

پيش آگهي ( Prognosis ):

برداشتن پلاک از لثه ملتهب ممکن است راحت نباشد ، خونريزي و حساسيت لثه ها در عرض ۱ تا ۲ هفته بعد از شستشوي حرفه اي و مراقبت بهداشتي دقيق بايد کاهش يابد . آب نمک گرم يا شستشوي با آنتي باکتريال ها تورم  آن را کم مي کند . از عوارض آن مي توان عود ژنژيويت ، پريودونتيت ، عفونت يا آبسه لثه ها يا استخوانهاي فک باشد . ژنژيويت حاد و زخم دهنده از عوارض بسيار نادر آن است