اوایل مهر ماه بود که مرکز آمار ایران از رشد 26.5درصدی اجاره بها و 31.2 درصدی قیمت آپارتمان در شهر تهران در فصل بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبر داد. در این میان عدم نظارت بر تعیین قیمت ها توسط مالکان نیز مشکلات جدی برای مستاجران ایجاد کرده است.
حالا اما در حالی که پايان سال نزدیک است، بار دیگر زمزمه هايي درباره بهبود وضعيت بازار مسکن و رونق خريد و فروش به گوش مي رسد.
این خبر را ابوالفضل صومعلو معاون وزير راه وشهرسازي اعلام کرده و پیش بینی کرده بازار مسكن در سال آينده آرام خواهد بود و افزايش قيمت در اين زمينه پايينتر از نرخ تورم است. تا به این ترتیب باز هم دولتی ها مدعی ثبات در بازار مسکن شوند.
البته این اولین بار نیست که این اتفاق رخ می دهد و پیش از این نیز وزیر مسکن قاطعانه اعلام کرده بود نرخ مسکن مهر افزایش نخواهد یافت اما چند روز پس از سخنان وی، مسکن مهر رسما 14درصد گران شد تا اعتراض متقاضیان را به همراه داشته باشد.
این اظهارات اما در حالی است که كارشناسان بسياري بر تاثيرگذاري نوسان نرخ ارز بر بازار مسكن تاكيد كرده اند و عملا نیز تاثیر ارز بر بازار مسکن در چند ماه اخیر با گرانی های گاه و بیگاه احساس شد.
در هر حال، بعد پیش بینی آقای معاون، رئيس اتحاديه كشوري مشاورين املاك از غيرقابل پيشبيني بودن بازار مسكن سخن ميگويد.
مصطفي قليخسروي آرام بودن بازار مسكن را منوط به ثبات نرخ ارز دانسته و گفته: پيشبيني آينده بازار مسكن بدون ثبات نرخ ارز امكانپذير نيست.
رئيس اتحاديه املاک کشور همچنین با بيان اينکه بودجه امسال کشور بايد براساس دلار با نرخ ثابت بسته شود، گفت: متاسفانه تاکنون بودجه سال 92 به مجلس ارائه نشده است.
وي ادامه داد: در صورتي که قيمت دلار به ثبات نرسد، امکان پيشبيني آينده بازار مسکن وجود ندارد.
رئيس اتحاديه املاک کشوري با بيان اينکه بازار مسکن با کاهش خريد و فروش معاملات روبرو شده است، افزود: سال گذشته در ماههاي دي، بهمن و اسفند روزانه 15 هزار معامله مسکن انجام ميشد درحاليکه امسال اين معاملات با کاهش زيادي روبرو شده است. خسروي در ادامه تصريح کرد: ميزان معاملات روزانه مسکن درحال حاضر 9 هزار و 700 تا 10 هزار مورد انجام ميشود و افزايش قيمت مسکن در حال حاضر اين بازار را با رکود مواجه کرده است.
آنچه مسلم است، کارشناسان اقتصادی و حوزه مسکن در این زمینه اتفاق نظر دارند که اگر بحران ارزی حل نشود بازار مسکن همچنان بحران زده خواهد بود و بخشنامه های دستوری نیز نمی توانند کاری برای اوضاع درهم و بر هم مسکن انجام دهند.
باید منتظر ماند و دید در نهایت پیش بینی آقای معاون به حقیقت نزدیک می شود یا سخنان رئیس اتحادیه به واقعیت نزدیک تر است؟