كارشناس صنايع غذايي معاونت غذاوداروي دانشگاه علوم پزشكي يزد باتاكيد بر منع مصرف چيپس در كودكان و بزرگسالان گفت: مصرف نمك به منظور خوشمزه شدن چيپس به مقادير زياد، سبب آسيب به كليهها، تغيير ذائقه افراد به شورخواري، تجمع آب در بدن و در نتيجه تورم بافتها و افزايش فشار خون و زمینه ساز سكتههاي قلبي و مغزي ميشود
علي اكبر كمالي اردكاني به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یزد اظهارداشت: با توجه به اين كه در كشور ما مصرف برخي از تنقلات غيرضروري و مضر همچون چيپس و پفك توسط مردم بويژه كودكان رواج يافته است، برشمردن معايب اينگونه محصولات منجر به آگاهي بيشتر مصرفكنندگان هنگام انتخاب مواد غذايي و تنقلي خواهد شد.
وي افزود: مصرف غذاهاي تنقلي همانند چيپس و پفك داراي اثرات جبرانناپذيري است كه بسياري از كارشناسان در اين مورد اتفاق نظر دارند. امروزه نظر به صنعتي شدن جوامع و سهم بالاي توليدات صنعتي غذايي در تغذيه مردم، اطمينان حاصل كردن از كيفيت تغذيهاي و بهداشتي آنها اهميت فراوان دارد.
كمالي ضمن تاكيد بر عدم مصرف بيش از اندازه چيپس اظهارداشت: مصرف نمك به منظور خوشمزه شدن چيپس به مقادير زياد، سبب آسيب به كليهها، تغيير ذائقه افراد به شورخواري، تجمع آب در بدن و در نتيجه تورم بافتها و افزايش فشار خون و زمینه ساز سكتههاي قلبي و مغزي ميشود.
وي با بيان اين كه استفاده از روغن با ترانس بالا در تهيه چيپس منجر به افزايش وزن، چربي خون و در نهايت بيماريهاي قلبي عروقي ميشود ادامه داد: همچنين استفاده از روغنهايي كه چندين بار براي سرخ كردن استفاده ميشوند و غالبا بوي روغن سوخته و رنگ كدر و مات به محصول ميدهند، از جمله خطرناكترين مواردي است كه ميتواند منجر به مسموم و سرطانزا شدن محصول خصوصا چيپس شود.
كمالي عنوان كرد: گرما ديدن شديد محصول طي فرآيند سرخ شدن منجر به ايجاد راديكالهاي آزاد پراكسيد ميشود، اين مواد زياني شبيه به مواد شيميايي موجود در دود سيگار دارند و سبب ابتلاي افراد به سرطان ريه، سينه و مثانه ميشود.
اين كارشناس صنايع غذايي خاطرنشان كرد: در حين سرخ كردن سيبزميني ماده قندي آن با آلبومين تركيب شده و سمي به نام آكريل آميد توليد ميكند، كه اين تركيب فقط در چيپس سيبزميني يافت ميشود؛ آكريل آميد سبب تضعيف سيستم ايمني، افزايش بيماريهاي عفوني، سرطان، ناباروري، سقط جنين، تغيير در رفتارهاي جنسي، تحريك و قرمزي پوست و چشمها ميشود.
وي متذكرشد: گاها در چيپس سيبزميني معمولا لكههاي سبزي مشاهده ميشود كه مربوط به ماده سمي سولانين است و مصرف آن باعث ايجاد بيماريهاي گوارشي و عصبي ميشود.
كمالي تصريح كرد: چيپس به دليل كالري بالاي روغن آن منجر به سيري كاذب ميشود و ميل افراد را به مصرف غذاهاي مغذي كاهش ميدهد؛ در نتيجه مصرفكننده به بيماريهايي نظير كمخوني، كوتاهي قد، پوكي استخوان و ريزش و تضعيف مو پس از مصرف مداوم اين فرآورده دچار ميشود.
اين كارشناس صنايع غذايي در پايان موكدا تاكيد كرد: همه افراد از مصرف زياد چيپس در يك زمان و يا به صورت مداوم و طولانيمدت جدا خودداري كنند.