زمان : 18 Azar 1391 - 17:03
شناسه : 61171
بازدید : 11785
شریعت اسلام شکنجه و شکنجه گر را مورد مذ مت قرارداده است+(2 نظر) یادداشت حقوقی شریعت اسلام شکنجه و شکنجه گر را مورد مذ مت قرارداده است+(2 نظر) صدرالدین دهقان وکیل پایه یک دادگستری

صدرالدین دهقان- وکیل پایه یک دادگستری : دادستان کل کشور و فرمانده کل نیروی انتظامی در اظهارات رسمی تاکید نمودند مرحوم ستاربهشتی وبلاگ نویس 35 ساله در زمان بازداشت - آن هم بعلت عدم توانایی درتودیع وثیقه100میلیونی - مورد ضرب و جرح قرار گرفته است .صرف نظر از این که پزشکی قانونی اعلام نموده ، ضرب و جرح نامبرده علت فوت آن مرحوم نبوده است مع ذالک نفس همین ضرب و جرح ، عملی غیر شرعی و غیر قانونی می باشد و می بایست با خاطیان برابر موازین شرعی و قانونی برخورد شود . در شریعت اسلام شکنجه و شکنجه گر مورد مذ مت و نکوهش قرار گرفته اند. امیر المومنین علی (ع) به فرزندان و یاران خود تاکید می نماید حق ندارید با قاتل من رفتاری نا شایست داشته باشید و حتی فراتر از آن تصریح می نماید از همان طعامی (شیر)که برای من آورده اید به او هم بدهید .

 در روایتی از حضرت علی (ع) نیزنقل شده که فرمودند : "اقراری که بر اثر ترس از ضربات تازیانه و یا خوف از زندان حاصل شود موجب حد شرعی نمی شود".درعلم حقوق نیز فیلسوفان و اندیشمندان قرن 18 برای اولین بار به مبارزه علمی با این پدیده پرداختند .  سزار بکاریا  از صاحب نظران معروف و صاحب کتاب مشهور (جرایم ومجازات ها )نیز بیان نموده که انسان را نمی توان قبل از حکم قانون ، مجرم شناخت و او را مجازات کرد. بلکه جامعه باید تا قبل از محکومیت از حقوق متهم دفاع کند .

 اصل 38 قانون اساسی کشورمان که در فصل حقوق ملت ذکر شده است دو موضوع را عنوان نموده است اول اینکه : شکنجه به هر عنوان ممنوع است و دوم:ضمانت اجرای آن را مقرر نموده است .به موجب اصل مذکور هر گونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ممنوع است و اجبار اشخاص به شهادت ، اقرار یا سوگند مجاز نیست و چنین شهادت و اقراری فاقد ارزش و اعتبار است . متخلف از این اصل طبق قانون مجازات می شود.

متاسفانه طرح اجرای این اصل که به قانون منع شکنجه معروف بود و در مجلس های گذشته تصویب شد ، با ایرادات شورای نگهبان همچنان مسکوت مانده است . این طرح مسکوت حاوی نکات مثبت و قابل توجهی برای پیشگیری از این موارد بوده و می باشد . زیرا در ماده 578 قانون مجازات اسلامی  فعلی صرفاٌ اذیت و آزار بدنی را مطرح نموده و آزارها و شکنجه های روحی از شمول آن خارج است در نتیجه بسیار مبهم و نارسا است .

 اما به موجب ماده 1 طرح مسکوت ، بی خوابی اعمال فشار روانی به زندانی ،محر وم کردن بیمار زندانی از دسترسی به خدمات درمانی ...از مصادیق شکنجه بوده و اعمال آن ممنوع می باشد .همچنینین در ماده9 این طرح به شورای نظارت بر نحوه رفتار با زندانیان که متشکل از نمایندگان سه قوه رسمی کشور می باشند این اجازه را داده که تا هر زمان که لازم بدانند بصورت جمعی و فردی از کلیه بازداشتگاه ها و زندان ها بازدید نموده و در صورت اطلاع از اعمال هر گونه شکنجه گزارش آن رابه روئسای سه قوه منعکس و یک نسخه آن را جهت برخورد با مامورین متخلف به مرجع قضایی اعلام نمایند.

امید است نمایندگان مجلس فعلی با احساس مسئولیت مضاعف و در راستای احیا و تکریم حقوق ملت با توجه به حوادث ناگوار و تلخ در موضوع  کهریزک و همچنین مرگ مرحوم ستار بهشتی ، طرح مذکور را با بازنگری عالمانه به جریان انداخته و تصویب نمایند.