زمان : 12 Shahrivar 1391 - 14:24
شناسه : 56673
بازدید : 5267
خطرات بارداری در سنین زیر ۱۸وبالای ۳۵سال  خطرات بارداری در سنین زیر ۱۸وبالای ۳۵سال رضیه کریمیان بافقی -کارشناس ارشد مامایی

یزدفردا"در سطح جهان وضعیت بهداشت باروری علت عمده مشکلات سلامت و مرگ زنان است. ۹۹ درصد موارد مرگ مادری در کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد. بطوریکه درهر دقیقه یک زن به علت عوارض بارداری و زایمان فوت می‌کند. این آمار نشان دهنده اولویت پایین زندگی زنان در جوامع است.  

دوره سنی مناسب برای بارداری سنین ۱۸ تا ۳۵ سال است و بهترین آن نیز بین ۲۰ تا ۳۰ سال است. خانم هایی که در سنین زیر ۱۸ سال باردارمی شوند با خطرات بیشتری رو برو خواهند بود.از جمله اینکه بیشتر در معرض خطر ابتلا به مسمومیت بارداری هستند این مسئله می تواند مشکلات زیادی (حتی گاهی مرگ خانمهای باردار)را به وجود آورد. دختران زیر ۱۸ سال در هنگام بارداری، به علت شکل و ساختمان بدنی در معرض ابتلا به سوء تغذیه قرار دارند. سوء تغذیه قبل و هنگام بارداری موجب افزایش احتمال ابتلا به عوارض بارداری و زایمان در مادر می‌شود. سوء تغذیه مادر همچنین  می تواند موجب سوءتغذیه نوزاد شود.

درکل دربارداری زیر ۱۸سال احتمال کمخونی،زایمان زودرس،زایمان سخت و نوزاد کم وزن  نیز وجود دارد.

میانگین سن شروع دوره های ماهانه بانوان ۱۶سالگی است ودر ابتدای دوره ها، قاعدگی بطور نامنظم صورت می گیرد وحداقل یک سال طول می کشدتا بصورت منظم درآید.بنابراین بارداری در این سنین ممکن است به دستگاه باروری آسیب برساند لذا فرد در معرض آسیب وصدمات بارداری وزایمان قرار دارد در بسیاری از موارد درزیر ۱۸سالگی ،مادر از تجربه کافی برای رشد وتربیت جسمی وروانی فرزند خود برخوردار نیست وعلاوه بر عوارض جسمی ، نسلی با معیارها واستانداردهای روان شناختی وجامعه شناسی  مدرن پدید نخواهد آمد.کودک از همان ابتدا مجبور است بسیاری از وقایع را هم پای مادر خود تجربه  کند واین موضوع اورا از رشد وبالندگی اجنماعی باز می دارد.

 

یکی دیگر از بارداریهای پرخطر، بارداری در سنین بالای ۳۵ سال است.از دلایل این مسئله افزایش بروز بیماریها به دنبال افزایش سن است . با بالا رفتن سن، ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا افزایش می یابد. یک خانم بالای ۳۵سال در صورت بارداری ،در مقایسه با خانم های جوانتر ، بیشتر به این بیماری ها مبتلا خواهد شد و این مسئله ،سلامت و بارداری او را با تهدیدات جدی روبرو خواهد کرد.

همچنین احتمال مرگ مادران پس از زایمان چهارم  ۵/۱ تا۳ برابر بیشتر از زایمان دوم یا سوم است . با افزایش تعداد بارداریها ،خطر خونریزی های هنگام زایمان ،پارگی رحم و بیماری های کلیه زیاد می شود. لذا تنظیم خانواده ،این امکان را به خانواده ها می دهد که از زیاد شدن تعداد بارداری ها که می تواند برای آنها خطرناک باشد ،پیشگیری کنند

 

مراقبت پیش ازبارداری

هدف ازاین مشاوره این است که مادر با سلامت کامل وارد دوران حاملگی شودکه این امر موجب کاهش عوارض ومرگ ومیر بارداری در مادر وجنین می شود.متخصصان براین باورند که هربارداری باید برنامه ریزی شده باشدوبایک پزشک یاماما درموردآن هماهنگی بعمل آید و مراقبتهای لازم پیش ازبارداری انجام گیرد.

زنان ازدواج کرده که درسنین باروری(۴۹-۱۵سال)قرار دارندومی خواهنددر آینده نزدیک باردار شوندلازم است مشاوره پیش ازبارداری را دریافت نمایند.

 

مراحل مراقبت پیش از بارداری

۱-گرفتن شرح حال درمورد سابقه بارداری وزایمان قبلی،سابقه بیماری،مشکلات روانی،اعتیاد،نسبت خویشاوندی با همسر

۲-معاینه بالینی:شامل اندازه گیری قد و وزن،کنترل فشارخون،معاینه دهان ودندان،معاینه تیروئید ،قلب،ریه،پوست،پستانها،شکم واندامها

۳- آزمایشات وسونوگرافی:شامل آزمایش خون وادرار،پاپ اسمیر وانجام سونوگرافی در صورت نیاز

۴- آموزش ومشاوره :شامل آموزش درزمینه بهداشت فردی ، بهداشت روان  ، بهداشت دهان ودندان ، تغذیه و عدم مصرف مواد مخدر

۵- تجویز قرص اسید فولیک

۶-ایمنسازی : شامل دریافت واکسن سرخجه وتوام بزرگسالان در صورت نیاز

 

مشاوره قبل از بارداری توسط چه کسی و درچه زمانی انجام می شود.

ماماهای مراکز بهداشتی  درمانی که عهده دار ارائه خدمات مراقبتهای  پیش از بارداری،بارداری و زایمان هستند می توانند مشاوره قبل از حاملگی را ارائه دهند.

 زمان انجام این مراقبت حداقل ۳ماه قبل از بارداری  است واعتبار آن تا یکسال می باشد

قبل از باردار شدن با انجام این مراقبت ،بارداری ایمن تری را تجربه نمایید

همچنین به محض اطلاع از بارداری خود جهت دریافت مراقبتهای دوران بارداری به مامای مرکز بهداشت مراجعه نمایید.