ولين پروژه سينمايي بين ايران و هاليوود همانطور كه چندي است مطرح شده، قرار است حمله ناو آمريكايي وينسنس به هواپيماي مسافربري ايرباس ايراني در سال 67 و شهادت تعدادي از هموطنانمان را به تصوير بكشد و گويا اين روزها جواد شمقدري سرگرم خواندن نسخه بازنويسي شده فيلمنامهاي است كه اين عمليات تروريستي را از زبان يك آمريكايي روايت ميكند.
جواد شمقدري ـ رييس سازمان سينمايي كشور ـ در گفتوگو با ايسنا درباره نخستين پروژه سينمايي مشترك ايران و هاليوود بيان كرد: حدود يكسال قبل آقاي اسكات فرانك از سوي يك شركت هاليوودي كه بيشتر در كانادا مستقر است، فيلمنامهاي را درباره هواپيماي مسافربري ايرباس ايران كه در سال 67 توسط ناو آمريكايي سرنگون شده بود به ما ارائه دادند و من شخصا اين فيلمنامه را مطالعه كردم.
وي در عين حال ادامه داد: فيلمنامه ارائه شده از سوي اين كمپاني آمريكايي داراي اشكالاتي بود و ما هم درباره آن نظراتي داشتيم و نهايتا قرار شد با يكي از دوستان دوباره روي اين فيلمنامه كار شود. اكنون فيلمنامه مجددا آماده شده است و آن را در دست بررسي داريم.
رييس سازمان سينمايي خاطرنشان كرد: به زودي وضعيت ساخت اين فيلم سينمايي مشخص ميشود. اگر فيلمنامه اصلاحشده، خوب شده باشد آن را از امسال در دستور كار قرار ميدهيم تا هرچه سريعتر روند ساختش شروع شود. وي همچنين درباره امكان نمايش بينالمللي اين فيلم اظهار كرد: شركت ارائهدهنده فيلمنامه در آمريكاي شمالي پخش فيلم دارد. يكي از شروط ما اين بوده كه آنها حقوق پخش اثر را پيشاپيش خريداري كنند، با اين شيوه پس از ساخت فيلم، نمايش آن هم در كشورهاي مختلف دنيا تضمين ميشود.
به گفته جواد شمقدري، شخصيت اصلي داستان اولين پروژه مشترك بين ايران و هاليوود، يك آمريكايي است كه در جنگ عراق حضور داشته است. او پس از جنگ، وارد ايران ميشود و از سوي يك خانواده ايراني مورد احترام قرار ميگيرد؛ اما متوجه ميشود كه پدر اين خانواده قرباني حمله ناو آمريكايي به هواپيماي مسافربري ايرباس ايرانياي بوده كه سال 67 در خليج فارس سرنگون شد و اين در حالي است كه پدر او هم به نوعي شاهد سرنگوني آن هواپيما بوده است. به گزارش ايسنا، 12 تيرماه 1367، هواپيماي مسافربري شماره 655 ايراناير كه از بندرعباس به مقصد دبي در حركت بود، هدف موشك هدايت شونده از ناو يواساس وينسنس متعلق به نيروي دريايي آمريكا قرار گرفت و بر فراز خليجفارس سرنگون شد. در اين اقدام تروريستي، 290 سرنشين هواپيما كه 66 نفر از آنها كودك بودند، شهيد شدند. در آن زمان، هيچكدام از خدمه ناو وينسنس نهتنها تحت پيگيرد قرار نگرفتند، بلكه ويل راجرز، فرمانده ناو جنگي در پايان خدمت مدال گرفت و به اين اقدام وي اشارهاي نشد.
قرار است اسكات فرانك نويسنده و كارگردان آمريكايي با سرمايهگذاري داخلي و خارجي، اولين پروژه مشترك سينمايي بين ايران و آمريكا را به اين ماجرا اختصاص دهد.