استان يزد كه 19 درصد اراضي بياباني كشور را در خود جاي داده است، براي طبيعتگردها يكي از مناطق پرجاذبه محسوب ميشود.
غافلگير شدن در چشمانداز شنهاى روان و شورهزارهاى خشك و سوزان، براى هر گردشگر داخلي و خارجي جذاب و ديدنى است. محور يزد به بافق كه با گذر از مسجد كهن فهرج در حاشيه كوير تا بافق ادامه مييابد، يكي از اين مناطق ديدني است.
در طول راه، جنگلهاى گز كه جابهجاى حاشيههاى كوير را تسخير كرده و زيبايى و جذابيت خاصى به اين مسير بخشيده است، مشاهده ميشود. در انتهاى مسير بافق، پارك بسيار زيباى آهنشهر وجود دارد كه حدود ۲۰ هكتار وسعت دارد و از نخلهاى كهنسال و انواع گلها پوشيده شده است و همچون بهشتى موعود در انتهاى راه كويرى خودنمايى مىكند.
مسير ديگر، محور يزد، خرانق، بياضه تا خور و بيابانك است كه سرشار از تپههاى گنبدى شكل شنى پوشيده از تاق و بوتههاى صحرايى و كويرى است.
جاي جاى اين مسير، رباطهايى زيبا و متعدد با پنجرههايى قوسى و معمارى قرار گرفته و مجموعهاى ديدنى و جذاب را پديد آورده است. قلعه بياضه هم يكى از قلعههاى نظامى نسبتا سالم كهن است كه در كنار باغهاى آبادي خور و بيابانك در جوار درختان نخل و سنجد و انواع ميوه و مركبات قرار گرفته است.
در قلعه بياضه، درخت زيتون تناورى وجود دارد كه عمر آن به بيش از يكهزار سال ميرسد.
محمدحسين محتاجالله، فعال حوزه گردشگري در اين باره به جامجم گفت: استان يزد توانمنديهاي زيادي براي جذب طبيعتگردها و سياحان دارد و در اين مورد همكاري نزديكي ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان حفاظت محيط زيست براي معرفي جاذبههاي طبيعي اين استان بويژه در بخش بياباني صورت گرفته است.
وي عرصههاي منابع طبيعي اين استان را 5/12 ميليون هكتار اعلام كرد و افزود: از اين ميزان 4/6 ميليون هكتار را اراضي بياباني و ماسههاي روان فراگرفته است.
با وجود شرايط دشوار براي زندگي در اين مناطق، ولي از دير باز شاهد استقرار جمعيت و همزيستي مسالمتآميز انسان با بيابان بودهايم.
نماينده يزد و صدوق در مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اين كه بايد از كوير براي رونق صنعت گردشگري استان بهرهبرداري شود، گفت: هرچند منطقه يزد با كمبودهايي مواجه است، اما لازم است براي حفظ ميراث 3000 ساله اين منطقه به گردشگري آن اهميت داده شود. اين در حالي است كه بهخوبي از اين ظرفيتها استفاده نشده است.
صالح جوكار با اشاره به اين كه استان يزد از ظرفيتي به نام كوير برخوردار است، متذكر شد: محيط كوير هنوز بخوبي شناخته نشده و به نظر ميرسد به ارزشهاي آن هنوز واقف نشدهايم؛ در حالي كه ميتوان با تمركز روي ظرفيتهاي كوير اشتغالزايي كرد.
وي با مطرح كردن اين نكته كه توسعه گردشگري و بهرهبرداري از كوير، درآمدهاي استاني را نيز افزايش ميدهد، افزود: براي سوق دادن گردشگران به سمت مناطق كويري، بايد مجموعهاي از امكانات مهيا شود تا گردشگر احساس راحتي كند.