به گزارش بولتن نیوز، این بند از بسته پیشنهادی ایران در برخی رسانههای غربی به این صورت تفسیر شد که ایران حاضر است از ادامه غنی سازی 20 درصد در خاک خود چشمپوشی کند.
این در حالی است که بر اساس طرح ساخت زیر دریایی اتمی که یک ماه پیش از سوی دريادار عباس زميني معاون فرمانده نيروي دريايي ايران اعلام شد و نایب رئیس مجلس نیز خبر داد كه "مجلس بر آن است كه از دولت بخواهد ناوگان نيروي دريايي را تقويت و به موتورهايي با سوخت غيرفسيلي مجهز سازد"، و با توجه به اینکه این زیردریاییها با سوخت غنی سازی شده 20 درصد به بالا کار میکند، در بسته ایران، صرفاً به تأمین سوخت رآکتور تهران اشاره شده، بنابراین، سوخت این زیردریاییها باید در ایران تأمین شود.
نکته قابل توجه اینکه، غرب در شرایطی که برای تأمین سوخت رآکتور تهران که تولید رادیو دارو میکند و جان هزاران بیمار به آن وابسته است، رویکرد فریبکارانهای را در پیش گرفته و جان انسانها را ابزار تسویه حسابهای سیاسی میکند، یقیناً در موضوع حساس نظامی تأمین سوخت زیر دریاییها همکاری نخواهد کرد، بنابراین، دلیلی برای توقف غنی سازی 20 درصد در ایران وجود ندارد.
كارشناسان ميگويند كه اين زيردرياييها كه ايالات متحده، روسيه، چين، فرانسه و انگليس از آن دارند، ميتوانند بدون سوخت گذاري مجدد مدتهاي زياد زير دريا بمانند.
اتحاديه جهاني اتمي كه مقر آن در لندن است، در پايگاه اينترنتي خود اعلام كرد كه نيروگاههاي اين زيردرياييها از مقدار بسيار كم سوخت، انرژي بسياد زيادي حاصل ميكنند و از همين رو اورانيوم به كار رفته در آنها بايد حداقل 20 درصد و حداكثر 93 درصد غنيشده باشد. اين اورانيومي است كه در جديدترين زيردريايي آمريكا به كار ميرود.
اولي هاينونن رئيس سابق بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي ميگويد: «اين نوع زيردرياييها از اورانيوم بسيار غنيشده استفاده ميكنند.» وي اضافه كرد كه "بعيد است ايران بتواند اين اورانيوم را از خارج تهيه كند" تا روشن شود که ایران چنانچه قصد جدی برای ساخت این زیردریاییها دارد، نباید غنی سازی 20 درصد خود را متوقف کند.
هانيونن كه هماكنون در مركز علوم و روابط بينالمللي بالفور وابسته به دانشگاههاروارد كار ميكند اضافه كرد كه ممكن است ايران با اين توجيه كه سوخت رسانی اتمي از خارج ناقص و ناكافي است، به غنيسازي اورانيوم ادامه دهد.
شاشنيك جوشي پژوهشگر برجسته و كارشناس مسايل خاورميانه در موسسه پادشاهي تحقيقات نظامي البته مدعی است كه ايران از اين موضوع (طرح ساخت زير دريايي اتمي) براي به دست آوردن قدرت چانهزني استفاده ميكند، يعني جوري «بتواند گفتوگوها را برگرداند روي اين موضوع كه از اين طرح دست بردارد، به جاي اين كه از طرحهاي مربوط به غنيسازي اورانيوم دست بردارد.»
از سوی دیگر، مارك فيتز پاتريك مدير كالج بينالمللي مطالعات استراتژيك لندن ميگويد: طرح ساخت زیر دریاییهای اتمی توجيه صريح براي غنيسازي اورانيوم در سطح 20 درصد است.
پيتر وايزمن از كالج بينالمللي پژوهشهاي صلح استكهلم معتقد است كه اين اعلام تصميم ايران براي ساخت زيردريايي اتمي دليل ديگري است بر اين كه آنها قادر به توليد تكنولوژي نظامي بسيار پيشرفته و موثر هستند.