زمان : 12 Esfand 1385 - 16:50
شناسه : 5333
بازدید : 1100
تغيير ساعت رسمي 45 ميليارد تومان صرفه‌جويي در پي دارد تغيير ساعت رسمي 45 ميليارد تومان صرفه‌جويي در پي دارد
تغيير ساعت رسمي 45 ميليارد تومان صرفه‌جويي در پي دارد 

سازمان بازرسي كل كشورگزارش داد: تغيير ساعت رسمي كشور در شش‌ماهه اول سال، كاهش يك ساعت از زمان اوج مصرف انرژي برق به ميزان 450 ميليارد ريال و نيز معادل 622 ميليون ليتر كاهش مصرف سوخت نيروگاه‌ها را درپي خواهد داشت.


به گزارش خبرگزاري فارس، بررسي كارشناسان سازمان بازرسي كل كشور نشان مي دهد كه با اجراي طرح تغيير ساعت رسمي كشور در سال آينده ضمن اينكه، يك ساعت از مصرف برق در ساعات اوج مصرف در كشور جلوگيري مي‌شود از هدر رفتن 5/1 ميليون مگاوات ساعت برق به ارزش تقريبي 450 ميليارد ريال در سال جلوگيري خواهد شد.
نتيجه بررسي‌هاي كارشناسان و بازرسان سازمان بازرسي كل كشور درباره «وضعيت مصرف انرژي در نتيجه عدم تغيير ساعت رسمي كشور» حاكي است: با تغيير ساعت رسمي كشور شاهد صرفه‌جويي معادل 5/1 درصدي مصرف‌برق در كل كشور خواهيم بود . اين ميزان صرفه‌جويي با توجه به حدود 100 ميليون مگاوات ساعت انرژي مصرف شده در شش ماهه اول سال 1385، كاهش مصرف انرژي برق معادل 5/1 ميليون مگاوات ساعت به ارزش تقريبي 450 ميليارد ريال را در پي خواهد داشت.
اين گزارش مي‌افزايد: چنانچه سوخت نيروگاه‌ها گازوئيل در نظر گرفته شود، تغيير ساعت رسمي كشور، صرفه جويي به ميزان 622 ميليون ليترگازوئيل را نيز در پي خواهد داشت. از سويي اين تغيير ساعت مي‌تواند از سرمايه‌گذاري‌هاي اضافي دراحداث نيروگاه‌ها كه به ازاء هر كيلووات‌ساعت1000 دلار نياز دارد،جلوگيري نمايد.
در اين گزارش آمده است: باتوجه به اينكه شروع فعاليت ادارات دولتي، بخش‌هاي خدمات عمومي،‌تجاري، صنعتي و آموزشي از حدود ساعت 8 صبح آغاز مي‌گردد، منحني بار به تدريج سير صعودي را طي مي‌كند و در ساعت 30/14 به حداكثر مي‌رسد. با كاهش فعاليت اين بخش‌ها سيرنزولي مصرف تا ساعت 20 (حدود 30 دقيقه قبل از غروب آفتاب) به يك حداقل مي‌رسد.
با نزديك شدن غروب آفتاب در حدود ساعت 20 (در صورت تغيير ساعت) و تاريك شدن هوا، همزمان با روشن شدن لامپ‌هاي منازل، مغازه‌ها و روشنايي معابر و همچنين افزايش تدريجي استفاده از دستگاه‌هاي صوتي و تصويري و وسائل و تجهيزات متنوع خانگي، مصرف انرژي سريعاً افزايش يافته و طي 3 ساعت (تا ساعت 23) به حداكثر مي‌رسد (زمان پيك يا اوج مصرف).
بنا به گزارش كارشناسان سازمان بازرسي كل كشور، نياز مصرف برق كه از الگوي رفتار زماني مصرف‌كنندگان تبعيت مي‌نمايد، در ساعات مختلف شبانه‌روز در شش‌ماهه اول سال (با فرض تغييرساعت رسمي‌كشور) داراي اختلاف‌فاحشي به شرح زير است:
الف) از ساعت 24 تا 8 بامداد «حداقل مصرف انرژي». ب) از ساعت 8 بامداد تا ساعت 20«متوسط مصرف انرژي». ج) از ساعت 20 تا 24 « حداكثر مصرف انرژي».
باتوجه به اين كه مصارف خانگي 6/33 درصد و مصارف عمومي و تجاري 4/18 درصد از مصرف كل كشور راتشكيل مي‌دهد و هم‌چنين عدم امكان ذخيره‌سازي برق، نيروگاه‌هاي كشور جهت تأمين كمبود برق مورد نياز يا بايد همزمان با افزايش مصرف، توليد خود را افزايش دهند ( كه در اين صورت نيروگاه‌ها و شبكه‌هاي برق دچار نارسايي‌ها و مشكلات فني خاص خود مي‌گردند) و يا با اعمال مديريت‌ مناسب، بخشي از مصارف انرژي را از زمان اوج بار به زمان‌هاي كم بار و يا متوسط انتقال داده تا در نهايت مدت زمان اوج مصرف كاهش يابد.
بررسي تغيير ساعت در فصل بهار وتابستان در ساير كشورها نشان مي‌دهد از 90 سال پيش تاكنون، اين اقدام در تعداد زيادي از كشورها به منظور استفاده بهينه و صرفه‌جويي در مصرف برق با بهره‌گيري از نور خورشيد و طولاني بودن ساعات روز هاي فصل بهار و تابستان به مرحله اجرا در آمده و در حال حاضر در 77 كشور جهان تغييرساعت در اين دو فصل به‌عنوان يك اصل پذيرفته شده وقانونمند، نهادينه شده است.
به پيشنهاد كارشناسان اين سازمان، تغيير ساعت رسمي كشور يكي از شيوه‌هاي بهينه‌سازي مصرف برق است و نهادينه نمودن آن‌ در تعداد كثيري از كشورهاي صنعتي و پيشرفته جهان، نشان از توجيه فني، اقتصادي و اجتماعي اين تصميم دارد كه اين امر علاوه بركاهش طول زمان اوج مصرف و انتقال بخشي از آن به 'زمان متوسط مصرف'، از هدر رفتن صدها ميلياردها تومان بودجه‌دولت جلوگيري ‌مي‌نمايد.
تغيير ساعت رسمي كشور در 6 ماهه نخست سال علاوه بر صرفه‌جويي در مصرف انرژي و كاهش مصرف سوخت نيروگاه‌ها بر اساس مطالعات انجام شده در كشورهايي كه از رويه تغيير ساعت استفاده مي‌كنند مي‌توان به تأثير تغيير ساعت در ميزان خواب و نشاط افراد، توليد ناخالص داخلي، ميزان جرم، حوادث ترافيكي، فعاليت‌هاي ورزشي، سلامت عمومي جامعه، فعاليت‌هاي كشاورزي، وضعيت روحي و جسمي دانش‌آموزان و طول عمر افراد اشاره كرد