طبس- سیدابوالفضل حقانی: طبس با قدمتي كهن و مردماني مومن، سخت كوش و صبور از سلامت نفس برخوردار بوده و همه شيعه مذهب مي باشند كه وديعه هاي الهي نهفته در دل كوير طبس همچون معادن زغال سنگ و دويست معدن شناخته شده ديگر همه ذخائري است پيشكش به مردم اين خطه و نويد بخش رونق و توسعه اين بار، نگين كوير با وسعتي بالغ بر55000 كيلومتر مربع در شمال شرق استان يزد واقع شده و از شمال به بردسكن، شرق به فردوس، جنوب به كرمان، غرب به اردكان مرتبط بوده و جمعيتي هفتاد هزار نفري را در خود جاي داده است.
پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي ايران و حسب فرمان بنيانگذار جمهوري اسلامي حضرت امام (ره) آستان قدس رضوي بازسازي اين بارگاه منور را آغاز و در سال 1363 پس از اتمام احداث بقعه مركزي حرم مطهر آن را به متوليان محلي واگذار نمود. ليكن به لحاظ موقعيت جغرافيايياين بقعه متبركه و قرار گرفتن آن در مسير راه زائران بارگاه منور حضرت علي بن موسي الرضا(ع) كه از مناطق مركزي ايران اسلامي به مشهدالرضا(ع) مشرف مي شوند و با توجه به عدم امكانات بازسازي كامل اين امام زاده توسط متوليان محلي، سبب شد تا طي حكمي مقام معظم رهبري، حضرت آيت الله خامنه اي در تاريخ 4/4/73 توليت اين مكان مقدس را به حضرت آيت الله واعظ طبسي نماينده خود در خراسان و توليت عظماي آستان قدس رضوي قدس رضوي تفويض نمايند.
پس از صدور اين حكم تاريخي آستان قدس رضوي موفق شده است به منظور تسهيل و تعميق امر زيارت و نيز تأمين جاذبه هاي فرهنگي و فراهم ساختن امكانات و تسهيلات اقامتي كوتاه مدت اقدامات ارزنده اي بويژه در راستاي ترويج فرهنگ اسلامي و تقويت باورهاي ديني و زنده در قلوب زائران و مجاوران ارائه نمايد. اكنون بارگاه منور حضرت حسين بن موسي الكاظم(ع) در طبس همچون ستارهاي پرنور در آسمان كوير ميدرخشد و دل رهگذران عاشق و ولايتمدار را به نور معنويت خويش روشن ميكند.
و پس از تفویض این حکم تاریخی میقات الرضا، چهره ای دیگر به خود گرفت:
يكي از برنامههاي آستان قدس رضوي در اين راستا، بازسازي بناي كهن حرم مطهر حضرت حسين بن موسي الكاظم (ع) بوده است. اين بنا كه در جريان زلزله طبس در سال 1357، به كلي ويران شده بود توسط آستان قدس رضوي بازسازي شده و در سال 1363، به متوليان محلي سپرده شد تا اينكه در سال 1373، به حكم مقام معظم رهبري، توليت اين آستان به آستان قدس رضوي سپرده شد و 24 هزار متر مربع فضاي فرهنگي و عبادي در اختيار خيل عظيم زائران قرار گرفت.
بد نيست اين را هم اشاره كنيم كه حضرت حسين بن موسي الکاظم(ع) آخرين فرزند امام هفتم بوده و براي اولين بار پس از قرن پنجم به دستور وزير شيعه مذهب سلجوقي، مرقد وي آباد شد. نسب شناس مشهوري به نام «محمد بن محسن الحسيني» درباره اين امامزاده ميگويد: در پي مهاجرت فرزندان امام موسي (ع) و بني هاشم به نقاط مختلف ايران، حسين بن موسي (ع) هم به جانب طبس روانه شد و ايشان چون به طور سري و مخفيانه راهي طبس شده بود به «مفقود» معروف شده است.
پس از انقلاب اسلامي به همت آستان قدس رضوي، آستان مبارك آن حضرت با صحن و سرايي به وسعت 400 هزار متر در مركز، در زميني به مساحت 77 هزار و 400متر مربع در ضلع شمال غربي شهرستان طبس قرار گرفته است. اكنون بقعه برادر امام هشتم(ع) شامل: گنبد و بارگاه، رواق ها، سالن جديدالاحداث با زيربنايي بالغ بر 2800 متر مربع بر اساس معماري اسلامي در آن احداث شده است.
به هر صورت آستان قدس رضوي در ادامه توسعه اين آستانه مبارك در سال 1380، مبادرت به احداث كتابخانه حضرت، به زيربناي 1760 متر مربع كرده و دو تالار مطالعه، دو مخزن كتاب، دو بخش مرجع و دو بخش مطبوعات ويژه خواهران و برادران را به طور مجزا در آن در نظر گرفته است. همچنين، بخش ويژه كودكان و نمايشگاه ويژه آستان نيز در آن افتتاح شده است. اين كتابخانه هم اكنون 26 هزار جلد كتاب و 4142 عضو داشته و 10 نفر به عنوان پرسنل در آن مشغول به كار هستند. همچنين در اين مكان نشستهاي تخصصي ـ كاربردي مديران فرهنگي برگزار ميشود و اين مجموعه فرهنگي نقشي مهم در غني سازي اوقات فراغت شهروندان و 7 ميليون زائري كه به طور سالانه به اين مكان ميآيند، ايفا ميكند.
شايان توجه است كه در اين آستان مبارك، برنامههاي مختلف مذهبي و فرهنگي نيز برپا ميشود كه سالانه 900 هزار نفر از اين برنامه ها استفاده ميكنند.
افزون اين، در راستاي فعاليتهاي عمراني براي آستان مبارك حضرت حسين بن موسي الكاظم (ع) در طبس، تاكنون بيش از 20 هزار مترمربع فضاي زيارتي، عبادتي و اقامتي احداث و بالغ بر 3876 متر مربع كاشي در انواع و رنگهاي مختلف براي تزئين بنا استفاده شده است. احداث 20 سازه آبنماي زيبا، 87 چشمه سرويس بهداشتي و سنگ فرش كردن بيش از 19 هزار متر مربع از فضاي تردد زائران نيز از جمله اقدامات ارزنده آستان قدس رضوي است كه در جهت رفاه زائران انجام شده است.
در ادامه گوشه ای از اين اقدامات را نام می بریم:
احداث دفتر زائرسرا- اتاقهاي اقامتي در 150 باب مجهز- مهمانپذير در 12 (سوئيت) مجهز- آشپزخانه با تجهيزات كامل به طور شبانه روزی- دفتر مخابراتي ميقات الرضا- فروشگاه تعاوني: ارائه دهنده مواد غذايي و پروتئيني- فروشگاه و نمايشگاه محصولات فرهنگي: ارائه دهنده محصولات متنوع فرهنگي- پارك بازي كودكان به مساحت 1000 مترمربع- پاركينگ در زميني به مساحت 3 هزار متر مربع- فرهنگسرای حضرت حسین بن موسی الکاظم(ع) متشکل از کتابخانه ای بسیار شکیل و مجهز و واحدهای سمعی، بصری در دوقسمت مجزای آقا و خانم- پاسگاه انتظامي حرم- دارالشفای حضرت، ارائه دهنده خدمات پزشكي و دندانپزشكي- باغ رضوان، مجموعهاي زيبا با جاذبههاي تفريحي- سقاخانه ها، با گنبدي فيروزهاي و بسیاری از امکانات که گفتن آن در مجال این گزارش نمی گنجد.
به خوبي ميدانيم كه سنت پسنديده وقف همواره نقش مهمي در توسعه ابنيه مذهبي كشور داشته است. در همين راستا اين آستانه مباركه نيز داراي موقوفاتي است كه در ادامه به آن اشاره ميشود:
مزرعه حسين آباد، كه مصرف آن باغات اطراف حرم ميباشد- روستاي جمز، مصرف اين موقوفه براي روشنايي امام زاده می باشد- روستاي ديهشك، با نيت تأمين غذاي فقرا در شبهاي جمعه وقف شده است- روستاي دره بيد، بنا بر نيت واقف اكنون صرف مفروش نمودن بقعه متبركه ميشود، مزرعه سيشك، که درامد آن صرف تأمين مخارج ضريح و پرده امامزاده می شود- خروسان عليا و سفلي، بر اساس نيت واقف صرف تأمين غذاي خدام ميشود- روستاي خرو سفلي، اين موقوفه برای تأمين غذاي خدام وقف شده است- اراضي متعلقه در شهر طبس- موقوفات در شهرستان بشرويه- روستاي ملوند.
همچنين در اين زمينه بايد به وجود گاوداري صنعتي كه توسط آستان قدس رضوي در 6 كيلومتري طبس در روستاي همت آباد احداث شده است، اشاره كرد که اين گاوداري الگويي براي دامداران منطقه بوده و گام مهمي جهت اشتغالزايي برداشته است، داراي 130 رأس گاو اصيل ميباشد كه از آنها روزانه 5/1 تن شير به دست ميآيد.
شهرك رضوان شهر نيز به منظور توسعه و احداث واحدهاي مسكوني در جوار آستانه مبارك حضرت حسين بن موسي (ع) در زميني به وسعت 70 هكتار در منتهي اليه شمال طبس احداث شده است.
به طور كلي ميتوان گفت كه «نگين طبس» كه علماي بزرگواري نيز در آن مدفون هستند، اكنون ملجاء بسياري از زائران است كه به شوق زيارت نازدانه اهل بيت به آستان مبارك حضرت حسين بن موسي (ع) ميشتابند و با آگاهي از كرامات آن حضرت، ميقات الرضا (ع) را گرامي ميدارند.