با اجراي برنامه اخير ساخت مسكن ويژه در تهران اين سوال به وجود آمده كه «آيا رييسجمهور به عنوان طراح اصلي كاهش جميعت تهران، اكنون با ساخت بيش از 100 هزار واحدمسكوني توسط دولت در داخل پايتخت موافق است؟» احمدينژاد پريروز پاسخ اين پرسش را داد و در مراسم افتتاح 10 هزار مسكنمهر مخصوص تهرانيها در پرند گفت: «شاید افرادی امکان زندگی برایشان در شهرکهای اطراف تهران وجود ندارد كه ما باید برای آنان در تهران مسکن احداث کنیم.» رييسجمهور وعده داد در اين برنامه با متري يك ميليون و 400 هزار تومان ميتوان در تهران خانهدار شد.
رييسجمهور در پايتخت مسكنمهر از برنامه دوم دولت براي پايتختنشينان گفت
مهر احمدينژاد بر مسكنويژه
محمود احمدينژاد كه يكبار در سال83 در سمت شهردار تهران از بزرگترين شهر اقماري اطراف پايتخت بازديد كرده بود پنجشنبه گذشته بعد از 8 سال از ساختوسازهاي پرحجمي كه در اين شهر اتفاق افتاده و آنجا را مدتي است به «پايتخت مسكنمهر» تبديل كرده، براي اولين بار در مقام رييسجمهور پا به اين منطقه گذاشت.
شهر جديد پرند تا قبل از دولت هشتم فقط 9 هزار واحدمسكوني داشت و حداكثر 20 هزار نفر در آن ساكن بودند اما امروز به خاطر كنترل قيمت مسكن در تهران، 100 هزار واحدمسكوني در حال ساخت در كمتر از سهسال به اين شهر اضافه شده است. پرند در دولت اول احمدينژاد با پيگيريهاي خود او در رديف تنها محل جاذب جمعيت سرريز تهران قرار گرفت. آن زمان قرار شده بود حدود 40 هزار واحد مسكونيمهر در پرند براي تهرانيهاي اجارهنشين ظرف يكسال ساخته شود، اما در پايان دولت بيش از 100 الي 200 فقره واحد مسكنمهر آن هم نصفهونيمه در شهر جديد پرند از داخل زمينهاي 99ساله بيرون نيامد طوري كه تعاونيهايي كه با وعده مسكنمهر در سال86 بوجود آمده بودند و هركدامشان قطعه زميني از دولت گرفته بودند، 4سال بابت نحوه ساخت مسكنمهر سردرگم شده بودند.
در دولت دوم احمدينژاد باز هم با تاكيد شخص رييسجمهور، از سرگيري «ساخت مسكنمهر در پرند» دوباره در اولويت قرار گرفت و اين بار ظرفيت اوليه تعريف شده براي پرند -40 هزار واحد- با بيشاز دو برابر افزايش به 100 هزار واحد مسكنمهر رسيد. به اين ترتيب، پرند عملا از سال88 به تكيهگاه بازار مسكن تهران تبديل شد طوري كه با تعريف پروژه 100 هزار واحدي مسكنمهر در پرند برنامه «انتقال محل سكونت نيمميليون نفر از جمعيت بدونمسكن تهران به پرند» كليد خورد.تابستان سال90 از 100 هزار مسكنمهر پرند، حدود يك هزار واحد بدون حضور رييسجمهور به بهرهبرداري رسيد اما دو روز پيش 10 هزار واحد مسكونيمهر يكجا با حضور رييسجمهور افتتاح رسمي شد.
همه اين واحدها توسط شركت تركيهاي كه به برجسازي در كشورش مشهور است، احداث شده است كه به اين ترتيب هنوز انبوهسازان ايراني در پرند موفق نشدهاند واحدها را به مرحله تحويل برسانند. در كنار اين 10 هزار واحد، 150 واحدمسكوني متعلق به تعاوني مسكن كاركنان رياستجمهوري نيز افتتاح شد.
درسهاي افتتاح پنجشنبه
رييسجمهور در يكسال گذشته حداقل 10 بار در استانهاي مختلف ميهمان وزارت راهوشهرسازي براي افتتاح واحدهاي مسكونيمهر بوده كه مطابق نمايشهاي تلويزيوني و پوشش تصويري مراسم، در همه اين افتتاحها، خدمات فضايسبز، خدمات تجاري محلهاي و ساير امكانات روبنايي مورد نياز يك محله مسكوني در مجاورت واحدهاي افتتاحشده، وجود داشت. اما تصويري كه پنجشنبه گذشته در مراسم افتتاح 10 هزار مسكنمهر در پرند منتشر شد حكايت از همكاري ضعيف برخي دستگاههاي دولتي با وزارت راهوشهرسازي براي تامين خدمات سكونتي اين واحدها داشت. احمدینژاد در اين مراسم آمادهسازی خدمات عمومی مورد نیاز شهرهای مسکنمهر را ضروری دانست و بر ايجاد بیمارستان، مساجد، مدارس و مراکز فرهنگی و انتظامي در این مناطق تاكيد كرد. در اين مراسم انتظار ميرفت علاوه بر وزير راهوشهرسازي، ساير وزرا از جمله وزير اقتصاد، وزير بهداشت، وزير فرهنگ، وزير صنعت، معدن و تجارت و همچنين وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي نيز رييسجمهور را همراهي ميكردند تا مديران علي نيكزاد در حضور رييس دولت، گزارش كموكاستيهاي جدي در پرند بابت «عدم سرمايهگذاريهاي بزرگ براي ساخت بازارهاي عرضه كالا»، «نبود حتي يك بيمارستان»، «فقر خدمات فرهنگي همچون سينما»، «معطل ماندن چندهكتار زمين در ورودي پرند براي ساخت نمايشگاه بينالمللي» و بالاخره «باتلاقي كه برخي تعاونيهاي مسكنمهر به وجود آوردهاند» را براي وزراي مرتبط قرائت كنند. رييسجمهور به طور قطع با سفر يكروزه به تكيهگاه بازار مسكن تهران، ابعاد مسووليت خارج از توان قانوني وزارت راهوشهرسازي بابت توسعه شهر جديد پرند را مطلع شد و حالا اميد ميرود در اولين جلسه شورايعالي مسكن مسووليت ساير وزارتخانهها در اين ارتباط توسط رييسشورا به وزرا ابلاغ شود.
رمزگشايي از برنامه دوم دولت
محمود احمدينژاد پنجشنبه گذشته در حالي، ثمره كوچكي از برنامه اول دولت براي بازار مسكنتهران را افتتاح كرد كه همزمان جزئيات سربستهاي را از برنامه دوم دولت خطاب به تهرانيها تشريح كرد. وزارت راهوشهرسازي از ابتداي امسال تصميم گرفت زمينهاي دولتي در داخل شهر تهران را براي ساخت واحدهاي مسكوني ارزانقيمت تحت عنوان «مسكنويژه» تخصيص دهد. اما در سه ماه اخير اين پرسش مقابل برنامه مسكنويژه به وجود آمده بود كه «آيا رييسجمهور به عنوان هادي موتور انتقال كاركنان از تهران و طراح اصلي سبكسازي جمعيت تهران، اكنون با ساخت 200 هزار واحدمسكوني توسط دولت در داخل پايتخت موافق است؟» احمدينژاد پريروز پاسخ اين پرسش را داد و در مراسم افتتاح مسكنمهر مخصوص تهرانيها، گفت: «شاید افرادی سال های سال در تهران و محلههای خاص زندگی کردهاند و دیگر امکان زندگی برایشان در شهرکهای اطراف تهران وجود ندارد كه ما باید برای آنان در تهران مسکن احداث کنیم.» احمدينژاد افزود: «زمین در تهران وجود دارد و می توان با قیمت مناسب براي ساخت مسكن روي اين زمينها با پیمانکاران قرارداد بست و به متقاضیان تحویل داد البته نه متری سه تا چهار میلیون و نه متری 330 هزار تومان که هم اکنون در مسکن مهر قرارداد بسته می شود بلکه باید حد وسط مناسبی برای آنان در نظر گرفت.» رييسجمهور با توضيح بيشتر درباره ساخت مسكنويژه تصريح كرد: «در این طرح امکان خرید زمین به متری حداکثر700 هزار تومان و همچنین ساخت به متری حداکثر 700 هزار تومان برای افرادي كه تمايل دارند در تهران بمانند وجود دارد و ميتوان با این معیار شهرکهای ویژه با همه امکانات منحصر به فرد در شهر تهران ساخت و در اختیار متقاضیان قرار داد.»
به گزارش «دنياياقتصاد» با آنچه رييسجمهور درباره مسكنويژه عنوان كرده، مشخص ميشود قيمت فروش اين واحدها به متقاضيان واجدشرايط از يك ميليون و 400 هزار تومان فراتر نميرود. اين در حالي است كه برآوردها از نحوه محاسبه قيمت مسكنويژه در وزارت راهوشهرسازي نيز تقريبا با نظر رييسجمهور همخواني دارد و بين يك ميليون و 600 هزار تا حداكثر دو ميليون تومان را شامل ميشود.
فريد قديري