زمان : 08 Dey 1390 - 15:24
شناسه : 43314
بازدید : 4516
یزد شهری که  برنامه 5 ساله ندارد و چشم انداز 20 ساله هم ....(1 نظر) یزد شهری که برنامه 5 ساله ندارد و چشم انداز 20 ساله هم ....(1 نظر)

بسمه تعالي

یزد شهری که  برنامه 5 ساله ندارد و چشم انداز 20 ساله هم ....

مهران فاطمی

 

مهمترين وظيفه مديريت شهري برنامه ريزي و كنترل است. برنامه ريزي به مفهوم آينده نگري و خود و مجموعه را براي آينده مهيا كردن است و كنترل به معناي تطبيق آنچه انجام شده با آنچه بايد انجام مي شد و اگر اين دو وظيفه درشوراي شهر و شهرداري يزد به عنوان اركان اصلي مديريت شهري به خوبي صورت مي پذيرفت امروز شاهد اين همه نابساماني و معضل در سطح شهر يزد نبوديم در اين گفتار برآنيم تا تنها به بخشي از مشكلات و معضلات موجود در نحوه برنامه ريزي شهري توسط اعضاي محترم شوراي شهر و شهردار محترم يزد بپردازيم شايد تلنگري باشد تا در اين مدت باقيمانده از عمر مديريتي شهردار و شوراي شهر شاهد اقدامات اساسي و زيربنايي باشيم وآقايان به جاي حاشيه سازي ،ژستهاي بيهوده و تبليغاتي و پرداختن به امور غير ضروري و خارج از حوزه اختيارات و وظايف به خدمت رساني صادقانه و تحول در وضعيت نابسامان شهري بپردازند:

1- نداشتن برنامه 5 ساله و چشم انداز 20 ساله :

شهر يزد به عنوان شهر مركز استان چندين سال است برنامه 5 ساله ندارد تا اولويت ها و پيش بيني هاي مناسبي را براي سالهاي آينده داشته باشد. برنامه ها يكساله و در بودجه ساليانه شهرداري نمود مي يابد و با تشخيص هاي مقطعي اعضاي شوراي اسلامي شهر و اولويت هاي غير ضروري تعيين شده توسط آنها اقداماتي صورت مي گيرد كه اين موضوع توسعه همه جانبه شهر را زير سؤال مي برد بطور مثال زماني اولويت شهرداري و شورا احداث پل است در حاليكه مردم از خرابي آسفالت رنج مي برند يا اولويت هاي شهر الكترونيك و اجراي فيبر نوري سراسري شهر، تمامي پروژه هاي عمراني و خدماتي شهرداري را با وقفه مواجه مي سازد. و يا اجراي پروژه ها در محلات خاص بنا به توصيه هاي جانبدارانه برخي از اعضاي شورا، ساير محلات را با مشكل مواجه مي سازدبعنوان مثال مناطقي همچون صفاييه كه برخوردارترين افراد در آن سكونت دارند بيشترين و بهترين امكانات و خدمات شهري را به خود اختصاص داده اند در حاليكه مناطقي مانند امامشهر،آزاد شهر ،محلات اصيل و قديمي و همچنين مناطق محرومي چون حسن آباد و ... در بدترين وضعيت به لحاظ برخورداري از خدمات شهري هستند

2- عدم وجودطرح تفصيلي :

فقدان طرح تفصيلي موجب سر گرداني مردم در امر ساخت و ساز و معطلي آنها در راهروهاي ادارات مسكن و شهر سازي و شهرداري ها شده است. اين درحالي است كه قرارداد اين طرح، با مشاور در سال 86 منعقد گشته؛ اما متاسفانه عزم جدي براي تكميل و تحويل اين طرح ديده نمي شود. بعضي از مديران شهرداري هم احتمالا به دليل دوستي كه با مدير مجموعه مشاور دارند از اختيارات كار فرمائي خود استفاده نمي نمايند.


3- نابساماني در ترافيك شهريزد:

عليرغم هزينه كرد مبلغي بالغ بر دويست ميليون تومان براي تهيه طرح جامع ترافيك شهر يزد هنوز پيگيري خاصي جهت تصويب نهايي آن در شوراي عالي ترافيك صورت نگرفته و با وجود اينكه دوره كوتاه مدت طرح، سپري شده و دوره ميان مدت نيز آغاز گرديده هيچ بخشي از آن اجرائي نشده است كه جاي بسي تأمل و بررسي دارد.



4- عدم تصويب گزارش تفريغ بودجه توسط شوراي شهر:

متاسفانه به دليل تخلفات بودجه اي متعدد و عدم تحقق بودجه در چند سال متوالي و پايمال شدن حقوق قانوني مردم و عدم رعايت ماده 68 آئين نامه مالي شهردايها در خصوص رعايت نسبت سهم عمراني به جاري، عزمي براي تصويب آن در شوراي شهر و شهرداري وجود ندارد.

5- سستي شهرداري در كنترل و جلوگيري از ساخت و ساز هاي غير مجاز و بدون پروانه :

گواه آن حجم پرونده هاي ارجاعي به كميسيون ماده صد است كه طبق آمار چند سال گذشته نسبت ساخت و سازهاي بدون پروانه به ساخت و سازهاي داراي پروانه 70 به30 مي باشد.

6- باز گذاشتن بيش از حد دست نظام مهندسي :

شوراي شهر وشهرداري به دليل عدم استفاده از اختيارات قانوني خود دست نظام مهندسي را در خيلي از موارد باز گذاشته و اين امر منجر به معطلي مردم در راهروهاي نظام مهندسي و ورود نظام مهندسي به مباحث اجرائي گرديده است، نمونه بارز آن ارجاع دستور العمل تهيه نقشه به نظام مهندسي براي ارجاع كار به دفاتر تهيه طرح مي باشد كه با همه قوانين مغاير است و بايد دستور العمل تهيه نقشه به مالكين تحويل داده شود و آنها دفتر مورد نظر خود را انتخاب نمايند. دليل اين امر رابطه خوب برخي از مديران و اعضاي محترم شورا با برخي از متوليان نظام مهندسي و عضويت يكي از معاونين شهردار در هيات مديره نظام مهندسي است كه نتيجه آن كاهش حجم ساخت و سازهاي داراي پروانه مي باشد.

7- شوراي اسلامي شهر بايد هر 6 ماه يكبار عملكرد شوراي اسلامي و شهرداري را به اطلاع عموم برساند كه اين مهم انجام نمي شود.


8- شوراي شهر وشهرداري در جلوگيري از ساخت و سازهاي درحريم شهر هيچ كنترلي ندارد و برنامه خاصي را در اين راستا دنبال نمي كند.

9- شوراي شهر وشهرداري يزد در كنترل گودهاي نخاله و جلوگيري از تخليه نخاله هاي ساختماني و ضايعات درسطح شهر و حريم شهر هيچ برنامه اي ندارد.

10- شوراي شهر و شهرداري يزد براي ساماندهي ورودي هاي شهر يزد هيچ برنامه خاصي نداشته وصرفا با پيگيريهاي استانداري در خصوص ورودي جنوبي اقدامات جزئي انجام داده است.

11- شوراي شهر و شهرداري يزد برنامه ويژه اي در خصوص ساماندهي فضاي شهري و مبلمان و سيماي شهري ندارد و در چندين سال گذشته صرفا يك المان در ميدان نماز اجرا گرديده است كه در حال تخريب مي باشد و اين موضوع در شأن شهر مركزاستان نمي باشد.

12- درخصوص بدنه سازي معابر و شبكه هاي اصلي شهر، چه در بخش تعيين كاربري ها و چه در نماسازي ها، اقدامي صورت نگرفته است.

13- شوراي شهر وشهرداري در خصوص ساماندهي اراضي افتاده سطح شهر هيچ اقدامي موثري انجام نداده است، در حاليكه بر اساس الزامات قانون نوسازي موظف است ضمن اخطار به مالكين زمينهاي افتاده درمهلت مقرر نسبت به حصار كشي آنها اقدام نمايد.

13- جا دارد وضعيت كارخانه كمپوست شهرداري مورد بررسي ويژه قرار گرفته و علت عدم راه اندازي آن با وجود سرمايه گذاري عظيم و گذشتن بيش از 5 سال مورد مداقه قرار گيرد.

14- تعداد سازمانهاي وابسته به شهرداري بسيار زياد است و با رتبه شهرداري و درآمدهاي آن متناسب نمي باشد، بعضا اين سازمانها شرح وظيفه خاصي را دنبال ننموده و آلت دست برخي از اعضاي شوراي اسلامي شهر مي باشند و صرفا هزينه هاي جاري زيادي را به شهرداري تحميل مي نمايند و لازم است تعدادي از آنها در هم ادغام شوند.

15- رسيدگي به پاركها و فضاهاي سبز شهر به دليل مشكلاتي كه ناشي از بي برنامگي در وصول درآمدهاي پيش بيني شده در بودجه شهرداري است بسيار نامناسب است و در شأن شهر مركز استان نمي باشد.

16- معضل ديگرشهرداري يزد، سازمان فاوا (فناوري اطلاعات) شهرداري است كه مانند سرطان بخشهاي مختلف را در برگرفته و نفوذ كرده است و هزينه اي زيادي را به شهرداري تحميل مي نمايد.

17- شوراي شهر كه عمده ترين وظيفه آن نظارت بر عملكرد شهرداري است به دليل اختلافات داخلي و شكاف عميق و مشهود و هميشگي بين اعضا، از وظيفه اصلي خود بازمانده است و حقوق حقه مردم را از شهرداري مطالبه نمي نمايد.

18- غالب پروژه هاي شهرداري به دليل موضوعي كه شهرداري و اعضاي شوراي شهر آن را مشكلات مالي مي دانند تعطيل شده و از برنامه عقب مانده است، در حاليكه اگر برنامه مناسبي براي استفاده بهينه از پتانسيل مالي شهرداري به عمل مي آمد شاهد فعال شدن پروژه هاي شهرداري مي بوديم.

19- شهرداري بدهي هاي معوقه بدهكاران عمده شهرداري را پيگيري نمي نمايد و وصول آنها بطور مستمر تعويق مي افتد بعنوان نمونه مجتمع خليج فارس و ...

20- شهرداري يزد در گير روزمرگي شده و از پتانسيل پرسنل آن هيچ استفاده اي نمي شود بطور مثال اگر به اداره نظارت شهرداري در حوزه عمراني مراجعه شود حدود 10 كارمند با مدارك ليسانس و فوق ليسانس عمران و معماري بدون هيچ شرح وظيفه خاصي با كامپيوترهاي خود مشغول بازي مي باشند.

21- شهردارعلاوه بر رسيدگي به امورات كلان شهر بايد بخشي از وقت و توان خود را در حل مشكلات جزئي شهرداري صرف نمايد تا هم در اين راستا زير مجموعه خود را كنترل كرده باشد و هم مشكلات جزئي مردم را حل كند و اشراف بيشتري بر امور زير مجموعه داشته باشدكه اين مهم در شهرداري يزد كمرنگ است.