به گزارش یزدفردا: رایان فایز معاون مدیرعامل نئوم و دنیس هیکی، مدیر ارشد توسعه، در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، بهروزرسانیهای مفصلی را در مورد ساخت گیگاپروژه عربستان سعودی و مناطق آن فاش کردند. نئوم شامل پروژههای تروجنا در کوه، مگنا در ساحل، لاین، جزایر سینداله و بندر اوکساگون هستند. اوکساگون و لاین به عنوان مراکز اقتصادی و سایر مناطق به عنوان مقاصد گردشگری در نظر گرفته شدهاند.
اخبار رسمی کمی توسط مقامات سعودی در مورد پروژه نئوم به اشتراک گذاشته شده است. نئوم پروژه شاخص برنامههای توسعه چشمانداز ۲۰۳۰ ولیعهد سعودی محمد بن سلمان (MBS) است. منابع مرتبط با لاین، ابرپروژه شاخص نئوم، از نحوه اجرای متفاوت فازهای مختلف این پروژه و احتمالا کوتاهتر شدن طول آن که در ابتدا ۱۷۰ کیلومتر عنوان شده بود خبر دادهاند.
دولت عربستان در ابتدا امیدوار بود که تا سال ۲۰۳.۱. ۵ میلیون نفر در لاین زندگی کنند، اما طبق گزارشی از آوریل ۲۰۲۴، این تعداد به کمتر از ۳۰۰هزار نفر کاهش یافته است.
علاوه بر این بر اساس مستند Kingdom Uncovered: Inside Arabia از ITV، در اکتبر سال گذشته ادعاهایی مبنی بر جان باختن ۲۱۰۰۰ کارگر مهاجر مشغول در پروژههای چشمانداز ۲۰۳۰ در کشور عربستان از زمان آغاز این پروژه در سال ۲۰۱۶ مطرح شد.
این اتهامات با سکوت شرکتهای مهندسی عمران مواجه شد که با پروژههای نئوم قرارداد بسته بودند، از جمله Mott MacDonald، Jacobs، Aecom، Bechtel، Keller، AtkinsRéalis، Webuild، Systra، Egis، Turner & Townsend، Archirodon و Deme. البته مقامات سعودی ادعاهای مربوط به کشته شدن ۲۱۰۰۰ نفر را «اطلاعاتی غلط» توصیف کردند.
به گفته معاون مدیر عامل نئوم، اتصال ریلی بین بندر و شهر لاین نقش مهمی در اتصال اوکساگون به لاین دارد. البته با توجه به گفتههای هیکی مدیر ارشد توسعه لاین، خطوط حمل و نقل ریلی سنگین مسافربری و باری در امتداد لاین برنامهریزی شده است که به اوکساگون راه دارد، اما در حال بررسی این موضوع هستند که حمل و نقل به ریل سنگین تبدیل شود یا به AGV (وسایل نقلیه کالای خودران) که به صورت خودران عمل کند.
در عین حال حفر کوه برای پروژه مگنا ادامه دارد و ظاهرا حفاری کوهستانی بلندپروازانهای برای تعطیلات مجلل و مقصد مسکونی مگنا در حال انجام است. از طرفی در ژانویه ۲۰۲۴، Webuild قراردادی به ارزش ۴.۷ میلیارد دلار (۳.۷ میلیارد پوند) برای ساخت یک دریاچه مصنوعی در تروجنا امضا کرد. بنابراین به نظر میرسد تمامی بخشهای چشمانداز ۲۰۳۰ در دست کار هستند اما احتمالا تا ۲۰۳۰ به نتیجه نمیرسند.