به گزارش یزدفردا: محققان در یک مطالعه تازه، از لیزر برای کشف طرحهای بسیار پیچیده خالکوبیهای باستانی روی مومیاییهای پرو استفاده کردند.
مایکل پیتمان، استاد باستانشناسی دانشگاه چینی هنگکنگ و یکی از نویسندگان این مطالعه گفت که بخشهای حفظ شده از پوست بدن مومیاییها و جوهر سیاه خالکوبی مورد استفاده در آنها، تضاد شدیدی را نشان میدهد و جزئیات ظریفی را در این خالکوبیهای مربوط به حدود سال ۱۲۵۰ پس از میلاد که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند، آشکار میکند.
این محققان حدود ۱۰۰ مومیایی از فرهنگ ساحلنشین شهر «چانکای – Chancay» در پرو را که یک تمدن شکوفا پیش از امپراتوری اینکا و ورود اروپاییان بود، بررسی کردند.
همه این مومیاییها، نوعی خالکوبی در پشت دستها، بند انگشتان، ساعد یا سایر قسمتهای بدن خود داشتند. اما دکتر پیتمان بیان کرد که این مطالعه بر روی چهار مومیایی با «خالکوبیهای استثنائی» که دارای طرحهای هندسی مانند مثلث و لوزی بودند، متمرکز شد.
آرون دیتِر وولف، باستانشناس و متخصص خالکوبیهای دوران پیشا-کُلُمبی گفت که دقیقاً مشخص نیست که این خالکوبیها چگونه ایجاد شدهاند، اما آنها «از چنان کیفیتی برخوردارند که با خالکوبیهای الکترونیکی واقعا خوب امروزی رقابت میکند.»
نتایج این تحقیق روز دوشنبه در مجله «مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم» منتشر شد.
خالکوبی مومیایی پرو پس از تابش لیزری
تام کی، یکی از نویسندگان «بنیاد غیرانتفاعی پیشرفت علمی» در آریزونا گفت: با استفاده از لیزرهایی که باعث درخشش ضعیف پوست میشوند، «ما اساساً پوست را به یک لامپ تبدیل کردیم.»
دیتِر وولف اظهار داشت که این یافتهها بینشهای ارزشمندی را در مورد فناوریهای غیرمخرب جدید، به ما ارائه میکنند که میتوانند به ما در مطالعه و مستندسازی مواد حساس باستانشناسی مانند مومیاییها کمک کنند.
قدیمیترین خالکوبیهای شناخته شده بر روی بقایای یک مرد نوسنگی پیدا شد که در حدود ۳ هزار سال قبل از میلاد در کوههای آلپ ایتالیا زندگی میکرد. بسیاری از مومیاییهای مصر باستان نیز مانند بقایای فرهنگهای باستانی سراسر جهان دارای خالکوبی هستند.
لارس کروتاک، باستانشناس «موزه هنرهای فولکلور» در سانتافه نیومکزیکو گفت که در طول تاریخ، خالکوبی به طرق مختلف از جمله برای نشان دادن هویت فرهنگی یا فردی، رویدادهای زندگی یا موقعیت اجتماعی، یا برای «دفع بیماریها یا کمک به تقویت روابط با ارواح یا خدایان» مورد استفاده قرار گرفته است.
مارتین اسمیت، باستانشناس دانشگاه بورنموث نیز خاطر نشان کرد که همین حالا هم محققان طرحهای باستانی بجامانده روی سفال، منسوجات، و سنگکاریها را مطالعه میکنند، اما خالکوبیهای باستانی بینشهای منحصر به فردی را در مورد هنرهای تجسمی و انتزاعی ارائه میدهند که بدون استفاده از این تکنیک لیزری غیرقابل دسترس میبود.