به گزارش یزدفردا: این گونه به دلیل اندازه کوچک و سختیهای نمونه برداری نه تنها در ایران، که در دنیا کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. حشره خوار کوتوله به علت متابولیسم بالا اغلب در حال جستجوی غذا است و روزانه بیشتر از ۱.۵ تا ۲ برابر وزن خود غذا میخورد.
کامران فرمان پور، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان:با تایید کارشناسان حفاظت محیط زیست استان برای اولین بار گونه حشره خوار کوتوله در سطح استان لرستان ثبت و رکود شد. این گونه تنها در مناطقی از اروپا، شمال آفریقا و آسیای جنوب شرقی گزارش شده بود. این موضوع به ویژه برای حفاظت از تنوع زیستی استان اهمیت زیادی دارد، زیرا این گونه در گذشته در ایران بسیار کم مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات کمی در مورد آن موجود است.
حشرهخوار کوتوله به مناطق با آب و هوای گرم علاقه دارد و در کمربند ۳۰ تا ۶۰ درجه شمالی از اروپا، شمال آفریقا تا مالزی پراکنش دارد. همچنین، دامنه پراکنش وسیعی در مقایسه با سایر حشرهخوارها دارد. حضور گونه حشرهخور کوتوله در لرستان میتواند تاثیر مثبتی در توجه به حفاظت از تنوع زیستی استان داشته باشد.
بعد از این، نیاز به انجام مطالعات بیشتر و پایشهای مداوم برای شناخت بهتر شرایط زیست محیطی و نیازهای اکولوژیکی این گونه داریم. این گونه قبلاً توسط Obuch در سال ۲۰۱۴ تنها بر اساس ریمه جغد از استان لرستان گزارش شده بود که این گزارش نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر جهت تایید حضور این گونه در استان داشت با شناسایی دو نمونه در (شهرستان سلسله و خرم آباد) برای نخستین بار به عنوان گونه حشرهخوار کوتوله حضور و پراکنش این گونه در استان قطعی و به ثبت رسید. این گونه تاکنون در دنیا و همچنین در ایران بسیار کم مورد مطالعه قرار گرفته است.
اطلاعات کم و عدم آگاهی کافی درباره این گونه عمدتاً به دلیل سختیهای نمونه برداری و مطالعه روی این گونه با اندازه بسیار کوچک آن میباشد از این رو گزارش قطعی این گونه از استان لرستان میتواند به تکمیل نقشه پراکنش این گونه کمک کند از این رو این یک گزارش ارزشمند از کوچکترین پستاندار دنیا در استان لرستان به شما میرود.
استانهایی که حشرهخوار کوتوله دارند:
اردبیل
آذربایجان غربی
بوشهر
اصفهان
گلستان
خراسان رضوی
مازندران
سیستان و بلوچستان
فارس
هرمزگان
ویژگیهای ظاهری
طول سر و بدن در این حشرهخور ۵۰ تا ۶۷ میلیمتر، طول دم ۳۸ تا ۵۰ میلیمتر، طول کف پای عقب ۱۰ تا ۱۳ میلیمتر و وزن ۲.۵ تا ۸.۵ گرم است.
این گونه از حشره خورها شب و روز فعال است و به صورت انفرادی زندگی میکند. در میان ریشه درختان لانه میسازد. به خوبی از درخت بالا میرود. در منطقه قفقاز از ارتفاع ۲۰۰ تا ارتفاع ۳،۲۰۰ متر دیده میشود. از بیمهرگان کوچک و گاهی نیز از نوزاد ولها تغذیه میکند. فصل زادآوری از اسفند تا تیرماه است. دوره آبستنی حدود ۲ هفته است. معمولاً ۶ تا ۸ بچه کور و بیمو میزاید. بچهها در ۱۶ روزگی چشم باز میکنند و پس از ۳ تا ۴ ماه بالغ میشوند. دفعات زایمان ۳ تا ۴ بار در سال است. طول عمر حشره خور کوچک حدود ۱۸ ماه است.