سید مسعود رضوی: هفته گذشته بخشی از فیلترینگِ سکوهای مهم و شبکههای اجتماعی رفع شد و عجالتاً، گوگل پلی و واتساپ بدون فیلتر و بدون تبعیض در دسترس عموم مردم قرار گرفت. این یعنی تحقق بخشی از وعده رئیسجمهوری به مردم که البته با توجه به شرایط موجود، گامی رو به جلو ولی کوتاه محسوب میشود. کسانی در کشور هستند که تمامی تلاششان، جلوگیری از تحقق وعده های پزشکیان و عدم موفقیتِ دولتِ وفاق است. این درحالی است که رهبری به صراحت گفتند موفقیت این دولت، موفقیت نظام و شکست آن شکست جمهوری اسلامی خواهد بود.
بحرانهای داخلی و خارجی دارند جلوی چشم همه رژه می روند. کیست که نداند مخاطرات چقدر جدی و حل کردن این همه مشکلاتِ بزرگ و انباشته چقدر سخت است؟ برای دولت با انواع محدودیت ها، کارها بسیار پیچیده و دشوار شده و برای مردم تاب آوریِ این همه کمبودها و انواع محنت ها جانگزاست. کمبود منابع از یک طرف و فرسودگی و ناترازی از سوی دیگر، اراده و شکیب بسیار می طلبد تا کاستیها جبران شوند و ایران و ایرانی بتوانند از این دوران سخت، سربلند بیرون آیند. در رقابت دورانسازی که در خاورمیانه و جهان در حال وقوع است، ایران باید جایگاه شایسته و مرتبهای عالی داشته باشد.
اکنون واقعیات ناخوشایند و بحرانهای بی سابقه ای در خاورمیانه درحال وقوع و کشورها و نیروهای همسو و همپیمان با ما، درگیر نبردهای سرنوشت ساز شدهاند. در چنین شرایطی، مسعود پزشکیان و دولتش در کمال صدق و فروتنی، برای نزدیک کردن دلهای مردم به هم و از میان برداشتن شکاف میان دولت و ملت، از بنِ جان مایه گذاشته اند و تا امروز هم کوشیدهاند وعده های اولیه، که دغدغه مردم عادی در همه شهرها و روستاهای کشور است، تحقق یابند.
حل برخی مسائل و مشکلات نیازمند زمان است و نوسازی اساسیِ زیرساخت ها را می طلبد. باید سرمایه و صبوری را با اراده و تخصص به کار گرفت تا مثلا کمبود برق را کاهش داده یا از میان بردارند. گاز و بنزین و آموزش و پرورش و تورم و بسیاری امور دیگر هم دچار همین وضع است.
با این همه، واقعاً باید قدرشناس بود که دولتی زیر این بار سنگین، بر حقوق مردم و منافع ملی عهد کرده و مسئولیت را بر دوش گرفته است. دولتی که شعارهای بزرگ و اهداف ناشدنی ندارد. دولتی که با حراج خالصه جات و اموال عمومی و کسر درصد برای فروشندگان اموال، کمبود بودجه را جبران نمی کند و می کوشد در پرتو وفاق و همبستگی ملی به تدریج شرایط پایدار و راهحلهای معقول برای حل مشکلات و رفع کاستی ها بیابد.
واقعا باید به مردم ایران درود گفت که این رویکرد را در سخت ترین شرایط برگزیدند و علیرغم بی مهری و جفا و کمبودها، جمهوریت را در کشورمان جانی تازه بخشیدند. جمهوریت نماد آزادی و نشانۀ بلوغ یک ملت است و گوهرۀ آن نیز آزادی و حق انتخاب است.
بنابراین شاید بتوان گفت که مخالفان و کارشکنان در مقابل دولتِ وقاق، برای مردم شأن انتخاب قائل نیستند. تصورشان این است که هر مقامی باید توسط همفکران و دوستان آنها گزینش شود و هر حقی که مردم دارند، از فیلتر عقاید و منافع آنها بگذرد!
در مورد فیلترینگ هم مصوبه ای بحث انگیز را به دولت تحمیل کردند که جای نقد فراوان دارد. با این همه، جامعۀ مدنی و افکار عمومی نشان داد که از خواستهای معقول و آرمانهای انسانی به هیچ وجه صرف نظر نکرده و در هر شرایطی آزادی و کرامت خود را پاس خواهد داشت. رفع فیلتر دو سکوی مذکور، تحقق گوشه ای از خواست عمومی بود.
هیچ کس با گسترش سکوهای داخلی مخالف نیست، اما قطع اینترنت و فیلترینگ، در شرایط تحریم اقتصادی، تحریمی از درون و مضاعف است. شبکه های فیلتر شده قبلاً باز بوده و اتفاقاً به رونق کسب و کارها تشریک مساعی کرده و بر پیوند مراکز علمی و محافل فرهنگی ایرانیان با جهان اثر مثبت داشته است. در شرایط تحریم و محاصرۀ کشورمان توسط امریکا و متحدانش، ایرانیان از برجسته ترین و پیشروان آی تی و اینترنت بودند که اولین جوامع و گروهها را در شبکه های اجتماعی شکل دادند و ضمن دستیابی به علوم و ایده های نوین، مرزهای تحریم ظالمانه را نیز شکستند.
اما به محض وقوع برخی بحرانهای اقتصادی و اجتماعی، که نتیجه مدیریت ابتر و غلط بوده است، شبکه های اجتماعی و سکوهای ارتباط مردم با داخل و خارج قطع شد. فیلتر کنندگان اتفاقا شاهد ناامنی در این شرایط بودند و در جلوگیری از مشکلات امنیتی و نفوذ بیگانه هم هیچ اثری نداشت. طبعاً با رفع بحران، باید شرایط به حالت عادی بازگردد.
آزادی که حق بنیادین و نخستین شعار انقلاب اسلامی بوده، حق غیر قابل سلب ملت است و دلایل نظامی و امنیتی فقط در شرایط جنگ و بحرانها، با توجیهات و احتیاط می تواند ملاحظاتی در این زمینه داشته باشد. بیش از آن، تنها مداخله ای غیر قانونی و نامعقول است که کاسبان فیلترشکن فروش را پروبال داده اما بالهای آزادی و حقوق مردم را قیچی می کند.
آزادی شبکههای اجتماعی همان گونه که قبلا بوده، قاعده است و چند روز یا هفته فیلترینگ، در شرایط اضطراری، یک استثنا بر این قاعده است. عجیب است که جای قاعده و استثنا برای یک اقلیت کوچک ولی ذینفوذ کاملا عوض شده است و حق مردم را با منت به آنها باز میگردانند.