به گزارش یزدفردا به نقل از ایسنا: در بیشتر شهرها، شهرداریها، موسسات خیریه و سایر ارگانهای دولتی پناهگاههای شبانه زمستانی را اداره میکنند که در سردترین ماهها، تختخواب، غذا و فضای امنی برای خواب ارائه میدهند. این پناهگاهها معمولاً از اواخر پاییز تا اوایل بهار باز هستند و میتوانند منبعی حیاتی باشند، بهویژه زمانی که دمای انجماد بالا میرود.
افراد بی خانمان که در حال گشت و گذار در هوای زمستانی هستند، اغلب در مکان هایی مانند مراکز خرید گرمای موقتی پیدا میکنند. برخی ممکن است برای فرار از سرما در طول شب سوار وسایل نقلیه عمومی شوند.
خیلیها راههای خلاقانهای برای گرم نگه داشتن پیدا میکنند مانند؛ پوشیدن لباسها یا جمع شدن در گوشههای سرپناه و ...؛ اما این تلاشها جایگزین یک مکان امن و گرم برای اقامت نیستند و واقعیت این است که قرار گرفتن در معرض هوای سرد اغلب منجر به بیماری میشود. افرادی بیخانمان بیشتر وعدههای غذایی منظم ندارند، بنابراین توانایی بدن آنها در دفع سرما ضعیف میشود.
گرمخانه دائمی کرمان هنوز احداث نشده است
مرتضی حسینی معاون فرهنگی شهرداری کرمان درباره اینکه احداث گرمخانه دائمی شهر کرمان به کجا رسید؟ میگوید: در حال حاضر گرمخانه موقت که در گوشه پارکینگ شهربازی احداث شده، به بیخانمانها خدمات میدهد. گرمخانه بانوان در ابتدای خیابان سیدی(گاراژ زرندیها) در دست تعمیر است و گرمخانهای نیز در مرحله طراحی داریم.
«این بحث گرمخانهها دائمی یا موقت باشند، درست است اما در برخی جاها به دلیل نقل مکانی که افراد بیخانمان دارند، شاید با سازههای موقت بتواند سرپناهی برای این افراد در فصل سرما باشد و طراحان طرحهای زیادی در این زمینه ارائه دادهاند.»این مطلب بخش دیگری از سخنان حسینی بود.
معاون فرهنگی شهرداری کرمان توضیح داد که بهزیستی ساختمانی را در ابتدای جاده سیدی (گاراژ زرندیها) در اختیار شهرداری برای تعمیر و اسکان افراد بیخانمان قرار داده است.
بنا به اعلام او، گرمخانه دائمی شهر کرمان نزدیک ترمینال جدید احداث خواهد شد.
حسینی میافزاید: در شبهای سرد سال و زمان بارش باران و برف شهرداری افراد بیخانمان را از سطح شهر و همچنین از مکانهایی که این افراد در آنجا تجمع دارند، جمع آوری و به گرمخانه منتقل میشوند. هرچند گرمخانهها باید فقط شبها خدمات دهند اما گرمخانه کنار شهربازی روزها نیز به افراد خدمترسانی میکند.
به گفته او، بخش عمده هزینههای گرمخانه را خیران پرداخت میکنند و گرمخانه فعلی کرمان را گروههای جهادی با کمک خیران اداره میکنند ضمن آنکه شهرداری زیرساخت، وسایل و ... را تامین میکند.
توانمندسازی بیخانمانها
مصطفی حسینی مسئول گروه جهادی شهید سیدحمیدرضا هاشمی نیز میگوید: دو سال از وعده احداث گرمخانه دائمی میگذرد اما گرمخانهای که در سال گذشته در گوشه پارکینگ شهرداری احداث کردیم، همچنان فعال است و در تابستان هم فعال بود.
به گفته او، در حال حاضر هر شب حدود ۹۰ نفر خانم و آقا در این گرمخانه اسکان داده میشوند و باتوجه به اعتمادی که بین گروههای جهادی و افراد بیخانمان به وجود آمده بنابراین خود این افراد به این مکان مراجعه میکنند.
استحمام، آرایشگاه، غذای گرم و حتی معرفی به کمپ ترک اعتیاد(با درخواست خود فرد) از جمله خدماتی است که این گروه جهادی در این گرمخانه به بیسرپناهان میدهد.
به گفته حسینی، با توجه به اینکه بسیاری از این بیخانمانها حرفهای بلد هستند بنابراین از اوایل آذرماه گروه جهادی شهید سیدحمیدرضا هاشمی و خیران به بیخانمانها قول فراهم کردن زمینه اشتغال دادهاند تا صنایع دستی که میتوانند تولید کنند و تولیدات را خریداری میکنند.
او میافزاید: فضای گرمخانه را به سمت و سویی بردهایم که افراد ترغیب به ترک اعتیاد شوند و اکنون حدود ۲۰ نفر از آنها دیگر مواد مخدر مصرف نمیکنند و روی به مصرف قرص و متادون آوردهاند و این افراد به غیر از کسانی هستند که به کمپ ترک اعتیاد معرفی شدهاند.
بنا به اعلام مسئول گروه جهادی شهید سیدحمیدرضا هاشمی، این گروه جهادی کاملا مردمی است و هیچ ارگانی غیر از شهرداری به این مجموعه کمک نکرده است. شهرداری مکان، وسایل و تجهیزات این گرمخانه را در اختیار گروه جهادی قرار داده است.
«هزینههای صبحانه، نهار و شام، مواد شوینده، ضدعفونی کننده، لباس، وسایل آرایشی از جمله قیچی و ... را گروه جهادی و خیران پرداخت میکنند.» این بخش دیگری از گفت و گو با حسینی بود.
این جهادگر یکی از اهداف گروه جهادی شهید سیدحمیدرضا هاشمی را بهبود وضعیت بیخانمانها میداند و میگوید: از سال گذشته تا کنون حدود ۳۷ نفر آقا و خانم به کمپ معرفی شدند که ۲۶ نفر آنها یا مشغول به کار شده یا به خانههایشان بازگشتند و ۱۱ نفر آنها کلا خانهای ندارند و به گرمخانه برگشتند.
دست یاری به سوی همه مردم دراز کردهایم
او ادامه میدهد که هزینه کمپ ترک اعتیاد برای هر نفر چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که گروه جهادی این هزینه را از خیرران دریافت و به کمپ ترک اعتیاد پرداخت میکرد.
«گروه جهادی با کمک خیران تصمیم گرفته در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی با خانوادههای افراد بیخانمان که در کرمان یا اطراف کرمان زندگی میکنند، ارتباط برقرار کند تا از نحوه امرارمعاش آنها مطلع شوند و تاکنون به هفت خانواده مراجعه شده و در ابتدا به دنبال رفع آسیب خانواده هستیم تا اگر فرد اعتیاد را ترک کرد، بتواند به آغوش خانواده برگردد و ارتباط گروه جهادی با خانواده آنها ادامهدار خواهد بود.» این مطلب بخش دیگری از صحبتهای حسینی بود.
مسئول گروه جهادی شهید سیدحمیدرضا هاشمی بیان میکند که این گروه جهادی تعدادی از این افراد را در جاهای مختلف مشغول به کار کرده و تا کنون زمینه اشتغال دو خانم و حدود ۱۲ آقا فراهم شده که روزها کار میکنند و شب به گرمخانه برمیگردند.
«متاسفانه مسئولان و رسانهها با این گروه جهادی همکاری نکردهاند و دو سال از وعده ساخت گرمخانه دائمی در کرمان میگذرد. این گرمخانه شبانهروزی به بی خانمانها خدمترسانی میکند و دست یاری به سمت همه دراز کردهایم زیرا در توان ما دادن خدمت درمانی و مشاوره و ... نیست.» این بخشی از گلایه این جهادگر بود.
او می گوید که در سال گذشته در اوج سرما شبی حدود ۱۸۷ نفر را در گرمخانه خدمت دادهاند و بیشتر این بیخانمانها از اطراف کرمان و استانهای دیگر هستند. حدود ۲۰ درصد این بیسرپناهان از قشر پایین جامعه هستند اما ۸۰ درصد دیگر آنها زمانی کارمند یا مدیر مدرسه یا تحصیلکرده دانشگاه و ... بودهاند و تعدادی از آنها برای حفظ آبروی خانواده خود از استانهای دیگر به کرمان کوچ کردهاند.