زمان : 31 Mordad 1403 - 16:38
شناسه : 198140
بازدید : 2750
یزد از ظرفیت بالایی در حوزه پساب برخوردار است مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد: یزد از ظرفیت بالایی در حوزه پساب برخوردار است مدیر عامل آب منطقه‌ای یزد با بیان این که یزد استانی وابسته در حوزه تامین آب شرب مردمانش است، آخرین وضعیت اجرای خطوط انتقال آب به این استان را تشریح کرد و گفت: یزد جزو استان های پیشرو در حوزه پساب است.

به گزارش یزد فردا، «جواد محجوبی» در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: یزد به وسعت ۷۴ هزار کیلومتر مربع دارای ۱۹ محدوده مطالعاتی در حوزه منابع آبی است که به لحاظ ضوابط حاکم، ۱۶ محدوده از آنها محدوده‌های بحرانی و بحرانی ممنوعه هستند به عبارتی در این ۱۶ محدوده، توسعه برداشت برای کشاورزی ممنوع و برای صنعت تا سقف ۲۵ مترمکعب در شبانه روز لحاظ شده است.
وی اضافه کرد: چهار مورد از این ۱۶ محدوده‌ نیز ممنوعه‌ بحرانی هستند زیرا ورودی و خروجی سفره‌های زیرزمینی این محدوده‎ها همخوانی ندارند و عملاً دارای بیلان منفی سفره‌های زیرزمینی در این محدوده هستیم.
محجوبی فرونشست را یکی از پدیده‌های معمول این محدوده‌ها ذکر کرد و گفت: متاسفانه فرونشست زمین در این دشت‌ها علاوه بر ایجاد خسارات بر تاسیسات و زیرساختها، به دلیل کاهش نفوذپذیری آب در هنگام بارش‎ها موجب جاری شدن سیلاب می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: سه دشت و محدوده آبی در استان نیز در زمره‌ دشت‌های آزاد استان محسوب می‌شوند که این دشت‌ها نیز به شدت فقیر و دارای EC بالا و بعضاً خیلی بیشتر از آب دریا هستند.
وی با بیان این که مجموعاً از محدوده‌ها و منابع داخلی استان سالانه حدود ۸۲۰ تا ۸۴۰ میلیون مترمکعب آب برداشت می‌شود، عنوان کرد: کمتر از ۷۰۰ میلیون مترمکعب از این آب معادل ۷۸ درصد در ۱۱۳ هزار هکتار اراضی بخش کشاورزی مصرف می‎شود که ۱۲۰ میلیون مترمکعب از محل قنوات، ۲۰ میلیون مترمکعب از طریق چشمه‌ها و بخش اعظم باقیمانده نیز از چاه‌های موجود در استان تامین می‌شود.
مدیر عامل آب منطقه‌ای استان یزد سهم حوزه صنعت و معدن از آب تولیدی منابع داخلی چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی کشور را تنها ۶۰ تا ۶۵ میلیون مترمکعب یعنی معادل ۷ درصد اعلام کرد و افزود: در بخش شرب تمام شهرها و روستاهای استان با جمعیت حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر نیز از منابع داخلی حدود ۸۰ میلیون مترمکعب برداشت آب انجام می‌شود.
وی با بیان این که میزان آب تولیدی استان برای بخش شرب و بهداشت با لحاظ شدن حدود ۶۰ میلیون مترمکعب آب انتقالی بین حوزه‌ای از محل کوهرنگ، ۱۴۳ میلیون مترمکعب است، یادآور شد: این که ۴۰ درصد آب مورد نیاز استان از خارج از حوزه آبخیز استان تامین می‌شود، بیانگر وابستگی استان حداقل در تامین آب شرب و بهداشت است.
محجوبی ارزش اقتصادی آب مصرفی استان از منابع داخلی یزد را حدود ۳۰۰ برابر بودجه فعلی سالانه استان خواند و تاکید کرد: به همین دلیل نیز وظیفه و رسالت مهم خود را علاوه بر تامین نیاز فعلی استان، امانت داری و حفظ این منابع برای آیندگان می‌دانیم.  
وی با اشاره به تبدیل ۷۵ درصد آب بخش شرب و بهداشت استان به فاضلاب، گفت: استان یزد از ظرفیت بالایی در حوزه پساب بخش شرب و صنعت برخوردار است و خوشبختانه به دلیل فقر آبی موجود، یزد جزو استان‌های پیشرو در حوزه اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.
محجوبی خاطرنشان کرد: تاکنون در موضوع پساب تقریباً تمام شهرستان‌های استان تعیین تکلیف شده و هم اکنون در بخش صنعت نیز ظرفیت استفاده از ۳۰ میلیون مترمکعب پساب وجود دارد.
مدیر عامل آب منطقه‌ای استان یزد در مورد اقدامات صورت گرفته برای تامین آب مورد نیاز استان از خارج حوزه آب‌خیز، گفت: علاوه بر خط اول انتقال آب بین حوزه‌ای که از ابتدا تاکنون سالانه ۶۰ میلیون مترمکعب آب شرب را به استان انتقال می‌دهد، تاکنون عملیات ایجاد خط دوم انتقال آب بین حوزه‌ای از خرسان ۱۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی به اجرای خط اول انتقال آب از دریا برای بخش صنعت اشاره و از سهم ۲۲ درصدی استان از این خط برای انتقال ۲۰ میلیون مترمکعب آب در سال خبر داد.
محجوبی با اشاره به کلنگ زنی خط دوم انتقال آب از خلیج فارس به استان‌های یزد و کرمان در دی ماه ۱۴۰۱ با ظرفیت ۲۰۰ میلیون مترمکعب، گفت: سهم استان یزد از این خط انتقال سالانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب خواهد بود که تاکنون از سمت یزد ۳۳ کیلومتر از فاز اول این خط ۷۴۰ کیلومتری اجرا شده و امیدواریم تا پایان سال ۳۳ کیلومتر از فاز نخست آن که اعتبار چهار هزار میلیارد تومان برای آن تخصیص یافته است، اجرایی شود.
وی افزود: استان یزد تنها یک سد مخزنی در منطقه هرات دارد که بعد از ۱۵ سال به اتمام رسیده و به نظر اولین و آخرین سد استان باشد.
این مسئول با بیان اینکه در استان خشک و کویری یزد، هر قطره آب طلاست، خواستار آگاهی دادن، شفاف سازی و مطالبه‌گری رسانه‎ها در رابطه با موضوع سازگاری با کم آبی در استان و کشور شد.