زمان : 17 Ordibehesht 1403 - 16:22
شناسه : 195371
بازدید : 2992
سازهای سمفونی اقتصاد کرمان کوک می‌شود سازهای سمفونی اقتصاد کرمان کوک می‌شود یزدفردا: وجود توان‌های محلی و بهره‌گیری بهینه از آن، نقشی بنیادی در توسعه مناطق و تعدیل نابرابری‌های درونی آن دارد. علی‌رغم اینکه استان کرمان به عنوان بهشت معادن شناخته می‌شود و شرکت‌های بزرگ صنعتی معدنی در آن وجود دارد، اما سهم صنایع پایین دستی در اقتصاد آن مطلوب نیست.

به گزارش یزدفردا: وجود ذخایر معدنی فلزی و غیرفلزی، وجود شهرک‌ها و نواحی صنعتی در استان به منظور استقرار واحدهای صنعتی و کشت محصولات کشاورزی خاص از مهم‌ترین ظرفیت‌های فرآروی توسعه صنعت و معدن در این خطه از کشور است.

با توجه به اینکه صنعتی شدن نقش عمده‌ای در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع دارد، کرمان در مسیر صنعتی شدن قرار گرفته و طبق گفته رحمان نژاد معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، شهرستان‌های سیرجان، بم، رفسنجان، زرند، شهربابک و کرمان شهرهای صنعتی شمال استان کرمان هستند، بنابراین در فرآیند توسعه صنعتی، استقرار پدیده شهرک صنعتی به عنوان یکی از راهبردهای توسعه شناخته می‌شود.

طی دهه‌های اخیر به جنبه‌های صنعتی شهرستان زرند اهمیت ویژه‌ای داده شده، به‌طوری‌که بالغ بر هشت کارخانه در زمینه‌های مختلف احداث شده که می‌توان به کارخانه‌های فولادسازی، واگن سازی، کک‌سازی، کنسانتره سنگ آهن، گندله‌سازی و کارخانه زغالشویی اشاره کرد.

اما با توجه به اینکه ستون فقرات اقتصاد هر کشور و شهری، بنگاه‌های کوچک و متوسط  (SME) هستند، بنابراین باید در کنار واحدهای بزرگ صنعتی به این نوع کسب و کار نیز توجه دوچندان داشت زیرا این نوع از کسب‌وکارها برای همه کشورهای توسعه یافته مورد اهمیت هستند چرا که در کنار تولید شغل برای مردم، می‌توانند به کاهش فقر، تولید درآمد و تسهیل ثروت مردم کمک کنند لذا ایجاد زیرساخت برای فعالیت واحدهای تولیدی کوچک و متوسط مورد توجه تیم‌های اقتصادی استان کرمان قرار گرفته و به ایجاد شهرک‌های صنعتی تخصصی روی آورده است.

در سال ۱۳۸۶ زمین شهرک صنعتی شماره دو برای توسعه SME در شهرستان زرند تملک و در ۱۳۹۰ سند آن اخذ شد اما به دلیل مخالفت‌های حفاظت محیط زیست، مجوز استقرار و بهره‌برداری واحدهای صنعتی صادر نشد و در نهایت پس از چهار بار بازنگری در طرح ارزیابی زیست محیطی این شهرک، مقرر شد که ۳۰ هکتار از اراضی این شهرک به ایجاد صنعت پاک مانند نیروگاه خورشیدی اختصاص یابد و پس از ۱۷ سال با تلاش تیم اقتصادی استان مجوز زیست محیطی آن صادر شد اما به دلیل مخالفت سازمان غذا و دارو امکان استقرار واحدهای صنعتی غذایی در این شهرک وجود ندارد و شهرک صنعتی شماره دو زرند فاقد زون غذایی است.

زمین‌ها را با واگذاری لکه‌ای به صنایع خراب نکنید

امیر حسن‌زاده معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان در این رابطه گفت: واگذار کردن زمین‌ها به افراد به‌صورت لکه‌ای خطاست، زیرا مواردی مانند مشکلات زیست‌محیطی پیش می‌آید و زمین‌ها را خراب می‌کنیم.

وی با پیشنهاد اینکه واحدهای بزرگ صنعتی می‌توانند در داخل مجموعه خود قطعه‌سازی نیز ایجاد کنند، ادامه داد: سیاست استان کرمان این است که شهرک‌ها و نواحی صنعتی بیشتر شود و به سمت تخصصی پیش بروند.

 

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان از آمادگی استان برای ایجاد شهرک‌های صنعتی خبر داد و گفت: در نواحی صنعتی زیرساخت‌های مورد نیاز صنعت ایجاد و مجوزهای زیست محیطی آن نیز اخذ می‌شود و دیگر سرمایه‌گذار معطل نمی‌ماند.

وی با بیان اینکه در شهرک‌های صنعتی می‌توان شعار سال را محقق کرد، افزود: شهرک‌های صنعتی اشتغال بیشتری نسبت به صنایع بزرگ ایجاد می‌کنند و ارزش افزوده در صنایع پایین‌دستی است. همچنین ۹۰ درصد افرادی که در شهرک‌ها هستند، شخصیت حقیقی هستند و وابسته به هلدینگ و یا خصولتی نیستند.

حسن‌زاده بر لزوم امکان سنجی نواحی صنعتی و معرفی ظرفیت آنها به سرمایه‌گذاران تاکید کرد و گفت: وقتی مدیران اقتصادی کنار هم قرار بگیرند، اتفاق‌های خوبی روی می‌دهد و آغاز واگذاری زمین‌های شهرک صنعتی شماره دو زرند به متقاضیان بعد از ۱۷ سال نمونه موفقی از همدلی و همکاری مدیران اقتصادی کرمان است.

وی با ابراز تاسف از اینکه برخی واحدهای تولیدی با تمام ظرفیت کار نمی‌کنند، اظهار کرد: باید صنایع کوچک و متوسط را با صنایع بزرگ مرتبط کنیم.

حسین میجانی مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمان با ابراز خرسندی از افزایش رونق بنگاه‌های کوچک و متوسط در استان اظهار کرد: با توجه به الزام شرکت‌های بزرگ برای تامین نیازهای خود از واحدهای تولیدی داخل کرمان، لذا SMEهای استان جان دوباره گرفته و خواهند گرفت.

وی با بیان این مطلب که شهرک صنعتی شماره دو زرند در ناحیه صنعتی بهشت وحدت قرار دارد، گفت: زیرساخت‌های مورد نیاز واحدهای تولیدی از جمله آب، برق و گاز در این شهرک ایجاد شده است.

مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان کرمان مساحت این شهرک را حدود ۱۰۰ هکتار اعلام کرد و ادامه داد: از سال ۱۳۸۶ تاکنون تعداد واگذاری و اشتغال در این شهرک صفر بوده اما نباید از میزان اشتغالی که واحدهای کوچک و متوسط ایجاد می‌کنند، غافل شد.

وی شهرک صنعتی شماره دو زرند را تقاضا محور دانست و افزود: با توجه به اینکه مردم مرتب به ما مراجعه می‌کردند و تقاضای ایجاد کار تولیدی و تکمیل زنجیره ارزش در این شهرک را داشتند لذا از سال گذشته با محوریت ستاد تسهیل استان با ریاست استاندار کرمان و پیگیری معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تلاش کردیم تا واگذاری زمین در این شهرک را داشته باشیم و امروز بعد از ۱۷ سال امکان واگذاری زمین فراهم شد.

صنعت گل

با توجه به اینکه ایجاد اشتغال و رشد صادرات غیرنفتی دو موضوع اساسی در اقتصاد ایران است که با اخذ تدابیری اندیشمندانه و سیاست گذاری‌های با ثبات و متقن و با بهره گیری از تجارب دیگران در قالبی منسجم، یکپارچه، دراز مدت و حداکثر بهره‌مندی از امکانات موجود از طریق گسترش کشاورزی، به ویژه کشت گل و گیاهان زینتی می‌توان به توسعه اقتصادی و نهایتاً توسعه پایدار دست یافت و شهرستان زرند در این مسیر نیز با ایجاد گلخانه‌هایی به سوی پرورش گل گام برداشته، به طوری که حدود ۱۱ هکتار از اراضی این شهرستان به گلخانه هیدروپونیک پرورش گل اختصاص یافته است.

حسن‌زاده معاون استاندار کرمان در بازدید از یکی از گلخانه‌های هیدروپونیک زرند بیان کرد: گل و گیاه امروزه اقتصاد متفاوتی در دنیا و ایران دارد و تولید گل و گیاه در زرند جواب داده است، لذا بایستی شهرک تخصصی گل و گیاه در این شهرستان ایجاد شود.

جواد ایرانمنش مدیرعامل یکی از مجتمع‌های گلخانه هیدروپونیک زرند که انواع مختلف گل‌های رز را تولید می‌کند، گفت: تقریباً همه تجهیزات گلخانه را ایرانیزه کرده و همچنین تغییراتی در آنها براساس آب و هوای کشور داده شده، به طور مثال برای صرفه‌جویی در مصرف آب در این گلخانه آب بازگشت داده می‌شود.

وی بیان کرد: تا قبل از شیوع کرونا ۸۰ تا ۹۰ درصد تولیدات این گلخانه به دبی، روسیه و ترکمنستان صادر می‌شد، اما در حال حاضر ۳۰ درصد صادر می‌شود و بقیه در بازارهای داخلی به‌فروش می‌رسد.

 

ایرانمنش گفت: متوسط سالانه تولید گلخانه هیدروپونیک زرند ۱۱۰ شاخه در مترمربع و میزان اشتغال هر هکتار ۲۵ نفر است که اگر سالن‌ها را افزایش دهیم، می‌توانیم حجم صادرات گل را زیادتر کنیم.

وی تصریح کرد: گلخانه هیدروپونیک زرند به‌علت کمبود آب در حال نابودی بود و نفس‌های آخرش را می‌کشید، اما با پیگیری‌های فرماندار این مجموعه از نابودی نجات یافت.

امیر حسن‌زاده معاون استاندار کرمان نیز از تولید کوکوپیت داخلی تحت عنوان تکنوپیت ایرانی با الیاف خرما در یک ماه آینده خبر داد و به مدیرعامل مجتمع گلخانه هیدروپونیک زرند پیشنهاد داد: برای جلوگیری از خروج ارز، از کوکوپیت داخلی برای تغذیه گل‌های خود استفاده کنید.