به گزارش یزدفردا: محققان با تجزیهوتحلیل بیش از 13 هزار نفر نشان دادند که در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، تغییراتی در رگهای خونی مغز آنها رخ میدهد که میتواند خطر سکته مغزی و زوال عقل را افزایش دهد.
براساس مقاله منتشرشده در Neurology، محققان مؤسسه جورج استرالیا برای تعیین شیوع تغییرات پنهان عروق مغزی در بزرگسالان مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و دیگر موارد، یک بررسی بزرگ انجام دادهاند که شامل 221 مطالعه مختلف بین سالهای 1988 و 2022 میشود. این پژوهش جامعترین بررسی سیستماتیک تغییرات پنهان مغزی در افراد مبتلا به طیف وسیعی از بیماریهای قلبی تا به امروز است.
تغییرات پنهان عروق مغزی در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی
اگرچه احتمال ایجاد تغییرات در سیستم عروقی مغز در افراد مبتلا به بیماری قلبی دو تا سه برابر بیشتر از افراد عادی است، اما اغلب این امر نادیده گرفته میشود؛ زیرا این بیماران بهطور معمول تحت تصویربرداری مغزی قرار نمیگیرند مگر اینکه دچار سکته شده باشند.
تغییرات رگهای خونی در مغز مانند آنفارکتوس یا سکته مغزی خاموش (SBI) و بیماری عروق کوچک مغزی (CSVD) که فقط با تصویربرداری مغزی قابل تشخیص است، معمولاً در افراد مسن یا افرادی که فشار خون بالا دارند رخ میدهد و میتوانند منجر به نقص عصبی شوند و خطر طولانی مدت سکته مغزی یا زوال عقل را افزایش دهند.
حالا یافتههای پژوهش جدید نشان میدهد که اینگونه تغییرات پنهان عروق مغزی در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی بیشتر است. به عبارت دقیقتر، در بیماران قلبی که در پژوهش بررسی شدند، دو سوم از آنها دارای ضایعات ماده سفید (آسیب به پوشش محافظ اطراف رشتههای عصبی) بودند؛ یک چهارم بیماران علائمی از میکروبلیدهای بدون علامت در بافت مغز داشتند و بیش از نیمی از آنها به آتروفی مغز (کوچکشدن مغز بهدلیل ازدستدادن نورونها یا اتصالات بین نورونها) مبتلا بودند.
در کنار سابقه داشتن بیماریهای قلبی، عوامل دیگری مانند افزایش سن، فشار خون بالا، دیابت نوع 2، چربی خون بالا و مصرف سیگار باعث ایجاد تغییراتی در سیستم عروقی مغز میشود.