به گزارش یزدفردا: از فواید ورزش و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان بسیار شنیدهایم. کارشناسان همواره توصیه میکنند که فعالیت بدنی را افزایش دهیم تا زندگی سالمتر و عمر طولانیتری داشته باشیم. اما آیا بهراستی ورزش بیش از حد اثر مثبتی بر طول عمر دارد؟
بر اساس پژوهشهای جدید که در کتابخانه ملی پزشکی منتشر شده است، ورزش شاید کلید طول عمر نباشد.
گروهی از دانشمندان کشورهای اسکاندیناوی در پژوهشی که در دورهای ۴۵ ساله انجام شده است به این برآورد رسیدهاند که تحرک زیادی حتی ممکن است روند پیری را در بدن تسریع کند.
این پژوهش بلندپروازانه، که اخیرا جایزه ملی پزشکی ورزشی را در فنلاند به دست آورده است، هنوز به بحث و بررسی بیشتری نیاز دارد.
پژوهشهای قبلی نشان میداد افرادی که بیشتر ورزش میکنند، عمر طولانیتری دارند. اما این بار، محققان دانشگاه جایواسکایلا در فنلاند دریافتند که فعالیت بدنی و ورزش فقط جزء کوچکی از تصویر بزرگ است و در برخی موارد، میتواند تاثیر منفی بر سلامت بدن داشته باشد.
در این پژوهش، بیش از ۱۱ هزار دوقلوی همجنس فنلاندی، بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۲۰۲۰ مطالعه و بررسی شدند.
شرکتکنندگان مدت و شدت فعالیت بدنیشان را روزانه گزارش کردند. بر طبق این گزارش، آنها به چهار گروه بیتحرک، نسبتا فعال، فعال، و پرتحرک تقسیم شدند.
محققان در مجموع دریافتند کسانی که کمترین میزان تحرک را داشتند، نسبت به افرادی که بهطور منظم ورزش میکردند، ۲۰ درصد بیشتر احتمال مرگ بعد از ۴۵ سالگی داشتند. اما، احتمال مرگ افراد بیتحرک، در مقایسه با افراد پرتحرک، فقط ۷ درصد بیشتر بود.
این مقایسه بهخوبی عبارت معروف «تعادل در همهچیز» را نشان میدهد.
بر اساس این پژوهش، روند پیری بیولوژیکی در کسانی که کمتحرک یا پرتحرکاند سریعتر است.
محققان در این پژوهش که هنوز نیاز به تحقیق بیشتر دارد به این برآورد رسیدهاند که عمر طولانی افراد فقط به ورزش بستگی ندارد، بلکه شیوه زیست سالم آنها است که موجب میشود زندگی طولانیتری داشته باشند.
بنا بر توصیه سازمان جهانی بهداشت، هر بزرگسال ۱۸ تا ۶۴ ساله باید دستکم ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی هوازی متوسط یا ۷۵ تا ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی هوازی شدید و سنگین داشته باشد.
با توجه به این پژوهشها، شیوه زندگی سالم و داشتن فعالیت بدنی متعادل، در کنار یکدیگر، به افزایش طول عمر و سلامت انسان کمک میکنند.