زمان : 23 Aban 1402 - 15:42
شناسه : 184863
بازدید : 3109
وضعیت نامطلوب تغذیه کودکان زیر پنج سال در یزد وضعیت نامطلوب تغذیه کودکان زیر پنج سال در یزد یزدفردا: مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد: وضعیت تغذیه کودکان زیر پنج سال در استان یزد با توجه به شاخص‌ها و آمار نامطلوب است.

به گزارش یزدفردا: نقیایی گفت: تغذیه کودکان یکی از شاخص‌های ارزشمند و مهم در ساختار سلامت هر کشور محسوب می‌شود و وجود این شاخص‌های مناسب در روند رشد کودک نشانه پیشرفته بودن یک کشور است.

 او بیان کرد: در استان یزد شاخص‌های تغذیه‌ای مطلوب نیست و آخرین آمار شاخص سال ۱۴۰۱ استخراج شده از سامانه سیب است و طبق آن حدود ۱۰ درصد کودکان دچار لاغری و لاغری شدید هستند که نشانه ضرورت توجه خاص به تغذیه کودک زیر پنج سال است که مهم‌ترین آن آموزش‌ها به مادران آن‌ها است.

 مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد تصریح کرد: مادران باید آموزش ببینند که چه تغذیه‌ای برای کودکان سودمند است و سبب رشد مناسب کودک می‌شود.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: یکی از آن شاخص‌های در نظر گرفته شده رشد کودکان است که خود حاوی دو تا سه شاخص است، همچنین یکی از این موارد کم وزنی شدید می‌باشد که وزن کودک نسبت به سن سنجیده می‌شود و نباید از حالت استاندارد کمتر باشد.

نقیایی گفت: شاخص بعدی لاغری نام دارد که معیاری از وزن کودک نسبت به قد است و نسبت به استاندارد‌های موجود سنجیده می‌شود همچنین اگر کمتر از حد استاندارد باشد، لاغری محسوب می‌شود و صورت شدت داشتن لاغری شدید در نظر گرفته می‌شود.

او خاطرنشان کرد: یکی از این راهکار‌های مهم تغذیه تکمیلی این کودکان است که با پایان یافتن ۶ ماه کودک، زمانی که شیر مادر برای او کافی نیست نیاز به این نوع تغذیه تکمیلی دارد و نحوه شروع آن می‌تواند بر وزن گیری و رشد کودکان زیر پنج سال اثر قابل توجه داشته باشد.

متخصص تغذیه تصریح کرد: برای تغذیه در سنین بالاتر با توجه به سن و نیاز‌های غذایی نحوه تغذیه تعیین شود همچنین در این خصوص به مادران توصیه می‌شود که برای پایش قد و وزن کودکان زیر پنج سال به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند، زیرا نمی‌توان رشد را به صورت برآوردی، به وسیله چشم و در مقایسه با سایر کودکان انجام داد.

 نقیایی اظهار داشت: کودک باید با پایش دقیق شامل اندازه گیری قد، وزن و با به کاربردن نمودار‌های خاص مورد ارزیابی قرار گیرد که اگر مشکلی وجود داشته باشد تشخیص داده شود و خانواده‌ها در صورت نیاز به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.

متخصص تغذیه بیان کرد: در یزد مشاوره مورد نیاز به وسیله کارشناسان تغذیه ارائه می‌شود همچنین بحث حمایتی در این مورد نیز در یزد برای ارتقاء شاخص‌های این کودکان در حال اجرا است که اصلی‌ترین آن‌ها برنامه حمایتی کودکان زیر پنج سال و زنان باردار است. 

او گفت: برنامه کودکان زیر پنج سال که در سال ۱۴۰۲ با همکاری وزارت رفاه، کار و امور و اجتماعی شکل گرفته است و از اول شهریور شروع شده که برای کودکان بن کارت‌های الکترونیکی طراحی شده و توزیع می‌شود. 

متخصص تغذیه بیان کرد: طبق بسته غذایی که برای این کودکان تعریف شده خانواده‌ها به فروشگاه‌های مورد نظر مراجعه کنند و بن کارت خود را به سبد غذایی دریافتی تبدیل کنند و از آن برای تغذیه کودکان خود استفاده کنند.

نقیایی تصریح کرد: برای زنان باردار نیز برنامه حمایتی با کمک کمیته امداد امام خمینی (ره) اجرا می‌شود که ماهیانه مبلغی به این افراد اختصاص داده شده که با مراجعه به فروشگاه‌های مورد نظر باید سبد غذایی خود را به صورت ماهیانه دریافت کنند.

 او گفت: برنامه‌های حمایتی به روند وزن گیری کودکان، زنان باردار و جنین کمک می‌کند و در نهایت به اصلاح شاخص‌های کودکان زیر پنج سال منجر می‌شود همچنین خانواده‌ها در کنار توجه به تغذیه این کودکان باید به دریافت مکمل‌های دارویی نیز دقت کنند.

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد خاطرنشان کرد: این مکمل‌ها بیشتر برای کودکان زیر دو سال کاربرد دارد که با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی می‌توانند این موارد را دریافت کنند.

او گفت: اصلی‌ترین این مکمل‌ها قطره آهن است که کودکان بعد از ۶ ماهگی می‌توانند آن را دریافت و مصرف کنند و خانواده‌ها توجه کنند که قطره آهن سبب رشد کودک می‌شود و تا پایان ۲ سالگی باید مصرف شود. 

متخصص تغذیه تصریح کرد: کودکان در کنار قطره آهن باید قطره ویتامین A و D یا به جای آن شربت مولتی ویتامین نیز دریافت کنند که ضامن رشد کافی و مناسب است.