زمان : 01 Shahrivar 1398 - 21:19
شناسه : 153178
بازدید : 6013
احتمال عمدی بودن حریق ارسباران؛ چند نفر بازداشت شدند معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست اعلام کرد احتمال عمدی بودن حریق ارسباران؛ چند نفر بازداشت شدند

یزدفردا:معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست از دستگیری عاملان احتمالی حریق جنگل‌های ارسباران خبر داد.

حمید ظهرابی که امروز برای بررسی ابعاد آتش سوزی ارسباران در این منطقه حضور یافته است،اعلام کرد: آتش‌سوزی در منطقه حفاظت‌شده دیزمار در شهرستان ورزقان استان آذربایجان شرقی رخ داده است که تا صبح امروز به طور کامل مهار شد، اما از بعدازظهر امروز در روستای اویلق آتش‌سوزی شروع شده است که نیروها در حال اطفاء هستند. این منطقه خارج از مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست است.

ظهرابی با اشاره به استقرار بالگرد اطفای حریق و بالگردهایی برای هلیبرد نیرو در منطقه ارسباران، در پاسخ به پرسشی در مورد دلیل آتش‌سوزی در این منطقه گفت: بحث‌هایی در مورد عمدی بودن آتش‌سوزی‌ها مطرح است. چند فرد مشکوک در ارتباط با این موضوع دستگیر شده‌اند اما بررسی‌ها در خصوص شناسایی عوامل حریق ادامه دارد.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا متخلفان با نیت تصرف اراضی، جنگل‌ها را آتش زده‌اند، گفت: هرچند اراضی دچار حریق در موقعیتی نیست که متخلفان با هدف تصرف آتش زده باشند، اما در عین حال این را هم می‌توان گفت که به احتمال قوی بخشی از حریق می‌تواند با هدف تصرف زمین بوده باشد. در مجموع عمدی بودن حریق تا حد زیادی ثابت شده است و در همین رابطه چند نفر را که مشکوک بوده‌اند، بازداشت کرده‌اند.

وی ادامه داد: عمده مناطقی که از ارسباران دچار حریق شده؛ جزو مناطق حفاظت‌شده و تحت مدیریت سازمان محیط زیست بوده است که این منطقه هم پوشش جنگلی و هم پوشش مرتعی دارد.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست با اشاره به بازدید خود از مناطق دچار حریق تاکید کرد: طی بازدیدی که صبح از منطقه داشتم مشخص شده است که اراضی دچار حریق بیشتر زیراشکوب بوده است و درختان هم کمتر از ۳۰ درصد آسیب دیده‌اند، البته در رویش‌گاه‌های ارس، درختان صدمه جدی دیده‌اند.

وی در پاسخ به این پرسش که چه مساحتی از ارسباران دچار حریق شده است، گفت: چون آتش سوزی در حد فاصل دو یا سه روستا به صورت پراکنده و لکه لکه اتفاق افتاده است، نمی‌توانیم عدد مشخصی را اعلام کنیم و نیاز به بررسی کارشناسی دارد.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست تاکید کرد: از ابتدای امسال تاکنون، آذربایجان شرقی بیشترین میزان حریق را در مناطق تحت مدیریت محیط زیست در کل کشور داشته است. به غیر از آتش‌سوزی‌های اخیر، وسعت حریق در این استان ب ۴۳۰ هکتار می‌رسد.

ظهرابی در پایان گفت: در اطفای حریق ارسباران علاوه بر محیط‌بانان، نیروهای ارتش، سپاه، جنگل‌بانان، هلال احمر و مردم محلی مشارکت داشتند.

 

آتش‎سوزی در جنگل‌های ارسباران: ۳۰۰ هکتار سوخت

 
 بیش از سه روز است که مناطقی از شمال آذربایجان شرقی در آتش می‌سوزد، چند بار خبرهایی مبنی بر مهار آتش منتشر شده است

مسئولان ستاد مدیریت بحران آذربایجان شرقی از ادامه آتش سوزی در مناطقی از جنگل‌های ارسباران یا قره‌داغ خبر داده‌اند و سه هلی‌کوپتر ارتش ایران برای کمک به خاموش کردن آتش به منطقه اعزام شده‌اند.

داور نامدار، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی امروز، جمعه اول شهریور در جلسه ستاد مدیریت بحران استان گفت: "طی چهار روز اخیر، آتش‌سوزی در چهار نقطه از جنگل‌های ارسباران وجود داشته است؛ بدین صورت که در ابتدا آتش‌سوزی در دو نقطه بود و روزهای بعدی دو نقطه دیگر نیز طعمه حریق شدند."

آقای نامدار گفت اقدامات انجام شده "جلوی پیشروی و سرایت آتش سوزی را گرفته" اما طبق گزارش‌ها، آتش سوزی در محدوده‌هایی ادامه دارد.

این مسئول اداره منابع طبیعی آذربایجان شرقی از سوختن حدود ۳۰۰ هکتار از جنگل‌های ارسباران خبرداد و گفت که این مناطق شامل "مرتع، مرتع مشجع و جنگل و اراضی جنگی با گونه‌های بلوط، ممرز، شیرخشت، سیاه‌تلو و همچنین گونه‌های نادر و با ارزش اورس بوده است."

  پس از سه روز آتش، امروز سه فروند هلی‌کوپتر ارتش برای خاموش کردن آتش در ارتفاعات ارسباران اعزام شد

ارسال سه هلی‌کوپتر بعد از چهار روز

بر اساس گزارش‌ها آتش‌سوزی در مناطق صعب العبور و ارتفاعات جنگل‌های ارسباران ادامه دارد.

به گفته آقای نامدار،‌ منطقه ای که دچار آتش‌سوزی شده در ارتفاعات است و شیب بسیار تندی دارد و نزدیک ترین محل رسیدن با خودرو،‌ در فاصله سه کیلومتری محل جبهه آتش قرار دارد.

او گفت" اگر امکاناتی که نیاز داشتیم در روز اول آتش‌سوزی در اختیارمان قرار می‌گرفت، روز دوم شاهد آتش‌سوزی و تداوم آتش نبودیم."

فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال‌غرب ارتش ظهر روز جمعه با اعلام اعزام سه فروند هلی‌کوپتر هوا نیروز ارتش به منطقه گفت: "این بالگردها ویژه جابجایی نیروهای تخصصصی در مناطق صعب العبور و مرتفع و نیز انتقال تجهیزات اطفای حریق از قبیل کپسول های آتش نشانی و مخازن آب کوچک مقیاس هستند."

همچنین روابط عمومی وزارت دفاع ایران اعلام کرد که سرتیپ امیر حاتمی،‌ وزیر دفاع ایران با ابراز نگرانی از ادامه آتش‌سوزی در ارسباران دستور داد با "هماهنگی یگان‌های پروازی هلال‌احمر و هوانیروز، ۳‌ فروند بالگرد (۲ فروند برای جابه‌جایی نیرو و یک فروند بالگرد آب‌پاش ) به منطقه اعزام کنند"

او از همه نیروهای بسیج ‌‌و سپاه، ارتش و مرزبانی خواست که برای اطفای حریق جنگل‌های منطقه ارسباران با همه امکانات شان اقدام کنند.

  آتش‌سوزی در ارتفاعات است و نزدیکترین نقطه‌ای که با خودرو می‌توان به مناطق شعله ور رسید،‌ در فاصله سه کیلومتری است

شعله‌ور شدن دوباره

در روزهای گذشته بارها خبرهایی مبنی بر مهار آتش‌سوزی جنگل‌های ارسباران منتشر شد، اما همچنان گزارش‌ها حاکی از سوختن بخش‌هایی از این مناطق است.

 جمشید محبت خانی، فرمانده یگان محیط زیست ایران اعلام کرد که حریق جنگل‌های ارسباران "به تازگی مهار شده است."

علی امیری راد، فرماندار شهرستان خداآفرین که از مناطق درگیر آتش‌سوزی است،‌ ظهر جمعه گفت بود که آتش‌سوزی در این منطقه مهار شده و در مرحله لکه گیری است.

آقای نامدار هم به مساله شعله ور شدن مجدد خاکسترها و ضرورت لکه گیری دقیق آتش از همه مناطق اشاره کرده و افزود: "پنجشنبه بعد از مهار آتش‌سوزی، خاکسترهای باقی مانده در اثر وزش باد شدید مجددا شعله‌ور شدند."

  آتش سوزی چند روز گذشته در منطقه شهرستان خداآفرین؛ به دلیل مرتفع و بادخیز بودن منطقه، آتش به جنگل برگشت

'امکانات وجود دارد،‌ ضعف در مدیریت است'

محمد وحدتی،‌رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان، پنجشنبه  با اشاره به اینکه بعد از سه روز آتش سوزی در منطقه ارسباران هنوز آتش کاملا مهار نشده است، این مساله را "نشان دهنده مدیریت ضعیف در مهار آتش سوزی دانست."

او گفت که در ایران کمبود امکانات جهت مهار آتش وجود ندارد اما "ضعف در مدیریت، و ناهماهنگی ها موجب شده تا از امکانات موجود بهره برداری مطلوب نداشته باشیم."

اهمیت ارسباران

ارسباران یا قره‌داغ منطقه کوهستانی جنگلی وسیع و متنوعی است در شمال استان آذربایجان شرقی ایران که به دلیل تنوع گونه های گیاهی و جانوری بخشی از آن در سال ۱۹۷۶ به عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره، معرفی شد.

ذخیره‌گاه زیست کره، مناطق حفاظت‌شده طبیعی-زیستی بین‌المللی هستند که نیاز به حفاظت خاص دارند.

این منطقه که از تنوع گونه های گیاهی و جانوری برخوردار است چند بار برای ثبت در فهرست میراث طبیعی جهان به سازمان علمی فرهنگی ملل متحد،‌ یونسکو معرفی شده است.

جنگل های ارسباران با ۱۶۴ هزار هکتار وسعت دارای تنوع زیست محیطی است. ۱۵ تا ۲۰ درصد مجموع گونه‌های گیاهی شناخته شده در این محدوده هستند.