نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با تقدیر از گزارش جدید این آژانس در تایید پایبندی ایران به برجام، با تکرار اتهام های نخ نما پیرامون فعالیت های منطقه ایران گفت: همانطور که رئیس جمهوری ترامپ مشخص کرده، ما به دنبال توافق جامع تر با این کشور هستیم.
«جکی والکات» نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در ارتباط با گزارش جدید آژانس در تایید پایبندی ایران به برجام، با بیان اینکه آمریکا دلیل خروج خود از این توافق را اعلام کرده است، افزود: ما به طور کامل این دلایل را گفته ایم و این نگرانی ها امروز هم پابرجا است.
والکات با بیان اینکه ضروری است ایران رفتار بی ثبات کننده خود را کنار گذاشته و به میز مذاکره بازگردد، ادامه داد: رئیس جمهوری ترامپ تصریح کرده که ما در انتظار توافقی جامع با ایران هستیم که به نگرانی های ما بپردازد و ایران را به طور کامل از لحاظ سیاسی و اقتصادی با جامعه بین المللی همگرا کند.نماینده آمریکا ادامه داد: از طریق چنین توافق جامعی به ایران امکان عادی سازی کامل روابط با جامعه بین المللی را پیشنهاد می دهیم (که شامل): پایان همه و نه تنها بخشی از تحریم های آمریکا، روابط کامل دیپلماتیک و تجاری، کمک به دستیابی به فناوری پیشرفته متناسب و حمایت از مدرن سازی اقتصاد ایران و ادغام آن در نظام اقتصادی بین المللی.
وی با بیان اینکه در صورت نبود تضمین برای راستی آزمایی موثر فرصتی برای موفقیت دیپلماسی وجود نخواهد داشت، تاکید کرد: به همین دلیل است که همچنان که منتظر توافق جدید جامعی هستیم، ایران باید صادقانه توضیح دهد که چرا آرشیو عظیمی از فایل های مربوط به فعالیت های تسلیحات هسته ای گذشته خود را نگه داشته است.
اشاره نماینده آمریکا به ادعای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی است که اوایل سال جاری با نمایش حجم انبوهی از لوح های فشرده و پرونده مدعی شد اینها اسناد فعالیت ایران در ارتباط با تسلیحات هسته ای است که این رژیم از تهران ربوده است.
مقام های آژانس بین المللی انرژی اتمی با وجود تکرار چندباره این ادعاهای نتانیاهو و تکرار آن از سوی مقام های آمریکایی اعتنایی به آن نکرده و همچنان بر پایبندی کامل ایران به توافق هسته ای تاکید کرده اند.
والکات با تکرار این ادعا افزود: واقعیت های مربوط به فعالیت های تسلیحات هسته ای ایران در گذشته همچنان بر پرسش های جاری درباره احتمال وجود مواد و فعالیت های هسته ای اعلام نشده ایران تاثیر دارد. این مسائل باید به طریقی روشن و بی پرده و بدون تاخیر بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی بار دیگر خواستار بررسی اسناد مورد ادعای نخست وزیر رژیم صهیونیستی از سوی آژانس بین المللی انرژی هسته ای و مدعی ارتباط این اسناد با فعالیت های آژانس تحت توافقنامه های پادمانی و یا قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
نماینده آمریکا تاکید کرد: هیچ چیز به جز همکاری کامل ایران با آژانس این امکان را نمی دهد که جامعه بین المللی را از پایبندی ایران به وظایف و تعهدات خود مطمئن کند.
والکات از اظهارات یوکیا آمانو مدیر کل آژانس مبنی بر بازرسی های تکمیلی براساس پروتکل الحاقی از همه سایت ها و اماکن در ایران استقبال کرد و افزود: آژانس مسئولیتی بنیادین برای پیگیری هر نگرانی جدید درباره مواد و فعالیت های اعلام نشده مرتبط با پادمان ها در همه کشورها دارد.
وی همچنین حمایت آمریکا از تامین بودجه برای ماموریت راستی آزمایی و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران و ادغام هزینه های راستی آزمایی در بودجه عادی را اعلام کرد و افزود: واشنگتن یک میلیون دلار برای بودجه راستی آزمایی و نظارت این آژانس در ایران اعطا می کند.
والکات در پایان با این ادعا که خروج آمریکا از برجام نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل نبوده، اضافه کرد: آمریکا به مشارکتش در برجام پایان داد. در این قطعنامه شورای امنیت هیچ الزام حقوقی برای تداوم حضور یا حمایت آمریکا از توافق هسته ای نیست و برجام یک توافق سیاسی غیرالزام آور است. به همین شکل، توقف مشارکت آمریکا در برجام نقض منشور سازمان ملل نیز محسوب نمی شود.
آمانو روز جمعه سوم اسفندماه چهاردهمین گزارش خود را در زمینه راستیآزمایی اجرای برجام و پایبندی جمهوری اسلامی ایران به توافق هسته ای منتشر کرد که طبق انتظار همانند سیزده بار قبل، بار دیگر آمانو فعالیت ها و همکاری های سازنده ایران را مورد تایید قرار داد.
بر پایه آخرین گزارش آمانو، ایران هنوز سطح غنیسازی و میزان ذخایر اورانیوم غنیسازی شده خود را در سطحی که مورد توافق بوده، نگهداشته و آژانس تصریح کرده به تمامی مکان هایی که برای بازرسی و بازدید نیاز بوده، دسترسی داشته است.
آژانس در گزارش قبلی خود که به عنوان اواخر آبان ماه به عنوان نخستین گزارش پس از اعمال دور دوم تحریم های آمریکا انتشاریافته بود نیز تاکید کرد: «هیچ سند و مدرکی حاکی از نقض توافق هسته ای از سوی ایران مشاهده نشده و جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه ها به الزامات مطرح شده در متن توافق پابند بوده است.»ا
اروپایی ها در موضع گیری های برجامی خود همواره گزارشات آژانس را ملاک عمل و قضاوت خود قرار می دهند و در پی آن هستند تا با راه اندازی اینستکس، دیگر کشورهای اروپایی و همچنین چین و روسیه را نیز به این سازوکار وارد کنند.
در همین ارتباط «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش با انتشار بیانیه ای ضمن استقبال از اینستکس به اهمیت تداوم و اجرای آن در بلند مدت اشاره و تاکید کرد که «این سازوکار مالی را به سرعت گسترش خواهیم داد و از همه کشورهای اروپایی خواستار همکاری فعال هستیم»؛ اظهاراتی که با واکنش منفی و هشدار مقامات آمریکایی و به ویژه شخص «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مواجه شد.
ترامپ 18 اردیبهشت سال جاری ضمن اعلام خروج کشورش از برجام، تحریم های هسته ای را که به مدد این توافق رفع شده بود علیه ایران بازگرداند.
منبع:اقتصاد آنلاین