دلار در نهایت بعدازظهر دیروز روی قیمت ۹ هزار و ۹۵۰ تومان قرار گرفت. این قیمت ۲۵۰ تومان کمتر از روز شنبه بود و موجب شد این ارز به کمترین قیمتی برسد که از اواسط مرداد ثبت شده بود. به گفته فعالان، کاهش قیمت دلار به مرز پایین‌تر با سیگنال بازارساز صورت گرفت. به گفته آنها، صرافی یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های دولتی، در ابتدای روز یکشنبه قیمت فروش دلار را در کانال ۹ هزار تومانی قرار داد و این سیگنال موجب شد که میزان فروش ارز در میان معامله‌گران کف بازار نیز افزایش پیدا کند. به گفته برخی بازیگران ارزی، اهمیت قیمت‌گذاری بازارساز در کانال ۹ هزار تومانی از آن جهت بیشتر بود که هفته گذشته زمانی که قیمت در بازار آزاد به زیر مرز ۱۰ هزار تومانی رفت، بازارساز قیمت خود را در کانال ۱۰ هزار تومانی نگه داشت. امری که موجب شده بود افراد عادی برای فروش ارز خود به صرافی‌های بانکی مراجعه کنند که با قیمت بالاتری نسبت به قیمت بازارساز اقدام به خرید می‌کردند. با این حال، روز گذشته بازارساز سیاست متفاوتی را اتخاذ کرد، عاملی که فروش‌های ارزی را افزایش داد. به گفته برخی فعالان، نزول دلار به زیر مرز ۱۰ هزار تومانی موجب شد که یک بار دیگر در برابر شماری از صرافی‌های دولتی صف فروش شکل بگیرد. علت این موضوع آن بود که صرافی‌های دولتی نسبت به دلالان با قیمت‌های بالاتری دلار را خریداری می‌کردند. بیشتر دلالان در روزهای اخیر از خرید دلار متضرر شده‌اند و همین موضوع موجب شده است که در خرید ارز احتیاط بیشتری کنند. این احتیاط در قیمت‌های پیشنهادی که دلالان برای خرید به مردم عادی می‌دهند، قابل‌مشاهده است. به‌عنوان مثال، زمانی که دلار در کانال ۹ هزار و ۹۰۰ تومانی قرار داشت، دلالان به ندرت با قیمت‌های بالای ۹ هزار و ۷۰۰ تومان حاضر به خرید بودند. این در حالی بود که یکی از صرافی‌های منتخب بازارساز، قیمت خرید خود را ۹ هزار و ۹۳۰ تومان درج کرده بود.

یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

 

بازار سهام

کف دوهفته‌ای شاخص کل بورس

شاخص کل بورس تهران دیروز با افت ۷/ ۱ درصدی به سطح ۱۶۱ هزار و ۷۰۸ واحد رسید. فشار سنگین عرضه دیروز بازار سهام باعث شد تا دماسنج بازار به کف دوهفته‌ای خود تنزل کند، به‌طوری‌که تنها ۵ گروه از گروه‌های ۳۸ گانه بورسی از جریان منفی غالب بر بازار مصون ماندند. نمادهای وابسته به فولاد اعم از معدنی‌ها و فولادسازان بیشترین نقش را در افت شاخص داشتند. اکثر نمادهای گروه بانکی نیز در معرض عرضه‌های شدید قرار گرفتند. ارزش معاملات خرد بورس ۳۴۷ میلیارد تومان بود که در این بین ۳۶ میلیارد تومان از سرمایه‌داران حقیقی به فعالان حقوقی انتقال یافت. در صدر جدول نمادهای اثرگذار بر شاخص کل نیز نام «کگل»، «فولاد» و «فارس» قرار گرفت. همچنین دیروز برای اولین بار در بورس تهران ابزار مشتقه جدید با عنوان قرارداد آتی سبد سهام در ۷ نماد شروع به کار کرد.

31-01

 

بازار ارز

ورود دلار به کانال ۹ هزار تومانی

ساعت ۱۶ دیروز هر دلار آمریکا با کاهش ۲۵۰ تومانی به قیمت ۹ هزار و ۹۵۰ تومان معامله شد. دومین کاهش متوالی نرخ ارز با ثبت افت ۵/ ۲ درصدی، مرز ۱۰ هزار تومانی دلار را شکست و باعث ریزش این ارز به کانال ۹ هزار تومانی شد. ادامه روند نزول دلار با استراتژی کاهشی بازارساز رقم خورد. دیروز نرخ ارز مندرج بر تابلو صرافی ملی زیر ۱۰ هزار تومان بود که همین امر سبب شد تا تمامی معاملات دلار در کانال ۹ هزار تومانی انجام شود. کاهش پلکانی قیمت، کنترل تراکنش معاملات و مقاومت در برابر جوسازی دلالان از جمله سیاست‌های بازارساز بود تا روند نزول بهای دلار ادامه پیدا کند. اگر روند کاهشی دلار تا رسیدن به زمان اوج تقاضای فصلی (پایان سال میلادی) حفظ شود می‌توان افق نزدیک شدن نرخ دلار آزاد به دلار نیمایی را نیز متصور شد.

31-02

 

بازار سکه

عقبگرد سکه به نیمه تابستان

ساعت 16 روز گذشته هر سکه طرح جدید با کاهش 100 هزار تومانی به قیمت 3 میلیون و 410 هزار تومان معامله شد. تداوم افت‌های پیاپی نرخ ارز بالاخره مقاومت ریزشی بهای سکه را شکست تا ارزش این دارایی گرانبها با افت 8/ 2 درصدی به کمترین میزان خود از نیمه تابستان برسد. دیروز با اصلاح قیمت صرافی‌های عامل بانک مرکزی دلار مرز روانی ۱۰ هزار تومان را واگذار کرد و به قیمت ۹ هزار و ۹۵۰ تومان رسید. در همین راستا قیمت سکه نیز در طول روز روند کاهشی را پیمود و فعالان سکه را در موقعیت فروش قرار داد. غلبه سمت عرضه بر تقاضا از کاهش قیمت سکه حمایت کرد. عزم جزم بازارساز مبنی بر کاهش پلکانی و رساندن نرخ ارز به سطح مطلوب، امید سودآوری روزانه را در ذهن دلالان به یأس تبدیل کرده است و به‌نظر می‌رسد این روند ادامه داشته باشد.

31-03

 

بازار طلای جهانی

سایه اوج‌گیری شاخص دلار بر افت طلا

طی هفته گذشته هر اونس طلای جهانی با افت 9/ 0 درصدی به قیمت 1238 دلار رسید. در روزهای ابتدایی هفته طلا به مرز 1250 دلاری هم نزدیک شد اما با اوج‌گیری شاخص دلار به اوج 15 ماهه طلا از سطح روانی مذکور فاصله گرفت و بازده منفی هفتگی را ثبت کرد. در هفته پیش‌رو اوضاع نابسامان سیاسی در آمریکا و اتحادیه اروپا از شاخص دلار حمایت خواهد کرد. حضور ادامه‌دار معترضان جلیقه‌ زرد در خیابان‌های فرانسه، آینده نامشخص برگزیت در پارلمان انگلستان و تنش‌های سیاسی بین کاخ سفید و مجلس نمایندگان با اکثریت دموکرات بر ریسک‌های اقتصادی خواهد افزود و تقاضا را برای طلا به‌عنوان دارایی امن افزایش خواهد داد. در نظرسنجی جمعه شب سایت کیتکو ۶۰ درصد کارشناسان وال‌استریت و ۶۰ درصد فعالان بازار هفته صعودی را برای طلا پیش‌بینی کردند.

31-04

 

بازار اوراق مسکن

حبس بازه‌ای تسه‌ها

اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) طی معاملات دیروز با افت ۳/ ۰ درصدی به قیمت ۵۶ هزار و ۱۱۲ تومان معامله شد. دومین کاهش متوالی تسه‌ها همزمان با ریزش نرخ دلار رخ داد. شیب منفی بازار ارز و سکه به سایر بازارهای موازی همچون بورس و اوراق سرایت کرده و نمی‌توان انتظار داشت بدون عامل بیرونی قوی شاهد تغییر خاصی در این روند باشیم. یکی از عواملی که در شرایط فعلی می‌تواند به بازار تسه‌ها کمک کند کاهش قیمت آپارتمان است. با اینکه رشد شاخص ارزی کشور منجر به جهش نجومی قیمت مسکن در نیمه اول سال‌جاری شد، اما عقبگرد بهای دلار هنوز در قیمت‌های بازار مسکن منعکس نشده است. همچنین اگر مقدار وام مسکن افزایش یابد، با تقویت سهم خرید این اوراق از قیمت کلی خانه ،می‌توان به بازگشت تسه‌ها به مدار صعودی امیدوار بود.

31-05

 

بازار نفت

نفت در دو راهی عرضه و تقاضا

در هفته‌ای که گذشت نفت وست تگزاس آمریکا روند نزولی را طی کرد و با از دست دادن 7/ 1 درصد از ارزش خود به بهای 2/ 51 دلار به ازای هر بشکه رسید. عوامل ناهمسو از دو سمت عرضه و تقاضا نوسان نفت را حول مرز 52 دلاری رقم زدند. افزایش موج نگرانی‌ها از کند شدن رشد اقتصاد جهانی به‌عنوان پایدارترین پارامتر موثر بر کاهش تقاضا و فشار بر قیمت نفت در بازار نفت عمل می‌کند. از طرف دیگر کاهش تولید روزانه نفت لیبی در دو میدان اصلی نفت این کشور با تضعیف سمت عرضه از بهای طلای سیاه حمایت کرد. گزارش موجودی تجاری نفت آمریکا و دکل‌های فعال نفتی این کشور نیز حاکی از رشد تقاضا در هفته قبل و کاهش سطح تولید است که هر دو عامل از رشد قیمت نفت حمایت کردند.

31-06