زمان : 19 Mehr 1396 - 01:37
شناسه : 141847
بازدید : 5187
اتحادیه اروپا با واشنگتن در لغو برجام همراهی نخواهد کرد اتحادیه اروپا با واشنگتن در لغو برجام همراهی نخواهد کرد

 

 

به گزارش مهر، دولت ترامپ ۱۵ اکتبر باید پایبندی ایران به برجام را مورد تایید قرار دهد. در صورت عدم تایید پایبندی ایران به برجام، کنگره ظرف ۶۰ روز می تواند تحریم هایی را که در زمان انعقاد توافق هسته ای لغو شده بودند بار دیگر علیه تهران تحمیل کند.

خبرگزاری مهر، گفتگویی با «پروفسور جافری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*برخی منابع خبری غربی اعلام کرده اند دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام خواهد کرد و عملا برجام را نقض خواهد کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟

به احتمال خیلی زیاد «دونالد ترامپ» ۱۵ اکتبر اعلام خواهد کرد که ایران به توافق هسته ای با گروه ۱+۵ پایبند نیست. به نظر می رسد ترامپ این اقدام را انجام دهد حتی اگر همه مشاوران وی از جمله «جیمز متیس» وزیر دفاع، «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه، آژانس بازرسی سازمان ملل و دیگر کارشناسان بگویند که ایران کاملا به برجام متعهد بوده است.

*اگر ترامپ برجام را نقض کند گام بعدی وی در خصوص ایران چه خواهد بود؟

  گام بعدی آمریکا لزوما به معنای پایان دادن به برجام نیست. مرحله بعدی این است که کنگره آمریکا باید به تحمیل دوباره تحریم ها علیه ایران رای دهد. اینکه چه اتفاقی در آینده نزدیک رخ خواهد داد هنوز مشخص نیست.

*اگر ترامپ برجام را نقض کند در این صورت برای بازگشت تحریمهای هسته ای ایران، کنگره آمریکا باید رای گیری کند. آیا کنگره چنین تصمیمی خواهد گرفت؟

بسیاری از جمهوریخواهان در کنگره برجام را به شدت مورد انتقاد قرار داده و به اعمال دوباره تحریم ها علیه ایران رای مثبت خواهند داد. اما دیگر نمایندگان درک کرده اند که هر توافقی به مراتب بدتر از برجام برای آمریکا خواهد بود. علاوه براین، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان از آمریکا جهت پایان دادن به برجام حمایت نخواهند کرد. دموکراتها در کنگره به احتمال زیاد مخالف پایان دادن به برجام و بازگشت مجدد تحریم ها علیه ایران باشند. با توجه به اظهارات متیس، تیلرسون، آژانس بازرسی سازمان ملل و دیگران در مورد اینکه ایران کاملا به برجام متعهد بوده است هنوز نامشخص است که آیا جمهوریخواهان رای کافی جهت بازگشت تحریم ها علیه ایران خواهند داشت یا خیر؟ شاید در مورد برنامه  هسته ای ایران مانند قانون اوباما کر هیچ اتفاق خاصی علی رغم سخنرانی های جنجالی رخ ندهد. و شاید چیزی که واقعا ترامپ می خواهد این باشد: عدم تغییر در سیاستی که منجر به جنگ با ایران شده یا باعث شود برنامه هسته ای ایران بار دیگر از سر گرفته شود. در این صورت انتقادات و سخنرانی های شدید ترامپ علیه ایران جهت کسب رضایت حامیان وی در داخل ایالات متحده امریکا بیان می شود. 

*برخی افراد مانند Richard Goldberg معتقد هستند اگر ترامپ برجام را نقض کند در این صورت اروپایی ها وی را در خصوص تحریم مجدد هسته ای ایران همراهی خواهند کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟

  بعید به نظر می رسد که بریتانیا، فرانسه و آلمان از ایالات متحده امریکا پیروی کنند اگر کنگره تصمیم بگیرد تحریم ها بار دیگر علیه ایران اعمال شوند. بیانیه های بسیار قوی از سوی دیپلمات های اروپایی نشان می دهد که آنها نمی خواهند برجام لغو شود. ادعاهای مخالفان برجام در امریکا مانند «ریچارد گولدبرگ» بسیار واهی و خیالی است. وقتی از «ژرار آرو» سفیر فرانسه در امریکا پرسیده شد آیا فرانسه از امریکا جهت بازگشت مجدد تحریم ها علیه ایران حمایت می کند؟ پاسخ داد: فرانسه به هیچ وجه از امریکا جهت بازگشت مجدد تحریم ها علیه ایران حمایت نمی کند. فرانسه از مذاکره مجدد در مورد برنامه هسته ای ایران نیز حمایت نخواهد کرد. ایران کاملا به برجام پایبند بوده و هیچ راهی جز پذیرش برجام وجود ندارد. «دیوید سولیوان» نماینده اتحادیه اروپا در امریکا نیز گفت: اگر امریکا تحریم ها را بار دیگر علیه ایران اعمال کند، بانک های اروپایی به تحریم ها توجه نمی کنند لذا امریکا بانک های اروپایی را مجازات خواهد کرد. در این صورت اتحادیه اروپا با تحمیل تحریم ها علیه شرکت های امریکایی تلافی خواهد کرد. «فدریکا موگرینی» وزیر امور خارجه اتحادیه اروپا نیز اعلام نموده اتحادیه اروپا مخالف پایان برجام می باشد.  روسیه و چین نیز بسیار بعید است که با ترامپ جهت پایان دادن به برجام همکاری کنند.

 

"هانس بلیکس" رئیس سابق بازرسان سازمان ملل متحد در عراق روز دوشنبه هشدار داد چنانچه آمریکا توافقنامه هسته ای با ایران را آنگونه که به نظر می رسد دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور قصد آن را دارد، تأیید نکند آمریکا بار دیگر و 14 سال پس از حمله به عراق ، به سازمان ملل متحد دهن کجی کرده است.

این دیپلمات سابق سازمان ملل متحد گفت: « اگر ترامپ نگران اقتدار سازمان ملل متحد است، نمی تواند به طور یکجانبه از این توافق کنار بکشد. »

در سال های 2003-2002، هنگامی که واشنگتن عراق را به داشتن سلاح های کشتار جمعی متهم کرد و گروه بازرسان بلیکس هیچ سند و مدرکی دال بر وجود چنین سلاح هایی در خاک عراق پیدا نکرد ، نام بلیکس در رأس اخبار قرار داشت.

وی در حاشیه مجمع بین المللی لوکزامبورگ درباره پیشگیری از فاجعه هسته ای که در پاریس برگزار شده است خاطرنشان کرد « من این دیدگاه کاملا فردی را درک نمی کنم. دونالد ترامپ از توافقنامه هسته ای ایران انتقاد می کند. اما در برابر وی جامعه بین المللی تقریبا به اتفاق آراء با این توافقنامه موافق است. »

 هانس بلیکس سوئدی از سال 1981 تا سال 1987 مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بود. وی ژانویه 2000 به عنوان مدیر اجرایی کمیسیون کنترل،‌ نظارت و بازرسی سازمان ملل متحد منصوب شد.

بلیکس با مداخله نظامی در عراق مخالف بود. مداخله نظامی در عراق 20 مارس 2003 به دستور جرج دبلیو بوش رئیس جمهور پیشین آمریکا و تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس و به بهانه سلاح های کشتار جمعی که ادعا می شد صدام آن را در اختیار دارد، آغاز شد.

، سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاسکه یکی از مشاوران مهم کاخ سفید درباره طیف گسترده‌آی از مسائل مربوط به سیاست خارجی بویژه رویکرد واشنگتن در قبال توافق هسته‌ای ایران (برجام) بوده است، همزمان با شنیده شدن زمزمه‌ها درباره احتمال آماده شدن «دونالد ترامپ»‌ رئیس‌جمهوری آمریکا برای اعلام عدم پایبندی ایران به برجام گفته است که اعضای کابینه ترامپ نیز باید با این تصمیم همراه شوند، در غیر این صورت بهتر است از سمت خود استعفا کنند.

تام کاتن که از جمهوریخواهان به شدت مخالف ایران در کنگره آمریکاست، ار ترامپ خواسته است تا پایبندی ایران به برجام را تأیید نکند تا قانونگذاران آمریکایی بتوانند مفاد این توافق را مورد بازنگری قرار دهند و احتمالا برای وضع محدودیت‌های شدیدتر هسته‌ای علیه ایران وارد مذاکره شوند.

این در شرایطی است که «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا و «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه ترامپ صراحتا اعلام کرده‌اند که برجام توافق خوبی است و باید حفظ شود. آنها گفته اند که حفظ برجام با منافع امنیت ملی آمریکا هماهنگ است.

در این میان، سناتور کاتن گفته است که متیس و تیلرسون باید راهی پیدا کنند تا از تصمیم ترامپ برای اعلام عدم پایبندی ایران به برجام حمایت کرده و این تصمیم را اجرا کنند و در نهایت اگر نتوانستند این کار را انجام دهند، از سمت خود استعفا کنند تا کسانی روی کار بیایند که قادر به انجام این کار باشند.