رییس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: شوراهای اسلامی شهر و روستا در اداره امور به مردم و تحقق موضوع مردمی کردن امور کشور مؤثرند.
به گزارش یزد فردا به نقل از ایسنا، علی لاریجانی که صبح امروز در سیامین دوره همایش شورای عالی استانها سخن میگفت، بیان کرد: در موضوع شوراها دو دیدگاه وجود دارد. یک دیدگاه آن است که بر اساس قانون اساسی در کنار پیشبینی جایگاه شوراها، اصولی آمده است که همهی امور کشور به غیر از اموری که در اختیار رهبری است با قوهی مجریه است و در حقیقت دولت مسوول تصمیمگیریها در کلیه سطوح است و به نوعی شوراها نمیتوانند به لحاظ تصمیمگیری و تصمیمسازی نقش ویژهای ایفا کنند.
رییس مجلس ادامه داد: اما دیدگاه دیگری نیز در این حوزه وجود دارد و آن نقش شوراها در اداره امور شهرها و روستاها و به نوعی اختیارداری شوراهای شهر و روستا در تصمیمگیریهای منطقهای است و هر دو این دیدگاه نیز طرفدارهای خاص خود را دارند و توجه به همه آنها نیز ملزوماتی را نیاز دارد و ملزومات دیدگاه دوم این است که شاید قانون اساسی نیاز به تغییراتی داشته باشد و ساختار دولت نیز قدری تغییر کند اما باید در شرایط فعلی بپذیریم که توجه صرف به هر دو این دیدگاهها امکانپذیر نیست و باید ضمن رعایت قانون اساسی و جایگاه شوراها تصمیمسازی را نیز توسط شوراها به رسمیت بشناسیم و برای حل این موضوع نیازمند یک نگاه میانهرو و بینابین هستیم و فعلا باید در شرایط میانه حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: امروز در کشور نیازمند یک جهش در مسیر آبادانی هستیم و باید در این مسیر طوری حرکت کنیم که افرادی در شوراها حضور یابند که ظرفیت ایجاد آبادانی و توسعه را در کشور داشته باشند و اشراف کامل به وظایف خود نیز داشته باشند و ما نیز در مجلس در تلاش خواهیم بود که شرایط را برای ایجاد درآمدی پایدار برای شهرداریها و شوراهای شهر فراهم کنیم و اعضای محترم شوراها نیز میتوانند با نظرات کارشناسی خود در این مسیر به ما کمک کنند و سعی میکنیم در تدوین برنامه نیز این موضوعات به خوبی دیده شود تا به نحوی کشور در بخش شوراها نگرانی کمتری داشته باشند.
لاریجانی افزود: بحث دیگری که باید در شوراها پیگیری شود تدوین جزوه یا کتابچهای مدون متشکل از قوانین و مقررات موجود در حیطه اختیارات شوراهاست تا فردی که در این جایگاه قرار میگیرد آشنایی کاملی نسبت به قوانین داشته باشد و بداند که در چه مسیر و در چه حیطه اختیاراتی باید حرکت کند.
رییس قوه مقننه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به انتخابات پیشروی شوراهای اسلامی شهر و روستا، گفت: با توجه به اینکه این انتخابات نزدیک است ما این آمادگی را داریم تا با همکاری شوراها قوانین مستحکم و کارآمدی تدوین کنیم تا در مسیر آبادانی کشور اشخاصی توانمند و با سابقه بتوانند در شوراها حضور یابند و نمایندگان شوراها بتوانند انتظارات مردم را به طور مطلوب برآورده کنند چراکه جهش به سمت آبادانی و حرکت رو به جلو در کشور یکی از نیازهای اصلی است و در شرایط فعلی باید به آن توجه کرد.
وی در خصوص توجه همهجانبه به آبادانی و توسعه در کشور گفت: توسعه همهجانبه در کشور نیازمند برخورداری همهی مناطق به امکاناتی مطلوب است و در این مسیر روستاها که در سالهای اخیر از توسعه کمتری برخوردار بودند جایگاه مهمی دارند.
لاریجانی ادامه داد: امروز به دلیل آنکه شرایط کار اقتصادی و توسعه اقتصادی در روستاها وجود ندارند جوانان مجبور به مهاجرت هستند و با توجه به اینکه در شهرها نیز فعالیت اقتصادی به سادگی میسر نیست مجبورند روستاییان به حاشیه شهرها انتقال یابند و به نوعی حاشیهنشینی در کشور ایجاد میشود و این حاشیهنشینی نیز آسیبهای خاص خود را دارد اما اگر بتوانیم چرخه اقتصادی مطلوب در روستاها ایجاد کنیم و در بخشهای مختلف صنعتی، معدنی، توریستی و توسعه صنایع تبدیلی موفقتر عمل کنیم میتوانیم این معضل را نیز برطرف نماییم. البته باید توجه کنیم برخی مشکلات نظیر مشکل کمآبی و خشکسالی در این مسیر مانع رسیدن مطلوب به اهداف است اما باید این موضوع که ظرفیت روستاها میتواند به نحوی مدیریت شود که مهاجرت به شهرها کمتر شود یک موضوع مهم است.
رییس مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: حضور شوراها در این سالهایی که ساختار شوراها ایجاد شده حضوری موفق و مؤثر بوده است و به نوعی تجربه مفیدی در این سالها کسب کرده و ما در مجلس برای موفقتر شدن این تجربه آمادگی و حمایتهای لازم را خواهیم کرد اما نبود یک طرح جامع آمایش سرزمین مانعی جدی بر سر راه موفقیت شوراها روستا و شهر است که مجلس طرحی را برای ساماندهی این موضوع و توجه بیشتر به توان شوراهای روستایی در دست تدوین دارد.