دکتر عبدالرسول خیراندیش استاد تمام و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در ابتدای سخنان خود با تشکر از برگزارکنندگان همایش گفت: ۲۵ فروردین بهعنوان روز تاریخ فرصتی است تا همچنان همه چیز را از نگاه تاریخ بررسی کنیم و خودمان را در آیینه تاریخ ببینیم و یک ارزیابی از خودمان داشته باشیم.
دکتر خیراندیش با بیان اینکه تاریخ علاوه بر زمانهای دور به زمانهای نزدیک نیز میپردازد گفت: علم تاریخ یک علم مرده نیست بلکه علمی زنده است که میتوانیم در زندگی روزمره خود بکار ببریم.
وی یکی از مشکلات جوامع عقب مانده را فقدان تاریخ و نداشتن هویت مشخص دانست و افزود: در واقع کاربرد تاریخ برای ملتهای قدیم و جدید متفاوت بوده و هویت مشخصی نداشتند.
وی افزود: کشورهای جدیدالتاسیس چون تاریخ قدیمی ندارند در برابر هر بادی از بین رفته و به هم میریزند به همین دلیل به دنبال قوی کردن تاریخ خود شدند و متولی این امر یونسکو بود که از یک طرف با تعریف فرهنگ به عنوان استمرار حیات به نحوی ملتهای قدیم و جدید را دربرگرفت.
وی تصریح کرد: همچنین از طرف دیگر با تکیه بر تاریخ شفاهی و فرستادن اعضای هیئتهای علمی به دیگر کشورها جهت آشنایی با تاریخ ملتهای دیگر اقدام کردند.
دکتر خیراندیش در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اروپا و غرب بعد از بحرانهای پس از جنگهای جهانی اول و دوم درصدد برآمدند که مبحثی را با عنوان صندوق تاریخ ایجاد کنند و با اختصاص دادن بخشهای مهم آموزش، به تاریخ و آموزش این علم در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... اهمیت تاریخ را بالا ببرند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با تلاش و کوشش در حفظ آثار و ارزشهای خودمان و همچنین استفاده مفید از سنتها و فرهنگهای تاریخیمان، علم تاریخ را عزیز بداریم.
دکتر علی یزدانیراد، مدیرگروه و عضوهیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد در این همایش گفت: پرداختن به چیستی و چرایی تاریخ در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... در راستای پیشبرد اهداف یک مملکت، لازمه شناخت گذشته و هویت آن مملکت است.
وی گفت: باید با شناخت هویت و گذشته خودمان و همچنین استفاده درست ازسنتها و فرهنگهای به جای مانده از پیشینیانمان آنها را حفظ و به نسلهای بعدیمان منتقل کنیم.
دکتر محمدرضا رحمتی دانشیار و عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد نیز در این همایش در خصوص اهمیت تاریخ و هویت گفت: هویت همان سنتها و فرهنگ ماست که در گذر زمان یعنی تاریخ به نسلهای بعدی منتقل شده است و هر ملتی تاریخ طولانیتری داشته، سنتهای بیشتر و غنیتری نیز دارد.
وی به نظریه فلسفی آلمان که مبنای آن کشتن ملتهای بیتاریخ و باقی گذاشتن ملتهای متمدن بود اشاره کرد و گفت: طبق این نظریه تنها راه نجات بشریت کشتن ملتهای بیتاریخ و باقی گذاشتن ملتهای متمدن است.
دکتر رحمتی ادامه داد: طرفداران نظریه مذکور به دو دلیل دولتهای متمدن را در پیشرفت جهانی موثر میدانستند یکی چون هویت و تاریخ طویلی دارند، خوب زندگی میکنند و هویت به آنها یاد داد که چکار کنند و دیگر اینکه میتوانند و میفهمند که مشکلات به وجود آمده را چگونه حل کنند.
عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد با بیان اینکه بحرانها و مشکلات از فراموشی سنتها به وجود میآیند تاکید کرد: یک ملت زمانی دچار بحران و فراموش هویت میشود که گذشته خود را فراموش کند در حالی که گذشته راهگشای آینده است.
وی گفت: عدم شناخت هویت و نداشتن آن باعث میشود فرد و یا کشور به دام هویتهای بیگانه بیفتد و یا اقدام بدتری انجام دهد که ناآگاهانه میخواهد از هویت خود دفاع کند.
دکتر رحمتی در پایان با اشاره به برخی از سنتهای ایران باستان از جمله جشن یلدا یادآور شد: جشن کریسمس مسیحیان که هر ساله تقریباً همزمان با جشن یلدا در ایران برگزار میشود، متأثر از ایران باستان است که از طریق آیین مهرپرستی ایرانیان و مراودات سیاسی، اجتماعی آنها با رومیان، به روم منتقل شده است.
برگزاری کارگاه منبعشناسی کنکور کارشناسی ارشد رشته تاریخ با حضور رتبههای اول و دوم کنکور سراسری کارشناسی ارشد، برگزاری جشن پایاندوره تحصیلات دانشجویان ورودی سال ۹۱ مقطع کارشناسی رشته تاریخ و تجلیل از دانشجویان برتر رشته تاریخ از دیگر برنامههای همایش یاد شده بود.