زمان : 19 Farvardin 1395 - 11:15
شناسه : 120786
بازدید : 11332
از اصلاحات نرم افزاری اقتصاد تا حذف بیکاری داوطلبانه از اصلاحات نرم افزاری اقتصاد تا حذف بیکاری داوطلبانه گرداآوری: مهران فاطمی شهروند یزدی

بسمه تعالی

در بُعد نرم‌افزاری بخشی ازاصلاحاتی که لازم است در اقتصاد ایران صورت پذیرد تبیین می‌شود؛ البته باید گفت اصلاحات دیگری هم مطرح است که ضرورت دارد از دل تحقیقاتی که در پژوهشهای حوزه و دانشگاه و سایر مجموعه ها انجام می‌شود در بیاید و کم و کیف و جزئیاتشان مشخص شود:
اصلاح نرم‌افزاری اول:
 بحث آموزش عمومی در حوزه کارآفرینی است. در حال حاضر خیلی از تحصیل‌کرده‌ها و دانشگاهیان ایران به مدرک لیسانس و دکترا می‌رسند، اما قدرت ایجاد فعالیت و کسب‌وکار موفق را ندارند و این یک خلأ است که باید با آموزش‌ها اصلاح شود و این مدل آموزش‌ها باید از پیش از دبستان وارد برنامه آموزشی بچه‌ها بشود و به‌نوعی تا آخر دانشگاه استمرار داشته باشد و آن توانمندی را ایجاد کند. البته این مستلزم اختصاص واحدهای زیادی نخواهد بود.
وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، معاونت علمی و فناوری رییس جمهور به طور اخص و سایر وزارتخانه ها بویژه صنعت و تجارت ،جهاد کشاورزی ، نیرو ،کار و ... به طور اعم باید در این زمینه پاسخگو بوده و برنامه عملیاتی ارائه و اقدام نمایند و به فرموده رهبر معظم انقلاب در انتهای سال گزارش ملموس ، عینی ،موثر و قابل قبول داشته باشند.
اصلاح نرم‌افزاری دوم:
 ارتقا روحیه سرمایه‌گذاری و تولید و روحیه پرهیز از تنبلی در مردم بویژه جوانان است؛ مخصوصاً به صفر رساندن بیکاری داوطلبانه لازم است. بیکاری داوطلبانه یعنی این‌که افرادی هستند که کار برای آن‌ها وجود دارد، اما چون دستمزدی که مورد انتظار آن‌ها است بیشتر از دستمزدی است که کارفرما حاضر است بپردازد، کار نمی‌کنند و این اصلاً مطلوب نیست. بیکار ماندن مطلق به جهت این‌که دستمزدهایی که پیشنهاد می‌شود، دستمزدهای مناسبی نیست در اقتصاد اسلامی نفی می‌شود و بحث‌های مفصلی دارد که در این مباحث نمی‌شود مطرح کرد؛ اما به طور کلی بیکاری داوطلبانه باید به صفر برسد.

اصلاح نرم افزاری سوم:
 اولویت‌بندی کالاها بر اساس میزان ضرورت و نیز وضعیت مناطق برای تولید و اطلاع‌رسانی آن به تولیدکنندگان؛ یعنی دولت باید در راستای قواعد عدالت اقتصادی و عزت اقتصادی، کالاهایی را که تولیدشان ضروری‌تر است - به‌عنوان‌مثال کالاهای وارداتی هستند-  و همچنین مزیت‌های مناطق مختلف کشور و استان‌های کشور را دربیاورد و لیست آن را به تولیدکنندگان ارائه کند، تا تولیدکنندگان بر اساس این‌ها برنامه تولیدشان را برنامه‌ریزی کنند. تجربه نشان داده است که تولیدکنندگان به این نوع از هدایت و برنامه‌ریزی دولت جواب مثبت می‌دهند و همکاری می‌کنند.
اینجا قاعده جهاد اقتصادی هم در این راستا کمک می‌کند. خیلی از تولیدکننده‌های ایران اگر بدانند که کالای خاصی است که کشور به آن وابستگی دارد، حاضرند بیایند و با وجود این‌که آن کالا سود کمتری دارد در آن کالا سرمایه‌گذاری کنند. لازم است دولت این اطلاع‌رسانی را انجام بدهد.
اصلاح نرم‌افزاری چهارم:
 تبدیل بخش نفت و گاز به محور توسعه صنعت کشور است؛ یکی از فرصت‌ها و پتانسیل‌های خیلی بالای کشور در بخش نفت و گاز است که در مجموع اول جهان هستیم. چون ایران منابع زیاد نفت و گاز دارد، متأسفانه دشمنان ایران این‌طور جا انداخته‌اند که بهترین کار و مزیت اقتصادی ایران این است که نفت و گاز را به‌صورت خام بفروشد، درحالی‌که این‌طور نیست. مزیت ما به جهت داشتن منابع زیاد نفت و گاز این است که صنایع پایین‌دستی مربوط به نفت و گاز را توسعه داده و آنان را به محور توسعه صنعتی کشور تبدیل کنیم. نقش مجلس در این فرآیند اصلاح نرم افزاری و سخت افزاری اعمال قوانین تسهیل کننده و نظارت بر عملکرد دولت است تا اقدامات به خوبی انجام بگیرد.
به نظر شما مخاطبین ارجمند یزد فردا، در راستای این چهار اصلاح نرم افزاری ، چه اقدامات اساسی توسط مسوولین استان بویژه ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی باید صورت پذیرد؟

منبع:مجموعه سخنرانیهای دکتر عبدالملکی