زمان : 11 Esfand 1394 - 18:59
شناسه : 119760
بازدید : 15610
در گفتگو با اکبر رجبی و عباس دیلمی زاده: پس‌پشت کارتن خوابی زنان در گفتگو با اکبر رجبی و عباس دیلمی زاده: پس‌پشت کارتن خوابی زنان
یزدفردا"معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته زنان در برابر مواد مخدر و محرک شکننده‌ترند. پرویز افشار در نشستِ "زنان و روان‌گردان‌ها" همچنین گفته مدت زمانی که زنان بر اثر اعتیاد به کف خیابان برسند کمتر از همین زمان برای مردان است. 

به گزارش فرارو، اگر این اطلاعاتی که پرویز افشار داده درست باشد، کدام عوامل زنانی که به دام اعتیاد می‌افتند را زودتر از مردان به کارتُن‌خوابی می‌رساند؟
 
آن‌چه در آمارهای مربوطه دیده می‌شود، تعداد زنان کارتُن‌خواب به‌درستی مشخص نیست. شهیندخت مولاوردی –معاون رییس‌جمهور در اموز زنان- سالِ گذشته به آمارِ 500 نفری زنانِ کارتُن‌خواب اشاره کرد. 
 
این در حالی است که 30 آبان امسال رحمت‌الله حافظی –رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای تهران گفت به طور رسمی آمار زنان کارتُن‌خواب بیش از 3 هزار نفر است.
 
همچنین چندماه پیش شهر تهران تعدادِ این زنان در پایتخت را در آمار دیگری 15 هزار نفر اعلام کرد. 
 
هرچند که آمار دقیق و مشخصی از تعداد زنان کارتُن‌خواب وجود ندارد، اما به‌نظر می‌رسد تعدادِ آن‌ها هر روز در حال افزایش است. 
 
کما اینکه به گفته معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر زنان معتاد زودتر از مردان به خیابان‌ها کشیده خواهند شد. در حال حاضر نیز 10 درصد از کلِ معتادان زنان هستند.
 
اکبر رجبی –مدیر موسسه طلوعِ بی‌نشان‌ها- با تایید این‌که زنان در برابر اعتیاد شکننده‌تر هستند دلایل اینکه چرا آن‌ها در بازه زمانیِ کمتری به اعتیاد می‌رسند را به نگاه و ناخودآگاه اجتماعی و همچنین شرایطی که برخی از زنان و دختران در محیط خانه دارند مرتبط می‌داند. 
 
اکبر رجبی در گفتگو با فرارو اظهار کرد: در ایران معتاد کسی است که تنهاست؛ به هر دلیل. حالا کدام معتاد کارتُن‌خواب می‌شود؟ کسی که خانواده او را تنها بگذارد. علاوه بر خانواده اجتماع هم را تنها می‌گذارد. همچنبن ناقص عمل کردن NGOها و دولت در تنهایی این فرد موثر است.
 
وی همچنین گفت: همچنین از نظر من کارتُن‌خوابی یک ایده در مغز یک انسان است. به این معنا که کارتِن‌خوابی می‌تواند در ذهن یک مرد برای لذت‌جویی و یا دلایلی مانند فقر مادی و فرهنگی وجود داشته باشد. حتی یک مرد می‌تواند برای کنجکاوی، ماجراجویی یا مصرفِ راحت‌تر مواد مخدر به کارتن‌خوبی فکر کند.
 
رجبی با اشاره به تفاوت میان زن و مرد برای رسیدن به کارتُن خوابی گفت: یک مرد که زمانی یک نوجوانِ 19 ساله بوده؛ رویاهایی مانند زورو بودن داشته. بنابراین راحت‌‍‌‌تر به کارتن‌خوابی نگاه می‌کند.
 
او ادامه داد: اما آیا در مورد زنان نیز همین‌طور است؟ نه. کارتُن‌خوابی برای زنان به طور کلی متفاوت است. یک زن رویایی نقل و نبات و لباس عروس دارد. بنابراین شاید یک مرد کارتُن‌خوابی را انتخاب کند، اما کارتُن‌خوابی هیچ‌وقت نمی‌تواند انتخابِ یک زن باشد. 

چه دلایلی باعث می‌شود زنی به کارتُن‌خوابی برسد؟
مدیرعامل موسسه و جمعیت طلوع بی نشانها درباره دلایل کارتن خواب شدن زنان توضیح داد: اولین دلیل برمی‌گردد به زمانی که زنِ‌ کارتُن‌خواب، کم سن و سال بوده‌است. ممکن است به جسم و روحِ یک زن در کودکی و نوجوانی تجاوز شده‌باشد.
 
اکبر رجبی ادامه داد: اگر دختری در بیرون از خانه مورد تجاوز قرار بگیرد، به خانه پناه می‌برد. اما تجاوز در خانه فرد را به بیرون از خانه می‌کشاند. 
 
این کارشناس حوزه اعتیاد در توضیحِ دلیل دوم کارتن خواب شدن زنان گفت: دومین دلیل به ازدواج در سنین پایین یا ازدواج‌های زودهنگام مربوط می‌شود. ما مواردی را دیده‌ایم که یک زن خودش 33 ساله است و یک فرزند 24 ساله دارد. 
 
وی تصریح کرد: بسیاری از این ازدواج‌های زودهنگام به طلاق منجر می‌شوند. از آن‌جایی که  پس از طلاق فرد توسط خانواده پذیرفته نمی‌شود؛ زندگی‌اش به خیابان‌خوابی و کارتُن‌خوابی خواهد رسید.
 
رجبی در ادامه به انواع فقر اشاره کرده و گفت: به طور کلی سه فقرِ فرهنگی و اجتماعی و مالی که با یکدیگر جمع شوند و اعتیاد هم به آن اضافه شود می‌‍تواند زندگی یک زن را تاراج کند. 
 
مدیرعامل موسسه طلوع همچنین اظهار کرد: در این سه فقر (یعنی فقر مالی، فرهنگی و اجتماعی) فقرِ اجتماعی  بسیار اهمیت دارد، چرا که به ناخودآگاه اجتماعی ما مربوط است.
 
مدیر عامل موسسه طلوع با اشاره به ناخودآگاه اجتماعی مردم ما توضیح داد: یکی از این آسیب‌ها همین آسیب در ناخودآگاه اجتماعی ما بود. ناخودآگاه اجتماعیِ مردم ایران به این سمت رفته که آن‌ها از معتاد می‎‌ترسند.
 
اکبر رجبی در انتها گفت: مردم ما فکر نمی‌کنند که چه چیزهایی یک زن را کارتن‌خواب کرده است، بلکه نسبت به آن بی‌تفاوت شده‌اند و ما باید از این به بی‌تفاوتی هم‌وطنانمان بترسیم.

نمی توان چنین چیز گفت
عباس دیلمی‌زاده، مدیرعامل موسسه تولدی دوباره (درمانِ اعتیاد) در گفتگو با فرارو معتقد است نباید با این حرف آنهم بدون پشتوانه علمی به زنان معتاد انگ زد.

وی گفت: من شواهدی درباره این موضوع که زنان در پیِ اعتیاد در بازه زمانی زودتری به خیابان و کارتُن‌خوابی می‌رسند ندارم. برای اینکه ببینیم زنان واقعا سریع‌تر از مردان به کارتُن‌خوابی می‌رسند از تجربیات‌مان در حوزه اعتیاد هم نباید سخن بگوییم چرا که علمی نیست.
 
دیلمی زاده همچنین اظهار کرد: یک صحبت اشتباه در این‌باره می‌توانند به زنان مصرف‌کننده اعتیاد برچسب و انگ بزند. ممکن است هر خانواده‌ای که یک زن یا دختری در آن به اعتیاد دچار هست؛ این زن یا دختر را یک زن معتاد خیابانی بیانگارد.